Magic: The Gathering

Magic: The Gathering | Standard Rotation 2019 & η επίδραση του στην Οικονομία του MTG | Panasavv

Γεια σε όλους!

Η ημερομηνία της επόμενης νέας προσθήκης περιεχομένου (expansion) για τον κόσμο του Magic: The Gathering πλησιάζει και θα έχει την ονομασία Throne of Eldraine! Έχουν ήδη κυκλοφορήσει κάποιες από τις κάρτες που θα είναι στην επόμενη συλλογή (spoilers) και επίσημα, πλέον, μπήκαμε στην τελική ευθεία για το Rotation.

Η εικόνα που ακολουθεί είναι αρκετά επεξηγηματική ως προς το τι φεύγει και τι μένει στο Standard Format.

Post image

Εν συντομία φεύγουν τα set πριν από το guilds of Ravnica (ευτυχώς γιατί τα είχαμε βαρεθεί λιγάκι) ενώ παραμένουν όλα τα set μετά από αυτό. Αρχικά να αποδώσω φόρο τιμής στις κάρτες που θα μου “λείψουν”.

1.Goblin Chainwhirler

Post image

Ο “μπαμπάς” του Monored. Από την πρώτη στιγμή που τυπώθηκε πήρε θέση βασικού στο monored και δεν αντικαταστάθηκε ποτέ.

2.Favorable Winds

Post image

Δεν παίχτηκε ιδιαίτερα πολύ, αλλά οι πειραματισμοί τόσο στο limited όσο και σε constructed του έδωσαν μια συναισθηματική αξία.

Στην απέναντι όχθη, οι κάρτες που δεν θα μου λείψουν καθόλου και καλό θα ήταν να μην ξαναβγούν, οι ίδιες ή ανάλογες, ποτέ σε standard set.

1.Nexus of Fate

Post image

Μια από τις πιο εκνευριστικές κάρτες να αντιμετωπίζεις. Ήξερες οτι έχασες σχεδόν από το πρώτο Nexus of Fate που θα σου έπαιζε ο αντίπαλος. Επίσης δεν ήταν σε κανονικό booster pack, οπότε η τιμή του ήταν πολύ υψηλή και δεν ήταν προσιτό σε όλους.

2.Teferi, Hero of Dominaria

Post image

Υπήρχε σε decks συνεχώς. Ανά περιόδους ήταν το μοναδικό winning condition του Esper Control. Σε ανάγκαζε να παραιτηθείς για να μην βασανίζεσαι άλλο. Επειδή παίζεται και στο modern αλλά και επειδή είναι mythic που παίζεται 4αδα στα decks, είχε και αυτός πολύ υψηλή τιμή.

Ας εξετάσουμε τώρα από οικονομική άποψη την επίδραση που έχει το rotation στις κάρτες με την βοήθεια του φίλου μας του Teferi. Η παρακάτω εικόνα είναι απο ένα διάγραμμα τιμών από το mtggoldfish στις 4/9/2019 και δείχνει την διακύμανση της τιμής της κάρτας στο Tabletop magic.

Post image

Όπως βλέπουμε, μετά τον Ιούλιο υπάρχει μια κατακόρυφη πτώση. Αυτό προφανώς δεν συμβαίνει μόνο με τον Teferi , αλλά με όλες τις κάρτες που θα γίνουν rotate. Ο Teferi είναι μια κάρτα που θα παίζει στο modern, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να κρατήσει την τιμή του ψηλά. Το πιο πιθανό είναι ότι στην συνέχεια η τιμή του θα ανέβει και με μια δική μου εκτίμηση υπολογίζω ότι θα σταθεροποιηθεί γύρω στα 25 με 27 Ευρώ. Αυτή την αύξηση της τιμής την συναντάμε και σε άλλες κάρτες που παίζουν πλέον στο modern όπως π.χ. το Whir of Invention (που ήταν στο περυσινό rotation).

Post image
Όλο το διάγραμμα

Post image
zoomed in

Το μπλέ βέλος δείχνει την πτώση που συμβαίνει ακριβώς πριν το rotation και το κόκκινο δείχνει την άνοδο λίγο μετά από το rotation.

Όλες αυτές οι απότομες αλλαγές οφείλονται στις πωλήσεις και τις αγορές των παιχτών. Όσοι παίζουν μόνο standard γνωρίζουν ότι δεν θα χρειάστουν αυτή την κάρτα στο άμεσο μέλλον, οπότε την πουλάνε πριν το rotation. Αντίστροφα, όσοι παίζουν modern θεωρούν οτι θα χρειαστούν την κάρτα και την αγοράζουν, αφού όμως πρώτα περιμένουν να πέσει η τιμή της λόγω του rotation.

Τώρα, όσον αφορά το τι πρέπει να κάνεις πριν το rotation.

Αρχικά πρέπει να συμμαζέψεις και να χωρίσεις τις κάρτες σου, σε αυτές που μπορεί να παίξουν modern και σε αυτές που είναι μόνο για standard. Αυτό είναι υποκειμενικό και εξαρτάται πολύ από τα μελλοντικά sets, καθώς μπορεί να βγουν κάρτες που να έχουν πολύ καλό sunergy με κάποια κάρτα (π.χ. Eye of Ugin και Eldrazi).

Σαν γενική συμβουλή, κάρτες με χαμηλό mana cost και πολύ “ιδιαίτερο” ability, έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να αξιοποιηθούν σε κάποιο modern deck. Τις κάρτες αυτές που θα ξεχωρίσεις για modern θα τις κρατήσεις ενώ τις υπόλοιπες καλό θα ήταν να τις πουλήσεις, αν δεν θες η συλλογή να χάσει την αξία της. Όπως είπαμε η καλύτερη περίοδος ήταν τον Ιούλιο, αλλά κάθε μέρα οι τιμές των καρτών πέφτουν.

Ενδεικτικά κάποιες κάρτες που θεωρώ εγώ ότι μπορεί να παίξουν modern είναι οι εξής:Search for Azcanta, Shaper’s Sanctuary, Wayward Swordtooth, Lyra Dawnbringer, Teferi Hero of Dominaria, Karn Scion of Urza, Supreme Phantom, Sai Master Thopterist, Infernal Reckoning, Scapeshift, Crucible of Worlds.

Στα του MTG Arena τώρα!

Δεν υπήρξε κάποια ανακοίνωση για το αν θα γίνει κάτι με τις κάρτες που γίνονται rotate. Βέβαια όλες αυτές οι κάρτες θα παίξουν στο καινούργιο Historic format , που επειδή έχει πολύ μικρότερο card pool από το modern, κάρτες με μικρότερο power level θα παίξουν. Η μόνη συμβουλή μου για το Arena είναι να μην κάνετε craft κάρτες που είναι να γίνουν rotate.

Όσο καλύτερη οργάνωση έχεις τόσο πιο εύκολη θα σου είναι η όλη διαδικασία. Εγώ τα έχω κάνει ήδη όλα αυτά και περιμένω με ανυπομονησία το καινούργιο set. Εύχομαι καλό χειμώνα, καλό spoiler Season και να έχουμε ένα καλύτερο καινούργιο Standard format!Μπορείτε να δείτε επιπλέον πληροφορίες για μένα: FB | Twitter |