Καλησπέρα σε όλες/όλους,
Σήμερα θα ήθελα να σας μιλήσω για ένα από τα απλούστερα decks του Standard meta-game.
Φυσικά, όπως θα είδατε και από τον τίτλο, δε μιλάμε για κάτι άλλο πέρα από το Temur Adventures. Το deck θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “Boomer” εφόσον δεν παίζει κάποιο companion, όπως προτάσσει η μόδα των ημερών.
Να εξηγήσω τι ακριβώς εννοώ με τον όρο “απλούστερο”.
Το deck προϋπήρχε της νέας έκδοσης (Ikoria) και ουσιαστικά δεν έχει επηρεαστεί από αυτήν σχεδόν καθόλου. Ουσιαστικά έχεις ένα ξεκάθαρο main deck πλάνο στο οποίο δε χωρά νεοτερισμούς και ένα wish board παρά side board όπως έχουμε συνηθίσει στα περισσότερα decks.
Αυτό γίνεται πραγματικότητα λόγω της Fae of Wishes//Granted, έναν ελβετικό σουγιά, να σε βγάζει από δύσκολες καταστάσεις και όταν χρειάζεται να σε βοηθά να νικάς και το παιχνίδι.
Το sideboard είναι τέχνη και πολλές φορές δύσκολη, δεν μπορούμε να πάρουμε μια λίστα και να ξέρουμε να το χρησιμοποιούμε στο 100%, εκτός αν μας το εξηγήσουν. Θα χρειαστούμε τριβή και πάλι θα μας δημιουργηθούν απορίες που μόνο αυτός που το έφτιαξε θα μπορεί να μας τις λύσει. Επίσης, μόνο παίζοντας θα ξέρουμε τι ακριβώς θα χρειαστούμε εναντίον κάθε αρχέτυπου.
Το Temur Adventure μας δίνει τη δυνατότητα να στήσουμε αρχικά όλο μας το πλάνο και να είμαστε προετοιμασμένοι το ίδιο σε κάθε game αφού δε θα χρειαστεί ποτέ (σχεδόν ποτέ, θα δούμε παρακάτω που μπορείτε να παραβείτε αυτό το κανόνα) να κάνουμε sideboard!
Φυσικά δεν είναι απλή δουλειά να στήσουμε το wish board αλλά μετά από μερικά παιχνίδια μπορούμε να παρατηρήσουμε ποιές κάρτες μας χρειάζονται περισσότερο, ποιές θέλουν αλλαγές και ποιές βελτιώνουν τυχόν κακά match ups.
Εκεί κάπου τελειώνει το “απλούστερο” και περνάμε στις δυσκολίες που έχει και δεν είναι άλλες από το “πιλοτάρισμα”. Δηλαδή, η εξοικείωση μας με το wish board – να ξέρουμε ακριβώς τι χρειαζόμαστε ανάλογα με την περίσταση – το mulligan είναι αρκετά σημαντικός παράγοντας άσχετα με το τι παίζει ο αντίπαλος και φυσικά χρειάζεται να παίζουμε σχετικά γρήγορα διότι αρκετά παιχνίδια θα πάρουν αρκετή ώρα.
Παρακάτω παραθέτω την προτεινόμενη λίστα μου και μετά θα αναλύσω κάποιες από τις επιλογές καρτών, κυρίως στο sideboard:
27 lands + Ketria Triome: Η μοναδική προσθήκη από το νέο σετ είναι η τρίχρωμη land.
Κάποιες λίστες δεν παίζουν 4άδα και προτιμούν δύο και δύο scrylands το οποίο είναι αποδεκτό. Το deck χρειάζεται αρκετά mana για να μπορεί να δουλέψει και ας μη φαίνεται αυτό με την πρώτη ματιά. Πολλές φορές για να μπορέσεις να επανέλθεις και να βγεις μπροστά χρειάζεται να παίξεις πολλά spells σε ένα γύρο και αυτό το deck είναι κάτι που κάνει συχνά.
2 Adventurous Impulse: Η αναλώσιμη κάρτα.
Όλο το υπόλοιπο deck ουσιαστικά είναι δεμένο και κολλημένο και δεν μπορείς να το πειράξεις, θα είναι το σημαντικότερο λάθος στη ζωή αν το κάνεις αυτό. Σε αυτά τα δυο slots λοιπόν, υπάρχουν και οι διαφορές στο main deck που θα συναντήσουμε στις διάφορες λίστες. Επέλεξα να πάω με κάτι γενικό, που όμως έχει και ένα synergy με το υπόλοιπο deck αφού αρχικά σε βοηθά να χτυπήσεις τα land drops σου και αργότερα να σκάψεις να βρεις κάποια Fae of Wishes ή κάποιο άλλο creature.
3 Escape to the Wilds: Πολύ σοβαρό card advantage, συνήθως μετά από ένα καλό Escape to the Wilds, αρχίζει το παιχνίδι να γέρνει προς τη μεριά μας. Πολύ συχνά θα κάνουμε Granted και θα χρειαστούμε ένα, γι’ αυτό το 4ο βρίσκεται στο side board.
Οι υπόλοιπες κάρτες του main deck (Όπως είπα και πριν, δεν αλλάζουμε τίποτα από αυτές Π-Ο-Τ-Ε):
Negate + Disdainful Stroke: Πάντα χρήσιμα κάποια counters, θα μας βοηθήσουν όσο πλησιάζουμε στο late game.
Grafdigger’s Cage + Soul-Guide Lantern: Το anti-graveyard πακέτο μας. Το Cage ουσιαστικά είναι, ειδικά στο πρώτο παιχνίδι, win εναντίον BR Sacrifice και το Lantern χρειάζεται εναντίον Cycling και μερικές φορές εναντίον decks με Uro.
Shadowspear: Ο πιο εύκολος τρόπος να γυρίσουμε κάποιο παιχνίδι λόγω του lifelink, σχεδόν όλα μας τα τέρατα είναι καλοί κουβαλητές του δόρατος.
Once and Future: Αν μας αρέσουν τα grind games? Μα φυσικά!
Storm’s Wrath: Καλό είναι να υπάρχει ένα mass removal. Πολλές φορές σε συνδυασμό με το Expansion μπορούμε να καθαρίσουμε περισσότερα και μεγαλύτερα τέρατα/planeswalkers.
Domri’s Ambush + Redcap Melee + Mystic Repeal + Unsummon: Το να μπορείς να αντιδράσεις με λίγα mana σε αυτά που θα αντιμετωπίσεις είναι κάτι που θα μας κερδίσει αρκετά παιχνίδια. Το tempo είναι αρκετά σημαντικό και όπως είπαμε το να μπορείς να παίζεις πολλά spells σε ένα γύρο. Μια περίεργη επιλογή είναι αυτή του Unsummon αλλά μπορείς να γυρίσεις και κάποιο δικό σου τέρας, ώστε χρησιμοποιώντας την μεριά του adventure σε συνδυασμό με κάποιο-α Lucky Clover να βγάλουμε πολύ value.
Fabled Passage: Οφείλω να ομολογήσω πως δεν ψάχνουμε συχνά για αυτήν την κάρτα. όπως είπα όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να χτυπάμε τα land drops μας και να έχουμε όσο περισσότερα μπορούμε ώστε να κάνουμε όσο περισσότερα άδικα πράγματα σε ένα γύρο. Πολλές φορές λοιπόν έχοντας κάνει Granted μαζί με Lucky Clover για να μπορέσουμε να παίξουμε περισσότερα spells ενδεχομένως να χρειαστούμε κάποια land και τότε είναι που θα με ευχαριστήσετε για αυτό. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να αλλάξετε αυτό το slot, δεν είναι ότι θα σας παρεξηγήσω, δώστε όμως μια ευκαιρία και ίσως να το εκτιμήσετε.
Fling + Expansion//Explosion: Το combo kill του deck, ένας Beanstalk Giant και αυτά συνήθως είναι αρκετά να βγάλουν τον αντίπαλο ακόμα και αν δεν καταφέρουμε να κάνουμε combat damage.
Μπορείτε να αναιρέσετε τον κανόνα: “Δεν κάνουμε sideboard”, βγάζοντας κάποιες κάρτες μεταξύ των Adventurous Impulse και Escape to the Wilds, κυρίως εναντίον κάποιας γρήγορης αντίπαλης στρατηγικής, όπως για παράδειγμα του Temur Reclamation όπου το να κάνεις Granted ίσως είναι αρκετά αργό. Οπότε θα χρειαστεί να βάλουμε ενδεχομένως κάποια counter μήπως πιάσουμε έτσι το Wilderness Reclamation αφήνοντας το Mystic Repeal εκτός για όταν θα είναι στο ταμπλό.
Αρκετές φορές θα μπείτε στη λογική να θελήσετε να κάνετε sideboarding, δοκιμάστε αρχικά να δαμάσετε αυτή σας την ανάγκη αρχικά και αργότερα πειραματιστείτε κυρίως όταν νιώσετε ότι χάνετε από κάποιο αρχέτυπο τον 4ο – 5ο γύρο.
Μπορεί να μη χάσετε ακριβώς εκείνο το γύρο αλλά αυτό που θα γίνει τότε να είναι η ταφόπλακα ουσιαστικά, οπότε να χρειαστεί να βάλουμε κάποιες κάρτες και παίρνοντας κάποιο mulligan να είμαστε ικανοί να το παλέψουμε.
Ο κυρίως λόγος που θα σας πρότεινα αυτό το deck είναι το πόσο καλό είναι εναντίον της θάλασσας από Yorion decks που υπάρχουν εκεί έξω, όπως επίσης το ότι είναι μια στρατηγική σχετικά απλή να την μάθετε.
Αυτά από εμένα για σήμερα, για οποιαδήποτε απορία ή πρόταση αφήστε μου κάποιο σχόλιο και όπως λέμε και στο χωριό μου Happy Clovering!!
ΥΓ: Μετά την τελευταία ανακοίνωση για το online τουρνουά στις 30/5, όπου την πρώτη μέρα το format είναι BO1 Standard, μια πολύ καλή επιλογή είναι σίγουρα η παραπάνω όπου φυσικά η πρόσβαση σε 15 έξτρα κάρτες είναι ιδιαίτερα σημαντική!
Αν θέλετε να με προσθέσετε σε κάποια από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες:
MtGO : tzio | MtGA : Titan #92737
Μπορείτε να δείτε επιπλέον πληροφορίες για μένα: FB | Twitter