Magic: The Gathering

Magic: The Gathering | Οι Βασικές Αρχές και Στρατηγικές του Draft | Panasavv

Γεια σε όλους/όλες!

Σε προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για την σημασία και τα βασικά του limited format. Σήμερα θα δούμε συγκεκριμένα το Draft και τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για το σωστό Drafting.

Post image


Καταρχάς να δούμε τι ακριβώς είναι το Draft. Ένα τραπέζι αποτελείται, συνήθως, από 8 άτομα.

Αρχικά, κάθε παίκτης έχει μπροστά του 3 booster packs (πακέτα καρτών) από την ίδια έκδοση (εκτός από κάποιες περιπτώσεις, κυρίως στο παρελθόν, που κάποια set συνυπήρχαν στην διαδικασία του Draft). Όλοι οι παίκτες ανοίγουν ταυτόχρονα το πρώτο τους booster, και έχουν 40 δευτερόλεπτα να επιλέξεις μια κάρτα από τις 14 του συγκεκριμένου πακέτου.

Στην συνέχεια, ανακατέβουν τις κάρτες και δίνονται σε αυτόν που κάθεται στα ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Όλοι ταυτόχρονα σηκώνουν τις 14 κάρτες που παρέλαβαν από τον δεξιό τους. Πάλι έχουν 40 δευτερόλεπτα για να επιλέξουν την κάρτα της επιλογής τους. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται και για τις 14 κάρτες του πακέτου. Ανά δύο κάρτες, ο χρόνος που είναι διαθέσιμος για την επιλογή, μειώνεται κατά 5 δευτερόλεπτα, μέχρι να καταλήξει στα 5 δευτερόλεπτα στις δύο τελευταίες κάρτες.

Μόλις ολοκληρωθεί το πρώτο πακέτο, οι συμμετέχοντες έχουν 30 δευτερόλεπτα για να δουν τις κάρτες που έχουν επιλέξει. Όταν τελειώσουν αυτά τα δευτερόλεπτα, ανοίγεται το δεύτερο πακέτο και επιλέγουν μια κάρτα. Οι χρόνοι για κάθε pick είναι ίδιοι. Αφού επιλέξουν, ανακατέβουν και δίνουν τις κάρτες στο άτομο που κάθεται στα ΔΕΞΙΑ. Όταν επιλεχθούν όλες οι κάρτες του πακέτου, ο χρόνος ελέγχου των καρτών που έχουν επιλεχθεί ως εκείνη την στιγμή, είναι 45 δευτερόλεπτα αυτή την φορά.

Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται και για το τελευταίο Booster, με τις κάρτες να πασάρονται ΑΡΙΣΤΕΡΑ ξανά. Αφού τελειώσουν όλες οι κάρτες, οι παίκτες έχουν 30 λεπτά για να φτιάξουν το deck τους. Με το πέρας των 30 λεπτών, ξεκινάνε τα παιχνίδια.

Στον πρώτο γύρο κάποιος θα αντιμετωπίσει οποιονδήποτε από τα 7 άτομα που ήταν στο ίδιο Draft table μαζί του. Στην συνέχεια οι νικητές (4), παίζουν μεταξύ τους και οι χαμένοι μεταξύ τους. Στον τρίτο και τελευταίο γύρο του Draft, τα δύο άτομα που έχουν από δύο νίκες αναμετρούνται, τα δύο άτομα που έχουν δύο ήττες παίζουν μαζί και οι 4 που είναι 1-1 παίζουν μεταξύ τους τυχαία (δεν μπορεί όμως να παίξει κάποιος με κάποιον που έχει ξαναπαίξει).

Έτσι ολοκληρώνεται ένα τουρνουά σε Draft Format.



Ας δούμε όμως τις στρατηγικές και τις επιλογές που έχει κάποιος στο Draft.

Να τονίσω ότι για πολλούς (συμπεριλαμβανομένου και εμένα), το Draft θεωρείται το πιο Skill Intensive format. Χρειάζεται πολύ καλή κατανόηση του παιχνιδιού και σωστή κρίση κατά την διάρκεια της επιλογής των καρτών (drafting). Στο gameplay του Draft χρησιμοποιούνται πολύ πιο αδύναμες κάρτες σε σχέση με αυτές του Constructed, οπότε το να προσπαθεί κάποιος να εκμεταλλευτεί κάποιες κάρτες καλύτερα, γίνεται ακόμα πιο δύσκολο.


Αρχικά να δούμε με ποια κριτήρια επιλέγεται μια κάρτα όσο γίνεται το Draft.


1) Το πόσο δυνατή είναι μια κάρτα.

Η δύναμη μιας κάρτας (powerlevel), είναι ο πιο “εύκολος” τρόπος για να αποφασίσει κάποιος ποια κάρτα θα επιλέξει από τις 14 του booster pack. Εύκολα κανείς καταλαβαίνει γιατί ένα τέρας που είναι 2/2 στα 2 mana είναι καλύτερο από ένα τέρας 1/1 στα 2 mana.

Εκεί όμως σταματάνε τα εύκολα. Αν το 1/1 είχε ability που έλεγε draw a card θα ήταν δυνατότερο;; Τι είναι καλύτερο, το 2/1 first strike ή το 1/3 χωρίς abilities , για τα 2 mana; Η πιο σωστή απάντηση είναι, ότι εξαρτάται από το συγκεκριμένο format. Σε ένα υποθετικό format που όλα τα τέρατα είναι στα 2 mana 2/1 first strike , το δικό μας 2/1 first strike είναι απλά η νόρμα, ενώ το 1/3 σκοτώνει όλα τα τέρατα και δεν πεθαίνει. Συνεπώς σε αυτό το υποθετικό Format το 1/3 είναι πολύ δυνατότερο. Προφανώς, την σωστή κρίση την αποκτά κάποιος με την εμπειρία.


2) Τις συνολικές επιλογές.

Αν σε κάποιο σημείο του Drafting κάποιος έχει 20 κόκκινες και πράσινες κάρτες, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα παίξει αυτό τον χρωματικό συνδυασμό. Ακόμα και να ανοίξει μια πολύ δυνατή μπλε κάρτα, δεν θα πρέπει να επηρεαστεί, να σφίξει τα δόντια του και να πάρει κάποια κάρτα για το δικό του deck.

Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια για όλα τα κομμάτια του Draft. Αν το πρώτο pick είναι η πιο δυνατή μαύρη κάρτα του Set, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι πρέπει να παίξει κάποιος μαύρο. Προφανώς θα την επιλέξει, αλλά αν στο 2ο pick έχει την επιλογή ανάμεσα σε μια μέτρια μαύρη και μια δυνατή άσπρη κάρτα, το σωστό είναι να πάρει την άσπρη κάρτα. Έτσι παραμένει ανοιχτός στις επιλογές του, διότι αν και αυτός που κάθεται στα δεξιά έχει πάρει στο 1ο pick μαύρη κάρτα, οι πιθανότητες να υπάρχουν καλές μαύρες κάρτες μειώνονται. Άρα, ουσιαστικά κάποιος θέλει να παραμείνει ανοιχτός σε επιλογές, μέχρι να κατασταλάξει στο τι χρώμα του περνάνε από τα δεξιά.


3) Η σπανιότητα της κάρτας (rarity).

Αυτό σε πρώτη σκέψη μπορεί να ακούγεται λίγο παιδιάστικο, αλλά έχει βάση. Δεν εννοώ προφανώς να επιλέγονται όλες οι σπάνιες κάρτες γιατί έχουν λεφτά. Αλλά, αν σε κάποιο σημείο κάποιος έχει την δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε μια common και μια uncommon που είναι περίπου της ίδιας δυναμικότητας και τις θέλεις οπωσδήποτε στο Deck, τότε είναι ελαφρώς πιο αποδοτικό να πάρει την uncommon κάρτα.

Ο λόγος είναι ότι σε κάθε booster pack υπάρχουν 10 common, 3 uncommon και 1 rare/mythic rare. Οπότε οι πιθανότητες να ξανά-ανοιχτεί η συγκεκριμένη uncommon είναι πολύ μικρότερες από το να ξανά-ανοιχτεί η ίδια common.



Οι πιο σημαντικές κατηγορίες καρτών για τα Draft!


Cards that Draw:

Στο Draft, όπως ανάφερα και στο προηγούμενο άρθρο για την limited μορφή του παιχνιδιού, έχει τεράστια σημασία το Card Advantage. Γι΄ αυτό τον λόγο κάρτες που τραβάνε έξτρα κάρτες είναι πολύ δυνατές.

Πιο πριν έκανα την ερώτηση «Αν το 1/1 είχε ability που έλεγε draw a card θα ήταν δυνατότερο;;». Η απάντηση σχεδόν πάντα είναι ναι. Όσο έχει κάποιος κάρτες στο χέρι του και αρκετές land για να μπορεί να τις cast-αρει είναι σε καλό δρόμο για να κερδίσει. Άρα το powerlevel των καρτών που δίνουν επιπλέον κάρτες είναι πολύ ανεβασμένο σε σχέση με τις απλές εκδοχές τους.

Post image


Βόμβες:

Άλλη μια κατηγορία είναι οι λεγόμενες «Βόμβες». Είναι κάρτες που μπορούν να κερδίσουν το παιχνίδι μόνες τους. Ουσιαστικά όταν “ρίχνονται” στο παιχνίδι δημιουργούν αντιδράσεις αντίστοιχες με αυτές που δημιουργεί μια βόμβα.

Τέτοιες κάρτες από το expansion του Throne of Eldraine είναι οι 3 Planeswalker, το Lochmere Serpent, το Harmonious Archon και ίσως κάνα δυό ακόμα κάρτες. Όταν έχεις την επιλογή θα πρέπει πάντα να επιλέγονται στο Deck ακόμα και αν λείπει σε κάποιον το ένα χρώμα από τα δυο.

Αυτή η διαδικασία (το να παίζεται π.χ. ο Garruk στο RG deck σου) λέγεται color splashing ή απλούστερα splash. Προσοχή όμως, αυτό δεν ισχύει για όλες τις πανίσχυρες κάρτες. Π.χ. το Harmonious Archon δεν είναι εύκολο να γίνει splash γιατί θέλει δύο χρωματιστά mana, οπότε οι επιπτώσεις του να τραβηχτει το splashed color land στους πρώτους γύρους ή να μην μπορεί να το cast-άρει κάποιος είναι σημαντικότερες από τα οφέλη.


Removals:

Όπως είπαμε οι βόμβες στο Draft μπορούν να λήξουν ένα παιχνίδι από μόνες τους. Τα Removals είναι εκεί για να το αποτρέψουν. Όταν ο αντίπαλος παίζει ένα πολύ δυνατό τέρας, τότε κάποιος βρίσκεται σε μειονεκτική θέση.

Για να ισορροπήσει το παιχνίδι, πρέπει να υπάρχει ένα αντίστοιχα δυνατό τέρας ή να φύγει του αντιπάλου. Ιδιαίτερα δυνατά είναι τα instant speed removals και τα removals που δεν έχουν συνθήκες (π.χ. destroy tapped, deal X damage).

Στην απέναντι όχθη υπάρχουν και κάποιες κατηγορίες καρτών, που ενώ στο Constructed είναι κομβικές, στο Limited περνάνε απαρατήρητες.


One Drops:

Τα τέρατα (κυρίως), που κοστίζουν 1 mana επηρεάζουν ριζικά ένα Constructed Format. Όταν το monored έχει δυνατά one drops, είναι σχεδόν πάντα Tier 1 deck.

Στο Limited όμως, τα One drops πολύ σπάνια είναι αρκετά δυνατά ώστε να υπάρχουν στο Deck. Γίνονται πολύ γρήγορα outpowered από τα τέρατα του αντιπάλου και πολλές φορές δεν προλαβαίνουν καν να κάνουν επίθεση (αν ο αντίπαλος παίζει πρώτος και σου παίξει 2drop). Και αυτή είναι η καλή περίπτωση, όταν δηλαδή θα παιχτεί στον 1ο γύρο. Αν έρθει στον 20ο γύρο τις περισσότερες φορές είναι χειρότερο και από Land. (Προφανώς υπάρχουν εξαιρέσεις όπως π.χ. ο Knight of the Ebon Legion)


Discard Spells:

Στο Limited έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία το Card Advantage παρά το Card Selection. Πολύ σπάνια θα έχει ο αντίπαλος μια κάρτα που κερδίζει αυτόματα και πολύ πιο συχνά θα έχει κάποιες «κακές» κάρτες που ολοκληρώνουν το deck του.

Αν παιχτεί κάποιο discard Spell (thoughtseize) και ο αντίπαλος έχει στο χέρι του μόνο κάποια vanilla (π.χ. 2 mana 2/2 , 3 mana 3/3) τέρατα, θα πάει χαμένη η μια κάρτα, τα mana και το pick κατά την διάρκεια του Draft.

Post image


Counterspells:

Τους έχω δώσει πολλές ευκαιρίες, σε πολλά διαφορετικά Format και πάντα καταφέρνουν και με απογοητεύουν.

Νομίζω ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ένας συνδυασμός του ότι στο Draft δεν υπάρχουν αρκετές κάρτες που πρέπει να γίνουν Counter και ότι η επιλογή του να μην γίνει cast το counter και να μείνουν ανοιχτά mana οδηγεί στο να μην αναπτυχθεί το Board. Πιστεύω ότι είναι από τις μεγαλύτερες παγίδες που πέφτουν οι νέοι παίχτες.

Το να επιλέξει κάποιος, πότε θα μείνουν ανοιχτά mana για Counterspell και πότε θα παιχτεί το τέρας, απαιτεί απίστευτες γνώσεις τόσο του παιχνιδιού όσο και του συγκεκριμένου format.


Enchantment-Auras:

Ο λόγος είναι αρκετά απλός. Είναι εύκολος τρόπος να χαθεί card advantage, δίνοντας την ευκαιρία στον αντίπαλο να κάνει «μια για δύο» με ένα απλό removal.

Δηλαδή, αν υπάρχει ένα τέρας και προσπαθήσει κάποιος παίχτης να του φορέσει κάποιο enchantment και ο αντίπαλος εκείνη την στιγμή ή ακόμα και στον γύρο του σκοτώσει το τέρας, τότε χάνετε το τέρας μαζί με το enchantment. Επιπλέον τις περισσότερες φορές αυτά τα enchantments δεν αξίζουν καν να βρίσκονται στο Deck καθώς δεν προσφέρουν τίποτα τρομερό και ο κίνδυνος του «μια για δύο» είναι αποτρεπτικός.

Αυτές είναι κάποιες βασικές στρατηγικές αρχές για το Draft. Φυσικά ο τρόπος για να γίνει κάποιος καλύτερος στο Draft είναι η εξάσκηση. Όσο περισσότερο παίζει και παίζει συνειδητά, με κάποια στρατηγική στο μυαλό του, πίσω από κάθε επιλογή, είναι θέμα χρόνου το να γίνει πολύ καλός. Επίσης το draft είναι το πιο διασκεδαστικό και αγαπημένο format πολλών παιχτών, κυρίως επειδή υπάρχει τεράστια ποικιλία στις κάρτες και τις επιλογές.


Το κομμάτι του Deckbuilding στο Draft θα αναλυθεί στο επόμενο άρθρο καθώς έχει πολλές ομοιότητες με το Deckbuilding του Sealed.



Μπορείτε να δείτε επιπλέον πληροφορίες για μένα: FB | Twitter |