Magic: The Gathering

Magic: The Gathering | Κανόνες για μια Ομαλή Μετάβαση από τα Διαδικτυακά στα Επιτραπέζια τουρνουά | Panasavv

Γειά σε όλους!

Από τον επόμενο μήνα, ξεκινάνε τα WPN stores Qualifiers, που είναι τουρνουά στα οποία ο νικητής παίρνει απευθείας πρόκριση για το Regional Players Tour. Είναι η καλύτερη ευκαιρία για όλους να ανεβάσουν το επίπεδο τους και να αποδείξουν για το τι είναι ικανοί. Ειδικά για τους καινούργιους παίχτες , που για να ανέβεις χρειάζεται ένα τουρνουά για να γίνεις “γνωστός” στον χώρο.

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα έχουμε 3 τέτοια τουρνουά που θα πραγματοποιηθούν τον επόμενο μήνα:

Α. Στις 16 Νοεμβρίου στην Αθήνα που θα διοργανωθεί από το Game On και

Β. Στις 23-24 Νοεμβρίου, επιπλέον 2 τουρνουά θα διοργανώσει το Efantasy.gr στην Θεσσαλονίκη.

Το Format και στα τρία είναι: Tabletop Standard Swiss with Top8 Single Elimination.

Είναι αλήθεια ότι το Magic στην χώρας μας έχει αρχίσει να ανεβαίνει, με περισσότερους παίκτες και με καλές προσπάθειες από όσα καταστήματα έχουν όρεξη να ασχοληθούν. Το θέμα είναι ότι οι παίκτες που ξεκίνησαν να παίζουν Magic τώρα, κυρίως από το MTGArena, είναι πιθανό να μην έχουν παίξει ποτέ ένα Tabletop τουρνουά σε Competitive επίπεδο.

Επειδή όπως παντού, έτσι και στο χώρο του Magic υπάρχουν κακεντρεχείς παίχτες που προσπαθούν σε κάθε ευκαιρία να εκμεταλλευτούν το παραμικρό, καλό θα είναι όλοι οι καινούργιοι παίκτες να πάρουν μια ιδέα για το τι επιτρέπεται και τι όχι, σε τέτοιου είδους τουρνουά. Επίσης σε αυτό το σημείο να επισημάνω, ότι θα υπάρχουν διαιτητές (Judges) που θα είναι εκεί για να προσπαθούν να τηρούνται οι κανόνες, αλλά θα είναι λίγοι και δεν μπορούν να ελέγχουν κάθε στιγμή, όλους τους παίχτες.

Βασικοί κανόνες!

-Απαγορεύεται να κλέβεις με οποιοδήποτε τρόπο.

Κανονικά αυτό θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Ανά τα χρόνια έχουμε δει πολλούς παίχτες να κατηγορούνται ότι χρησιμοποιούσαν αθέμιτους τρόπους για να κερδίσουν σε ένα παιχνίδι και όλοι τους τιμωρήθηκαν και στιγματίστηκαν τόσο από την εταιρεία όσο και από το ίδιο το Community. Οι πιο συνήθης τρόποι για να κλέψει κάποιος είναι να τραβήξει έξτρα κάρτες, να έχει σημαδεμένα προστατευτικά καρτών (Sleeves) και να μην είναι σωστά Randomized το Deck (στήσιμο του Deck).

-Είναι απαραίτητη η χρήση Decklist.

Στα τουρνουά χρησιμοποιείται η Decklist , όπου καταγράφεις τις κάρτες που θα χρησιμοποιήσεις μαζί με το Sideboard. Η μορφή της λίστας φαίνεται στην εικόνα παρακάτω. Είναι υποχρέωση του παίχτη να είναι σωστή και απαγορεύεται να αλλάξει οτιδήποτε στο Deck του αφού παραδώσει την λίστα στους διαιτητές στην έναρξη του τουρνουά.

Post image

-Είναι υποχρέωση του παίχτη να κρατάει τα life totals και την σωστή ροή του παιχνιδιού.

Αυτό σημαίνει ότι αν ο αντίπαλος, σου κάνει attack για 5 damage και σημειώσει 4, είσαι υποχρεωμένος να του υποδείξεις το λάθος του. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί ο διαιτητής, να θεωρήσει ότι προσπαθείς να το εκμεταλλευτείς και να τιμωρηθείς.Παρόμοια αν ο αντίπαλος σου ξεχάσει κάτι που πρέπει αναγκαστικά να γίνει , δηλαδή δεν είναι trigger, πρέπει να του το θυμίσεις. Εκτός από τα triggered abilities (όταν μια κάρτα περιέχει τις λέξεις when, whenever, at) μια κάρτα μπορεί να έχει activated, static abilities ή abilities σαν κομμάτι του spell (π.χ. το surveil του Thought Erasure). Activated abilities είναι αυτά που τα ενεργοποιεί ο παίχτης όποτε αυτός επιθυμεί (π.χ Planeswalker abilities). Static abilities είναι οι ιδιότητες που ισχύουν συνεχώς και δεν μπορείς να τα απενεργοποιήσεις (π.χ. το ability της Narset που δεν αφήνει τον αντίπαλο να τραβήξει παραπάνω από μια κάρτα τον γύρο).

-Είσαι υπεύθυνος για την κατάσταση των καρτών και των Card Sleeves σου.

Πρέπει οι κάρτες σου να μην είναι κυρτές (bend) και τα sleeves σου να μην είναι σημειωμένα με οποιοδήποτε τρόπο (marked). Ιδιαίτερη προσοχή θέλουν οι Foil κάρτες γιατί κυρτώνουν πιο εύκολα από τις κανονικές και ειδικά αν είναι λίγες στο Deck, τότε μπορεί να σου προκαλέσουν θέμα.

-Κοινή δήλωση αποτελέσματος.

Όπως και με την σωστή ροή του παιχνιδιού, έτσι και με την ολοκλήρωση του είναι και οι δύο παίχτες υπεύθυνοι να δηλώσουν το αποτέλεσμα. Μοιράζονται στην αρχή του γύρου τα match slips (εικόνα στην συνέχεια) και αφού τελειώσει το παιχνίδι, πρέπει να συμπληρωθεί (συνήθως από τον νικητή) και να υπογραφεί και από τους δύο.

Post image

– Οι Διαιτητές (Judges) είναι εκεί για να διατηρούν ομαλή την ροή του τουρνουά.

Δεν πρέπει να τους “φοβόμαστε” αλλά να τους φωνάζουμε όποτε συμβαίνει κάτι λάθος. Γνωρίζουν τους κανόνες καλύτερα από εμάς και βρίσκονται εκεί για να διορθώνουν τα λάθη μας. Οπότε αν ανακαλύψετε, ότι κάνατε κάποιο λάθος, φωνάξτε τον πιο κοντινό διαιτητή να το διορθώσει. Ακόμα και αν δεν είστε σίγουροι για το πως λειτουργεί μια κάρτα ή τι ακριβώς κάνει μια κάρτα (επειδή μπορεί να είναι σε άλλη γλώσσα), ο διαιτητής είναι υποχρεωμένος να σας βοηθήσει.
Σημείωση: Για να φωνάξεις έναν διαιτητή, σηκώνεις το χέρι σο, φωνάζεις “JUDGE” και περιμένεις μέχρι να έρθει ο πρώτος διαθέσιμος, χωρίς να συνεχίσετε το παιχνίδι.

Αφού είπαμε τα καλά των διαιτητών, να πούμε και τα κακά.

Άνθρωποι είναι και αυτοί και πολλές φορές κάνουν λάθη. Μπορεί να δώσουν κάποια λάθος απόφαση. Αν θεωρείτε ότι είναι λάθος, μπορείτε να κάνετε appeal στον Head Judge. Η απόφαση του Head Judge είναι οριστική και στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων σωστή. Τέλος μετά από κάθε Judge Call , ζητήστε από τους Judges για επέκταση του χρόνου παιχνιδιού (time extension) για να αποφύγετε τυχόν ισοπαλίες.

– Στο Magic παίζουν 2 άτομα!

Αν είστε παρατηρητής απαγορεύεται να κάνετε οποιαδήποτε υπόδειξη σε αυτούς που παίζουν, ακόμα και αν έχει γίνει κάποιο λάθος. Η σωστή κίνηση είναι να τους πείτε να σταματήσουν το παιχνίδι και να φωνάξετε Judge. Αν δώσετε κάποια συμβουλή ή πληροφορία σε κάποιον παίχτη, θα τιμωρηθείτε τόσο εσείς όσο και ο παίχτης.

-Σε αντίθεση με το Arena στο Tabletop υπάρχουν οι ισοπαλίες.

Οποιαδήποτε στιγμή μπορείτε να συμφωνήσετε με τον αντίπαλο σας να λήξετε το παιχνίδι ισοπαλία. Επίσης μπορείτε να κάνετε concede στον αντίπαλο σας όποτε θέλετε. Απλά αν έχετε παίξει κάποια παιχνίδια θέλει προσοχή, γιατί αυτά τα παιχνίδια πρέπει να καταγραφούν. Δηλαδή με το σκορ στο 1-1 , αποφασίζετε να δώσετε την νίκη στον αντίπαλο. Απαγορεύεται να γράψετε 2-0 για τον αντίπαλο. Επίσης πολλές φορές, η ισοπαλία δεν συμφέρει κανέναν παίκτη. Οπότε όταν φτάνουν σε αυτό το σημείο, οι περισσότεροι βρίσκουν τρόπους να αποφασίσουν το αποτέλεσμα (ζάρια, κοιτάνε τις κάρτες από το deck τους). Αυτό απαγορεύεται και τιμωρείται με Disqualify από το τουρνουά.

-Άλλο ένα παράπτωμα που λαμβάνεται πολύ σοβαρά είναι η δωροδοκία

Ο αντίπαλος έχει το δικαίωμα να σου ζητήσει να του δώσεις το παιχνίδι, αλλά δεν μπορεί να σου προσφέρει κάποιο αντάλλαγμα γι αυτό. Ακόμα και αν είναι φίλος σου ή αν προτιμάς τα booster packs από μια θέση στην 8άδα, παραμένει να είναι παράνομο.

Διαφορές ανάμεσα στο Arena και στο Tabletop!

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Για να δεις ποιος παίζει πρώτος, θα πρέπει να ρίξεις ζάρι με τον αντίπαλο και αυτός με το μεγαλύτερο επιλέγει ποιος θα παίξει πρώτος (υπάρχουν και άλλοι, λιγότερο διαδεδομένοι τρόποι).

Στην συνέχεια πρέπει να ανακατέψεις επαρκώς, με τα χέρια σου, το Deck, ενώ στο Arena αυτό γίνεται αυτόματα. Όταν λέω επαρκώς, εννοώ να είναι επαρκώς τυχαίο, δηλαδή να μην είναι 4 ίδιες κάρτες στην σειρά , επειδή π.χ. μόλις έκτισες το Deck σου. Μετά θα πρέπει το life σου και του αντιπάλου, να τα σημειώνεις σε χαρτί με στυλό (απαγορεύονται ηλεκτρονικές συσκευές).

Ίσως η σημαντικότερη διαφορά ανάμεσα στις δυο μορφές παιχνιδιού είναι τα abilities. Στο Arena όλα τα triggers, τα damage και τα phases αλλάζουν αυτόματα. Στο Tabletop MTG πρέπει να τα ανακοινώνεις. Δηλαδή αν παίξεις μια land και δημιουργηθεί ένα Trigger από την Field of The Dead και για κάποιο λόγω εσύ το ξεχάσεις, δεν είναι υποχρέωση του αντιπάλου να στο θυμίσει.

Παρόλ’ αυτά, αν δεν έχει μεσολαβήσει κάτι άλλο ενδιάμεσα και απλά πέρασε ώρα στην οποία κάποιος παίκτης σκεφτόταν, μπορείς ακόμα να θυμηθείς το Trigger σου και να φτιάξεις το Zombie. Το ίδιο συμβαίνει και στα Damage. Πρέπει να επιλέξεις την σειρά των blockers και να ανακοινώσεις στον αντίπαλο τα πόσα Damage θα πάρει κάθε τέρας. Τα phases στο Arena αλλάζουν αυτόματα και πρέπει να επιλέξεις πότε θα βάλεις Stop κάπου. Αυτό δεν διαφέρει πολύ από το Tabletop καθώς και εκεί πρέπει να ανακοινώσεις στον αντίπαλο πότε θες να κάνεις κάτι στο Upkeep του ή σε κάποιο phase.

Μπορείς να δημιουργήσεις σημειώσεις κατά την διάρκεια του παιχνιδιού και μπορείς να τις συμβουλεύεσαι κατά την διάρκεια του, καθώς επίσης να βλέπεις και τις κάρτες στο Sideboard σου. Αν όμως έχεις σημειώσεις από πριν, π.χ. για το τι θα κάνεις Side in και Side out σε κάθε Matchup, αυτές μπορείς να τις δεις μόνο κατά την διάρκεια του SIdeboarding.

Ο χρόνος στο Arena είναι όπως στο σκάκι, δηλαδή ο καθένας έχει 25 λεπτά και μετράει όταν έχει αυτός priority, ενώ στο Tabletop, έχετε μαζί 50 λεπτά για να τελειώσετε τα 3 παιχνίδια σας και αν δεν προλάβετε, υπάρχουν 5 έξτρα γύροι (0 είναι ο γύρος του active player και μετράει μέχρι το 5) για να καταφέρει κάποιος να κερδίσει. Αν δεν τα καταφέρει κανείς, το παιχνίδι λήγει ισοπαλία.

Τέλος κάθε φορά που κάποιος παίκτης παίζει ένα spell παίρνουν και οι 2 παίχτες Priority για να κάνουν οτιδήποτε. Στο Arena αν δεν έχεις να κάνεις κάτι, δεν σου δίνει προτεραιότητα. Στο Tabletop όμως, ο αντίπαλος σου δεν ξέρει αν μπορείς να κάνεις το οτιδήποτε, οπότε οφείλεις να του πεις ΟΚ, για να συνεχίσει να κάνει ότι κάνει. Αν όμως προχωρήσει χωρίς να σε ρωτήσει, μπορείς να του ζητήσεις να γυρίσετε πίσω για να παίξεις το δικό σου spell την στιγμή που εσύ θέλεις.

Αυτές θεωρώ ότι είναι οι πιο βασικές διαφορές ανάμεσα στο Tabletop και το Arena version του παιχνιδιού όσο αναφορά κυρίως τα Competitive τουρνουά. Όπως ίσως θα πρόσεξες, γράφω πολύ συχνά την λέξη ανακοινώσεις και αυτό είναι σκόπιμο, καθώς στο Tabletop version το πιο σημαντικό για να κυλήσει ομαλά το παιχνίδι είναι να επικοινωνείς με τον αντίπαλο σου. Για οποιαδήποτε απορία πάνω σε αυτά, ή στο οτιδήποτε, είμαι διαθέσιμος οποιαδήποτε στιγμή θέλετε στην καινούργια σελίδα που έχω δημιουργήσει στο Facebook για αυτήν ακριβώς την χρήση.

Και για το τέλος, μια λίστα με ότι χρειάζεται να έχεις για να συμμετάσχεις σε αυτά τα τουρνουά:
-DCI (αν δεν έχετε μπορείτε να πάτε σε οποιδήποτε κατάστημα διοργανώνει τουρνουά MTG να σας εκδώσει και μετά να το ενεργοποιήσετε από το site της WotC)
-Deck
-Decklist
-Χαρτί και στυλό για την καταγραφή των life totals.
-Ζάρια και tokens για την αναπαράσταση των +1/+1 counters, των loyalty των Planeswalker και των Token που δημιουργεί το Deck σας.
-Sleeves και Playmat. Πλέον τα sleeves είναι σχεδόν αυτονόητο, το ίδιο και το Playmat. Κανένα δεν είναι απαραίτητο αλλά εξυπηρετούν την διατήρηση των καρτών και την αισθητική του παίχτη.
-Τσάντα για να βάλεις όλα τα παραπάνω καθώς επίσης κάτι να φας και να πιείς, καθώς το τουρνουά μπορεί να πάρει πολλές ώρες.
-Καλή διάθεση και τύχη!!!

Καλή επιτυχία σε όλους, αλλά λίγο περισσότερο σε μένα 🙂



Μπορείτε να δείτε επιπλέον πληροφορίες για μένα: FB | Twitter |