Magic: The Gathering

Magic: The Gathering | Budget Deck Lists (Mono-Colored) | Panasavv

Η άφιξη της Core 21 ταρακούνησε τα νερά του Standard, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι έφερε ριζικές αλλαγές. Πλέον, οι ελπίδες όλων για ένα καλύτερο Standard Format στρέφονται στο Σεπτέμβριο με το Rotation που θα πραγματοποιηθεί τότε.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το Standard  είναι unplayable αυτή την στιγμή, ειδικά με όσα έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, θα μπορούσε κανείς να πει ότι διανύουμε μια καλή περίοδο.

Αυτή η περίοδος όμως έχει άλλου είδους προβλήματα, τα οποία γίνονται εμφανή όσο περνάει ο καιρός.

Τα τοπικά καταστήματα, ξεκινάνε σιγά σιγά να διοργανώνουν τουρνουά, αλλά οι όροι και οι περιορισμοί γι’ αυτές τις συναθροίσεις είναι αποθαρρυντικοί για τους περισσότερους. Αν τα πράγματα κυλήσουν ομαλά, τα μέτρα αυτά θα γίνουν πιο ελαστικά σταδιακά και ελπίζω να ανακάμψουν τα local communities!

Ένα άλλο πρόβλημα, που θα προσπαθήσω να βοηθήσω με αυτό το άρθρο, είναι ότι οι περισσότεροι παίκτες, εφόσον δεν παίξαμε καθόλου την Ikoria: Lair of Behemoths και ήδη έχουμε χάσει μεγάλο κομμάτι από την Core 21, δεν έχουμε τις αντίστοιχες κάρτες για να παίξουμε τα αγαπημένα μας Deck. Αυτό το πρόβλημα λύνεται ή με την αγορά των καρτών, το οποίο τις περισσότερες φορές μπορεί να κοστίσει πολύ, ή με την επιλογή κάποιων φθηνότερων Deck.

Η πιο φθηνή «κατηγορία» Deck είναι τα μονόχρωμα, αφού μειώνεται πολύ το κόστος λόγω της απουσίας των δίχρωμων lands. Τέτοια deck υπήρχαν και πριν την Core 21 (Black, Red) αλλά δημιουργήθηκαν και δυνάμωσαν και άλλα δύο (Green, White).

Ας δούμε μερικές λίστες!


Red:


Ξεκινώντας από τα γνωστά, το Red, δεν άλλαξε καθόλου με την Core 21.

Το μόνο κέρδος, είναι ότι έγιναν reprint κάρτες όπως το Shock και το Scorching Dragonfire που ευνοούν να συνεχίσει να υπάρχει το Deck.

Οι Sideboard επιλογές και οι μικρές διαφοροποιήσεις στο main (πόσοι Rimrock Knights και πόσοι Bonecrusher Giants ) έχουν να κάνουν με το Metagame που υπάρχει την κάθε περίοδο. 

Το Deck υπάρχει πολύ καιρό και νομίζω είναι γνώριμο πλέον σε όλους!

(Όλα τα sideboard plan που θα περιγράψω, θα έχουν αυτό τον τύπο, καθώς δεν έχει σεταριστεί ακόμα το Metagame αυτή τη στιγμή)


Black:

Αυτή η εκδοχή του Deck είναι πιο Aggro από κάποιες προηγούμενες, με περισσότερο sacrifice sunergy.

Σκοπός του Deck είναι να κερδίσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα χρησιμοποιώντας μεγάλα τέρατα και να επικρατήσει στο board.  Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλάνο για το Late Game. Με τα 4 μαύρα Castle, τους gutterbones και με το cast του demonic Embrace από το Graveyard, υπάρχουν πολλές επιλογές για το late game.


Το Sideboarding με αυτό το Deck είναι σχετικά απλό.

Απέναντι σε Aggro decks μπαίνουν τα removal (5 κάρτες, 9 απέναντι σε Green, White γιατί μπαίνουν και τα 4 Noxious Grasp) και βγαίνουν κάρτες κάρτες που δεν είναι δυνατές από μόνες τους, όπως π.χ. Demonic Embrace, Serrated Scorpion. Στα πιο αργά deck που δεν υπάρχουν πολλά τέρατα, βγαίνουν τα 5 removals και μπαίνουν τα 4 Drill Bits και ανάλογα το Deck , αφήνουμε ίσως κάποιο συνδυασμό από removals (max 2-3).


White:

Το προσωπικά αγαπημένα μου από τα 4 deck του σημερινού άρθρου είναι το White.

Μου αρέσουν πολύ τα White Weenie και η στρατηγική All-In. Ο βασικός λόγος ύπαρξης του Deck είναι τα 3Drops που βγήκαν με την Core 21 (Basri Ket , Glorious Anthem), καθώς επίσης και η προσθήκη του Seasoned Hallowblade. Το White είναι το πιο Aggro από τα 4 deck και παίζει 18 1drops, 8 2drops και finishers. Ο λόγος που λέω Finisher είναι γιατί τις περισσότερες φορές που θα πέσει κάποιο από τα 3drops ή ο ελέφαντας, το παιχνίδι θα τελειώσει αυτό ή το πολύ τον επόμενο γύρο, αλλιώς κάτι πάει λάθος!


Το Sideboarding και με αυτό το Deck, δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκο.

Απέναντι στα Aggro μπαίνουν τα removals (στα Red, Black μπαίνουν και τα Devout Decree) και φεύγουν τα  Faerie Guidemother και κάποιος συνδιασμός από ελέφαντες και Hallowblade ανάλογα το matchup. Απέναντι στα control Decks που έχουν board sweepers, τα Glorious Anthem δεν είναι τόσο καλά και την θέση τους παίρνουν οι Gideon. Επίσης τα Fight as One είναι συνήθως πιο χρήσιμα από giant killer / Glass Casket (ανάλογα το matchup).

Η συγκεκριμένη λίστα είναι δικιά μου και δεν είμαι σίγουρος για το αν είναι η καλύτερη δυνατή. Το δοκιμάζω πολύ το Deck αυτό και το θεωρώ πολύ πιθανό να το χρησιμοποιήσω σε κάποιο από τα επερχόμενα Redbull Qualifiers.


Green:

Τέλος, το πιο beefy από τα 4 deck, που παίζει μεγάλα τέρατα και προσπαθεί να κάνει dominate το board με αυτά!

Οι 2 προσθήκες στο main είναι απίστευτα σημαντικές και έκαναν το deck να γίνει Tier 1. Ο λόγος φυσικά για το Scavenging ooze και το Primal Might που έδωσαν πνοή στο deck απέναντι στα Aggro αλλά και στα graveyard based decks. Επίσης πολλές λίστες έχουν Elder Gargaroth στο Main, αλλά η συγκεκριμένη προτιμάει τις Nissa και τα Great Henge. Το deck είναι πολύ consistent και έχει κατακλήσει το Ladder του Arena.


Το sideboarding και με αυτό το deck δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα.

Απέναντι στα Aggro decks μπαίνουν τα Ram Through και κάποια Ranger’s Guile (ανάλογα αν στο matchup υπάρχουν πολλά spot removal), στο mirror χρειάζονται και οι Oakhame Adversary, ενώ κάρτες όπως οι kraul harpooner, nissa, henge, χάνουν πολύ σε δυναμικότητα.

Απέναντι στα πιο αργά deck, όπου το card Advantage αποκτάει μεγαλύτερη σημασία, χρειάζονται από το sideboard η Nissa, το Elder Gargaroth καθώς και κάποιος αριθμός από Ranger’s Guile. Οι 2 Gemrazer και κάποιος αριθμός από Primal Might είναι οι συνήθης επιλογές για να φύγουν από το Deck, ή ακόμα και κάποιος αριθμός από Scavenging ooze (max 1-2).



Θεωρώ ότι και τα 4 deck του σημερινού άρθρου μπορούν να σταθούν επάξια σε κάποιο μεγάλο τουρνουά και όπως είπα ήδη, είναι πολύ πιθανό να παίξω το White Weenie.

Επίσης είναι ιδανικά για Arena αφού τα games κρατάνε λίγο, αφού μιλάμε για Aggro Decks και πιστεύω ότι αυτά τα Deck είναι υπεύθυνα που εξαφανίστηκαν τα sacrifice decks από το Ladder.


Καλή επιτυχία σε όλους όσους λάβουν μέρος στα Redbull Qualifiers, καλό καλοκαίρι και καλές διακοπές!




Μπορείτε να δείτε επιπλέον πληροφορίες για μένα: FB | Twitter |