Magic: The Gathering

Magic: The Gathering | [Historic] Περίοδος Αναμονής & Προτεινόμενες Λίστες Καρτών – Αύγουστος | Panasavv

Το καλοκαίρι τελειώνει και το ενδιαφέρον των παικτών για το Magic αναζωπυρώνεται – ή καλύτερα να το θέσω, η ελπίδα για κάτι καλύτερο.

Το Rotation στο Standard είναι λιγότερο από ένα μήνα μακριά (17 Σεπτεμβρίου), σύντομα θα αρχίσουν τα Spoilers για το καινούργιο Set και επιτέλους το Format θα αποκτήσει ξανά ενδιαφέρον. Είναι αλήθεια ότι κάθε καλοκαίρι, πριν γίνει η αλλαγή στα Legal Set του Standard τόσο η αξία των καρτών όσο και η όρεξη των παικτών για Standard πέφτει κατακόρυφα.

Την φετινή χρονιά όμως, η WotC είχε προβλέψει – ή τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω – και αυτή την δύσκολη – για το παιχνίδι – εποχή έβγαλε ένα Set στο Arena, για να προωθήσει το Historic, την Amonkhet Remastered. Ουσιαστικά αυτό το Set είναι η παλιά Amonkhet με κάποια reprint από άλλα Set, με σκοπό να μεγαλώσει η συλλογή καρτών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο Historic.Προσωπικά, ασχολήθηκα αρκετά με το Historic και έπαιξα πολλά διαφορετικά Deck, κυρίως πριν το ban της Field of the Dead (FoD). Η προσθήκη της Amonkhet remastered είναι πολύ πρόσφατη, ενώ υπάρχουν πολλές ακόμα κάρτες από προηγούμενα Set που δεν υπάρχουν ολόκληρα στο Arena (Historic Anthology 1,2,3 και Jump Start). Αυτό κάνει το Historic Format πολύ φρέσκο και δίνει πάρα πολλές  επιλογές Deck. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι το Historic, με λίγες ακόμα προσθήκες, θα θυμίζει ένα Modern, χωρίς τις προβληματικές κάρτες του Modern (Tronlands, Blood Moon κ.α.).

Αυτός είναι και ο λόγος που ακόμα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ένα Historic Metagame.

Συνεπώς προς το παρών θα προσπαθήσω να δώσω κάποιες επιλογές Deck, τα οποία όσο τα έπαιξα είχαν καλό winrate. Τα περισσότερα Deck θυμίζουν κάποια αντίστοιχα του παρελθόντος από το Standard format, με μερικές σημαντικές προσθήκες!

Το Ban της FoD επηρέασε πολύ τo Historic, αλλά νομίζω δικαιολογημένα έγινε ban, αφού όσο περισσότερο έπαιζα τέτοιου είδους deck τόσο πιο εμφανές γινόταν το πρόβλημα που δημιουργεί στο Format. Οι περισσότεροι που δεν έπαιζαν FoD deck , αναγκάζονταν να έχουν πολλές κάρτες στο Sideboard για να αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα deck με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται απέναντι στα υπόλοιπα deck. Συνολικά θεωρώ σωστή την απόφαση του Ban.

Πριν δούμε τα Deck θα ήθελα να επισημάνω ότι οι λίστες είναι δοκιμαστικές, πολλές είναι από streamers ή από άλλους παίκτες και υπάρχουν πολλά περιθώρια για βελτιώσεις στα περισσότερα. Για να ικανοποιήσουμε όλα τα γούστα, προσπάθησα να υπάρχουν Deck, από όσο το δυνατόν περισσότερα, archetype (Aggro, midrange, control, combo, ramp).

Aggro


Monored:Το πλέον κλασσικό Aggro Deck, σε μια πιο “Burn” εκδοχή του. Το Deck έχει τις καλύτερες κόκκινες κάρτες από όλα τα legal set και είναι σίγουρα ένα πολύ δυνατό Deck. Στα του Deck τώρα, δεν υπάρχουν και πολλά. Ο στόχος είναι να τελειώσει το παιχνίδι όσο το δυνατόν γρηγορότερα με τα πολλά φθηνά hasty τέρατα και πολλά burn spells.

Χρειαζόμαστε 24 lands για να μπορούμε να παίζουμε τον Hazoret εύκολα, ο οποίος είναι ένα από τα καλύτερα finisher που είχε ποτέ κάποιο Monored. Το Deck είναι πολύ σταθερό και γρήγορο και ενδείκνυται για Arena Matches.

Είναι ακόμα ανοιχτό σε συζήτηση αν το wizard κομμάτι του Deck είναι καλύτερο από κάποιες άλλες κάρτες π.χ. fervent champion, robber of the riches κτλπ. Δεν είμαι σίγουρος αν στο Deck χωράνε κάποιες Castle Embereth καθώς για να μπουν θα πρέπει να μειώσουμε τα Mountain και μετά θα μπαίνουν πιο συχνά ταπωμένες, αλλά σίγουρα είναι υπό δοκιμή.

Monoblack:Το monoblack είναι πιο αργό από το monored αλλά έχει πολύ πιο μεγάλα τέρατα και περισσότερα removal το οποίο σημαίνει ότι στη μεταξύ τους αναμέτρηση το monoblack έχει το πάνω χέρι, καθώς επίσης και με όλα τα Aggro Deck.

Ο Phyrexian obliterator είναι πολύ καλός απέναντι στα midrange Decks αλλά και στο Monored (στην θέση των Rankle). Επιπλέον τα virulent plague και το necromentia υπήρχαν στο Sideboard για να αντιμετωπίζουμε τα FoD decks, οπότε πλέον αυτές οι θέσεις είναι ανοιχτές!

Συνολικά , προτιμώ το Monored, αλλά επειδή το Arena έχει ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο field, το monoblack το χρησιμοποίησα πολύ όταν αντιμετώπιζα πολλά συνεχόμενα Monored decks. Είναι σημαντικό να μπορούμε να αλλάζουμε deck ειδικά όταν στόχος είναι το Constructed Mythic Finish.

Midrange/Combo

Golgari Collected Company Sacrifice:Το deck είναι έμπνευση του γνωστού streamer Crokeyz , αλλά δεν είναι κάτι που δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν. Συγκεκριμένα ο LSV, στο Pro Tour Shadows over Innistrad, έκανε Top8 με ένα BG Sacrifice που επίσης έπαιζε Collected Company.

Το συγκεκριμένο Deck ανήκει στην κατηγορία Midrange Combo καθώς το CoCo είναι μια κατ’ εξοχήν midrange κάρτα αλλά το Sacrifice κομμάτι του deck είναι καθαρό Combo. Σκοπός είναι να τραβήξουμε κάποιο από τα Key card, όπως το Collected Company και το Bola’s Citadel και τα τέρατα που τραβάνε κάρτες και δίνουν mana βοηθάνε ακριβώς σε αυτό. Αφού πάρουμε τον έλεγχο του board και γράψουμε κάποια Damage, στο τέλος θα αποτελειώσουμε τον αντίπαλο με πολλά lose 1 gain 1 life (leech) ή με activation του Bola’s Citadel.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλα τα τέρατα πρέπει να κοστίζουν λιγότερο από 3 mana, για να μπορούν να μπουν στο παιχνίδι με το Collected Company και όσα λιγότερα hits υπάρχουν τόσο πιο εύκολα το CoCo θα αστοχεί. Συγκεκριμένα, υπάρχουν υπολογιστικές μηχανές που μπορούν να υπολογίσουν τις πιθανότητες αυτές. Για παράδειγμα η πιθανότητα να χτυπήσει τουλάχιστον 2 τέρατα το CoCo στον 4ο γύρο, αν παίζουμε πρώτοι και δεν έχουμε τραβήξει κανένα από τα 28 τέρατα είναι 94.9%.

Population Size = Πόσες κάρτες μένουν στο Deck
Number of successes in Population = Πόσα τέρατα με CMC <= 3 απομένουν στο Deck.
Sample Size = Πόσες κάρτες βλέπουμε (το Coco βλέπει 6).
Νumber of successes in sample (x) = Πόσες επιτυχίες θέλουμε στις 6 αυτές κάρτες.

Control

UW ControlΟ γνωστός Hall of Famer και Streamer Gabriel “yelllowhat” Nassif είναι λάτρης του συγκεκριμένου αρχέτυπου και για μια ακόμα φορά δίνει μια καινοτόμα λίστα! Το συγκεκριμένο deck το δοκίμασα πολύ, ειδικά μετά το ban της Field of the Dead.

H λίστα είναι ένα κλασσικό Control Deck με πολλά Counters και Wrath effects. Τα μοναδικά Winning Conditions είναι οι 4 Teferi, τα 2 Shark Typhoon και πιο σπάνια το Castle Ardenvale και η Kaheera. Αυτό σημαίνει ότι θέλει πολύ προσοχή στη σωστή διαχείριση των resources μας, ώστε να μην μας τελειώσουν οι κάρτες.

Το κακό με όλα τα Control Decks είναι ότι όταν δεν έχει σταθεροποιηθεί το Metagame είναι πολύ δύσκολο να γίνουν tune σωστά, αφού δεν είναι εύκολο να προβλέψουμε τι είδους απαντήσεις θα χρειαστούμε. Αυτός είναι κ ο λόγος που σε κάθε φρέσκο Meta ανθίζουν τα Aggro και Midrange decks και όσο προχωράει ο καιρός ανεβαίνουν σταδιακά τα Control Decks.

Ramp

SultaiΌταν έγραφα αυτό το άρθρο, η FoD ήταν ακόμα legal και ήταν σίγουρο ότι κάποιο FoD deck θα μπει στο Ramp (sultai,temur ή bant). Αλλάξανε τα πλάνα μου (κοιμήθηκα στην μάνα μου? ) και προς το παρών, αυτό είναι το καλύτερο Ramp deck που έχω δει. Το παίζει στο stream του ο Andrea “Mengu” Mengucci  και είναι ένα deck σχεδόν ίδιο με την αντίστοιχη Standard μορφή του.

Το Deck είναι περισσότερο midrange παρά Ramp και παίζει τις κάρτες που κάνουν Ramp επειδή είναι πολύ δυνατές! Μια από τις προσθήκες, σε σχέση με αυτό του Standard, είναι ο Scarab God, που ειδικά σε ένα Meta με τόσο graveyard based Decks, είναι Θεός!!

Αυτό το Deck δεν το δοκίμασα, αλλά είμαι σίγουρος ότι είναι αρκετά ενδιαφέρον και έχει προοπτική. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο Elder Gargaroth στο Sideboard, όχι μόνο αυτού αλλά και των περισσότερων πράσινων Deck. Τις περισσότερες φορές είναι καλύτερος από τον Thragtusk και μπορεί εύκολο να πάρει στις πλάτες του ένα παιχνίδι.
Σίγουρα υπάρχουν ΠΟΛΛΑ, ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ deck τα οποία δεν ανέφερα και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί αυτό Meta Report ή λίστα με τα Tier 1 Decks, αλλά μια καλή αρχή για κάποιον που ξεκινάει τώρα το Historic. Αυτά είναι μόνο κάποια από τα Deck που μου φάνηκαν αρκετά δυνατά, αλλά το πως θα διαμορφωθεί το Metagame δεν το γνωρίζει κανείς και νομίζω είναι πολύ νωρίς ακόμα.

Συνολικά πιστεύω το Historic είναι αυτό που χρειάζεται το Magic για να αντικαταστήσει εντελώς το απαίσιο Modern Format. Επίσης το ότι είναι τόσο φρέσκο προσφέρει την χαρά του Deck Building και Tuning που πολλοί ευχαριστιούνται.

Είμαι σίγουρος ότι θα γίνει ένα πολύ διαδεδομένο Format και η απορία μου είναι, αν γίνεται κάπως να παιχτεί και σε Tabletop χωρίς να δημιουργήσει τεράστιο χάος.

Μπορείτε να δείτε επιπλέον πληροφορίες για μένα: FB | Twitter |