Magic: The Gathering

Magic: The Gathering | Theros Beyond Death: Ανάλυση του Καινούργιου Set και των Δυνατότερων Καρτών | Panasavv

Γειά σε όλους/όλες!

Το Magic επανέρχεται θεματικά στην «Ελλάδα» με το νέο expansion: Theros Beyond Death!

Παλαιότερα υπήρχαν τα Theros, Born of the Gods, Journey into Nyx, ως ανάλογη θεματική ενότητα. Τα Pre-release ξεκινάνε την Παρασκευή 17/1, για την επιτραπέζια μορφή του παιχνιδιού, ενώ θα είναι διαθέσιμο στο Arena από τις 16/1.

Το Set έχει πολλές ενδιαφέρουσες κάρτες και ελπίζω να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των παικτών! Επίσης, θα γίνουν 2 WPNQ σε αυτό το Season, 15/2 στην Θεσσαλονίκη σε Sealed Format και ένα στην Αθήνα που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα το πότε και τι format θα είναι (μέχρι την ημέρα που βγήκε το άρθρο).

Μόλις είδα το καινούργιο Set ενθουσιάστηκα, γιατί το Theros ήταν ένα από τα πρώτα Set που έχω παίξει.

Το Constellation, ένα από τα αγαπημένα μου mechanic, επανέρχεται μαζί με το Devotion και το νέο που προστίθεται είναι το Escape. Κάρτες με escape μπορούν να γίνουν cast από το graveyard, πληρώνοντας τα Mana και επιπλέον κάνοντας exile κάρτες από το Graveyard του παίκτη, τόσες όσες λέει η κάρτα πάνω (π.χ. Escape RR, Exile eight other cards from your graveyard, σημαίνει πληρώνεις 2 Κόκκινα και κάνεις exile 8 κάρτες). Επιποροσθέτως, μερικές κάρτες, κυρίως τέρατα, έχουν κάποιο Bonus όταν γίνουν Escape.

Επίσης υπάρχουν αρκετές επανεκδόσεις καρτών (Reprint) – τόσο από την παλιά Theros, όσο και από άλλα Set, αλλά υπάρχουν και κάρτες που θυμίζουν τις παλιές τροποποιημένες (π.χ. το Fleecemane Lion έχει γίνει πλέον Bronzehide Lion ). Επανήλθαν οι μονόχρωμοι Θεοί και κάποιοι από τους δίχρωμους.

Σημαντική είναι και η παρουσία μιας κάρτα που θυμίζει την Nykthos, Shrine to Nyx , που επέτρεπε να υπάρχουν τα devotion sunergy στο Standard. Πλέον όμως είναι αρκετά Nerf-αρισμένη επειδή μπαίνει tapped, κοστίζει 4 mana (1 περισσότερο από πριν, αν σκεφτεί κανείς ότι ήταν activated ability) και είναι πιο εύκολο να γίνει Destroy αφού είναι artifact.

Ας δούμε τις κάρτες που θα επηρεάσουν περισσότερο το Standard, ξεκινώντας από κάτι σίγουρο:

1) Monocolored Gods

Post image

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι μέχρι να φύγει το Theros από το Standard θα βρεθούμε όλοι αντιμέτωποι και με τους 5 μονόχρωμους Θεούς. Φυσικά κάποιοι από αυτούς είναι δυνατότεροι, αλλά νομίζω ότι και οι 5 θα βρούν σπίτι κάποια στιγμή κάπου. Επίσης κάτι που δεν πρέπει να παραληφθεί είναι ότι και οι 5 Θεοί είναι Enchantments.


α) Thassa, Deep-Dwelling

Το trigger ability της Thassa είναι πολύ δυνατό. Τα Enter the Battlefield (etb) effects είναι πάντα άξια προσοχής και η Thassa κάνει abuse τέτοιοι είδους abilities.

Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι το ability της γράφει under your control και όχι under its owner’s που έχουμε συνηθίσει σε αντίστοιχα effects. Αυτό σημαίνει ότι αν «κλέψεις» κάποιο τέρας του αντιπάλου και το κάνεις blink με την Thassa παραμένει κάτω από τον δικό σου έλεγχο. Το activated ability της δεν είναι ο βασικός παράγοντας που θα σε κάνει να παίξεις την κάρτα.


β) Heliod, Sun-Crowned

Ο πιο φθηνός Θεός, μόλις στα 3 mana!

Το trigger ability του, χρειάζεται deck βασισμένο πάνω του, ενώ το activated βοηθάει στο να γυρίσει το Race. Αν υπάρξει κάποιο White Weenie θα παίξει σίγουρα τον Heliod ενώ σε άλλα Deck θα είναι Sideboard επιλογή απέναντι στα aggro decks . Αξίζει να σημειωθεί το combo για infinite Damage και life με το Walking Ballista σε Format που είναι legal και τα δύο (π.χ. Pioneer, Modern).


γ) Pyrphoros, Bronze-Blooded

Έχει τα πιο δυνατά stats και το υψηλότερο CMC! Δεν νομίζω ότι είναι κάρτα για monored aggro deck, αλλά ταιριάζει αρκετά στα Fires Decks.

Δίνει haste στα τέρατα, ενεργοποιείται (γίνεται τέρα) εύκολα με την βοήθεια του κόκκινου Cavalier και αν έχει γεμίσει το χέρι με κόκκινα τέρατα, επειδή το fires επιτρέπει να παικτούν μόνο 2 spell τον γύρο, τότε ο Purphoros έχει activated ability που μοιάζει πάρα πολύ με Sneak Attack.


δ) Nylea, Keen-Eyed

Τι έχουν τα πράσινα Decks? Τέρατα. Η Nylea μειώνει το κόστος των τεράτων και όταν του πράσινου Deck του τελειώσουν οι κάρτες, η Nylea προσφέρει card advantage. Επίσης, είναι σημαντικό το ότι δίνει την επιλογή η κάρτα, αν δεν είναι τέρας, να μείνει στο top του library.


ε) Erebos, Bleak-Hearted

Δεν είναι κάρτα που θα βασιστούν deck πάνω της, αλλά είναι σημαντική προσθήκη για τα Black Aggro decks.

Προστατεύει το board από τα mass removals των αντιπάλων, αφού επιτρέπει να ξαναγεμίσει το χέρι για κάθε τέρας που πεθαίνει. Τέλος, το activated ability που έχει, βοηθάει στο combat καθώς δεν επιτρέπει τον αντίπαλο να blockarei αποτελεσματικά.


2) Interventions

Post image

Όπως και οι Θεοί, έτσι και τα Interventions τους είναι λίγο ή πολύ καλά. Το άσπρο είναι κυρίως sideboard κάρτα, ενώ τα υπόλοιπα τουλάχιστον το ένα από τα 2 mode είναι καλό για Main Deck.

Το άσπρο, σπάει artifacts ή enchantments και αυτός θα είναι ο βασικός λόγος που θα παιχτεί στα Sideboard, ενώ το gain twice X life δεν είναι τόσο relevant. Το μπλε, έχει δυο πολύ καλά mode που είναι χρήσιμα απέναντι σε όλα τα Deck.

Το μαύρο, είναι ενα μέτριο removal που έχει το upside να κάνει exile κάρτες από το graveyard του αντιπάλου. Τα πρώτα 3 ήταν και Instant. Το πράσινο και το κόκκινο είναι sorcery. Το κόκκινο είναι επίσης removal που μπορεί όμως να σκοτώσει και planeswalker ή εναλλακτικά αποτελειώνει τον αντίπαλο με ένα effect αντίστοιχο του Fireball.

Τέλος το πράσινο (κατά την γνώμη μου το πιο αδύναμο) βρίσκει lands τις οποίες όμως τις τοποθετεί στο χέρι. Επίσης effects που σκοτώνουν μόνο flyers δεν ήταν ποτέ χρήσιμα.


3) Tectonic Giant

Post image

Είναι ότι χρειάζονται τα Red Decks στο Top του Curve!

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κάνει 3 damage στον αντίπαλο ή αν τα damage δεν έχουν τόσο σημασία εκείνη την στιγμή, η εναλλακτική είναι Card Advantage. Έχει σχετικά καλά stats και ακόμα και στην περίπτωση που ο αντίπαλος το σκοτώσει, όπως είπαμε, θα έχει προσφέρει κάτι.

Το τελευταίο σημαντικό, είναι το SubType που ανήκει = Elemental Giant, που έχει σημασία. Υπάρχουν αρκετά Elemental sunergies (Omnath, Risen Reef) και υπάρχει το Cast Off (Adventure από το Realm-Cloaked Giant), που κάνει destroy όλα τα non-Giant Creatures.


4) Enigmatic Incarnation

Post image

Ίσως η αγαπημένη μου κάρτα από το Set 😉 Πάντα ήμουν fan των Birthing Pod decks και Toolbox decks.

Τα constellation decks αναγκάζονται και παίζουν φθηνά Enchantments, που στο late game είναι άχρηστα. Αυτό το Enchantment είναι ένας τρόπος να μην πηγαίνει τίποτα χαμένο και σε κάθε γύρο να υπάρχει η καλύτερη απάντηση σε ότι κάνει ο αντίπαλος. Μερικά παραδείγματα που φαντάζομαι, για το πως θα δουλεύει αυτή η κάρτα, είναι να μετατρέπει το Omen of the Sea σε Risen Reef, το Treacherous Blessing σε Thassa ή ένα δεύτερο Enigmatic Incarnation σε Massacre Girl.

Έχω φτιάξει ήδη ένα Sultai Constellation List με αυτή την κάρτα και είδα αρκετούς να πειραματίζονται με κάτι αντίστοιχο.


5)Woe Strider

Post image

Μου θυμίζει πολλές κάρτες του παρελθόντος. Το σημαντικότερο είναι ότι από μόνο του είναι καλή κάρτα, με τίμια stats, φέρνει μαζί του extra κορμί και το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι έχει τζάμπα Sacrifice effect.

Είναι λόγος για να δημιουργηθεί κάποιο Sacrifice deck που θα βασίζεται πάνω του για το sacrifice. Το κέρδος του sacrifice είναι scry 1 που στο υποθετικό Deck θα μπορεί να μας βρίσκει κάποιο κομβικό κομμάτι του Combo.

Τέλος έχει και Escape κάτι που θεωρώ ότι θα είναι σχετικά αδιάφορο στο Deck που προανέφερα αλλά πιο χρήσιμο σε κάποιο aggro Deck. Όσο αναφορά το Sacrifice Deck δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμα τα απαραίτητα εργαλεία για να φτιαχτεί, αλλά ποτέ δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσουν τα επόμενα Set.


6) Dryad of the Ilysian Grove

Post image

Effect που επιτρέπουν να παιχτούν έξτρα lands είναι πάντα ενδιαφέροντα. Στο Standard προς το παρόν το μοναδικό πλεονέκτημα είναι το ramp, αλλά σε άλλα format (π.χ. modern Amulet Titan) αυτά τα effect προσφέρουν πολλά παραπάνω. Εκτός από Ramping η Dryad προσφέρει και Mana fixing. Αν όλα αυτά δεν ήταν αρκετά η Δρυάδα έχει και Enchantment Type, έτσι ώστε να ενεργοποιεί τα Constellations.


ΒΟΝUS

-Ο Uros (αλλά και ο έτερος Τιτάνας) είναι πολύ δυνατή κάρτα με καλά abilities και είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθεί σε Decks. Νομίζω αυτή την στιγμή πολλοί υπερεκτιμούν το πόσο καλός είναι.

– Θεωρώ δεδομένο το ότι οι Temples (Scrylands) θα χρησιμοποιηθούν στα αντίστοιχα Decks και δεν ξόδεψα κάποιο από τα Slots για να τις αναφέρω.

– Επίσης, το set έχει αρκετές δυνατές Hate κάρτες, που θα είναι χρήσιμες για τα sideboard πολλών Deck. Μερικές από αυτές είναι: Kunoros, Hound of Athtreos, Shadowspear, Soul-Guide, Lantern, Arasta of the Endless Web, Field of Ruin, Ashiok’s Erasure & Mystic Repeal.

– Τέλος, θεωρώ πως τα devotion pay offs δεν είναι αρκετά ώστε να χτιστούν deck που να βασίζονται σε αυτά. Το μόνο Game Winning pay off είναι ο Gray Merchant of Asphodel που και στο παρελθόν αποτελούσε το End Game του Monoblack Devotion, ένα από τα δυνατότερα Deck της τελευταίας δεκαετίας.

Η έλλειψη αυτή σε pay off και η κατωτερότητα του Nyx Lotus σε σχέση με την Nykthos με κάνουν να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει κάποιο Devotion Deck αλλά όλα τα Devotion θα είναι extra advantage στα Deck που θα μπορούν εύκολα να τα βρουν.

– Μεγάλο ενδιαφέρον φαίνεται να έχει και το Limited της Theros, αλλά ακόμα δεν μπορώ να το τεστάρω. Με το που βγει στο Arena όμως θα μπορώ να εκφέρω πιο ολοκληρωμένη άποψη. Μέχρι τότε καλά Prerelease σε όλους!




Μπορείτε να δείτε επιπλέον πληροφορίες για μένα: FB | Twitter |