Magic: The Gathering

Magic: The Gathering | Το νέο Σύστημα στην Competitive Σκηνή για το 2019 – 2020 | Panasavv

Καλησπέρα σε όλους!

Η άφιξη του Magic: The Gathering Arena έφερε αρκετές αλλαγές στο παιχνίδι που αγαπάμε. Δεν χρειάζεται να συμφωνήσουμε αν είναι καλές ή κακές, εφόσον συμφωνούμε ότι το MTG όπως το ξέραμε αλλάζει. Το βάρος που έχει δώσει η εταρεία παραγωγής Wizards of the Coast στο Arena είναι κάτι το πρωτόγνωρο για τους παίκτες του Magic, αλλά προσφέρει πολλές ευκαιρίες για να παίξεις casual αλλά και competitive.

Όταν, πριν περίπου ένα χρόνο, ξεκινούσε το MTG Arena οι περισσότεροι αναρωτιόμασταν τι θα απογίνει η επιτραπέζια μορφή του παιχνιδιού (Tabletop). Αρκετοί ήταν αυτοί που πούλησαν όλες τους τις κάρτες, φοβούμενοι ότι οι τιμές των συλλεκτικών καρτών τους θα πατώσουν και ότι οι παίκτες που επιλέγουν να παίξουν την επιτραπέζια μορφή θα ελλατωθούν. Αντιθέτως, όπως ανακαλύψαμε σε πολλά τουρνουά πρόσφατα, είναι πολύ περισσότερα τα άτομα που ξεκίνησαν να παίζουν επειδή γνώρισαν το Magic the Gathering μέσω του Arena, παρά αυτοί που σταμάτησαν.

Πιστεύω πως όποιος έχει ασχοληθεί με το MTG για τουλάχιστον ένα τρίμηνο, θα του έχει μπεί το ¨μικρόβιο¨ του Competitive.

-“Πως μπορώ και εγώ να παίζω σε κάποιο τηλεοπτικό τραπέζι;”

-”Πως μπορώ να πάω να παίξω ένα μεγάλο τουρνουά, που θα παίζουν οι αγαπημένοι μου παίκτες;”

-“Πως μπορώ και εγώ να βγάλω χρήματα από το Magic;”

Ακόμα και αν δεν έχεις αναρωτηθεί ποτέ τα παραπάνω, πιστεύω πως η αυτοβελτίωση είναι ενα κοινό χαρακτηριστικό όλων όσων παίζουν παιχνίδια. Ο καλύτερος τρόπος να καταλάβεις πότε γίνεσαι καλύτερος, είναι να φτάνεις ένα επίπεδο ψηλότερα από την προηγούμενη φορά.

Μετά το χάος που επικράτησε από την άφιξη του MTG Arena, επιτέλους ήρθε η WoTC και έδωσε απαντήσεις, σχεδόν, στα πάντα. Χωρίς να παραμελήσει κανένα κομμάτι (Tabletop, Digital), έθεσε νέες βάσεις και προοπτικές, για κάτι που είχε ήδη μια διαχρονική δομή. Υπάρχουν σαφείς και βατοί (ανάλογα με το επίπεδο σου) τρόποι να κυνηγήσεις το όνειρο, ακόμα και αν ξεκίνησες τώρα το MTG.

Οπότε, ας δούμε πόσο εύκολο ήταν και πόσο θα αλλάξει η όλη διαδικασία στο Competitive Scene του Magic the Gathering.

Αρχικά για το τι ισχύει τώρα:

World Championship:

Το ανώτατο τουρνουά που μπορείς να παίξεις αν ασχολείσαι με το MTG είναι το World Championship. Σε αυτό συμμετέχουν 16 άτομα και δεν υπήρξαν δραματικές αλλαγές.

Post image

Mythic Championship (MC): Το παλιό αγαπημένο μας Pro Tour το οποίο πλέον έχει χωριστεί σε δύο κατηγορίες. Τα Tabletop και τα MTG Arena. Ας δούμε πως μπορείς να προκριθείς στο καθένα ξεχωριστά.

Α.Tabletop:

 1. Pro players Club (ισχύει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019):

Αν είχες αποφασίσει να ασχοληθείς πιο επαγγελματικά με το MTG, το να μπείς σε αυτό το Club ήταν προυπόθεση για να το καταφέρεις. Καλώς ή κακώς η εταιρεία αποφάσισε να το καταργήσει, αφήνοντας στο κενό, όσους βρίσκονταν εκεί. Χωρίζονταν σε 4 κατηγορίες ανάλογα με το πόσα Pro Points είχες μαζέψει την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο (season). Επιγραμματικά αυτά ήταν τα Platinum, Gold, Silver, Bronze, που έδιναν διαφορετικά προνόμια, όσο πιο ψηλά έφτανες. Εφόσον αυτό το σύστημα καταργείται δεν έχει πολύ νόημα να το αναλύσουμε.

ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 4.5/5

2) 33+ Points στο προηγούμενο Mythic Championship

Απλό και κατανοητό. Μάζεψε 11 νίκες για να ξανάρθεις. Αν υποθέσουμε ότι έχεις ήδη πρόκριση στο Mythic Championship, είναι από τους πιο εύκολους τρόπους να ξαναπροκριθείς, αν απλά μετρήσουμε τον αριθμό νικών που χρειάζεσαι. Βέβαια, όταν οι αντίπαλοι σου είναι οι καλύτεροι παίχτες στον κόσμο η δυσκολία ανεβαίνει.

ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 4/5

3) Winning MTGO Championship Series Event (MOCS)

Αν και το Magic The Gathering Online (MTGO) έχει σχεδόν αντικατασταθεί απο το MTG Arena, συνεχίζει να προσφέρει θέσεις για το MC. Για όσους δεν γνωρίζουν η οικονομία του MTGO, δεν έχει καμία σχέση με το Arena. Πρέπει να αγοράσεις κάθε κάρτα ξεχωριστά, όπως περίπου και στο Tabletop MTG. Άρα είναι προϋπόθεση να έχεις συλλογή για να παίξεις σε αυτά τα τουρνουά. Τα mocs είναι συνήθως τουρνουά με 600++ άτομα και πρέπει να κερδίσεις για να πάρεις την πρόκριση.

ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3.5/5

4) Mythic Championship Qualifiers (MCQ)

Είναι τουρνουά, μοιρασμένα ανά τον κόσμο με ανώτατο όριο τα 128 άτομα και δίνουν στον νικητή πρόκριση για το MC. Είναι μόνο (προς το παρόν) Tabletop και ακολουθεί την κλασσική δομή ενός MTG Tournament (Swiss with Top8 Single Elimination). Το Entry Fee όπως και τα Prizes είναι στην ευχέρεια του διοργανωτή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο νικητής έχει απευθείας πρόκριση για το αντίστοιχο MC. Οι τοποθεσίες που γίνονται αυτά τα τουρνουά υπάρχουν διαθέσιμες για τους παίκτες, αλλά ακόμα δεν είχαμε την τύχη να έχουμε κάποιο τέτοιο τουρνουά στην Ελλάδα.

ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2.5/5

5) Be a member of Magic Pro League

Τα μέλη του MPL παίρνουν κατευθείαν πρόκριση για όλα τα MC. Εφόσον είσαι μέλος του MPL πρέπει να το διατηρήσεις, αλλά για να καταφέρεις να γίνεις μέλος θέλει πολλά παραπάνω.

ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 5/5

Β. MTG Arena:

 1. Be a member of Magic Pro League

Ισχύει ακριβώς ότι και στο Tabletop.

ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 5/5

2) Top 16 Mythic Championship Qualifier Weekend @ MTGA

Όλοι λίγο ή πολύ έχουμε ακούσει τι πρέπει να κάνεις για να παίξεις στο online MC. Καταρχάς χρειάζεται να κάνεις top1000 finish σε κάποιον από τους μήνες του προηγούμενου season. Αυτό θα σου δώσει αυτόματα πρόκριση για το MCQW.

MCQW:Day 1 – Παίζεις ένα event queue, μέχρι να κάνεις 10 νίκες ή 2 ήττες.

Day 2 – Στο Day 2 περνάνε 128 άτομα. Πρώτα περνάνε όσοι κάνανε 10 νίκες στο Day 1. Μετά περνάμε στις 9 νίκες μέχρι να συμπληρωθούν τα 128 άτομα. Αν δεν συμπληρωθούν ούτε στις 9 νίκες, ακολουθούν όσοι έκαναν 8 νίκες κ.ο.κ. Σε περίπτωση ισοβαθμίας (π.χ. αν έχουν πολλά άτομα 8 νίκες) μετράει το πόσο ψηλά τελείωσες στο ladder, τόσο στο Constructed όσο και στο limited.

Μετά μετράει το 2ο ψηλότερο finish που έκανε ο κάθε παίχτης. Αν ακόμα υπάρχει ισοπαλία λαμβάνονται υπόψιν οι ήττες που έκαναν οι παίχτες στο Day1 και μετά σε ποιό γύρο έκανε την 2η ήττα του στο Day1. Τέλος αν υπάρχει ακόμα ισοπαλία, αποφασίζεται στην τύχη ποιός θα περάσει.

Στο Day2, γίνεται ένα swiss τουρνουά σε πλατφόρμα του ESL Play και όσοι κάνουν 5-0 ή 5-1 κερδίζουν την πρόκριση. Στην δεύτερη ήττα μηδενίζονται οι νίκες και πρέπει να ξαναρχίσεις από την αρχή για τις 5 νίκες. Στην 3η ήττα σου αποκλείεσαι εντελώς από το τουρνουά.

ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 4.5/5

ΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ?

Post image

Α.Tabletop:1.Players Tour Finals:Το MC αλλάζει όνομα. Η Tabletop version του πλέον ονομάζεται Players Tour Finals. Υπάρχουν 4 τρόποι για να προκριθείς στο PTF.

a.Be a member of MPL ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 5/5b. Win a Grand Prix ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 4.5/5c. Top Finish σε προηγούμενο PTF ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 4.5/5d. Top Finish σε Players Tour ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 4/5 ?

2. Players Tour Regional

Είναι ένα εντελώς καινούργιο τουρνουά που είναι κάτι πιο πάνω από τα Grand Prix, αλλά πιο κάτω από τα Pro Tour. Θα δίνει διπλάσια invites από ότι έδιναν τα Pro Tours / Mythic Championship (δηλαδή απο 1800 που δίναν πριν, πλέον θα φτάσουν τα 3600). Θα χωρίζονται με γεωγραφικά κριτήρια σε Αμερική, Ευρώπη, Ασία. Αντίστοιχα τα άτομα για κάθε season θα είναι 500,400,250.

Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτά θα έχουν:

 1. Όσοι είχαν συμμετάσχει στο προηγούμενο PTF ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 4.5/5
 2. Όσοι έκαναν καλό finish στο προηγούμενο PTR ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3.5/5
 3. MPL (5/5) + Rivals (δες στην συνέχεια) (4.5/5)
 4. Όσοι έχουν τουλάχιστον 39 πόντους σε GP ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3.5/5
 5. Last Chance Qualifier (Γίνονται μια μέρα πριν το PT) ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2.5/5
 6. Players Tour Qualifiers (PTQ) ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2.5/5
 7. WPN Qualifiers ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 1.5/5
 8. Premier Series Events ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3.5/5
 9. MTGO Qualifiers ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3/5
 10. Hall of Fame status ΔΥΣΚΟΛΙΑ: ∞ /5
 11. Direct invite απο την Wizard ΔΥΣΚΟΛΙΑ: ?/5

PTQ->Είναι τουρνουά που διαρκούν μια μέρα και είναι ακριβώς τα ίδια με τα προυπάρχοντα.MCQWPN Qualifiers->Τουρνουά που διοργανώνονται σε local μαγαζιά. Για όσους γνωρίζουν, θα είναι κάπως σαν τα παλιά.PPTQPremier Series ->Τουρνουά όπως το StarCity Games (SCG)Αμερική και το Bazar de Bagda θα προσφέρουν πλέόν τρόπους για να παίξεις κάποιος στο PT.

Β. MTG Arena:

 1. Το όριο για τα MCQW

Το όριο μέχρι στιγμής ήταν Top1000. Από 1000 επεκτείνεται σε 1200. Αυτό δυσκολεύει το να προκριθείς στο Mythic Invitational καθώς θα υπάρχουν περισσότεροι διεκδικητές.

 1. Mythic Point Challenges: Θα είναι τουρνουά που θα συμμετάσχουν πάλι όσοι έχουν κάνει top1200 finish και θα δίνουν μόνο Mythic Points.
 2. Rivals league(Digital + Tabletop)

Ο πρόδρομος του MPL. Αν ο σκοπός σου είναι να μπεις στο MPL πρέπει να περάσεις και από εδώ. Θα αποτελείται απο 46 παίκτες. 12 απο αυτούς θα είναι οι highest ranked παίκτες από tabletop τουρνουά και αντίστοιχα άλλοι 12 από το MTG Arena. 6 Invites θα τα κάνει η WOTC με δικιά της βούληση. Οι επόμενοι 4 είναι οι χειρότεροι 4 (θέσεις 21-24) από το MPL της προηγούμενης season. Θα «πέφτουν» κατηγορία δηλαδή. Τέλος οι 12 τελευταίοι απο τό MPL Gauntlet τουρνουά.

Οι καλύτεροι 2 από το Rivals League , τόσο από tabletop όσο και MTGArena θα προβιβάζονται σε MPL members.

Το MPL Gauntlet θα είναι ο τρόπος που οι υπόλοιποι Rivals League players θα γίνονται MPLs. Θα συμμετάσχουν 16 άτομα. Αυτοί θα είναι: Οι αμέσως χειρότεροι απο τους MPL που γίνονται αυτόματα Rivals (δηλαδή θέσεις 17-20). Οι υπόλοιποι είναι οι θέσεις 3-8 και από τις δυο κατηγορίες της Rivals League.

Το ανώτατο τουρνουά του MTGArena παραμένει το Mythic Invitational. Σε αυτό λαμβάνουν μέρος:

 1. Όσοι ανήκουν στο MPL
 2. Όσοι ανήκουν στο Rivals League
 3. Όσοι πέρασαν από το MCQW
 4. Όσους αποφασίσει η εταιρεία να δώσει Invite.

Αυτές ήταν οι κύριες αλλαγές που ανακοίνωσε η WOTC . Σε γενικές γραμμές είναι πολύ θετικές, τόσο για το μέλλον του παιχνιδιού αλλά φαίνεται να βοηθάει και όσους θέλουν από το FNM να κάνουν το επόμενο βήμα και να συμμετάσχουν στο PT.Μπορείτε να δείτε επιπλέον πληροφορίες για μένα: FB | Twitter