Γειά σε όλους/όλες,
Σήμερα θα ολοκληρωθούν τα άρθα που αφορούν το limited format στο Magic The Gathering, μιλώντας για το Sealed!
Το Sealed είναι το Format που χρησιμοποιείται κυρίως για τουρνουά του παιχνιδιού πού είναι αποκλειστικά Limited (π.χ. Grand Prix – Limited, Pre-release, WPNQ – Sealed, κ.α.). Στο Draft, όπως ειπώθηκε σε προηγούμενο άρθρο , χρειάζονται 8 άτομα για να ολοκληρώσουν το Drafting. Στην συνέχεια πρέπει να παίζουν μεταξύ τους, οπότε το μέγιστο των γύρων στο Draft είναι 3 και γι’ αυτό τον λόγο για μεγαλύτερα τουρνουά επιλέγεται το Sealed.
Στο Sealed μοιράζονται 6 Booster Packs σε κάθε άτομο, τα ανοίγει μόνο του και με αυτές τις 84 κάρτες προσπαθεί να φτιάξει ένα Deck με τουλάχιστον 40 κάρτες (συμπεραλμβανομένου των lands). Συνήθως, όπως και στο Draft, ένα Deck αποτελείται από 17 lands και 23 non-land spells, από τα οποία τουλάχιστον 12-13 πρέπει να είναι creatures. Επιπλέον, στο Sealed, είναι πολύ πιο σημαντικές οι βόμβες οπότε υπάρχουν 6 ευκαιρίες (και λίγες έξτρα πιθανότητες για foil) για κάποια καλή Rare/Mythic που θα απογειώσει το Deck.
Μόλις κάτσουν όλοι οι παίκτες στις θέσεις τους, μοιράζονται τα Boosters και δίνονται 10 λεπτά για την καταγραφή των καρτών που έχουν ανοιχτεί, μια διαδικασία που λέγεται Sealed Pool Registration.
Registration:
Εδώ χρειάζονται δύο άτομα να είναι παρών για λόγους ασφαλείας, ώστε να αποθαρρύνεται κάποιος να προσθέσει στο Card Pool του κάρτες της επιλογής του. Είναι δυστυχώς συχνό φαινόμενο, ακόμα και σε μεγάλα τουρνουά, κάποιοι να φέρνουν δυνατές κάρτες μαζί τους και να τις αντικαθιστούν με αδύναμες από το pool τους.
Έτσι λοιπόν, αφού ανταλλάξουν τα Boosters τους με τον απέναντι τους, ο καθένας ανοίγει τα Boosters του άλλου. Όταν τελειώσει ο πρώτος, ξεκινάει ο δεύτερος. Μια καλή τεχνική εδώ είναι να χωρίζονται οι κάρτες ανά χρώμα, κάτι το οποίο βοηθάει και στο Registration, αλλά και αργότερα στο Deckbuilding. Μετά πρέπει να καταγράψουν και οι 2 τις κάρτες που έχει ο απέναντι.
Έχει μοιραστεί σε όλους ένα τέτοιο χαρτί:
Μπροστά από κάθε όνομα κάρτα υπάρχουν δύο κουτάκια, PLAYED και TOTAL. Κάτω απο το Total συμπληρώνεται από τον απέναντι οι συνολικές κάρτες που υπάρχουν στο Pool και κάτω από το Played θα συμπληρωθεί αργότερα από τον παίκτη πόσες κάρτες θα παίξει τελικά στο Deck που θα χρησιμοποιεί.
Αφού τελειώσουν και οι 2 αυτή την διαδικασία, επιστρέφουν το Pool μαζί με το συμπληρωμένο χαρτί στον απέναντι τους και περιμένουν μέχρι να τελειώσουν όλοι. Μόλις τελειώσει ο χρόνος, πάνε όλοι παίχτες σε μια θέση που έχει οριστεί από τους Judges και ξεκινάει το Deckbuilding
DeckBuilding:
Αρχικά, πρέπει να χωριστούν οι κάρτες ανά χρώμα, κάτι που ίσως έχει γίνει από αυτόν που κατέγραψε το Deck. Παράλληλα, καλό θα ήταν να υπάρχει και ένας διαχωρισμός σε κάθε χρώμα για το ποιες κάρτες είναι playable και ποιες όχι, καθώς επίσης στο πόσο ποιοτικές κάρτες έχει το κάθε χρώμα, κάτι το οποίο φυσικά απαιτεί τεράστια εμπειρία.
Το χτίσιμο του Deck ξεκινάει από την ιδέα για το ποιο χρώμα έχει τις πιο πολλές και τις πιο δυνατές κάρτες.
Για παράδειγμα: πράσινο 5/5, κόκκινο 3.5/5, άσπρο 3.5/5, μπλε 3/5 μαύρο 1.5/5). Παίρνουμε το πράσινο και το διατάσουμε με βάση το Curve και διαχωρίζουμε τα Creatures με τα NonCreature Spells.
Μετά πρέπει να επιλέξουμε το χρώμα που θα συνδυαστεί με το πράσινο. Η επιλογή αυτή εξαρτάται κυρίως από την δυναμικότητα των άλλων χρωμάτων καθώς επίσης και από το πόσο καλά συνδυάζονται οι κάρτες με αυτές που έχουμε ήδη στο Deck.
Επιπλέον, κομβικό ρόλο παίζουν οι Πολύχρωμες (multi-color) κάρτες που έχουν πράσινο μέσα. Δηλαδή αν το κόκκινο και το άσπρο έχουν περίπου ίδιας δυναμικής κάρτες και έχουμε στο pool 3 πρασινοκόκκινες κάρτες και 0 ασπροπράσινες, τότε μάλλον θα επιλεγεί το κόκκινο.
Αφού βρέθηκε και το δεύτερο χρώμα, το Deck μπαίνει σε μορφή Curve (όπως στην παραπάνω εικόνα), κόβονται οι χειρότερες κάρτες, έτσι ώστε να φτάσουν στις 23, μπαίνουν οι basic lands και είναι έτοιμο το Deck.
Φυσικά αυτή (πρασινοκόκκινο) είναι μόνο η μία επιλογή.
Πρέπει να ελέγξουμε και τους άλλους χρωματικούς συνδυασμούς. Θα μπορούσε π.χ. το ασπροκόκκινο να έχει κάρτες χαμηλότερης δυναμικής που όμως συνδυάζονται καλύτερα, ή ακόμα και το μαύρο να έχει μια κάρτα που βγάζει κάποιο combo που να κερδίζει το παιχνίδι ακαριαία.
Αφού γίνουν όλα αυτά και επιλεχθεί το τελικό Deck που θα χρησιμοποιηθεί, πρέπει να δηλωθούν, στο χαρτί που χρησιμοποιήθηκε πριν κάτω από το Played, οι 40 κάρτες που θα χρησιμοποιούνται στο Game 1 σε κάθε γύρο.
Φυσικά, όπως σε κάθε παιχνίδι MTG έτσι και στο Sealed υπάρχει Sideboard, το οποίο είναι οι υπόλοιπες κάρτες που δεν χρησιμοποιούνται. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι υπάρχει η επιλογή κάποιος να παρουσιάσει άλλο Deck (40 εντελώς διαφορετικές κάρτες) στο 2o Game ή απλά να αλλάξει στο υπάρχων Deck κάποιες κάρτες. Για παράδειγμα, χάνω από τον Α στο 1ο game ενώ χρησιμοποιώ το πρασινοκόκκινο και στο 2ο game επιλέγω να χρησιμοποιήσω το ασπροκόκκινο.
Όλες οι αλλαγές πρέπει να γίνουν μέσα στα 2 λεπτά που έχει ο κάθε παίκτης για Sideboarding.
Gameplay:
Σε μια αναμέτρηση τύπου Sealed, έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία η ποιότητα των καρτών από ότι σε ένα Draft, κυρίως επειδή οι πιθανότητες να ανοιχτεί κάποια καλή κάρτα είναι μεγαλύτερες απ’ ότι σε ένα Draft. Με άλλα λόγια το Sealed είναι Bomb-Oriented. Από την άλλη, το Draft είναι πιο Sunergy-based, αφού ο παίκτης επιλέγει τις κάρτες που διαλέγει.
Στο Sealed συνεπώς έχει περισσότερη σημασία η τύχη στο να ανοίξεις κάποια καλή κάρτα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι όλοι διαχειρίζονται τα resources τους με τον αποτελεσματικότερο τρόπο και γι’ αυτό η εμπειρία και η δεξιότητα (skill) παίζουν κομβικό ρόλο.
Κατά τα άλλα το Gameplay δεν διαφέρει στις δυο μορφές του Limited.
Αυτό που πρέπει όλοι να θυμούνται είναι το Sideboard. Ελάχιστοι είναι αυτοί που αλλάζουν κάρτες μετά το 1ο Game. Το ότι επιλέχθηκαν οι αρχικές 40 κάρτες δεν σημαίνει ότι σε κάθε αντίπαλο deck είναι οι καλύτερες 40 που θα μπορούσαν να υπάρχουν.
Αν ο αντίπαλος έχει πολλά τέρατα με 1 toughness είναι σωστό να μπει από το sideboard, μια κατά τα άλλα κακή κάρτα, που απλά κάνει block όλα τα χ/1 τέρατα (π.χ. κάποιο 1/5 τέρας).
ΠΡΟΣΟΧΗ, μετά από κάθε match το Deck πρέπει να επιστρέψει στην αρχική μορφή, αυτή δηλαδή που έχει δηλωθεί.
Το Sealed είναι εν τέλη ένα από τα πιο εύκολα format και ενδείκνυται για καινούργιους παίκτες, αφού είναι διασκεδαστικό και εύκολο για όλους να κερδίσουν με ένα δυνατό Pool και με καλό Deckbuilding.
Τουρνουά, όπως το pre-release, έχουν συνήθως μεγάλη προσέλευση και ευχάριστο κλίμα.
Ένα από τα αρνητικά του Sealed είναι το ότι είναι ακριβότερο, συνήθως 25 ευρώ παραπάνω από το αντίστοιχο Constructed Event, αλλά εφόσον μένουν στον παίκτη οι κάρτες είναι σαν να ανοίγει 6 Boosters (4*6=24). Για να γίνει καλύτερος κάποιος στο Sealed πρέπει να αποκτήσει εμπειρία στο Deckbuilding και στο gameplay του limited. Υπάρχουν πολλά Sites με Sealed pool προσομοιώσεις για να εξασκήσει κάποιος το Deckbuilding.
Το επόμενο Σάββατο 15/2 διοργανώνεται στην Θεσσαλονίκη από το Efantasy.gr το πρώτο WPNQ για αυτή την Season και το Format είναι Sealed. Ελπίζω να έχει απήχηση και να μαζευτούν πολλά άτομα, για να καταφέρουμε να ξανακερδίσουμε το «χαμένο» Slot από το προηγούμενο Season (είχαμε 3 WPNQ στο προηγούμενο Season και τώρα 2).
Την Κυριακη 23/2 θα γίνει το δεύτερο WPNQ από το Game On στην Αθήνα και το Format είναι Standard.
Προσωπικά θα παίξω και στα δύο τουρνουά εκπροσωπώντας την Team Phantasma μαζί με τον Πέτρο “Titan” Τζιώτη και θα προσπαθήσω να πάρω επιτέλους την νίκη που πλησίασα τόσο πολύ στο προηγούμενο Season. Θα ήταν χαρά μου, να γνωριστούμε και από κοντά, με όσους δεν γνωρίζω ήδη!
Μπορείτε να δείτε επιπλέον πληροφορίες για μένα: FB | Twitter |