Magic: The Gathering

Magic The Gathering | Οι Κορυφαίες κάρτες από το Throne of Eldraine | Ryo

Η έκδοση του Magic the Gathering Throne of Eldraine σε συνδυασμό με το rotation έχει αλλάξει ριζικά το standard format. Παρακάτω θα δούμε τις καλύτερες και ισχυρότερες κάρτες της έκδοσης αυτή την περίοδο, κατά την προσωπική μου άποψη.


Questing Beast

Post image


Είναι δύσκολο να πάει κάτι λάθος όταν μια κάρτα περιέχει τόσο κείμενο. Πλέον κάθε green Mid-range/Aggressive deck πρέπει να έχει το Questing Beast στο main deck του.

Έχοντας haste, βοηθάει στο να πιέσουμε άμεσα το health του αντιπάλου, μια κλασσική αδυναμία όλων των Mid-range/Aggressive green creature decks ενάντια σε sweepers και spot removal.

Επιπλέον με το ψευδό-evasion που διαθέτει βοηθάει στο να τελειώσουμε το παιχνίδι γρήγορα ενώ παράλληλα πιέζουμε τα αντίπαλα Planeswalkers.

Άλλο ένα σημαντικό interaction είναι με κάρτες με το Rabid Bite effect, όπως Vivien Arkbow Ranger, Domri’s Ambush, όπου χάρις στο death-touch λειτουργούν ως hard removal.


Oko, Thief of Crowns

Post image


Με διαφορά η καλύτερη κάρτα του νέου set και ολόκληρου του standard αυτή τη στιγμή. Ένα από τα καλυτέρα Planeswalkers oλων των εποχών, αφού βρίσκει θέση σε decks σε όλα τα format όπου η κάρτα είναι legal.

Η κάρτα ταιριάζει εξαιρετικά στην ήδη υπάρχον simic ramp στρατηγική όπου μια από τις μεγαλύτερες αδυναμίες ήταν η έλλειψη interaction με το αντίπαλο board. Ειδικότερα, το simic deck είναι τόσο ισχυρό αυτή τη στιγμή όπου στην ουσία δεν έχει κάποιον αντίπαλο και αυτό οφείλεται κατά ένα τεράστιο βαθμό στον Oko, Thief of Crowns.

Το καινούργιο set παρουσίασε το food mechanic, όπου ο Oko, Thief of Crowns είναι η κορυφαία κάρτα σε αυτό το πακέτο καρτών, παράγοντας food resource για το Gilded Goose και Wicked Wolf.

Σε συνδυασμό με Gilded Goose ή Arboreal Grazer, ένας turn 2 Oko, Thief of Crowns, είναι πολλές φορές αρκετός ώστε να μας δώσει τόσο μεγάλο πλεονέκτημα όπου είναι αδύνατον για τον αντίπαλο να γυρίσει το παιχνίδι.

Επίσης η κάρτα λειτουργεί και ως ένα αργό win condition αφού κάθε δυο γύρους μπορεί να μετατρέψει τα food που ο ίδιος δημιουργεί σε 3/3 elk creatures.


Brazen Borrower

Post image


Η πρώτη κάρτα στη λίστα η οποία χρησιμοποιεί το καινούργιο adventure mechanic.

Αναλυτικότερα οι adventure κάρτες είναι ‘διπλές’ κάρτες στη μορφή ενός spell και ενός creature, όπου μας δίνεται η ευελιξία στο ποιο μέρος της κάρτας θέλουμε να παίξουμε. Επιπλέον, εάν επιλέξουμε πρώτα το spell η κάρτα πάει στο adventure zone και έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να παίξουμε και τη creature μεριά της, όποτε εμείς θέλουμε.

Όλες οι adventure κάρτες είναι θεωρητικά card advantage, αφού περιέχουν δυο κάρτες σε μια. Συγκεκριμένα στη περίπτωση του Brazen Borrower η spell μεριά της κάρτας μας δίνει ένα αρκετά καλό 2drop tempo-bounce spell παρομοιο του Blink of an Eye το οποίο έφυγε με το rotation.

Το creature side είναι ένα αρκετά καλό 3drop το οποίο μας βοηθάει στο να γεμίσουμε το curve μας ή λειτουργεί ως filler αργότερα όταν έχουμε πιο περιορισμένες επιλογές.


Murderous Rider

Post image


Άλλη μια κάρτα με το adventure mechanic. Η κάρτα είναι το Hero’s Downfall του format και αντικαθιστά το Vraska’s Contempt.

Θεωρείται σταθερή επιλογή στα περισσότερα black based decks και έχει εξαιρετική συνέργεια με κάρτες όπως Lucky Clover, Edgewall Innkeeper, βέβαια και ως αυτόνομη η κάρτα είναι μια από τις καλύτερες απαντήσεις για creature και planeswalkers.

Επιπλέον ως κάρτα με το adventure mechanic μας προσφέρει και ένα creature το οποίο σε καμία περίπτωση δεν είναι μια κάρτα που θα συμπεριλάμβανε κάποιο deck, αλλά όπως αναφέραμε τις περισσότερες φορές λειτουργούν ως curve fillers και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ένα 2/3 life-link creature είναι αρκετό να σταματήσει ένα γρήγορο ξεκίνημα από ένα αντίπαλο aggressive deck.

Once Upon a Time

Post image


Άλλη μια κάρτα που είχε συζητηθεί πολύ από την αρχή που είχε αποκαλυφθεί. Γενικά κάρτες που κοστίζουν 0 mana έχουν μεγάλη πιθανότητα να είναι υπερβολικά καλές για το effect που παρέχουν (Mox Opal, Force of Negation, Force of Vigor, Surgical Extraction, Gitaxian Probe, μερικά παραδείγματα).

Έχοντας το Once Upon a Time στο deck μας, έχουμε ένα card selection spell όπου μας δίνει τη δυνατότητα να κρατάμε αρχικά χέρια με λιγότερες lands ή creatures από το κανονικό χωρίς να χρειαστεί να χαλάσουμε κάποιο resource (mana, καρτες, life), ενώ στην περίπτωση που το παίξουμε με το κανονικό mana cost του είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του Anticipate για green based decks.

Η κάρτα δουλεύει πολύ καλά με τις κάρτες με το adventure mechanic, αφού θεωρούνται creatures και έτσι ουσιαστικά το spell λειτουργεί και ως μια κάρτα που μπορεί να βρει πολύ ισχυρά spells (Murderous Rider, Bonecrusher Giant, Realm-Cloaked Giant) όταν τα χρειαζόμαστε.


Fires of Invention

Post image


Σε κάθε set συνηθίζεται να υπάρχει ένα κόκκινο enchantment με περίεργο effect (Experimental Frenzy, Mirror March). Στο Throne of Eldraine έχουμε το Fires of Invention, μια κάρτα που πρακτικά μας ‘διπλασιάζει’ το mana κάθε γύρο θυμίζοντας αρκετά το Wilderness Reclamation. Το πλεονέκτημα με το Fires of Invention είναι ότι μπορούμε να παίξουμε οποιαδήποτε κάρτα και όχι μόνο σε instant speed όπως με το Wilderness Reclamation.

Βέβαια υπάρχουν και περιορισμοί, μπορούμε να παίξουμε μέχρι δυο κάρτες και μόνο στο γύρο μας, γι’ αυτό και κάρτες με activated abilities όπως Cavalier of Flame, Kenrith, the Returned King, castles (Castle Ardenvale, Castle Vantress) συνδυάζονται εξαιρετικά με το Fires of Invention, αφού μας δίνουν να κάνουμε κάτι με τις untapped lands μας κάθε γύρο.



Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Fires of Invention μας επιτρέπει να παίξουμε οποιαδήποτε κάρτα ανεξαρτήτως χρώματος αρκεί να έχουμε τις ανάλογες lands για το converted mana cost της κάρτας έτσι είναι ο τέλειος συνδυασμός με το Fae of Wishes, όπου μας επιτρέπει να ψάξουμε οποιαδήποτε κάρτα στο sideboard μας δίνοντας μας τη δυνατότητα να έχουμε ένα toolbox sideboard από τις πιο ισχυρές κάρτες όλων των χρωμάτων.



Μπορείτε να δείτε επιπλέον πληροφορίες για εμένα: Twitter