Συνεχίζοντας από εκεί που το είχαμε αφήσει στο προηγούμενο άρθρο, εδώ θα αναλύσουμε την ουσία του collection (συλλογής καρτών), ορισμένους τρόπους για να δημιουργήσουμε γρήγορα και εύκολα μια ικανοποιητική συλλογή, καθώς και την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ένας νέος παίκτης στο παιχνίδι του, εφαρμόζοντας παράλληλα όλα τα παραπάνω που αναγράφουμε στα συγκεκριμένα άρθρα.
Χωρίς καθυστερήσεις λοιπόν!
Η Ουσία της Συλλογής Καρτών (Collection)
Όπως είδαμε και στο προηγούμενο άρθρο, η κύρια συνάρτηση μεταξύ πακέτων και καρτών γίνεται μέσα από τη σχέση των legendary που μπορεί να περιέχονται ανά πακέτο , δημιουργώντας μας έτσι την εντύπωση πως το collection μας μετράται στην ουσία, μέσα από τις legendary κάρτες που έχουμε.
Το παραπάνω ισχύει αν αναλογιστούμε την αξία που έχει μια legendary κάρτα στην οικονομία του παιχνιδιού, συγκριτικά με μιας από χαμηλότερη βαθμίδα σπανιότητας κάρτα. Το ίδιο επίσης μπορεί να ειπωθεί, ως ένα βαθμό, για τις epic κάρτες αλλά όχι με την ίδια ευκολία και δυναμική όπως με τις legendary.
Για να καταλάβουμε καλύτερα όλα τα παραπάνω, δεν αρκεί παρά μια απλή αναφορά στη σχέση που έχουν οι legendary κάρτες με το εκάστοτε expansion στο οποίο εκδίδονται. Τα περισσότερα expansion βγαίνουν με 23 διαφορετικές legendary κάρτες, 2 για κάθε class και 5 κοινές για όλα τα class.
Αυτό σημαίνει πως για να αποκτήσουμε σίγουρα όλα τα legendary θα θέλαμε να ανοίξουμε, προσεγγίζοντας το μέγιστο, 850 πακέτα καρτών. Αν δεν σας φαίνεται μεγάλο σαν νούμερο, σκεφτείται πως τα 850 πακέτα είναι για 1 μόνο expansion. Τον χρόνο με 3 διαφορετικά expansions θέλουμε 2550 πακέτα και όλα αυτά χωρίς να λάβουμε υπόψη τις classic κάρτες.
Για όσους θα ήθελαν και μια ρεαλιστική οικονομική προσέγγιση, περάν αυτής της οικονομίας του παιχνιδιού, η Blizzard κοστολογεί το ένα πακέτο καρτών από 1.5Ε εώς και 1.17Ε κατά προσέγγιση, αναλόγως με τον αριθμό των πακέτων με τον οποίον θα αγοραστούν (π.χ τα 60 πακέτα κάνουν 70Ε ενώ τα 2 πακέτα κάνουν 3Ε κτλ). Από αυτά προκύπτει πως τον χρόνο για ένα ολόκληρο collection κάποιος καλείται να πληρώσει από περίπου 3000Ε εώς και 3825Ε.
Έτσι καταλήγουμε στο ότι, το να δημιουργήσει κανείς μια ολόκληρη συλλογή από όλες τις κάρτες είναι σχεδόν αδύνατο και αδιανόητο, ιδιαίτερα χωρίς να δαπανηθούν χρήματα προς αυτόν τον σκοπό. Οπότε ως collection, στην ουσία, ορίζουμε την ύπαρξη ενός «οπλοστασίου» το οποίο είναι ικανό να μας «οπλίζει» με τις δυνατότερες τράπουλες καρτών (decks), την εκάστοτε χρονική στιγμή στην οποία παίζονται, και το μέγεθός του το μετράμε από τις legendary, και σε μικρότερο βαθμό, με τις epic κάρτες που το αποτελούν.
Τρόποι Δημιουργίας Collection
Παρακάτω θα δούμε και θα αναλύσουμε μερικούς από τους καλύτερους τρόπους, προκειμένου να μπορούμε να δημιουργήσουμε γρήγορα ένα ικανοποιητικό collection όποτε μας ζητηθεί (κυρίως στις αρχές των νέων expansions).
- Πρίν κάθε καινούργιο expansion, καλό είναι να έχουμε gold για τουλάχιστον 30-40 πακέτα. Με αυτό το ποσό θα έχουμε την πρώτη μέρα τη πλειοψηφία των καρτών, τουλάχιστον από common και rare, τις οποίες θα χρειαστούμε στα αρχικά decks που θα παίξουμε.
- Όπως και με τα gold, έτσι και με τα dust καλό είναι να έχουμε διαθέσιμα αρκετά, ώστε να μπορούμε να craft-άρουμε τουλάχιστον μια legendary κάρτα (1600 δηλαδή). Απλά με τα dust, καλό είναι να αποφεύγουμε να τα ξοδεύουμε τις πρώτες μέρες όπου το meta δεν έχει σταθεροποιηθεί γιατί μπορεί να βγούμε χαμένοι από την επένδυσή μας αυτή. Επίσης, καλό είναι να μη ξοδεύουμε dust για να craft-άρουμε common και rare κάρτες που μας λείπουν εκείνη τη στιγμή, μιας και φυσιολογικά θα τις τύχουμε μέσα στις ερχόμενες 10 μέρες.
- Εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες και τα events της Blizzard, είτε μέσα στο παιχνίδι (διπλό ποσό gold από quest, πακέτα μαζί με gold πάλι από quests, δωρεάν χρυσές κάρτες από promotions κ.α.), είτε στο τομέα της αγοράς (διάφορες προσφορές και πακέτα που εμφανίζονται ανά περιόδους στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Blizzard). Οτιδήποτε λαμβάνουμε έξτρα και δωρεάν μόνο καλό μπορεί να μας κάνει.
- Αν έχουμε τη δυνατότητα, κάνουμε τα pre-order. Σχεδόν πάντα, οι προσφορές των pre-order, πέραν από δελεαστικές, είναι αρκετές ώστε να μας δημιουργήσουν ένα πολύ δυνατό collection άμεσα και χωρίς την ανάγκη προεργασίας από την πλευρά μας.
- Φροντίζουμε κάθε σεζόν (δηλαδή κάθε ημερολογιακό μήνα) να τερματίζουμε τουλάχιστον rank 5 ή και παραπανω, προκειμένου να παίρνουμε την χρυσή epic κάρτα που μας δίνει το παιχνίδι. Αυτή η χρυσή κάρτα πέραν του ότι μπορεί να μας είναι και χρήσιμη, είναι από μόνη της 400 dust επομένως μια πολύ καλή ενίσχυση στα dust μας για μελλοντικά crafts.
- Για νέους και free-to-play παίκτες, καλό είναι να κάνουν disenchant οτιδήποτε χρυσό βρίσκεται στη κατοχή τους. Στην ουσία οι χρυσές κάρτες, πέραν του διακοσμητικού, υπάρχουν ώστε οι παίκτες να μπορούν να δημιουργήσουν ευκολότερα αποθέματα dust και κατ’ επέκταση να βελτιώνουν τις συλλογές τους.
- Όσο μεγαλώνει το collection μας θα παρατηρούμε ότι όλο και πιο έυκολος γίνεται και ο εμπλουτισμός του. Αυτό σημαίνει πως συνεχίζοντας κανείς να βαδίζει τα ίδια βήματα σταθερά, και να παίζει το παιχνίδι με τα παραπάνω στο μυαλό του, θα φτάσει σε κάποια στιγμή να έχει μια σχεδόν πλήρη ουσιαστικά συλλογή, ικανή να τον φέρει σε θέση να αρχίσει να μπαίνει στο ανταγωνιστικό κομμάτι του παιχνδιού. Από εκεί και πέρα, μέσα από τουρνουά και άλλου είδους διοργανώσεις, μπορεί ο καθένας να κυνηγήσει το όνειρό του για κάτι παραπάνω.
Playability του παιχνιδιού στην αρχή ενός παίκτη
Στο τελευταίο μέρος αυτού του άρθρου, θα ασχοληθούμε με το πόσο έυκολο είναι να παίξει ένας καινούργιος παίκτης το παιχνίδι, αρχίζοντας σιγά σιγά να δημιουργεί τη συλλογή του και να ακολουθεί τα παραπάνω βήματα.
Σημαντικό πολύ και το κυριότερο αρχικά θέμα είναι ο παίκτης να διασκεδάζει παίζοντας, μιας και το παιχνίδι στην αρχή δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα βάναυσο grind προκειμένου να αποκτήσει κάρτες και επιλογές.
Μιλώντας προσωπικά, αλλά πιστεύω πως αυτό που θα πω ισχύει για τους περισσοτέρους, είναι πολύ δύσκολο να ευχαριστηθεί κανείς ένα παιχνίδι που τον ξεκινάει με σαφές μειονέκτημα με όλους τους υπολοίπους που το παίζουν (δηλαδή τη συλλογή). Είναι σαν να πηγαίνει κανείς να παίξει έναν αγώνα ποδοσφαίρου και με το που μπαίνει στο γήπεδο το σκορ να είναι 3-0 υπέρ της αντίπαλης ομάδας.
Καίριο ζήτημα για την ευχαρίστηση του παιχνιδιού λοιπόν, είναι να μπορεί κανείς να νικήσει. Για να το κάνει αυτό, χρειάζεται ένα με δύο δυνατά decks, που να μπορούν να ανταγωνιστούν στο ladder.
Δυστυχώς όμως, το παιχνίδι είναι δομημένο έτσι ώστε ολόκληρα είδη τραπουλών όπως τα control και τα combo decks, να είναι «κλειδωμένα» πίσω από πανάκριβες κάρτες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλοι οι νέοι παίκτες να παίζουν aggro-tempo decks των οποίων το κόστος είναι κατά πολύ μικρότερο. Αυτός είναι ένας αναπόφευκτος περιορισμός που δεν μπορεί να αλλάξει.
Οπότε, όπως οι περισσότεροι, έτσι και ο νέος παίκτης, θα αρχίσει με tempo decks (rogue, hunter, zoolock) για να μπορέσει σιγά σιγά να ξεκλειδώσει κάρτες για άλλων ειδών decks (control-combo όπως druids, warriors κτλ). Αυτό θα κάνει το παιχνίδι να φαντάζει σχετικά μονότονο σε κάποιους και άλλοι να το βαρεθούν πολύ γρήγορα, δυστυχώς όμως έτσι όπως είναι σήμερα δομημένο το παιχνίδι, αυτή η διαδικασία δεν είναι παρά ένα βήμα που θα πρέπει να περάσει ο κάθε νέος παίκτης, προκειμένουν να παίξει το παιχνίδι χωρίς να αναγκαστεί να βάλει χρήματα.