Γεια σας!
Είμαι ο Pain, από την Team Phantasma και σήμερα ήρθα να σας θυμίσω ότι πρέπει να ξεχάσετε τα όμορφα Σαββατοκύριακα στις παραλίες και στα bar και αντιθέτως να κάτσετε κάτω από ένα air-condition ή έναν ανεμιστήρα όλη μέρα, παίζοντας open cups για το Βουκουρέστι!
Ακούγεται αρκετά μίζερο είναι η αλήθεια, αλλά αξίζει πραγματικά τον κόπο, μιας και είναι “High EV+” τουρνουά εφόσον καταφέρει και προκριθεί κάποιος, μιας και τα μεταφορικά/διαμονή είναι φθηνότερα από το ελάχιστο χρηματικό έπαθλο του τουρνουά.
(Σημείωση: Να προτιμάτε τα τουρνουά Single Elimination, συγκριτικά με τα Swiss, καθώς διαρκούν λιγότερο χρόνο και έχουν την ίδια προσδοκώμενη αξία).
Το άρθρο αυτό όμως δεν το γράφω για να σας πείσω να παίξετε τα προκριματικά τουρνουά, αλλά για να σας προτείνω τι να παίξετε σε αυτά. Το meta αυτή την περίοδο θεωρείται σχετικά “λυμένο” και αποτελείται από τα εξής decks:
- Cyclone Mage
- Shark Rogue
- Bomb Warrior
- Midrange Hunter
Τα παραπάνω decks τα έχω κατατάξει με βάση την δυναμικότητα (power level) που πιστεύω προσωπικά ότι έχουν και θεωρώ ότι και τα τέσσερα είναι αποτελεσματικά (viable).
Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσω το Cyclone Mage, μιας και είναι το deck το οποίο έχω παίξει πιο πολύ αυτήν την περίοδο και το θεωρώ καλύτερο από τα υπόλοιπα αυτήν την δεδομένη στιγμή.
Cyclone Mage
To Cyclone Μage είναι ένα deck το οποίο βασίζεται σε 2 μηχανισμούς για να δουλέψει. Ο ένας αποτελείται από το Mana Cyclone και μικρά Spells, ενώ ο άλλος από τα Giants και το Conjurer’s Calling.
Ανάλογα το matchup, συνήθως επιλέγεις (ή τουλάχιστον προσπαθείς) με ποιον τρόπο θα διαχειριστείς την εκάστοτε κατάσταση. Σαν deck φημίζεται για τα Power turns που έχει να προσφέρει και αυτό οφείλεται σε κάρτες που έχουν την δυνατότητα να “cheat-άρουν” mana, όπως τα Giants και το Elemental Evocation.
Τώρα ας εξετάσουμε το deck στο specialist format.
AAECAf0EBrgI7vYCxvgCoIADlpoDn7cDDNMBqwTLBOYE4Qe8CMiHA9KJA4OWA5+bA+KbA/+dAwA=
H πρωτεύον λίστα καρτών (Primary list) του Μage θεωρείται αρκετά ξεκάθαρη αυτήν την στιγμή, με πολύ λίγα flex slots τα οποία είναι το Sn1p-Sn4p, ο Antonidas, το Luna’s Pocket Galaxy και το 2ο Banana Buffoon. Το θέμα του Mage αυτήν την στιγμή είναι τι decks θα έχει για τα sideboard.
Σίγουρα σαν Mage θες να έχεις πάντα ένα sideboard για Warrior, εκτός αν έχεις ένα υπερβολικά greedy list για primary (Alexstrazsa, 2x Τwilight Drake) και ο λόγος για τον οποίο το χρειάζεσαι είναι γιατί το primary deck σου έχει μειονέκτημα ενάντια στο secondary deck του Warrior. Βέβαια θες να σιγουρέψεις και το matchup το οποίο στοχεύεις να βρεις κατά την διάρκεια του τουρνουά, οπότε είναι ένας λόγος και αυτός.
H δευτερεύον λίστα (Secondary deck) που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι vs Warrior είναι και αυτή αρκετά refined – όπως το primary list – και οι μόνες αλλαγές που μπορείς να κάνεις βασικά, είναι η χρήση των Αstromancer και του Μojomaster Ζihi, αντί για αλλά techs ανάλογα με την προτίμηση σου.
AAECAf0ECqQDxQSQB7gIvAju9gLG+AKggAOWmgOftwMKqwTmBOEHjQjIhwPSiQODlgOfmwPimwP/nQMA
Τώρα για 3ο deck έχεις την επιλογή να διαλέξεις αν θες sideboard για Rogue ή για mirror και αυτό το κρίνεις συνήθως από το meta εκείνης της βδομάδας.
Στο deck vs rogue η αλήθεια είναι πως δεν έχεις πολλά slots αλλά η προσθήκη του Ηalf-Τime Scavenger κάνει όντως μεγάλη διαφορά και ας μην του φαίνεται με την πρώτη ματιά. Είναι ένα minion το οποίο stickάρει πάντα vs rogue και όταν πάρει value trade και χρησιμοποιήσεις Conjurer’s Calling στο ίδιο turn, συνήθως είναι κίνηση ματ, ειδικά με Khadgar, πράγμα που είναι εύκολο να επιτευχθεί λόγω της ιδιότητας Stealth που έχει.
AAECAf0EBu72Asb4AqCAA9KJA5aaA5+3AwzTAasEywTmBOEHvAiZ/wLIhwODlgOfmwPimwP/nQMA #
Η δεύτερη επιλογή για το συγκεκριμένο sideboard, είναι να tech-άρεις vs Mage για το mirror. Αυτό γίνεται με δύο τρόπους αν και είναι παρόμοιοι μεταξύ τους. Συνήθως θέλεις να προσθέσεις ένα επιπλέον threat στο deck σου και ένα removal για το Giant του αντιπάλου.
Ο ένας τρόπος να το καταφέρεις αυτό, είναι παίζοντας 2x Mana Wyrm και 2x Snap Freeze και ο άλλος παίζοντας 2x Questing Adventurer και 2x Polymorph. Τα θετικά του Wyrm/Snap Freeze είναι ότι είναι η πιο γρήγορη έκδοση του Mage, οπότε είναι καλύτερο στο mirror, αλλά αντισταθμίζεται λόγω του λιγότερου consistency που έχει (πεθαίνει το Wyrm από random generated Frostbolt και το Snap Freeze είναι πολλές φορές situational γιατί προϋποθέτει το αντίπαλο minion να είναι frozen).
Ο δεύτερος τρόπος, είναι ναι μεν πιο αργός (που δεν μας αρέσει) αλλά με πιο σταθερά αποτελέσματα και έχει ένα επιπλέον θετικό. Το deck έχει καλύτερο matchup vs mech decks από ότι έχει το primary (ειδικά vs mech paladin).
Υπάρχει ακόμα ένας τρόπος να φτιάξεις το tertiary deck, αλλά λιγότερο τεσταρισμένος.
Είναι ένα μίγμα επιλογών καρτών, που θέλει να συνδυάσει να ναι καλό εναντίων Αggro και Mage ταυτόχρονα. Συμπεριλαμβάνει 2x Snap freeze, 2x Doomsayers και μερικές φορές ένα Frostbolt. Σαν ιδέα καλή είναι, αλλά το Doomsayer, αν και καλό στο mirror, δεν είναι εξαιρετικό και για αυτό οι δυό παραπάνω επιλογές, είναι κατά την γνώμη μου ανώτερες.
Να σημειωθεί πως σε όλα τα παραπάνω οι κάρτες που αφαιρούνται απ το primary είναι οι Sea Giant και τα δύο mech (Sn1p-Sn4p και Zilliax), αν θες να χωρέσεις και μια η κάρτα στο deck, σωστό είναι να κάνεις αντικατάσταση μάλλον τον Antonidas, αλλά ίσως να χρειάζεται να βγάλεις και το Luna’s Pocket Galaxy, αν νιώθεις ότι χρειάζεσαι το extra burn που προσφέρει ο Antonidas.
AAECAf0EBLgI7vYCxvgClpoDDZUDqwTLBOYE4Qe8CM31AsiHA9KJA4OWA5+bA+KbA/+dAwA= #
Είδαμε πάνω κάτω πως είναι τα decklists, ας εξετάσουμε τώρα πως παίζουμε το deck σε κάθε ξεχωριστό matchup στο specialist format. Θα αναλύσουμε κυρίως vs των tier 1 meta decks αυτήν την στιγμή, γιατί δεν έχει πολύ νόημα να πιάσουμε κάθε deck ξεχωριστά.
1. Vs Mage:
Αν έχουμε sideboard για Mage, ενώ ο αντίπαλος όχι, είμαστε ήδη αρκετά μπροστά στο matchup όπως είναι προφανές. Τι κάνουμε όμως Game 1?
Αν παίζουμε πρώτοι και δεν έχουμε το coin, πάμε για Mana Cyclone gameplan.
Πρέπει να παίξουμε αρκετά aggressive στην αρχική φάση (early game), ώστε να μην αφήσουμε τον αντίπαλο μας να παίξει Giant στους πρώτους γύρους με την ησυχία του. Το καλύτερο play, που είναι αυτό που ψάχνουμε και στο mulligan, είναι το turn2 Sorcerer’s Apprentice σε turn2 Buffoon+Banana στην Apprentice, για να την προστατέψουμε από το Ηero Power του αντιπάλου, αφού λογικά θα έχει γίνει pinged στο turn2.
Καλό είναι προφανώς, να έχουμε βρει και το Mana Cyclone ώστε να έχουμε ένα καλό refill καρτών. Η ανάγκη του ότι θέλουμε early pressure και ότι θέλουμε με κάθε τρόπο να καθυστερήσουμε τον αντίπαλο Giant, είναι αυτή που καθιστά τα παραπάνω sideboard πολύ καλά στο mirror.
Άλλες κάρτες που είναι πολύ δυνατές στο mirror είναι το Luna’s Pocket Galaxy, το οποίο είναι keep, ειδικά αν έχεις ήδη κρατήσει κάποιες άλλες κάρτες και το Frost Nova, το οποίο δεν το κρατάμε ποτέ στο opening hand, αλλά παίζει πολύ σημαντικό ρολο στο late game.
Mulligan φάση χωρίς το coin:
Always Keep: Sorcerer’s Αpprentice, Mana Cyclone, Arcane Intellect, Luna’s Pocket Galaxy
Situational Keeps: Banana Buffoon (εάν έχεις Apprentice ή Cyclone), Elemental Evocation (με Mana Cyclone)
Τώρα όταν έχεις το coin, αλλάζουν αρκετά πράγματα γιατί είσαι εσύ αυτός που πάει για το Giant gameplan και πρέπει ο αντίπαλος σου να σε αποτρέψει.
Οι βασικές κάρτες που ψάχνεις είναι το Mountain Giant και μια κάρτα για το turn3 που να σου δίνει +1 κάρτα στο χέρι (Banana Buffoon, Arcane Intellect). Το game αν καταφέρουμε και παίξουμε το giant πρώτοι ανενόχλητοι το game γίνεται πολύ εύκολο. Απλά conjurer’s calling και gg γιατί ο Mage δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα 2 με το toolkit που έχει σαν deck.
Mulligan φάση με το coin:
Always Keep: Mountain Giant, Arcane Intellect, Mana Cyclone, Banana Buffoon, Luna’s Pocket Galaxy
Situational Keeps: Elemental Evocation (αν έχουμε οποιοδήποτε elemental), Conjurer’s Calling (με Mountain Giant + 3drop).
2. Vs Rogue:
Αντικειμενικά θεωρείται το πιο δύσκολο matchup από τα 3 και αυτό γιατί το secondary deck που έχουν vs Mage είναι αρκετά favored αν και game1 θεωρώ πως είναι Mage favored αν και slightly. Οπότε πρέπει να κερδίσουμε το game1 και να highrollarουμε ένα από τα επόμενα 2 games, πράγμα που το deck συχνά επιτυγχάνει γιατί σαν deck έχει insane highroll potential και είναι πιθανό να “τσιμπήσει” ένα win.
Αυτό το matchup, αν και εξαρτάται από το coin, δεν εξαρτάται τόσο πολύ όσο το Mage mirror, δηλαδή σε επίπεδο να σου αλλάζει όλο το gameplan, απλά κρατάς Giant στο coin και αυτό μόνο vs το primary του Rogue. Το βασικό που κερδίζεις με το να έχεις το coin είναι ότι του το κάνεις deny και απλά κάνεις πιο εύκολη την ζωή σου.
Τώρα σε αυτό το matchup ψάχνεις πάντα να παίξεις με το Cyclone package.
Σκοπός είναι να παλεύεις για το board στο early game, ώστε να μην ξεφύγει πολύ και να φτάσεις σε ένα σημείο όπου έχεις αρκετά mana για να κάνεις ένα απότομο power turn που δεν μπορεί να κάνει απάντηση ο αντίπαλος, αυτό είναι συνήθως κάποιο Giant σε διπλό Conjurer’s Calling ή Khadgar με Conjurer’s, αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί το 2ο combo πιο νωρίς στο game για να γίνει contested το board. (Ειδικά αν το χρησιμοποιήσουμε στο half-time scavenger όπου εκεί συνήθως είναι game στο turn5).
Αξίζει να σημειωθεί πως το ίδιο ακριβώς game plan χρησιμοποιούμε πάνω κάτω και vs midrange Hunter οπότε δεν θα το αναλύσουμε αρκετά και εκείνο το matchup.
Mulligan:
Always Keep: Mana Cyclone, Arcane Intellect, Sn1p-Sn4p, Luna’s Pocket Galaxy, (Half-time Scavenger)
Situational Keeps: Banana Buffoon, Sorcerer’s Apprentice, Elemental Evocation (όλα αυτά έχοντας ήδη mana cyclone), Conjurer’s Calling (με Sn1p-Sn4p ή Half-Time Scavenger), Zilliax (με playable χέρι).
3. Vs warrior
Αυτό το matchup θεωρείται το πιο εύκολο από τα υπόλοιπα αλλά είναι εύκολο να χάσεις αν δεν παίξεις σωστά και προσεκτικά. Τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο αν ο αντίπαλος παίζει Control Warrior αντί για bomb ή αν παίζει Anti-Mage κάρτες στο Primary Deck όπως Big Game Hunter/ Supercollider.
Αν παίζει το συνηθισμένο Bomb Warrior list το μόνο που μας νοιάζει όταν παίζουμε είναι να μην μας σκοτώσει πολύ γρήγορα, για αυτό τον λόγο το early tempo είναι εξίσου σημαντικό και σε αυτό το matchup. Για παράδειγμα πολύ συχνά παίζουμε Sorcerer’s Apprentice turn2 και ας μην μας προσφέρει τίποτα το effect της εκείνη την στιγμή, απλά την παίζουμε για να πάρει value trade το one-drop του αντιπάλου και μετά να κάνει trade και με το three-drop του.
Αυτό καθυστερεί αρκετά τον Warrior που πολλές φορές αναγκάζεται να παρατήσει το “face” gameplan και πάει προς το outvalue. Έλα όμως που αυτό είναι πολύ δύσκολο έως σχεδόν ανέφικτο, εκτός αν brickarουμε σε μεγάλο βαθμό. Τα βασικά πράγματα που προσέχουμε σε αυτό το matchup είναι να παίζουμε Giant όταν δεν είναι εύκολο να γίνει removed από τον αντίπαλο (δεν θα παίζες τον Giant αν ο αντίπαλος είχε 8 armor και απλά χρειαζόταν ένα shield slam για να το βγάλει, ε;).
Ε με το ίδιο σκεπτικό, προσπαθείς να το κάνεις όσο πιο περίεργο γίνεται το situation για αυτόν και αυτό συνήθως το κάνεις με την βοήθεια του Mirror Image και του Ray of Frost καθώς συνήθως θέλει 2 μορφές damage για να σου βγάλει το Giant κυρίως στην μορφή 3+5 (Wrenchcalibur/ 3atk minion on board + Dynomatic/Militia Commander).
Μπορούμε προφανώς, και αυτό ίσως είναι το καλύτερο play για εμάς, να παίξουμε Giant και Conjurer’s στο ίδιο turn και αυτό παίζει around και από το Supercollider του secondary deck τους όταν δεν ρολλάρεις διπλό Giant και έχουν κενό board. Όταν stickάρει το Giant στο board ένα Conjurer’s και συνεχόμενα threats συνήθως λήγουν το game πριν προλάβει ο warrior να κάνει stabilise.
Τωρα vs το secondary deck, τα πράγματα από την μια δυσκολεύουν, αλλά από την άλλη κάνουμε και εμείς το deck μας αρκετά πιο greedy. Απλά επιβιώνουμε το early game όπως μπορούμε και μετά παίζοντας συνεχόμενα threats ευχόμαστε πως κάποτε ο αντίπαλος θα ξεμείνει από απαντήσεις. Μία πολύ βασική κάρτα σε αυτό το matchup είναι το Luna’s Pocket Galaxy η οποία όταν την τραβάμε και την παίζουμε με άνεση κάνει την ζωή του Warrior πολύ μίζερη, οπότε μπορούμε πολύ εύκολα να παίρνουμε κάποιες νίκες μόνο και μόνο εξαιτίας αυτής της κάρτας.
Επίσης είναι σημαντικό τα power turn μας να τα κάνουμε στα turns 7-8 όπου δεν έχουν ενεργοποιήσει ακόμα το Omega Devastator το οποίο είναι ένα πολύ καλό removal που έχουν στην διάθεση τους οι warriors, αλλά έχει σαν μειονέκτημα το condition του.
Mulligan:
Always Keep: Mountain Giant, Sorcerer’s Apprentice, Arcane Intellect, Mana Cyclone, Luna’s Pocket Galaxy, (Twilight Drakes και Harrison Jones με το secondary)
Situational Keeps: Banana Buffoon, Elemental Evocation, Conjurer’s calling (ανάλογα με το αν έχεις ήδη κάποιες playable κάρτες).
General Tips & Tricks:
– Μπορείς ουσιαστικά να ανακατέψεις το χέρι σου με τις κάρτες που κάνουν generate άλλες κάρτες (π.χ. Magic trick). Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο με την Luna καθώς την generated κάρτα την τοποθετεί τέρμα δεξιά στο χέρι και μας επιτρέπει να τραβήξουμε παραπάνω κάρτες.
– Στα Mana Cyclone turns πρέπει να υπολογίζουμε πόσα spells παίρνουμε πίσω για να μην κάψουμε την επόμενη κάρτα. Για να το υπολογίζουμε πιο εύκολα και γρήγορα απλά μετράς πόσα spells παίζουμε τα οποία κάνουν generate άλλα spells (Magic Trick και twinspell effects) τα οποία δίνουν +1 κάρτα και αφαιρείς τα minion που παίζεις σε εκείνο το turn καθώς και είναι -1, όλα τα άλλα spells κάνουν cycle τον εαυτό τους.
– Κάνοντας conjurer’s calling το Sn1p-Sn4p μας βοηθάει πάρα πολύ στο να παίξουμε κάποιο φθηνό Sea Giant, αυτό βοηθάει κυρίως στα aggro matchups
– Παίξτε το turn σας και ας νομίζετε ότι χάνετε 100%, το deck έχει τόσα πολλά random elements και outs τα οποία φτάνουν στα όρια επιστημονικής φαντασίας (έχω χάσει mirror από ~1/5000 out οπότε έχω δει πολλά να γίνονται από το πουθενά).
– Vs Warrior είναι καλό να παίζεις πάνω στο removal του όταν έχεις πολύ καλό follow-up play. Γίνεται συνήθως όταν έχουμε διπλό Giant ή Khadgar Conjurer’s και κάνουμε overextend στο brawl.
– Στο Mage mirror ένα πολύ καλό play είναι όταν είσαι 2ος το turn1 Magic Trick+Evocation+Mana Cyclone ή απλά coin Cyclone γιατί κανείς deny το snowball του αντιπάλου με την Apprentice κρατώντας πάλι καλύτερο hand-size από τον αντίπαλο, ώστε να μπορείς ακόμα να παίξεις 1ος Giant.
– Πολλές φορές vs aggro decks (κυρίως rogues και mech hunters) μπορείς να κάνεις board lock τον αντίπαλό σου, αν έχουν γεμάτο board και παίζοντας Frost Nova (ή δημιουργώντας τους γεμάτο board κάνοντας trade κάποιο Sn1p-Sn4p η άλλο minion με summon για deathrattle). Συνήθως αυτά τα plays τα ακολουθείς με ένα Sea Giant conjurer’s calling power play το οποίο οδηγεί σε lethal. (Κάνει deny επίσης το AoE poisonous effect του mech hunter και κυρίως αυτή είναι η χρησιμότητα του).
– Να ξέρεις πάνω κάτω τα πιθανά outcomes από τα Conjurer Calling, τα βασικότερα είναι ότι το Sea Giant μπορεί να βγάλει Mechathun για ένα πολύ καλό healing με Zilliax ή μπορεί να βγάλει Hakkar το οποίο είναι αρκετα συχνά το win condition σου vs OTK Paladin. Α, και προφανώς πως το Mountain giant έχει 50% να βγάλει taunt minion.
– Στο Mage mirror όταν έχεις παίξει 1ος giant και μετά ακολουθεί και ο άλλος με Giant, εκτός από ότι άμα έχεις Buffoon Banana value trade νικάς σχεδόν πάντα το game, αν έχεις Ray of Frost Calling, είναι πάντα το πιο σωστό play γιατί μετά next turn κάνεις value trade με το Giant σου το 7/8 Calling το 8/1 giant και μετά freeze-άρεις το άλλο του minion πάντα σε average rng σενάρια. Σε κάθε άλλη περίπτωση πάντα trade γιατί μπορεί να σε τιμωρήσει.
Αυτά πάνω κάτω για το Cyclone Mage λοιπόν, είναι ένα πολύ καλό deck και εξαιρετικά rewarding του play. Ό,τι απορίες ή ερωτήσεις έχετε μπορείτε να ρωτήσετε στο comment section η αν έχετε να προσθέσετε το οτιδήποτε.
Καλή τύχη σε όλους και καλό grind!
Μπορείτε να δείτε επιπλέον πληροφορίες για μένα: Twitter