Γειά σε όλους/όλες,
Πλέον το Standard format έχει σταθεροποιηθεί και υπάρχει μεγάλη ποικιλία Decks σε αυτό.
Όπως ανέφερε σε προηγούμενο άρθρο και ο Πέτρος «Titan» Τζιώτης, μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε 5-6 tier 1 decks, όπως Monored, Monowhite, Sultai Control, Jund Sacrifice, Naya Adventures.
Εγώ σαν λάτρης των επιθετικών deck και με σεβασμό προς το Embercleave, η λίστα που επιλέγω είναι το Monored Snow.
Η πιο σημαντική αλλαγή, από προηγούμενα format, είναι το mana base. Η χρήση των τεσσάρων Faceless Haven, οδηγεί στην ανάγκη να χρησιμοποιηθούν snow – covered mountains στο deck.
Εφόσον πλέον το Deck έχει τόσες πολλές snow lands, το snow bite γίνεται το ιδανικό removal και ουσιαστικά χωρίς κάποιο επιπλέον κόστος στο deckbuilding.
Τέλος, ένας 4/4 δράκος με haste δεν αφήνει αδιάφορους τους monored παίκτες, ακόμα και αν το υπόλοιπο text δεν είναι χρήσιμο σε αυτό το Deck.
Ας δούμε, λοιπόν, την λίστα που επέλεξα και να συζητήσουμε το κάθε matchup!
vs White Weenie
Όπως όλες οι αναμετρήσεις μεταξύ aggro decks το πιο σημαντικό είναι το να έχεις περισσότερα τέρατα από τον αντίπαλο. Τα removal είναι κομβικά και το frost bite είναι η ιδανική κάρτα γι’ αυτό το matchup. Γενικότερα θεωρώ ότι το Monored έχει πλεονέκτημα απέναντι στο White Weenie αρκεί να γίνει σωστή χρήση των removal, στα σωστά τέρατα!
Συνήθως το game θα τελειώσει αρκετά γρήγορα και αυτό κάνει τους δράκους να φαίνονται λάθος επιλογή, όμως οι rimrock knights είναι πολύ χειρότεροι και γι’ αυτό θα είναι οι πρώτες επιλογές για να κόψουμε μετά το sideboard.
vs Mirror
Όπως είπαμε και πριν, απέναντι σε επιθετικά Deck θέλουμε να κερδίσουμε το board.
Η μόνη διαφορά ανάμεσα με πριν είναι ότι το Redcap Melee δεν μας αναγκάζει να καταστρέψουμε land μας. Το Shredded Sails καταστρέφει τον δράκο και το Embercleave και είναι από τις καλύτερες κάρτες για μετά το Sideboard.
Η μεγαλύτερη δυσκολία στο συγκεκριμένο matchup είναι όταν μείνουμε πίσω.
Τότε, προφανώς, ο πρώτος στόχος μας είναι να μην πεθάνουμε από κάποιο Embercleave και γι’ αυτό είναι σημαντικό να κοιτάμε πάντα το συνολικό κόστος (6 mana – τα τέρατα που θα κάνουν επίθεση κάθε γύρο) και να σκοτώνουμε αν χρειάζεται κάποιο τέρας, ώστε να μην αφήσουμε τον αντίπαλο να το κάνει cast.
vs Sultai Control
Άλλο ένα καλό matchup για το Monored…
Το Sultai είναι πολύ αργό και για να κερδίσει πρέπει να φτάσει τουλάχιστον 7 lands. Τα πολλά removal που χρησιμοποιεί το βοηθάνε αρκετά αλλά δεν θεωρώ ότι είναι αρκετά.
Χρειάζεται λίγη προσοχή στο να καταλάβουμε τι έχει ο αντίπαλος (να μην «πέσουμε» πάνω στο Jwari Disruption ή Soul Shatter) και η νίκη θα έρθει εύκολα. Επίσης, πρέπει να προσέχουμε τα CMC των τεράτων που έχουμε, ώστε να μας μείνει κάποιο μετά από Extinction Event.
Οι Phoenix of Ash, αν δεν τους πιάσει κάποιο Extinction Event, μπορούν πολλές φορές να κερδίσουν το παιχνίδι μόνοι τους. Ακόμα δεν έχω καταλήξει στην αναλογία Ox of Agonas και Fireblade Charger αλλά προς το παρόν το 1 και 2 αντίστοιχα πάει αρκετά καλά.
vs Naya Adventures
Απέναντι στο Naya Adventures έχω τα χειρότερα στατιστικά. Δεν έχω βρει κάποιον τρόπο να μπορώ να τα κερδίζω σταθερά.
Όσες φορές χρησιμοποιούσα τα removal στους Innkeeper έχανα από κάποιο από τα μεγαλύτερα τέρατα (Goldspan Dragon, Lovestruck Beast).
Άμα κρατήσουμε τα removal για τα μεγαλύτερα τέρατα, τότε το advantage που θα δώσει ο Innkeeper θα «πνίξει» το deck μας. Χρειάζεται κάποια σωστή ισορροπία ανάμεσα στα removal και board στους πρώτους γύρους.
Στη συνέχεια είναι πολύ κομβικό το κατά πόσο θα βρούμε Akroan War για να γυρίσουμε την «Ελένη» (νίκη) στην αγκαλιά μας. Το ιδανικό είναι να κάνουμε γρήγορο Anax + Embercleave και να κερδίσουμε νωρίς.
Αυτός είναι κ ο λόγος που κρατάμε μέσα τους Rimrock Knight για να μπορέσουμε να γράψουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα Damage.
vs Dimir Rogues
Τις τελευταίες μέρες, έχουν πέσει πολύ τα Rogue Decks στο Ladder και δεν έχω αντιμετωπίσει αρκετά για να κρίνω το κατά πόσο το matchup είναι καλό.
Θεωρητικά δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα δύσκολο και με κάποιο σωστά removal τη σωστή στιγμή μπορούμε να κερδίσουμε εύκολα.
Το Ox of Agonas δίνει μεγάλο πλεονέκτημα αν το παιχνίδι τραβήξει αρκετά καθώς μπορεί κάθε γύρο να γεμίζει το χέρι μας με καινούργιες κάρτες.
Πάλι πρέπει να έχουμε συνεχώς το νου μας για τις πιθανές κάρτες που έχει ο αντίπαλος, καθώς έχει πάρα πολλές κάρτες που μπορεί να παίξει σε instant speed.
vs Jund/Rakdos Sacrifice Decks
Σίγουρα τα Sacrifice Decks είναι πολύ πιο αδύναμα πλέον, αλλά δεν πρέπει να υποτιμηθούν.
Τα sacrifice enablers και τα payoffs είναι πολύ λιγότερα αλλά υπάρχουν κάρτες που μπορούν να κερδίσουν μόνες τους ένα παιχνίδι (π.χ. Korvold). Για να χάσουμε από τα Sacrifice Deck, πρέπει να έχουν πολύ καλό curve και τις σωστές απαντήσεις, σε έναν γρήγορο Korvold ή Predator.
Πιστεύω ότι ακόμα δεν έχει βρεθεί το σωστό Sacrifice Deck και είναι ένα από τα υποψήφια Deck που πρέπει να κοιτάμε στο άμεσο μέλλον.
Ο συνδυασμός του Predator με τον Korvold δημιουργεί δύο πολύ δυνατά threats που παρέχουν σταθερότητα και card advantage κάτι που είναι απίθανο να μην βρει κάποιο σπίτι στο Standard.
Το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται, διοργανώνεται το Qualifier του Φεβρουαρίου και σίγουρα θα επιλέξω να παίξω monored.
Είναι από τα πιο ευχάριστα deck που έχω παίξει τελευταία και τα παιχνίδια τελειώνουν πολύ γρήγορα, κάτι που το κάνει ιδανικό για τα τουρνουά.
Το RDW δεν έχει πολλά κακά matchup και έχει κάποια αρκετά καλά. Άμα έχει κάποιος κάποια πρόταση πάνω στο deck, θα χαρώ πολύ να την ακούσω και να συζητήσουμε για το Deck.
Καλή επιτυχία σε όλους, ελπίζω το άρθρο μου να σας βοηθήσει να περάσετε στο Mythic Championship και περιμένω ενημέρωση από όλους με το τελικό σας σκορ!