Hearthstone

Εισαγωγή στα Card-Games | Εισαγωγή στην Οικονομία του Hearthstone (Μέρος 1ο) | Faerthos

Καλησπέρα!

Στο παρακάτω κείμενο θα αναλύσουμε ορισμένα πράγματα για το Hearthstone, τα οποία έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του παιχνιδιού από τον παίκτη, όσον αφορά το κομμάτι της οικονομίας του παιχνιδιού, της συλλογής καρτών καθώς και άλλους εξω-αγωνιστικούς παράγοντες που επηρεάζουν το παιχνίδι που παίζουμε.

Μιας και αυτά που θα συζητήσουμε δεν έχουν να κάνουν με το παιχνίδι καθ’ αυτό, θεωρώ πως το συγκεκριμένο κείμενο μπορεί να ενδιαφέρει ένα μεγάλο φάσμα παικτών και κατ’ επέκταση θα αποτελέσει μια καλή αρχή για συζήτησh / εκπαίδευση.

Χωρίς καθυστερήσεις λοιπόν, ας ξεκινήσουμε!

Free to Play; Ή Μήπως Όχι;

Μια από τις συνηθέστερες και ίσως η κυριότερη ερώτηση γύρω από το συγκεκριμένο παιχνίδι, είναι το κατά πόσο το Hearthstone είναι δωρεάν, ή αν πρέπει ο κάθε παίκτης να επενδύσει ορισμένα χρήματα προκειμένου να έχει μια ολοκληρωμένη εμπειρία.

Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση βρίσκεται κάπου στη μέση.

Το Hearthstone είναι ένα pay-to-accelerate παιχνίδι, το οποίο μπορεί να παικτεί και δωρεάν, αλλά για να παικτεί δωρεάν, χρειάζεται ένα συγκεκριμένο διάστημα μέσα στο οποίο ο παίκτης θα κληθεί να δημιουργήσει μια ικανοποιητική συλλογή καρτών, που θα του επιτρέψει τη δημιουργία και επιλογή ανταγωνιστικών τραπουλών.

Συνήθως, για έναν παίκτη που δεν θα βάλει χρήματα στο παιχνίδι, ο χρόνος που απαιτείται για τη δημιουργία μιας τέτοιας συλλογής είναι γύρω στον έναν χρόνο, ενώ για ένα ανταγωνιστικό collection καρτών, χρειάζεται τουλάχιστον δύο χρόνια. Βέβαια, το παιχνίδι μπορεί και να παικτεί χωρίς την ύπαρξη μεγάλης συλλογής καρτών, αρκεί να υπάρχει μια δυνατή και ανταγωνιστική τράπουλα, περίπτωση στην οποία θα εστιάσουμε και θα αναφερθούμε αργότερα.

Από την άλλη, όλα τα παραπάνω μπορούν να επιταχυνθούν, μέχρι και να αντιμετωπιστούν πλήρως, με την αγορά καρτών με χρήματα. Για τον λόγο αυτό και το παιχνίδι αναφέρεται ότι ανήκει στην κατηγορία pay-to-accelerate, όπου accelerate σημαίνει στα ελληνικά επιτάχυνση.

Τώρα, από άποψη χρημάτων και σε μια σχετική κλίμακα, ένα ποσό των 50 ευρώ ισούται με περίπου 1 μήνα καθημερινού grinding στο παιχνίδι, αλλά μέσα από συγκεκριμένες προσφορές, είτε χρηματικές, είτε μέσω διαφόρων events, η συγκεκριμένη αναλογία δεν είναι ποτέ σταθερή.

Συνοψίζοντας, δεν είναι απαραίτητο να πληρώσει κανείς το παιχνίδι προκειμένου να το παίξει, όμως με την προσθήκη χρημάτων μπορεί να επιταχύνει τον ρυθμό δημιουργίας συλλογής και κατ’ επέκταση να έχει περισσότερες επιλογές στο τι παίζει.

Τέλος, η πιο αποδοτική μέθοδος είναι αυτή που εκμεταλλέυεται τις περιστάσεις, και αγοράζει τις συμφέρουσες προσφορές αλλά και συμμετέχει στα διάφορα συμβάντα που παρατηρούνται μέσα στο παιχνίδι και τα οποία δίνουν δώρα.

COLLECTION

Αρχίζουμε λοιπόν από εκεί που σταματήσαμε, την προσωπική συλλογή καρτών κάθε παίχτη ή αλλιώς, το collection που έχει. Όπως όλοι, θέλω να πιστεύω, γνωρίζουμε πως το Hearthstone προσφέρει 5 διαφορετικές κατηγορίες καρτών οι οποίες βασίζονται στην σπανιότητα:

· Α) Τις βασικές (Basic) κάρτες που δίνει το παιχνίδι στον καθένα από εμάς με το που το ξεκινάμε

· Β) Τις συνήθεις (Common) κάρτες, οι οποίες αποτελούν και την πλειοψηφία των καρτών στο παιχνίδι

· Γ) Τις σπάνιες (Rare) κάρτες οι οποίες στην πραγματικότητα είναι επίσης συνήθεις, μιας και ανοίγουμε πάνω κάτω 1 ή και παραπάνω κάρτες από αυτή της κατηγορία σε κάθε πακέτο

· Δ) Τις επικές (Epic) κάρτες, οι οποίες είναι σχετικά σπάνιες και συναντώνται ανά 10 ή και λιγότερα πακέτα καρτών και τέλος,

· Ε) Τις θρυλικές (Legendary) κάρτες, οι οποίες είναι πολύ συγκεκριμένες και σπάνιες και τις οποίες συναντάμε κάθε 40 ή και λιγότερα πακέτα που ανοίγουμε.

Post image

Παράδειγμα: Οι διαφορετικές κατηγορίες σπανιότητας των καρτών

Αν και κανονικά, όταν μιλάμε για συλλογή, αναφερόμαστε σε όλων των ειδών τις κάρτες που έχουμε στη κατοχή μας, στην πραγματικότητα εννοούμε τις επικές και θρυλικές κάρτες που κατέχουμε, μιας και αυτές είναι οι πιο σπάνιες, αλλά και ακριβές κάρτες όπως θα δούμε στη συνέχεια, που καλούμαστε να χρησιμοποιήσουμε στις τράπουλές μας.

Ο κυριότερος και σχεδόν μόνος τρόπος για να αποκτήσουμε κάρτες, είναι ανοίγοντας πακέτα τα οποία μπορούμε να αγοράσουμε μέσα από το μαγαζί που υπάρχει στο παιχνίδι είτε με χρυσά νομίσματα (gold) είτε για χρήματα, και μέσω του Arena Mode.

Επίσης μπορούμε και να δημιουργήσουμε μόνοι μας τις κάρτες που θέλουμε (craft) μέσα από ένα σύστημα ανακύκλωσης προηγουμένων καρτών που δεν χρειαζόμασταν και ενός ακόμα in-game currency (dust).

ΠΩΣ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΠΑΚΕΤΑ ΚΑΡΤΩΝ

Συνεχίζοντας, θα αναλύσουμε το πως πρέπει να ανοίγουμε πακέτα καρτών προκειμένου να βγάλουμε το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος σε κάρτες στη συλλογή μας.

Αρχικά, λαμβάνουμε ως δεδομένο πως θα ασχοληθούμε με το standard mode του παιχνιδιού, και όχι με το wild μιας και η δημιουργία συλλογής για το 2ο προϋποθέτει σίγουρα ενός Χ βαθμού οικονομική ώθηση, και μία συνεχή χρηματική επένδυση ανά χρόνο, ενώ είναι αδύνατο να δημιουργήσουμε wild συλλογή με gold μιας και δεν μπορούμε να αγοράσουμε παλιών expansion κάρτες. Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν, από εδώ και πέρα όταν μιλάμε σε αυτό το άρθρο για συλλογή καρτών, θα αναφερόμαστε μόνο στο standard mode.

Στο Standard mode λοιπόν, παίζονται τα expansions των 2 τελευταίων χρόνων, τα οποία κάνουν ημερολογιακή επανεκκίνηση με το πρώτο expansion που βγαίνει τον καινούργιο χρόνο. Από το παραπάνω και μόνο μπορούμε να αντιληφθούμε πως είναι ΠΟΛΥ καλύτερο να ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε τη συλλογή μας στην αρχή του χρόνου, μιας και τα playable expansions δεν θα είναι 6 (βγαίνουν 3 expansion ανά χρόνο) αλλά 4, οπότε η κάθε κάρτα που θα έχουμε στη συλλογή μας θα έχει μεγαλύτερη σημασία και αξία στο παιχνίδι.

Πέραν από τις κάρτες των εκάστοτε expansion, η μόνη κατηγρία καρτών που θα παίζεται για πάντα, είναι η classic, οπότε και όπως είναι φυσιολογικό, εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε αρχικά εώς ότου να έχουμε ένα φυσιολογικό/καλό collection.

Ως τώρα λοιπόν ασχοληθήκαμε με μια ανεπίσημη προτεραιότητα που απαντάει έμεσα στην αρχική ερώτηση που θέσαμε. Ακόμα όμως δεν έχουμε δει πως πρέπει να ανοίγουμε πακέτα καρτών και τι θα πρέπει να ξέρουμε.

Πάνω στο τελευταίο υπάρχουν ορισμένοι κανόνες, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί με σκοπό τη δημιουργία μιας σταθερής οικονομίας μέσα στο παιχνίδι. Περιληπτικά αυτοί είναι:

· Α) Κάθε πακέτο περιέχει τουλάχιστον μια rare κάρτα ή και σπανιότερη.

· Β) Κάθε 10 πακέτα του ΙΔΙΟΥ expansion, θα έχουμε ανοίξει τουλάχιστον μια epic κάρτα ή και σπανιότερη

· Γ) Κάθε 40 πακέτα του ΙΔΙΟΥ expansion, θα έχουμε ανοίξει τουλάχιστον μια legendary κάρτα

Αυτοί είναι οι 3 βασικοί κανόνες όσον αφορά το άνοιγμα πακέτων καρτών και την σχετικότητα με την οποία συναντάμε τα διάφορα είδη καρτών. Πάνω σε αυτούς όμως έρχονται να προστεθούν οι εξής επιπλέον κανόνες:

· Δ) Κάθε πρώτα 10 πακέτα από ένα expansion που ανοίγουμε, θα έχουμε τουλάχιστον μια Legendary κάρτα

· Ε) επίσης, αν και ανεπίσημα, με κάθε expansion που βγαίνει, η Blizzard μας δίνει μια δωρεάν Legendary κάρτα με το που ανοίξουμε το παιχνίδι

· ΣΤ) Τέλος, δεν μπορούμε να τύχουμε το ίδιο Legendary παραπάνω από 2 φορές, ΕΚΤΟΣ αν το σπάσουμε ή μας έχει ήδη τύχει σε χρυσή έκδοση.

Όλα τα παραπάνω λοιπόν μας δίνουν πως στα πρώτα 50 πακέτα ενός expansion, θα πάρουμε τουλάχιστον 3 Legendaries. Γι’ αυτόν τον λόγο και τα pre-orders της Blizzard είναι συνήθως στα 50 πακέτα, όντας μία πολύ δυνατή ώθηση για τις αρχικές μέρες αυτού.

Post image

Παράδειγμα: Η αξία των pre-orders σε πραγματικές κάρτες.

Μέσα από τον παραπάνω πίνακα μπορούμε να δούμε τη διαφορά σε value όσον αφορά το collection που παίρνουμε από τα 50 και 80 packs pre-orders. Εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε πως σύμφωνα με τους κανόνες που έχει βάλει η Blizzard στο παιχνίδι, το 50 ευρώ για 50 packs, είναι καλύτερη προσφορά από το αντίστοιχο 80άρι. Ο μόνος λόγος που το 80άρι pre-order αξίζει τα λεφτά του, είναι η χρυσή legendary που σου δίνει με την αγορά και η αξία της σε dust, αλλά με το κομμάτι του crafting θα ασχοληθούμε σε αργότερο άρθρο.

Βλέποντας λιγάκι πιο προσεκτικά, μπορεί κανείς να παρατηρήσει πως οι 4 από τους 6 κανόνες καθώς και το μέτρο σύγκρισης των pre-orders, έχουν να κάνουν με τις legendary κάρτες. Γιατί όμως γίνέται αυτό και γιατί οι legendary κάρτες είναι τόσο σημαντικές;



Τη συνέχεια στο συγκεκριμένο ερώτημα θα τη δούμε στο 2ο μέρος του άρθρου.