Hearthstone

Hearthstone | Ανάλυση του Meta μετά τα πρόσφατα Nerfs (Μέρος 1ο) | Cursed

Καλησπέρα, είμαι ο Cursed, επαγγελματίας παίκτης του Hearthstone και εκπροσωπώ την Team Phantasma.

Τα expansions του Hearthstone φέρνουν πάντα μεγάλες αλλαγές στο meta· ωστόσο, ακόμα και μικρά nerfs σε έναν περιορισμένο αριθμό καρτών, όπως πρόσφατα συνέβησαν, μπορούν να έχουν φοβερή επίδραση ως προς το ποια decks είναι πιο αποτελεσματικά, αλλά και πιο δημοφιλή, τόσο στο ladder όσο και στο περιβάλλον των τουρνουά.

Σε αυτό το άρθρο θα εμβαθύνουμε στην επιρροή που είχαν τα εν λόγω nerfs στο meta και σε κάθε ένα class ξεχωριστά.

Priest

Ας ξεκινήσουμε από το πιο δυνατό class αυτήν την στιγμή. Οι Priests κυριαρχούσαν στο meta πριν ακόμα ανακοινωθούν τα nerfs και βγαίνοντας αλώβητοι από αυτές τις αλλαγές, εδραίωσαν ξεκάθαρα την θέση τους στην κορυφή.

Όχι μόνο τα δύο κύρια Priest decks (Clone Priest και Control Priest) διατήρησαν την ισχύ τους, αλλά το class απέκτησε και μερικά καινούργια, ιδιαίτερα ισχυρά decks. Για την ακρίβεια, οι Wall Priests τρομοκρατούν το ladderαπό τις πρώτες κιόλας μέρες μετά την ανακοίνωση των nerfs. Γρηγορότερα combo decks, βασισμένα στην κάρτα Divine Spirit και κάποιοι Spiteful Priests, που ίσως συναντήσετε περιστασιακά, ολοκληρώνουν τα δημοφιλή Priest decks.

Ο Clone Priest φαίνεται να διατηρεί τα ηνία του πιο ισχυρού deck. Παρότι αδύναμο εναντίον κάποιων πολύ επιθετικών decks, όπως o Face Hunter, δεν μπορεί να αντικρουστεί πλήρως και έχει την δυνατότητα να κερδίσει οποιονδήποτε αντίπαλο.

Οι Control και Wall Priests είναι επίσης ιδιαίτερα δυνατοί και μάλιστα αντιμετωπίζουν ακόμα καλύτερα την επιθετικότητα ενός αντιπάλου στα αρχικά στάδια του παιχνιδιού. Παρόλα αυτά, ενίοτε δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν Control decks όπως ο Odd Warrior, ή ακόμα και κάποιο Hunter deck που αξιοποιεί τον Death-Knight του.

Τα Divine Spirit Combo decks φαίνονται κάπως πιο αδύναμα, όμως μπορούν εύκολα να ξαφνιάσουν τον αντίπαλο και να τον σκοτώσουν από ‘’Full Life’’. Τέλος, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να παίξει κάποιος SpitefulPriest, όταν υπάρχουν τόσες άλλες ισχυρότερες εναλλακτικές. Πάντως, όταν το deck έχει καλό ξεκίνημα, μπορεί να φέρει καλά αποτελέσματα.

Hunter

Στην δεύτερη θέση, με μικρή διαφορά, βρίσκεται ο Hunter. Μολονότι τα nerfs έπληξαν το class, δεν κατάφεραν να του προκαλέσουν μεγάλη ζημιά. Τα πιο δυνατά και ταυτόχρονα πιο δημοφιλή Hunter decks αυτήν την στιγμή είναι ο Midrange Hunter, ο Deathrattle Hunter, o Secret Hunter και τελευταίος, αλλά όχι αμελητέος, ο Odd Face Hunter!

Καταρχάς, ο Midrange Hunter δεν είχε ιδιαίτερο πρόβλημα να αντικαταστήσει το Hunter’s mark με περισσότερα minions, ή ακόμα και το περιστασιακό revenge of the wild. Κάποιες λίστες συνεχίζουν μάλιστα να παίζουν Ηunter’s Μark, αν και φαίνεται να διαταράσσει την κατανομή του mana τους ανά τους γύρους.

Ο Midrange Hunter είναι κατά πάσα πιθανότητα ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει το class, καθώς έχει την δυνατότητα να κερδίσει εναντίον οποιουδήποτε, είτε ξεκινώντας με μία καλή αρχή και ασκώντας συνεχώς πίεση, είτε ρίχνοντας τον ρυθμό του παιχνιδιού, εκμεταλλευόμενος την δύναμη του Death-Κnight του να παράγει απεριόριστους πόρους.

Ο Deathrattle Hunter είναι και αυτός πολύ ισχυρός καθώς έχει μεγάλο πλεονέκτημα εναντίον control και γενικώς αργών decks. Ίσως να μην αποτελεί την καλύτερη επιλογή για να σκαρφαλώσει κανείς το ladder, είναι όμως φονικό όπλο όταν χρησιμοποιείται σε τουρνουά στα πλαίσια στρατηγικών που στοχεύουν τα προαναφερθέντα decks.

Ο Odd Face Hunter και ο Secret Hunter έχουν τον ίδιο λόγο ύπαρξης. Παρότι μέτρια από πλευράς ωμής δύναμης, έχουν πλεονέκτημα ενάντια σε κάποια από τα πιο δημοφιλή decks του πεδίου.

O Οdd Face Hunter είναι φυσικός θηρευτής όλων των Warlock decks, αποτελεί σοβαρή απειλή για τους Priests και μπορεί να τιμωρήσει κάποια αργά decks όπως ο Deathrattle Hunter.

Από την άλλη, ο Secret Hunter στέκεται πολύ καλά εναντίον του Midrange Hunter!

Paladin

Σε αντίθεση με τον Hunter, τα nerfs που υπέστη ο Paladin υπήρξαν καθηλωτικά για τα decks που χρησιμοποιούσαν τις κάρτες που αποδυναμώθηκαν. Προς γενική απογοήτευση, ο Uther OTK Paladin και ο Holy Wrath Paladin ουσιαστικά δεν υπάρχουν πια!

Το nerf του equality ήταν ίσως το πιο σημαντικό από τα πέντε, καθιστώντας πάρα πολύ δύσκολο για τον ControlPaladin να εκπροσωπηθεί επιτυχώς στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, δεν είναι όλα τόσο άσχημα για τους Προασπιστές του Φωτός.

Ο Odd και ο Even Paladin παραμένουν δυνατά decks, αλλά και ο φρέσκος Secret Paladin είναι πολλά υποσχόμενος.

Εκ των τριών decks, το πιο δημοφιλές είναι ο OddPaladin, αν και όλα έχουν πλεονέκτημα ενάντια στους Hunters και στα άλλα επιθετικά decks.

Shaman

Δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά για τους Shamans. Το nerf του Flametongue ήταν ένα ισοπεδωτικό χτύπημα σε ένα class που ήδη δυσκολευόταν να βρει θέση στο meta, καταστρέφοντας το μοναδικό δημοφιλές είδος Shaman που παιζόταν.

Η μοναδική ρεαλιστική επιλογή του class είναι ο Elemental Shaman, εκτός και αν είναι κανείς διατεθειμένος να πονοκεφαλιάσει παίζοντας Peanut Shaman. Εντούτοις, το deck αποδίδει απογοητευτικά ενάντια στους περισσότερους αντιπάλους.

Η ανάλυση για τις υπόλοιπες κλάσεις θα ολοκληρωθεί στο δεύτερο μέρος του άρθρου που θα δημοσιευτεί μέσα στις επόμενες μέρες!Μπορείτε να δείτε επιπλέον πληροφορίες για εμένα: Twitter | FB| Twitch | Discord |