Magic: The Gathering

Magic: The Gathering | Ανασκόπηση για το 2019 & Προσδοκίες για το νέο έτος | Panasavv

Γειά σε όλους/όλες.

Το 2019 τελείωσε, ήταν όμως μια γεμάτη από Magic χρονιά και δημιουργήθηκε η βάση για πολλές θετικές αλλαγές, σε ότι αφορά την πολιτική και τους τρόπους διεξαγωγής του παιχνιδιού.

Έτσι ελπίζω να είναι και το 2020 με ακόμα περισσότερες και ποιοτικότερες αναβαθμίσεις στο ίδιο το παιχνίδι αλλά και στις προσωπικές μου επιδόσεις και προσδοκίες.

Ας δούμε και αξιολογήσουμε αναλυτικότερα τις πιο σημαντικές αλλαγές του έτους.

MTG Arena:

Η πιο σημαντική αλλαγή που είναι σίγουρο ότι άλλαξε και θα συνεχίζει να αλλάζει το παιχνίδι που αγαπήσαμε.

Η Wizard of the Coast (WotC) ακολούθησε μια δοκιμασμένη συνταγή (από άλλα Card Games) και έφτιαξε ένα client που είναι free-to-play, αρκετά ξεκούραστο και ευχάριστο στο μάτι. Το free-to-play έκανε πολλά άτομα που δεν είχαν αρκετά λεφτά για να διαθέσουν στις paper κάρτες να γνωρίσουν το Magic.

Είναι πολύ πιο εύκολο για έναν καινούργιο παίκτη να ξεκινήσει να παίζει ένα παιχνίδι από την άνεση του σπιτιού του και με μηδενικό budget και χωρίς να νιώθει την πίεση του ότι πέφτει σε ένα ενυδρείο με καρχαρίες (πιο έμπειροι παίκτες). Προσωπικά γνωρίζω αρκετούς καινούργιους αλλά και παλιούς (που είχαν παρατήσει το παιχνίδι) παίκτες που το Arena τους έδωσε την ευκαιρία να παίξουν Magic.

Αν σκεφτεί κανείς ότι η προηγούμενη online πλατφόρμα για να παίξει κάποιος Magic ήταν το Magic Online (Modo) το Arena έφερε επανάσταση. Το Magic Online δεν ήταν εύχρηστο και δεν διαφέρει σε πολλά από την Tabletop εκδοχή του παιχνιδιού (χρειάζεται λεφτά και είναι σχεδόν απαγορευτικό για καινούργιους παίχτες).

Μια πολύ εύλογη και σωστή κίνηση από την εταιρεία που φαίνεται ότι τρέχει να προλάβει τους ταχύς ρυθμούς που εξελίσσεται το Gaming.

Tournament Organizing:

Το 2019 διοργανώθηκαν για πρώτη φορά τουρνουά (και μάλιστα Pro Tours) σε online μορφή, φυσικά στο MTG Arena. Το ακόμα καλύτερο είναι ότι αυτά τα τουρνουά δεν αντικατέστησαν τα Tabletop αλλά προστέθηκαν σε αυτά. Εκεί που είχαμε ένα Pro Tour σε κάθε set, πλέον υπάρχουν δύο.

Προς το παρόν αυτά τα τουρνουά είναι με μικρό αριθμό ατόμων (64), αλλά είναι μια καλή βάση για να βρεθούν τα εν δυνάμει προβλήματα κατά την διοργάνωση και εκτέλεση των παιχνιδιών, έτσι ώστε όταν ανέβει ο αριθμός των συμμετοχών τα τουρνουά θα κυλάνε πιο ομαλά.

Όσο αναφορά τα Tabletop τουρνουά, δημιουργήθηκε ένα μονοπώλιο στην διοργάνωση των Grand Prix που ανέβασε την τιμή και μείωσε τα έπαθλα που έπαιρναν οι συμμετέχοντες. Επίσης υπήρξε ένα μεγάλο κενό από Standard Grand Prix στην Ευρώπη κυρίως, στο πρώτο μισό του 2019.

Στην Ελλάδα τώρα, διοργανώθηκαν τρία τουρνουά WPNQ (σαν παλιά PTQ) στο πρώτο Season, με τον αριθμό των παικτών να είναι σχετικά λίγος. Είναι ευθύνη τόσο των παικτών, όσο και των καταστημάτων, να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης μεταξύ μας, έτσι ώστε τα καταστήματα να μην «μπαίνουν μέσα» και οι παίκτες να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερες ευκαιρίες πρόκρισης σε μεγάλα τουρνουά.

Επίσης, μια πολύ ωραία κίνηση είναι η είσοδος για πρώτη φορά του Magic στα eSports, με την διοργάνωση τουρνουά σε διοργανώσεις όπως το Dreamhack και κάποια τουρνουά της Red Bull στο εξωτερικό, αλλά και στο GameAthlon και Dexpo στην Ελλάδα.

Συνολικά, νομίζω ότι θα βρεθούν οι σωστές ισορροπίες και οι χρυσές τομές και θα υπάρξει μια πολύ δυνατή Competitive σκηνή το 2020 Παγκοσμίως. Η WotC το παλεύει και αυτό φαίνεται από τα μεγάλα χρηματικά ποσά που δίνει στα τουρνουά. Στα μείον της χρονιάς είναι η απουσία των Πανελληνίων, που ήταν κάτι που περιμέναμε κάθε καλοκαίρι.

Formats:

1) Standard:

Η WotC φέρει μεγάλη ευθύνη στην μικρή προσέλευση στα τουρνουά. Τα Standard Formats δεν είχαν μεγάλη ποικιλία και σχετικά χαμηλό skill capacity, καθ’ όλη την χρονιά.

Post image

Στις αρχές του 2019 στο Standard κυριαρχούσαν το Monoblue Tempo και το Esper Control και σε δεύτερη μοίρα ήταν τα Monored και το Golgari Explore. Στη συνέχεια, προστέθηκαν και άλλα Deck όπως το White Weenie, Izzet Phoenix και Temur Reclamation. Εκείνη ήταν μια καλή περίοδος για το παιχνίδι.

Αυτό άλλαξε με την έλευση του War of The Spark.

Οι Planeswalkers είχαν την τιμητική τους καθώς το Esper Control ξέφυγε και ήταν με διαφορά το καλύτερο Deck. Το format είχε λίγα deck όμως απαιτούσε αρκετό Skill και γι’ αυτό δεν υπήρχε μεγάλη δυσαρέσκεια από τον κόσμο. Επίσης, άρχισε να ξαναεμφανίζεται το Nexus of Fate, μια από τις χειρότερες κάρτες που τυπώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Η Μ20 έφερε κάποιες ανανεώσεις με την επιστροφή μετά από χρόνια των Tribal Decks (Vampires + Dinosaurs), αλλά μετά το Rotation εξαφανίστηκαν καθώς δεν υπήρχαν αρκετές κάρτες να υποστηρίξουν το Deck.

Η Throne of Eldraine ήταν αρκετά κακοσχεδιασμένη. Υπάρχουν πολλές κάρτες που καθορίζουν deck και το Power Level του set ήταν στα ύψη.

Φαινόταν από την αρχή ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες κάρτες για να καταπολεμηθεί το Golos-Field of the Dead και ότι ο Oko ήταν ιδιαίτερα δυνατός. Δυστυχώς, αποφάσισε η εταιρεία να κάνει ban μόνο το Field of the Dead και έτσι τα Oko Decks ήταν πλέον ανεξέλεγκτα. Το θετικό ήταν ότι το skill στα Oko mirrors ήταν αρκετά υψηλό. Χρειάστηκε όμως, σε διάστημα ενός μήνα, να γίνουν νέα Bans και αυτή την φορά μας αποχαιρέτησαν οι Oko, Veil of Summer, Once upon a Time.

Από εκεί και μέχρι τώρα, το Standard είναι σε πολύ καλή κατάσταση, με πολλά Decks και αρκετό περιθώριο για Deckbuilding. Σίγουρα όλη αυτή η περίοδος με τα Bans κούρασε και έδιωξε άτομα από το Standard, αλλά ελπίζω ότι η Theros θα αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των παιχτών.

2) Pioneer:

Ένα καινούργιο Format, με πολλές υποσχέσεις. Ουσιαστικά είναι όλες οι κάρτες από την Return to Ravnica μέχρι το τελευταίο Set.

Προσωπικά, είναι ότι πιο ενδιαφέρον έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, γιατί έχει κάρτες από τότε που ξεκίνησα να παίζω (στην RtR). Εφόσον είναι καινούργιο το Format υπάρχουν πολλά περιθώρια για πειραματισμούς αλλά το αρνητικό είναι ότι κάποιες κάρτες μπορεί να ξεφεύγουν, οπότε υπάρχουν πολλά Bannings μέχρι να σταθεροποιηθεί.

Post image

Είμαι πολύ αισιόδοξος και ανυπομονώ το Pioneer να αντικαταστήσει το πλέον πολύ τοξικό Modern, όπως παλιότερα το Modern αντικατέστησε και εξαφάνισε το Extended. H WotC φαίνεται ότι το στηρίζει πολύ καθώς έχει ήδη ανακοινώσει πολλά Grand Prix και Mythic Championships σε Pioneer.

Competitive Play:

Το 2019 ήταν πολύ ελπιδοφόρο για όσους βλέπουν το Magic λίγο πιο σοβαρά.

Ενώ στην αρχή τα πράγματα δεν φαίνονταν ιδανικά, με τις ανακοινώσεις της WotC που σταματούσε τα Pro Player Status (Silver, Gold, Platinum) και άφηνε αβέβαιο το μέλλον όσων επένδυσαν χρόνο και χρήμα για να κυνηγήσουν το Status τους, με την άφιξη του Arena, δημιουργήθηκε το Magic Pro League (MPL) στο οποίο συμμετέχουν οι καλύτεροι παίχτες του κόσμου και έχουν συμβόλαια με την WotC.

Το 2020 θα δημιουργηθεί και το Rivals League που ουσιαστικά είναι το προστάδιο για το MPL. Αυτοί που το απαρτίζουν, μπορεί να μην κερδίζουν όσα αυτοί του MPL αλλά είναι ένα πρώτο στάδιο.

Πλέον οι ευκαιρίες που έχουν οι παίκτες για να παίξουν μεγάλο τουρνουά είναι πολύ περισσότερες από κάθε άλλη φορά, αφού αυξήθηκαν τα Mythic Championships, επανήλθαν τα PTQs (WPNQ) και όπως έγραψα πριν διοργανώνονται πολλά τουρνουά από φορείς που δεν σχετίζονται με την WotC (Dreamhack).

Επιπλέον τα μεγάλα χρηματικά έπαθλα τονώνουν το ενδιαφέρον πολλών να ξεκινήσουν το Magic, πολλοί streamers παροτρύνονται το δοκιμάσουν (έτσι έγινε γνωστό σε περισσότερο κόσμο) και η «έμπνευση» της εταιρείας να χρηματοδοτήσει τους MPL, ώστε να ξεκινήσουν το Streaming, έφερε καινούργιο κόσμο στον χώρο.

Προφανώς μαζί με τους παίχτες έρχονται και οι ομάδες και το 2019 μπήκαν πολλές στον χώρο του Magic, μαζί τους και η δικιά μου ομάδα, η Team Phantasma. Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο σε ότι αφορά την Competitive σκηνή και υπάρχει κάποιο πλάνο ώστε το αγαπημένο μας παιχνίδι να ανέβει ακόμα περισσότερο.Προσωπικά:

Για μένα το 2019 ξεκίνησε πολύ μουντά, ήταν κακή περίοδος και δεν είχα πολύ όρεξη να παίξω και ουσιαστικά είχα κάνει ένα μικρό break. Το Arena το άλλαξε αυτό κατευθείαν αφού είδα το παιχνίδι που έχω αφιερώσει περισσότερες ώρες με διαφορά από το 2ο, να μεγαλώνει και να ανθίζει.

Μετά την αρχή της συνεργασίας μου με την Team Phantasma απέκτησα ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο και ελπίδα, καθώς είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζεις ότι υπάρχει κάποιος που σε στηρίζει και σε εμπιστεύεται.

Έτσι επανήλθε η όρεξη μου για το παιχνίδι και η δίψα μου για διακρίσεις, οι οποίες δεν άργησαν να έρθουν. Κέρδισα το Gameathlon, βγήκα 5ος στο Dexpo, 8ος στο 1ο WPNQ στην Αθήνα και έχασα στον τελικό του 2ου WPNQ.

Με κοινή απόφαση, συνεχίζουμε την συνεργασία μας με την Team Phantasma για το 2020 και θα προσπαθήσουμε μαζί να βοηθήσουμε να ανέβει το Magic στην χώρα μας. Ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους όσους απαρτίζουν την ομάδα για την στήριξη, την επαγγελματικότητα και την κατανόηση που δείχνουν.

Post image


Στα αγωνιστικά, ο βασικός στόχος για το 2020 είναι να συμμετέχω σε κάποιο Pro Tour και από εκεί να αρχίσει η διαδικασία ανακύκλωσης τους, δηλαδή μέσω καλού Finish να παίζω στο επόμενο. Ένας τρόπος για πρόκριση στο Pro Tour είναι τα Tabletop Grand Prix. Μόλις ανακοινωθούν τα format για τα επερχόμενα Grand Prix θα βρεθούν και οι καλύτεροι προορισμοί. Φυσικά θα παίξω και σε όσα περισσότερα WPN Qualifier μπορέσω!


Πάμε για ένα 2020 γεμάτο Magic, επιτυχίες και πάνω απ’ όλα υγεία και χαρά!Μπορείτε να δείτε επιπλέον πληροφορίες για μένα: FB | Twitter |