Hearthstone

Hearthstone | Στρατηγική και Line-up για Masters Tour Qualifier | Cursed

Καλησπέρα, είμαι ο Cursed, επαγγελματίας παίκτης Hearthstone της Team Phantasma. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε το lineup με το οποίο κατάφερα να κερδίσω την πρώτη θέση στο Hearthstone Masters Tour Qualifier – 85 και να προκριθώ για την επόμενη φάση στο τουρνουά Hearthstone Masters Tour Las Vegas.

Καταρχάς, δεν θέλω να ισχυριστώ πως έκανα κάποια φοβερή καινοτομία.
Χρησιμοποίησα ένα πολύ συνηθισμένο και δημοφιλές Midrange Hunter Specialist Lineup. Παρόλα αυτά, έκανα κάποιες ενδιαφέρουσες επιλογές σχετικά με τις λίστες που έπαιξα και θα εμβαθύνω τόσο σε αυτές, όσο και στην γενικότερη στρατηγική μου για το specialist format.

Το lineup που χρησιμοποίησα:

Το πρώτο πράγμα που ίσως φανεί περίεργο σε όσους είναι εξοικειωμένοι με τα δημοφιλή Midrange Hunter Lineups, είναι η χρήση του Plated Beetle σε όλα μας τα decks. Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που η κάρτα χρησιμοποιείται στον Midrange Hunter, αλλά συνήθως η χρήση της περιοριζόταν σε αμυντικές εκδοχές που στόχευαν επιθετικά decks, όπως Odd Paladin και Pirate Rogue.

Μετά από δεκάδες παιχνίδια με Midrange Hunter decks, παρατήρησα πως όταν δεν ξεκινάμε το παιχνίδι με one-drop, και μάλιστα πολλές φορές το one-drop αυτό πρέπει να είναι απαραίτητα το Dire Μole, δυσκολευόμαστε να επιτύχουμε σωστή συνεργασία μεταξύ των beast καρτών μας.

Καθώς, δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιο αξιόλογο one-drop, πέρα από αυτά που ήδη χρησιμοποιούμε, κατέληξα στην αμέσως επόμενη επιλογή, ένα ανθεκτικό two-drop που χάρη στην ιδιότητα του να δίνει armor μπορεί να φανεί χρήσιμο και σε αργότερα στάδια του αγώνα.

Είναι εύκολο να υποτιμηθεί η αξία ενός two-drop με 3 health, όμως αξίζει να συλλογιστούμε πως τα 3 health επιτρέπουν στο minion μας να επιζήσει από Odd Mage hero power, Headhunter’s Hatchet, που είναι το πιο δημοφιλές Hunter όπλο αυτήν την στιγμή, αλλά και Springpaw μαζί με Lynx.

Έτσι, το Plated Beetle διασφαλίζει πως οι πρώτοι γύροι του Hunter θα έχουν πολύ καλύτερη ροή. Ειδικά σε περιπτώσεις που παίζοντας δεύτεροι δεν βρίσκουμε κάποιο σημαντικό οne-drop, μας δίνεται η επιλογή να παίξουμε ένα ανθεκτικό two-drop που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε με Headhunter’s Hatcher ή Razormaw.

Επιπροσθέτως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το armor που μπορούμε να πάρουμε από το Plated Beetle, καθώς σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αποβεί σωτήριο όταν οι αντίπαλοί μας επικεντρώνονται στο face damage.
Ένα Plated Beetle στα πρώιμα στάδια του παιχνιδιού βοηθάει να αντέξουμε την πίεσή τους, ενώ ακόμα και αν δεν το τραβήξουμε νωρίς, μπορούμε να πάρουμε άμεσα το armor αν το συνδυάσουμε με Rhino ή ακόμα και να το σκοτώσουμε με Kill Command για να γλιτώσουμε από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ LINEUP

Κύριο (Primary Deck)

Ας ξεκινήσουμε την ανάλυση της στρατηγικής από το Kύριο deck. Εξ ορισμού, με αυτό το deck θα ξεκινάμε κάθε αγώνα, γι’ αυτό και το deck είναι φτιαγμένο ώστε να είναι το πιο σταθερό και αξιόπιστο από τα τρία. Είναι, επιπλέον, κατασκευασμένο με τέτοιον τρόπο, ώστε να είναι όσο το δυνατόν καλύτερο ενάντια στα lineups που συναντάμε περισσότερο αυτήν την στιγμή.

Ένα από τα πιο δημοφιλή lineups είναι φυσικά το Midrange Hunter Lineup, παραλλαγή του οποίου χρησιμοποιούμε και εμείς. Εναντίον Midrange Hunter, το Κύριο deck μας είναι το καλύτερο από τα τρία και θα πρέπει να το εμπιστευτούμε καθόλη την διάρκεια του αγώνα.

Για αυτό το matchup πρέπει να κάνουμε επιθετικό mulligan για ανθεκτικά early drops, όπως το Dire Mole, και στην περίπτωσή μας το Plated Beetle. Πέρα από αυτά, θα μπορούσαμε να κρατήσουμε στο αρχικό μας χέρι Master’s Call και Headhunter’s Hatchet.

Ιδανικά, θέλουμε να εξαναγκάσουμε τον αντίπαλό μας σε αμυντική θέση από νωρίς και να συνεχίσουμε την πίεση με τα πολύ δυνατά midgame minions μας. Έτσι, μετά από ένα Flanking Strike ή μια απειλητική Hyena στον τέταρτο γύρο, θέλουμε να συνεχίσουμε με Rhino σε Highmane και να τελειώσουμε το παιχνίδι όσο πιο σύντομα γίνεται.

Αν δεν έχουμε ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα, θα πρέπει αναγκαστικά να πάρουμε ρίσκα και να προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε όποιες ευκαιρίες μάς δώσει ο αντίπαλός μας όταν θα προσπαθεί να τελειώσει το παιχνίδι με face damage. Εάν καταφέρουμε να ισορροπήσουμε το board, μπορούμε με την βοήθεια των Plated Beetles και του Deathknight μας να μείνουμε ζωντανοί ακόμα και με χαμηλή ζωή, και να ανατρέψουμε την κατάσταση.

Ένα ακόμα matchup στο οποίο το Κύριο deck μας πραγματικά ξεχωρίζει, είναι ενάντια σε Odd Mage. Είτε είναι ένα επιθετικό deck, είτε είναι το πιο δημοφιλές αυτήν την περίοδο, Control Odd Mage, το Κύριο deck είναι η καλύτερή μας ευκαιρία για να κερδίσουμε το δύσκολο αυτό matchup.

Ενάντια σε Control Odd Mage πρέπει, όπως και πριν, να ψάξουμε minions που θα αντέξουν αρκετά στην αρχή του παιχνιδιού.

Αυτήν την φορά, λόγω του απίστευτα εκνευριστικού hero power του Odd Mage, αν δεν βρούμε Dire Mole ή Plated Beetle, είναι εξαιρετικά απίθανο να επιζήσει κάποιο minion μας στους πρώτους γύρους. Παρόλα αυτά, πρέπει να παίξουμε με επιθετικό τρόπο τα minions μας και να εξαναγκάσουμε, στον βαθμό που μπορούμε, τον αντίπαλό μας να χρησιμοποιεί το hero power του, ώστε να μην έχει χρόνο να επεκταθεί στο board.

Στην συνέχεια, με τις Highmanes μας ως αιχμή του δόρατος, θα προσπαθήσουμε να προκαλέσουμε αρκετή ζημιά στον αντίπαλό μας και να τελειώσουμε το παιχνίδι με κάποιον συνδυασμό με Rhino ή με Kill Commands.

Είναι σημαντικό αν παίζουμε δεύτεροι, να φυλάξουμε το coin για τον πέμπτο γύρο και να παίξουμε έτσι νωρίτερα την Highmane μας.

Συνιστώ το Κύριο deck έναντι του Δευτερεύοντος για αυτό το matchup, επειδή το Hunter’s Mark και το Owl συχνά μπορεί να διαταράξουν τον ρυθμό μας. Επιπροσθέτως, τα Headhunter’s Hatchets βοηθάνε πολύ να προκαλέσουμε ζημιά στον αντίπαλο ήρωα.
Τα Druid και Warrior Lineups θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με παρόμοιο τρόπο.

Εμπιστευόμαστε το Κύριο deck μας και προσπαθούμε να μετουσιώσουμε την πίεση που θα ασκήσουμε στην μέση του παιχνιδιού σε ζημιά στον αντίπαλο ήρωα.

Όσον αφορά τα Evenlock Lineups, παρότι έχουμε πλεονέκτημα και με το Κύριο deck μας, προτιμάμε να αλλάξουμε στο Δευτερεύον, μετά το πρώτο παιχνίδι. Η αντιμετώπιση αυτού του matchup βασίζεται πολύ στην αντίληψη και στο ένστικτο του παίκτη. Ανάλογα με την πορεία του παιχνιδιού και με τις διαθέσιμες κάρτες, θα πρέπει ο παίκτης να μπορεί να αποφασίσει αν έχει την δυνατότητα να πιέσει νωρίς και να επιδιώξει να λήξει το παιχνίδι γρήγορα ή αν θα πρέπει να υιοθετήσει μία πιο αργή στρατηγική, εκμεταλλευόμενος την δυνατότητα παραγωγής ατελείωτων πόρων του Deathknight του.

Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολύ επιθετικά decks, όπως είναι οι Odd Paladins και Pirate Rogues, θα πρέπει με την πρώτη ευκαιρία να αλλάξουμε και να χρησιμοποιήσουμε το Τριτογενές μας deck.

Επειδή όμως θα παίξουμε αναγκαστικά το πρώτο παιχνίδι με το Κύριο deck μας, θα πρέπει να έχουμε ένα σχέδιο για το πώς θα αντιμετωπίσουμε και τα επιθετικά decks, ώστε να μην χάσουμε κάποιο παιχνίδι αναίτια.

Ενάντια σε επιθετικά decks λοιπόν, θα πρέπει να προσεγγίζουμε το παιχνίδι σαν να είμαστε ένα control deck.

Θα πρέπει να ‘’καθαρίζουμε’’ το board και να κάνουμε όσα περισσότερα trades μπορούμε, ενώ η χρήση κάποιας Hyena για να σταματήσουμε την φυσιολογική ανάπτυξη τους στο board, μπορεί να αποβεί καθοριστικής σημασίας. Σε αργότερα στάδια του παιχνιδιού, ο Deathknight μας είναι φανταστικός τόσο στην αντιμετώπιση πολλών μικρών minions, όσο και στην δημιουργία αμυντικών επιλογών με το hero power του. Αντιθέτως, η επένδυση έξι mana στην ανάπτυξη μίας Highmane μπορεί να είναι μεγάλο λάθος, ειδικά όταν είμαστε αντιμέτωποι με Pirate Rogues που έχουν μία απίστευτα αποτελεσματική απάντηση στην μορφή του Sap.

Τέλος, στην περίπτωση που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με Deathrattle Hunters, θα χρησιμοποιούμε το Κύριο deck για το εναρκτήριο παιχνίδι μόνο, αλλάζοντας στην συνέχεια στο Δευτερεύον deck μας.

Για το πρώτο παιχνίδι λοιπόν, θέλουμε να είμαστε όσο πιο επιθετικοί γίνεται, λαμβάνοντας όμως υπόψιν μας και τις ισχυρές αμυντικές δυνατότητες του αντιπάλου μας, όπως είναι το Flanking Strike, τα Witchwood Grizzlies και ο Zilliax. Στους πρώτους γύρους, το candleshot μπορεί να μας κάνει την ζωή δύσκολη, καθώς σκοτώνει την πλειονότητα των minions μας ακόμα και αν πρέπει να επιτεθεί σε διάστημα δύο γύρων για να αποτελειώσει κάποια από αυτά. Για άλλη μία φορά λοιπόν, είναι ζωτικής σημασίας να ξεκινήσουμε το παιχνίδι με ανθεκτικά minions, όπως το Dire Mole και το Plated Beetle ή να εκμεταλλευτούμε την adapt ιδιότητα του Razormaw για να διατηρήσουμε το board μας ζωντανό.

Δευτερεύον (Secondary Deck) / Anti-Control Deck

Παρότι θεωρητικά αυτό το deck μας είναι το βέλτιστο ενάντια στα control decks, θα συνιστούσα την χρήση του μόνο ενάντια σε Deathrattle Hunters, Evenlocks και τους πολύ πιο σπάνιους Even Paladins.

Η στρατηγική μας θα είναι γενικώς παρόμοια με το Kύριο deck, με την προσθήκη του Hunter’s Mark και του Owl ως απαντήσεις σε κάποιους από τους πιο ισχυρούς γύρους των αντιπάλων μας.

Και οι δύο κάρτες μάς επιτρέπουν να πιέσουμε τον αντίπαλο, γνωρίζοντας πως έχουμε αξιόπιστους τρόπους για να σκοτώσουμε ή να ξεπεράσουμε τα taunts του. Επιπροσθέτως, μάς δίνουν τρόπους αντιμετώπισης πολύ δυνατών καρτών ή συνδυασμών καρτών στα μετέπειτα στάδια του παιχνιδιού, αν αναγκαστούμε να υιοθετήσουμε μία πιο αμυντική στάση.

Τριτογενές (Teriary Deck)/ Anti-Aggro Deck

Αυτό το deck αποτελεί την απάντησή μας στα επιθετικά decks που θα προσπαθήσουν να μας πιέσουν από τους πρώτους γύρους. Η συγκεκριμένη λίστα που παίζει τον μέγιστο δυνατό αριθμό early drops, Candleshots, διπλό Unleash the Hounds και καμία Highmane, μάς δίνει την δυνατότητα να αμυνθούμε αποτελεσματικά με μεγάλη επιτυχία.

Δεν θέλουμε να είμαστε άπληστοι με τις επιλογές μας, κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να διώξουμε πολύ δυνατές κάρτες από το αρχικό μας χέρι, όπως το Master’s Call, για να βρούμε minions που μπορούμε να παίξουμε από τους πρώτους γύρους.

Η σωστή χρήση των Hyenas στο μέσον του παιχνιδιού είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς αναγκάζουν τον αντίπαλο να ασχοληθεί μαζί τους. Ακόμα και αν έχει ικανοποιητική απάντηση, θα βρούμε χρόνο να πάρουμε πλεονέκτημα στο board και να σταθεροποιήσουμε το παιχνίδι.

Εννοείται πως ο Deathknight μας είναι και αυτός ζωτικής σημασίας, τόσο για να σκοτώσουμε πληθώρα μικρών minions, όσο και για να βρούμε επιπλέον αμυντικές επιλογές για την συνέχεια του παιχνιδιού.

Στην περίπτωση της Pirate Rogue, έχουμε έναν ακόμα άσσο στο μανίκι μας. Αναφέρομαι φυσικά στα πιστά μας Golakkas που μπορούν μόνα τους να καταστρέψουν τις όποιες ψευδαισθήσεις μεγαλείου των αντιπάλων μας.

Συμπερασματικά

Κατά την άποψή μου, η προσθήκη του Plated Beetle βελτίωσε αισθητά ένα ήδη πολύ δυνατό lineup, που εκμεταλλεύεται το ισχυρότατο Κύριο deck του, ενώ διατηρεί την δυνατότητα να απαντήσει ικανοποιητικά σε δύσκολα matchups με το Δευτερεύον ή το Τριτογενές του deck.Μπορείτε να δείτε επιπλέον πληροφορίες για εμένα: Twitter | FB| Twitch | Discord |