Γειά σε όλους/όλες!
Το σημερινό άρθρο θα είναι εντελώς θεωρητικό. Αρχικά, για όσους δεν γνωρίζουν, θα εξηγήσω τι ακριβώς είναι Limited, οπότε όσοι γνωρίζουν μπορούν να προχωρήσουν κατευθείαν στην Τρίτη παράγραφο.
Υπάρχουν δύο είδη Limited παιχνιδιού, το Draft και το Sealed.
Οι κοινοί παρονομαστές είναι ότι δεν έρχεστε να παίξετε με έτοιμο Deck από το σπίτι σας, αλλά το φτιάχνετε εκείνη την ώρα, το Deck σας πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 40 κάρτες (αντί για 60 που είναι στο Constructed), το Sideboard δεν έχει ανώτατο όριο (σε αντίθεση με το Constructed που είναι 15) και τέλος δεν υπάρχει ανώτατο όριο στο πόσες ίδιες κάρτες μπορεί να έχετε στο Deck σας, π.χ. μπορείς να έχετε 10 Murder (Constructed -> 4).
Το Limited είναι προφανώς διαθέσιμο και στις δυο μορφές παιχνιδιού, Tabletop και Digital.
Στο Sealed σας δίνονται 6 Booster Packs και με αυτές τις 90 κάρτες (card pool) προσπαθείτε να φτιάξετε Deck με τουλάχιστον 40 κάρτες (Συνήθως 17 lands + 23 nonlands). Φυσικά μπορείτε να προσθέσετε basic lands που δεν είναι στο pool σας.
Στο Draft κάποιος σε ένα τραπέζι, συνήθως 8 άτομα, ανοίγει ο καθένας ένα Booster Pack. Επιλέγει 1 από τις 15 κάρτες και το δίνει στον ΑΡΙΣΤΕΡΟ του. Ταυτόχρονα, παραλαμβάνει το Pack από τον δεξιό του και επιλέγει 1 από τις 14 κάρτες που έχουν απομείνει. Συνεχίζεται αυτή η διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλες οι κάρτες. Στην συνέχεια, ανοίγει το δεύτερο πακέτο, επιλέγει μια κάρτα και το δίνει στο άτομο που κάθεται στα ΔΕΞΙΑ του. Στο τρίτο πακέτο δίνει ξανά στον ΑΡΙΣΤΕΡΟ. Μετά με αυτές τις 45 κάρτες που έχει επιλέξει πρέπει να φτιάξει το Deck σου.
Γιατί όμως υπάρχουν αυτά τα δύο είδη παιχνιδιού;
Το Draft, είναι ο καλύτερος τρόπος ένας καινούριος παίκτης να μάθει το παιχνίδι. Οπότε στο Draft κάποιος αναγνωρίζει τα βασικά του παιχνιδιού, έννοιες όπως το Power Level, Curve, Tempo, Card Advantage, μαθαίνει πότε ένα Trade (κυρίως στα blocks ) είναι καλό ή όχι και μαθαίνει να υπολογίζεις το Race.
Τώρα, ας δούμε την σημασία αυτών των εννοιών:
Power Level: Το πόσο δυνατή είναι μια κάρτα. Στο limited το power level των καρτών είναι πολύ πιο χαμηλό από το Constructed.
Σε πολλές περιπτώσεις, κάποιος παίζει στο deck του ένα τέρας που είναι 3/3 στα 3 mana, οπότε μαθαίνοντας να διαχειρίζεται τα πιο “αδύναμα” Creatures του Limited μπορεί καλύτερα να διαχειριστεί τα δυνατότερα του Constructed. Ένα 2/2 first strike είναι πιο καλή κάρτα από ένα 2/2 απλό (vanilla). Βέβαια αυτό εξαρτάται και από format σε format. Κάποιο 1/3 τέρας στα 2mana μπορεί να είναι αδιάφορο σε γενικές γραμμές, αλλά σε ένα format με πολλά τέρατα με 1toughness αυτόματα η αξία του 1/3 ανεβαίνει πολύ.
Curve: Είναι ο τρόπος που θα “ξεδιπλωθούν” οι κάρτες που κρατάει κάποιος.
Ουσιαστικά αν στο 1ο γύρο χρησιμοποιηθεί 1mana spell, στον 2ο 2mana spell κ.ο.κ. έχει τότε πραγματοποιηθεί το τέλειο curve. Ένα limited deck, μπορεί να έχει πολύ δυνατές κάρτες (βόμβες=κάρτες που μπορούν να κερδίσουν ένα παιχνίδι μόνες τους) και παρολ’ αυτά να μην είναι τόσο καλό γιατί δεν έχει σωστό Curve.
Αυτός είναι ο ο κυρίως λόγος, που το curve παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στο Limited. Κατά την διάρκεια του Deckbuilding, είναι σημαντικό κάποιος να γνωρίζει ότι στους πρώτους γύρους πρέπει να έχει κάποια τέρατα για να αντέξει το Early Game.
Tempo: Ευτυχώς για μένα, υπάρχει tempo deck στο Standard, το UG Flash και απλουστεύει αρκετά την επεξήγηση.
Tempo όπως και στην μουσική, σημαίνει ρυθμός, δηλαδή η ταχύτητα στην οποία παίζονται οι νότες ή οι κάρτες στην περίπτωση μας. Το flash deck, προσπαθεί στον γύρο του αντιπάλου να κάνει Counter τα Spells του αντιπάλου ή να αποφύγει τα sorcery speed removals του.
Στο Limited μαθαίνετε εύκολα την έννοια του Tempo κυρίως όταν σκοπεύετε στον επόμενο σας γύρο να παίξετε κάποια βόμβα. Στις περισσότερες περιπτώσεις θέλετε το board να είναι όσο πιο “καθαρό” γίνεται. Οπότε προτιμάτε να κρατήσετε το removal σας , από το να επενδύσετε στο board.
Για παράδειγμα, κάθε γύρο που ο αντίπαλος κάνει pass με ανοιχτά mana, στο τέλος του γύρου του παίζετε ένα τέρας και μετά αφήνετε πάλι ανοιχτά mana για να του κάνετε Counter το επόμενο Spell του και με αυτόν τον τρόπο, κερδίζετε το Tempo του παιχνιδιού.
Card Advantage: Το αριθμητικό πλεονέκτημα των καρτών.
Το MTG είναι παιχνίδι που παίζετε με κάρτες. Όπως όταν τελειώσει η βενζίνη ενός αυτοκινήτου, αυτό σταματάει να λειτουργεί, έτσι και στο Magic, όταν ξεμείνει κάποιος από κάρτες, οι πιθανότητες του να κερδίσει, μειώνονται αρκετά. Συνεπώς, κάρτες που προσφέρουν εκ νέου κάρτες είναι χρήσιμες στο Limited.
Στο MTG υπάρχει η έννοια 2 για 1 (Two For One στα αγγλικά, π.χ. Κaya’s wrath σε 2 τέρατα του αντιπάλου). Δηλαδή, ανταλλάσσεται 1 κάρτα για 2 του αντιπάλου. Τέτοιες “ανταλλαγές” είναι πολύ σημαντικές στην μάχη για το Card Advantage. Στο Limited δεν υπάρχουν αρκετές κάρτες που να προσφέρουν από μόνες τους Card Advantage (σε αντίθεση με το Constructed που τις επιλέγετε και τις βάζετε εσείς στο Deck σας) και γι’ αυτό έχουν τρομερή αξία!
Race: Ποιος θα εξουδετερώσει πρώτος τον αντίπαλο.
Μπορεί στην προηγούμενη παράγραφο να είπα ότι οι κάρτες που έχετε στο χέρι σας κάθε στιγμή θα σας οδηγήσουν στην νίκη, αλλά αυτό είναι ουσιαστικά λάθος. Το να φτάσετε τον αντίπαλο σας στα 0 life, είναι αυτό που θα σας δώσει την νίκη, άσχετα με το πόσες κάρτες έχει στο χέρι.
Αν εγώ κάνω επίθεση κάθε γύρο με ένα 2/2 τέρας και ο αντίπαλος με ένα 3/3, ξεκινώντας από τα ίδια life totals και χωρίς να παίξουμε άλλες κάρτες, είναι σίγουρο ότι θα χάσω, γιατί ο αντίπαλος θα είσαι πιο γρήγορος. Το Race είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνει κάποιος υπόψιν, κάθε γύρο πριν δηλώσει με ποια τέρατα θα επιτεθεί.
Στο Constructed πολλά Games τελειώνουν πριν κάποιος παίκτης φτάσει στα 0 life, γιατί κάποιος κάνει concede αφού έχει μείνει πολύ πίσω. Στο Limited τα παιχνίδια είναι πιο ισορροπημένα και κρίνονται από το πόσο σωστά διαχειρίστηκε κάποιος όλες του τις κάρτες και πόσο σωστά επέλεξε το αν και πότε θα κάνεις Attack.
Trades: Οι ανταλλαγές των καρτών.
Όταν δίνεται η επιλογή να γίνει block ένα τέρας του αντιπάλου, η σωστή κίνηση είναι πρώτα να σκεφτεί κάποιος, αν αυτό προσφέρει κέρδος σε Card Advantage, Race ή αν οι κάρτες έχουν διαφορά στο Power Level, οπότε απλά να την ξεφορτώνεται.
Αυτή η διαδικασία αποκτάται με την εμπειρία και με την ικανότητα του καθενός να αναλύει την κάθε παρτίδα Magic. Επιπλέον, στο Limited μαθαίνεται καλύτερα πως λειτουργούν τα Trades, αφού τα Decks έχουν κατά μέσο όρο περισσότερα τέρατα απ’ ότι στο Constructed (που υπάρχουν συχνά Decks με ελάχιστα ή ακόμα και 0 τέρατα).
Συνήθως οι παίκτες “βιάζονται” να μπουν στο Standard, για να ξοδεύουν λιγότερα λεφτά και για να παίζουν πιο Competitive. Αυτό είναι ένα κλασσικό λάθος που κάνουμε πολλοί, περιλαμβανομένου και εμού.
Grand Prix Barcelona 2016 1st Draft Pod (Jon Finkel, Thiago Saporito, Jacob Wilson, Lukas Blohon)
Προσωπικά ξεκίνησα παίζοντας Modern, έπαιξα λίγους μήνες Standard και αφού κέρδισα το Πανελλήνιο το 2014, κατακτήσαμε την 2η Θέση στο Παγκόσμιο και βρέθηκα να έχω πρόκριση για το Pro Tour Fate Reforged. Ήταν η πρώτη φορά που έπρεπε υποχρεωτικά να παίξω Limited σε ένα τουρνουά, αφού τα Tabletop Pro Tours έχουν 10 γύρους (5 day 1 , 5 day 2) Constructed και 6 γύρους (3 day1 , 3 day2) Draft.
Ξεκίνησα με 0-3 στο Draft και αφού έκανα 3-2 στο Constructed δεν πέρασα στο Day2. Αυτό ήταν και το ξυπνητήρι, αφού κατάλαβα ότι δεν γίνεται κάποιος να θεωρείται Competitive παίχτης MTG χωρίς να ξέρει Draft. Τον επόμενο χρόνο έπαιξα ΠΑΡΑ πολύ limited.Έπαιξα στο Grand Prix Barcelona που ήταν Limited. Κατάφερα να κάνω συνολικό σκόρ 10-4. Σε όλο το τουρνουά αντιμετώπισα πολλούς Pro Players με αποκορύφωμα την νίκη μου απέναντι στον καλύτερο παίχτη ever, Jon Finkel, στο πρώτο Draft.
Κλείνοντας αυτή την ιστορική αναδρομή, αυτό που πρέπει να αποκομίσει κάποιος είναι πως το Limited είναι σημαντικό σε όλα τα επίπεδα, από κάποιον που μόλις ξεκίνησε να παίζει μέχρι τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο. Επίσης, θεωρώ ότι στο Arena, κάποιος να φτάσει Mythic στο Limited είναι καλύτερο απ’ ότι το constructed. Μάλιστα τον τελευταίο μήνα, έπαιξα μόνο limited (αφού το Standard ήταν στην δύση του) και συνειδητοποίησα τα πλεονεκτήματα του όσο αναφορά τα MCQW.
Κάθε μήνα υπάρχουν λιγότεροι από 1000 άτομα στο Mythic του Limited. Συνεπώς με το που φτάνεις Mythic δεν χρειάζεται να παίζεις μέχρι τελευταία στιγμή για να είσαι στο top1200, όπως στο Constructed. Επίσης επειδή είναι λίγα τα άτομα, με το που μπει κάποιος Mythic, μπαίνει σε πολύ καλύτερο rank (εγώ μπήκα 75) και παραμένει αρκετά ψηλά (εγώ γύρο στο 500, μετά από 15 μέρες χωρίς να παίξω).
Άρα, σε περίπτωση ισοβαθμίας στο MCQW, όταν φτάσει να μετράει το rank που είχε κάποιος, το ψηλότερο θα είναι στο limited και θα είναι πολύ μικρότερος ο κόπος να βελτιωθεί, απ’ ότι στο Constructed. Τέλος για να φτάσει κάποιος Mythic, θα πρέπει να παίξει αρκετά Draft, οπότε θα μαζέψει όλες τις κάρτες (εμένα τα τελευταία 5-6 Drafts μου έδιναν gems , όταν pickara κάποιο Rare) και θα περάσει πολύ πιο διασκεδαστικά (προσωπική μου άποψη) την ώρα του, αφού κάθε Draft είναι κάτι το διαφορετικό.
Ελπίζω το άρθρο να μην ήταν πολύ μεγάλο και σας κούρασε. Αυτά ήταν ένα Introduction για το limited και έχω σκοπό να κάνω 2-3 άρθρα ακόμα για στρατηγικές στο Draft και το Sealed. Αν θεωρείται ότι παρέλειψα κάτι γράψτε το μου στα σχόλια!
Μπορείτε να δείτε επιπλέον πληροφορίες για μένα: FB | Twitter |