Magic: The Gathering

Magic: The Gathering | (Throne Of Eldraine) Χαμένοι και Κερδισμένοι από το Rotation | Panasavv

Γεια σε όλους!

Μόλις πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε η νέα προσθήκη για το παιχνίδι του Magic: The Gathering με την ονομασία Thrones of Eldraine. Αυτό σηματοδοτεί πρακτικά και την πρώτη εναλλαγή των διαθέσιμων καρτών (Rotation) για το Standard Format του MTG Arena.

Όπως κάθε χρόνο, οι αλλαγές στα Decks πριν και μετά το Rotation αναμένονται μεγάλες. Το ενδιαφέρον σε αυτό, είναι να δείτε ποιες κάρτες θα ανέβουν σε δημοτικότητα και ποιες θα πέσουν, καθώς και το πώς θα διαμορφωθεί το Metagame.

Έχουν υπάρξει Set, στο παρελθόν, που δεν επηρέασαν άμεσα τα καινούργια Decks (π.χ. Ixalan), αφού οι κάρτες που πρόσφερε το set δεν ήταν αρκετά δυνατές από μόνες τους για να αντικαταστήσουν αυτές που υπήρχαν ήδη. Όταν όμως βγήκαν τα επόμενα set και ίσως κάποια από τα χρώματα ανέβηκαν σε δυναμικότητα ή δημιουργήθηκαν Sunergies που ήταν αρκετά δυνατά για να σταθούν στο Standard (Wildgrowth Walker – Jadelight Ranger), όλο και περισσότερες κάρτες από το set άρχισαν να εμφανίζονται στις Decklists.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ

Ας δούμε αρχικά ποια decks θα χάσουν τα περισσότερα και δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσουν τον βασικό τους κορμό τους ως έχει.

1) Monored

Post image

Οι κάρτες που δεν θα χάσει το monored είναι πολύ λίγες (Experimental Frenzy, Runaway Steam-Kin, Light Up The Stage), ενώ αυτές που θα αποχαιρετήσουμε είναι πολλές. Τα τελευταία χρόνια όμως μας έχουν διδάξει ότι το monored είναι σταθερά στο Gauntlet των καλύτερων Deck οπότε πιστεύω ότι θα αναστηθεί από τις στάχτες του σύντομα, με άλλον κορμό.

Το μοναδικό aggro deck που φαίνεται να υπάρχει είναι κάποιου είδους BR Spectacle. Όμως η απώλεια του monored στο format και γενικότερα των aggro decks θα δώσει χώρο σε κάποια πολύ αργά synergies.

2) Kethis, the Hidden Hand

Post image

Ο Kethis μπορεί να παραμένει αλλά οι βασικές κάρτες του Combo Deck το οποίο βασίζεται σε αυτόν θα αποχωρήσουν ( Mox Amber, Teshar, Ancestor’s Apostle, Diligent Excavator, Urza’s Ruinous Blast). Αυτές οι κάρτες έχουν μοναδικά abilities, συνεπώς θεωρώ πως η πορεία του Kethis Combo σταματάει σε αυτό το Rotation.

3) Tribal Decks

Post image

Η M20 μας πρόσφερε 2 πολύ δυνατά tribal decks, τα Vampires και τους Dinosaurs. Αν και αυτή η συλλογή θα παραμείνει στο standard, οι κάρτες που συμπλήρωναν αυτά τα tribal decks ήταν από το Ixalan, set το οποίο φεύγει.

Αυτές οι κάρτες (Raptor + Sorin) θα είναι ακόμα στο standard αλλά με τον αριθμό των Dinosaurs και των Vampire, αντίστοιχα, να μειώνεται δραματικά δεν περιμένω να χτιστεί κάποιο deck που να εκμεταλλεύεται την δύναμη τους και θεωρώ ότι δεν θα ανέβουν ξανά στην επιφάνεια μέχρι να γίνουν rotate του χρόνου τέτοιο καιρό.

4) Three Colored Decks

Post image

Το προηγούμενο standard είχε 3 ειδών διπλές lands [Shocklands (pay 2 life to enter untapped), Checklands (αυτές απο την παραπάνω εικόνα), Scry Lands (enters tapped, scry 1)]. Από αυτά τα 3 είδη, οι Checklands θα φύγουν ενώ τα άλλα 2 θα παραμείνουν.

Βέβαια, scrylands υπάρχουν μόνο οι μισές στο standard. Οι Checklands ήταν αυτό που σε συνδιασμό με τις Shocklands έκαναν τα τρίχρωμα decks να στέκονται αξιοπρεπώς, επειδή έμπαιναν untapped χωρίς κάποιο κόστος και σου έδιναν το έξτρα χρώμα τον γύρο που το χρειαζόσουν.

Αν το manabase σου είχε 4 Hallowed Fountain, 4 Godless Shrine, 4 Watery Grave, 4 Isolated Chapel, 4 Drowned Catacombs, 4 Glacial Fortress για να παίξεις στον δεύτερο σου γύρο Thought Erasure είχες πολλές επιλογές για το πως θα παίξεις τις lands σου. Ο μόνος τρόπος να ΜΗΝ μπορείς να το κάνεις cast 2ο γύρο είναι με 2 checklands ή με ίδιες δίχρωμες lands (BW , UW).

Mετά το rotation μειώνονται δραματικά οι επιλογές σου , αφού UW + UB scrylands δεν υπάρχουν, συνεπώς θα πρέπει να παίζεις 1ο γύρο την scryland και 2ο γύρο μια μπλέ shockland (πληρώνωντας 2 life) ή με 2 shocklands .

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ

Όταν κάποιες κάρτες δεν μπορούν πλέον να παιχτούν, κάποιες άλλες, κερδίζουν θέση βασικού.

Με αυτό το Rotation όπως έγραψα και παραπάνω θεωρώ πως δεν θα υπάρχει κάποιο Aggro Deck που να είναι όσο γρήγορο ήταν το Monored.

1) Mass Μanipulation

Post image

Τα μπλέ Decks πλέον, θα έχουν αρκετό χρόνο για να παίζουν τέτοιου είδους κάρτες. Επιπλέον από το UG Nexus with Creatures φεύγει το Nexus, οπότε το Mass Manipulation είναι ένα από τα spell που θα μπορούσε να χωρέσει σε αυτό το Deck, κυρίως επειδή είναι ένας τρόπος για να “ξοδέψεις” τα πολλά Mana (Mana Sink).

2) GW Decks

Post image

Αυτός ο χρωματικός συνδιασμός έχει κάποιες πολύ δυνατές κάρτες, όπως οι 2 παραπάνω.Η ταχύτητα του format και το ότι υπήρχαν 2 Combo decks (Kethis, Nexus), δεν έδωσαν χώρο να ευδοκιμήσουν. Όπως ανέφερα ήδη, οι συνθήκες αυτές αλλάζουν και περιμένω να δούμε decks με αυτές τις κάρτες. Επιπλέον, αν ανέβει ο συνολικός αριθμός των Mass Manipulation, τότε η Trostani είναι μια απάντηση.

3) Midrange Decks

Post image

Στο τωρινό Metagame δεν υπάρχουν Midrange Deck, εκτός αυτών που παίζουν Risen Reef. Οι λόγοι είναι κυρίως δύο. Ο Teferi, Hero of Dominaria και το Nexus of Fate.

Ο Teferi είναι από τους πιο δυνατούς Planeswalker που έχουν τυπωθεί ποτέ και αν μείνει χωρίς απάντηση δύο-τρείς γύρους το πλεονέκτημα που δημιουργεί δεν μπορεί να καλυφθεί από τα Midrange Deck. Παρομοίως το Nexus of Fate δίνει ένα συνεχόμενο Threat και τέτοιου είδους Deck που προσπαθούν να κερδίσουν πλεονέκτημα επειδή οι κάρτες του είναι πιο δυνατές σαν μονάδες, δυσκολεύονται να το κερδίσουν.

Τέλος ο Murderous Rider είναι ένα πολύ ποιοτικό Removal και ουσιαστικά σου προσφέρει Card Advantage αφού μετά το Adventure κομμάτι, μπορείς να έχεις ένα τέρας. Είμαι πολύ fan αυτής της κάρτας και θέλω σίγουρα να την χρησιμοποιήσω όσο περισσότερο μπορώ!!!

Bonus:
Άλλη μια καινούργια κάρτα που μου κίνησε το ενδιαφέρον είναι το Harmonious Archon.

Post image

Οπότε αυτή είναι μια λίστα που με κάποιες αλλαγές πιστεύω στέκεται εύκολα στο καινούργιο Format:

 • 3 Conclave Tribunal (GRN) 6
 • 2 Hunted Witness (GRN) 15
 • 3 Emmara, Soul of the Accord (GRN) 168
 • 4 March of the Multitudes (GRN) 188
 • 2 Trostani Discordant (GRN) 208
 • 4 Flower // Flourish (GRN) 226
 • 4 Temple Garden (GRN) 258
 • 3 Prison Realm (WAR) 26
 • 2 Ajani, the Greathearted (WAR) 184
 • 1 Tolsimir, Friend to Wolves (WAR) 224
 • 4 Hanged Executioner (M20) 22
 • 4 Raise the Alarm (M20) 34
 • 8 Plains (ELD) 250
 • 6 Forest (ELD) 266
 • 2 Harmonious Archon (ELD) 17
 • 4 Rally for the Throne (ELD) 25
 • 2 Castle Ardenvale (ELD) 238

Με την άφιξη του MTG Arena το μυστήριο των καλύτερων Deck λύνεται αρκετά γρήγορα. Αλλά για απόλυτη σιγουριά πρέπει να περιμένουμε το Mythic Arena Championship στις 18 Οκτωβρίου.Μπορείτε να δείτε επιπλέον πληροφορίες για μένα: FB | Twitter |