Magic: The Gathering

Magic: The Gathering | [Standard] Meta Report – Φεβρουάριος | Titan

Το νέο σετ Kaldheim έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας επηρεάζοντας αρκετά formats.

Στο Standard, με το οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα, έχουμε αποτελέσματα από δυο εβδομάδες, όπου στις πλατφόρμες MTG Arena και MTGO διεξήχθησαν αρκετά τουρνουά από τα οποία μπορούμε να συλλέξουμε αποτελέσματα και να διαμορφώσουμε το παζλ του νέου Meta.



Όπως λοιπόν συνήθιζαν και οι Βίκινγκς, έτσι και εδώ ‘’επιδρομές’’ έγιναν σε διάφορα αρχέτυπα που προϋπήρχαν τα οποία ευνοήθηκαν από τις νέες κάρτες αλλά και νέες στρατηγικές εμφανίστηκαν. Ακόμα τα πράγματα είναι αρκετά ρευστά και αναμένουμε στις επόμενες εβδομάδες να υπάρξει σταθεροποίηση στο Meta.

Το Σ/Κ 7-8/2 και 13-14/2 είχαμε έξι δυνατά τουρνουά (2xSCG Kaldheim Championship, 1xCfB Showdown, 3xStandard Challenge) από τα οποία μετά τη συλλογή αποτελεσμάτων από τις τοπ 8 λίστες βλέπουμε το παρακάτω γράφημα:



Με μια γρήγορη ματιά παρατηρούμε πως υπάρχουν πολλές επιλογές και με εξαίρεση 3 αρχέτυπα, βλέπουμε ότι η πίτα είναι μοιρασμένη σχεδόν ισόποσα σε 9 αρχέτυπα!

Αυτό συνήθως συμβαίνει μετά την έλευση κάποιου νέου σετ, αλλά εδώ βλέπουμε ότι οι επιλογές είναι πολλές. Μένει να δούμε ποιες θα είναι οι καλύτερες εκδοχές του κάθε αρχέτυπου όπως επίσης και ποια αρχέτυπα θα αντέξουν να παραμείνουν ψηλά στο Meta.

Ας δούμε μερικές από τις κάρτες του νέου σετ που έκαναv ηχηρές εμφανίσεις:



Ο Valki δείχνει λίγη από τη δυναμή του σε διάφορα αρχέτυπα, κυρίως για τη δεύτερη μεριά του. Το Showdown έδωσε ένα μηχανισμό card advantage σε midrange στρατηγικές, ενώ η Haven κάνει τα μονόχρωμα aggressive decks να έχουν ένα εξαιρετικό threat!

Φυσικά υπάρχουν και άλλες κάρτες από το νέο σετ που είναι πολύ καλές απλά οι 3 παραπάνω επιλογές έχουν μέχρι στιγμή τα φώτα στραμμένα επάνω τους.

Παρακάτω θα δούμε αρκετές λίστες από διαφορετικά αρχέτυπα χωρίς να κάνουμε κάποια αρίθμηση διότι τα πράγματα ακόμα είναι ρευστά και πραγματικά πιστεύω πως ακόμα δεν έχουμε δει τις καλύτερες εκδοχές από τα αρχέτυπα που θα δούμε.



Sultai Ultimatum



Η αγαπημένη μου επιλογή στο νέο format δεν είναι άλλη από το Sultai Ultimatum ένα soft combo deck με στοιχεία ramp και ένα toolbox πακέτο το οποίο ουσιαστικά νικάει το παιχνίδι.

Μέχρι να φτάσουμε τα εφτά mana παίζουμε είτε ramp spells είτε removals/counters προσπαθώντας να επιβιώσουμε.

Εάν φτάσουμε να παίξουμε το Ultimatum, ψάχνουμε για τον Vorinklex + Valki + Kiora και διασκεδάζουμε αφήνοντας τον αντίπαλο να επιλέξει ουσιαστικά τον τρόπο που θα χάσει. Φυσικά, μπορούμε να επιλέξουμε να φέρουμε την κάρτα Alrund’sEpiphany για να προσπαθήσουμε να πάρουμε έξτρα γύρο και να συνεχίσουμε να παίζουμε άδικα.

Το δύσκολο στο συγκεκριμένο deck είναι να βρούμε το σωστό μείγμα από removal/counters, πόσο και πιο ramp είναι το σωστό και πόσες ακριβές κάρτες θέλουμε σαν υποστήριξη για το Ultimatum. Ενδιαφέρουσα επιλογή θα σας πρότεινα να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο αρχέτυπο διότι έχει πολύ ζουμί.

Red Snow



Το έχουμε ξαναπεί πολλές φορές. Όσο υπάρχει το Embercleave πάντα θα το σεβόμαστε.

Εδώ με την προσθήκη της FacelessHaven έχουμε την επανεμφάνιση του mono red με αρκετά καλά αποτελέσματα. Μερικές ακόμη νέες προσθήκες είναι το πολύ καλό removal FrostBite καθώς και ο GoldspanDragon, δράκος με haste και relevant ability φυσικά θα έβρισκε το δρόμο του στο νέο Standard.

Ww Aggro



Μετά από πολύ μεγάλο διάστημα φαίνεται το άσπρο να βρίσκει θέση ξανά στις προτιμήσεις των παικτών και εδώ βλέπουμε την aggressive εκδοχή του. Θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε ομοιότητες με το κόκκινο aggro αφού εδώ το Maul λειτουργεί ως Embercleave.

Φυσικά και σε αυτή τη μονοχρωμία η Haven παίζει σημαντικό ρόλο ενώ επίσης βλέπουμε και τρεις ακόμα νέες κάρτες, UsheroftheFallen τον Halvar με το απίστευτο equipment και ReidaneoftheWorthy.

Το FuneralLongboat δεν είναι mainstream επιλογή και προσωπικά δεν το έχω δοκιμάσει για να εκφέρω άποψη.

Boros Showdown



Εδώ έχουμε μια επιλογή η οποία μαζί με το Naya Adventures έδειξε στα πολύ πρώιμα στάδια την δύναμη του Saga.

Όσο όμως προχωράει το format η ανάγκη για καλύτερο mana base θα κάνει τις συγκεκριμένες επιλογές να εξαφανιστούν δίνοντας τη θέση τους σε πιο linear στρατηγικές.

Jund Sacrifice



Μια κάρτα που παρέλειψα να αναφέρω παραπάνω είναι ο ImmerstrumPredator ο οποίος κάνει την εμφάνισή του και στο αντίστοιχο BR Sacrifice.

Το deck βρίσκεται στο προσκήνιο για να νικάει τα creature decks ενώ χωλαίνει με τις control/ramp στρατηγικές και για αυτό τα αποτελέσματα του δεν είναι και τα καλύτερα δυνατά.

Ωστόσο είναι μια στρατηγική που αξίζει να δοκιμάσουμε, ειδικά τώρα που αναμένεται μια αύξηση στα aggro decks.

Sultai Control



Αυτή η λίστα είναι η εξέλιξη του UB Ramp που υπήρχε πριν την έλευση του νέου σετ.

Εδώ η προσθήκη των Binding of the Old Gods και του Koma, Cosmos Serpent μαζί με τον Valki συνθέτουν μια πολύ καλή τριπλέτα η οποία πλαισιώνει το παλιό αρχέτυπο και το φέρνει ξανά στο προσήνιο. Όσο τα aggro decks κυριαρχούν πάντα θα υπάρχει μια θέση για αυτές τις στρατηγικές στο νέο Meta.



Αυτές είναι οι επιλογές που μου έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση. Φυσικά υπάρχουν διάφορα άλλα καλά decks όπως το Gruul και το Rogues αλλά έχουν ελάχιστες έως μηδαμινές νέες κάρτες οπότε θα αναφερθούν σε επόμενο άρθρο όταν υπάρχει ξεκάθαρο Meta.

Είναι πολύ ωραία εποχή όταν βγαίνει ένα νέο σετ και δοκιμάζονται πολλά και διαφορετικά πράγματα. Πραγματικά αισθάνομαι σαν να παίζω το παιχνίδι από την αρχή και ελπίζω να συμβαίνει το ίδιο και με εσάς.

Να περνάτε όσο μπορείτε καλύτερα, να κάνετε υπομονή και φυσικά να παίζετε πολύ Magic!!