Magic: The Gathering

Magic: The Gathering | [Historic] Meta Report – Απρίλιος | Panasavv

Γειά σε όλους!

Νομίζω όλοι έχετε καταλάβει ότι το αγαπημένο μου format πλέον στο MtG είναι το Historic. Όπως έχω πει και παλαιότερα, το Historic προσπαθεί (και τα καταφέρνει πολύ καλά) να γίνει Modern, το οποίο θεωρώ είναι δύσκολο έως απίθανο να δούμε κάποια στιγμή σύντομα στο Arena.

Είναι ξεκάθαρο πλέον, ότι υπάρχει πολύ στήριξη από όλες τις πλευρές για το Historic.

Η WotC συνεχώς προσθέτει επιπλέον κάρτες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι legal ούτε στο Modern (brainstorm, faithless looting κτλπ). Από την μεριά τους οι παίκτες συνεχίζουν να ασχολούνται με το Historic, δημιουργούν καινούργιες decklist και γι’ αυτό πιστεύω ότι δεν θα καταλήξει ένα νεκρό format όπως το Pioneer.

Ας δούμε καταρχάς το Metagame στο Kaldheim Championship.

Αυτό που παρατηρεί κανείς με την πρώτη ματιά είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο deck που να έχει πολύ μεγάλο ποσοστό του Field. Παρότι το Jund Sacrifice είναι το 31.3% , δεν είναι ανησυχητικό ποσοστό αν θυμηθούμε Meta όπου υπήρχαν deck με ποσοστό>50%. Μετά από το Jund Sacrifice τα υπόλοιπα deck μοιράζονται σχεδόν ισάξια το υπόλοιπο 68.7% και μάλιστα το Other έχει το μεγαλύτερο ποσοστό!!!


Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως στο τουρνουά αυτό, το πολυπληθέστερο deck δεν είχε τόσο καλά αποτελέσματα.

Αντιθέτως, αυτό που ξεχώρισε ήταν το Orzhov Auras που μάλιστα εν τέλη έπαιζε και ο Arne Huschenbeth που νίκησε και το τουρνουά (αν και το τοπ8 ήταν Standard). Αυτό που κρατάμε από το τουρνουά είναι οι παρακάτω τρείς λίστες, που νομίζω διαμόρφωσαν και παραμένουν στο Metagame μέχρι τώρα.


1) Jund FoodΑκόμα και με μέτρια αποτελέσματα, το πιο δημοφιλές Deck του τουρνουά δεν γίνεται να λείπει από το Metagame.

Ο κορμός της λίστας είναι σταθερός εδώ και πολύ καιρό και οι μοναδικές προσθήκες είναι οι 2 Cragcrown Pathway και τα 3 Binding the Old Gods. Αυτό που μου έκανε πολύ εντύπωση με τα Binding είναι ότι είναι το πρώτο deck που το 3ο mode της κάρτας έχει νόημα, αφού κάνει τον Mayhem Devil ένα πυροβόλο που σκοτώνει τα πάντα!

2) Orzhov AurasΗ έκπληξη του τουρνουά, κυρίως γιατί είχε τα καλύτερα στατιστικά από όλα τα Deck. Μάλιστα, ανέβηκε πολύ σε δημοτικότητα στο Ladder μετά το τουρνουά, κάτι που προσωπικά δεν μου άρεσε γιατί αναγκάστηκα να εγκαταλείψω το αγαπημένο μου Gruuuuuul deck.

Δεν έχουν αλλάξει πολλά, ούτε έχουν προστεθεί πολλές κάρτες πρόσφατα, αλλά οι συνθήκες αυτή τη στιγμή είναι ευνοϊκές για να «ευδοκιμήσει» ένα τέτοιο Deck. Το θέμα είναι πόσο γρήγορα θα βρεθεί κάποιο άλλο deck που να διώξει τις Auras από το Meta.


3) UB ControlΤο αγαπημένο μου Deck από το τουρνουά είναι το UB Control που έφτιαξε και έπαιξε μόνος του ο Andrew Cuneo.

Ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακός ο γύρος που ο Cuneo έκανε 3 Gearhulk effects κάνοντας Copy τον Gearhulk με το Sublime Epiphany και στη συνέχεια flashback το Epiphany με το Copy του Gearhulk, το οποίο δημιούργησε εκ νέου έναν Torrential Gearhulk.

Όμως, σαν κλασσικό control deck, η λίστα αυτή είναι tunned για το συγκεκριμένο meta και μπορεί πολύ εύκολα να μην αποδίδει καλά στα χέρια κάποιου που δεν είναι master του Control, όπως ο Cuneo.
Πέρασαν δύο εβδομάδες από το Kaldheim Championship και το περασμένο Σαββατοκύριακο έγιναν τα Strixhaven league weekend MPL-Rivals με το format να είναι και πάλι Historic/Standard.

Στο MPL τουρνουά, υπήρξαν πολλά midrange Decks (Bant, Abzan, Sultai, Temur) και μετά ήταν μοιρασμένα ανάμεσα σε διάφορα Aggro Decks, ενώ δύο παίκτες επέλεξαν να παίξουν το Dimir Control (ο Cuneo και ο Romao). Η προσωπική μου άποψη είναι ότι οι λίστες που θα επηρεάσουν περισσότερο το Historic τον επόμενο καιρό είναι οι τρεις προηγούμενες και οι τρεις επόμενες.


4) Gruul Aggro

Όπως έγραψα νωρίτερα, το Gruul μ ’αρέσει αρκετά και σε προηγούμενο άρθρο είχα δώσει μια λίστα για gruul η οποία όμως δεν ήταν αρκετά καλά tuned. Η λίστα του Carvalho είναι μια αρκετά καλή προσπάθεια, αλλά νομίζω υπάρχει αρκετός χώρος για δοκιμές ειδικά με τόσες πολλές κάρτες που υπάρχουν σε αυτά τα χρώματα.

Είναι η πρώτη φορά από την στιγμή που τυπώθηκε το Collected Company, που βλέπω κάποιον να παίζει τέσσερα στο Sideboard. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές ο αριθμός των Creature μετά το Sideboard δεν ήταν αρκετός, ενώ σε άλλα matchup το Embercleave ήταν αδιάφορο. Δυστυχώς για τον Carvalho έπεσε πάνω σε ένα Metagame με πολλά Midrange που δεν ευνοούν το Gruul.


5) Sultai Ultimatum


Η λίστα δεν είναι πολύ διαφορετική από αυτή που είχα στο προηγούμενο άρθρο μου. Υπάρχουν κάποιες διαφορετικές επιλογές για το Ultimatum (κυρίως στο Sideboard) αλλά η λογική του Deck παραμένει σταθερή. Το Sultai ανήκει σε μια ειδική κατηγορία deck τα ComboControl, προσπαθεί να κάνει control το παιχνίδι στην αρχή με Removals μέχρι τη στιγμή που θα φτάσει στα 7 mana και πλέον είναι ελεύθερο το πεδίο για να κερδίσει το παιχνίδι.


6) Abzan MidrangeΤέλος, το Deck που είχε φτιάξει ο Gabriel Nassif για το Kaldheim Championship με το οποίο έκανε τοπ8 ο Shahar Shenhar. Ένα πιο «κλασσικό» midrange Deck με removals, hand disruption και κάποιες λίγες κάρτες για να κερδίζουμε το παιχνίδι (στην περίπτωση μας ο Yorion).

Η αλήθεια είναι ότι το Deck αυτό δεν το πιστεύω πολύ γιατί είναι πολύ «δίκαιο» σε σχέση με τα υπόλοιπα του Format, αλλά αυτή τη στιγμή καταφέρνει στα σταθεί επάξια απέναντι στα υπόλοιπα Midrange Decks.Στις 15 Απριλίου γίνεται το release της Strixhaven και είμαι πολύ περίεργος να δω πόσο θα επηρεαστεί το Historic. Θα κάνω μια πρόβλεψη, λέγοντας ότι δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει το Meta, αλλά θα προστεθούν κάποιες κάρτες στα Deck που ήδη υπάρχουν. Φυσικά, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τα Mystical Archive που τα περισσότερα θα είναι Historic Legal, οπότε πλέον θα βλέπουμε κάρτες όπως το Brainstorm, το Faithless looting και το Mind’s Desire στο Historic.

Μέχρι το επόμενο Historic Meta Report καλά games σε όλους!