Magic: The Gathering

Magic: The Gathering | Νέα & Αλλαγές – Ανασκόπηση Μαΐου | Panasavv

Ένας πολύ δύσκολος μήνας για το Magic The Gathering τελείωσε.

Μετά την κυκλοφορία της Ikoria: Lair of Behemoths, το Standard Format πήρε την κάτω βόλτα. Τα companions κυριάρχησαν στο Standard, αλλά και σε παλαιότερα format. Αφού εμφανίστηκε το Jeskai Lukka, που έπαιζε Yorion, πολύ γρήγορα πήρε τον ρόλο του καλύτερου Deck στο Format και έδωσε πολύ λίγο χώρο σε άλλα Deck.

Ο Μάιος, τόσο στην χώρα μας, όσο και στις περισσότερες άλλες, σήμανε την λήξη των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορωνοιού. Προφανώς, η όλη κατάσταση επηρέασε και το MtG, τόσο στην Tabletop όσο και στην Online μορφή του. Όλα τα τοπικά τουρνουά σταμάτησαν να γίνονται και αναμένεται να ξεκινήσουν ξανά από αρχές Ιούνη, με πολλά μέτρα για προστασία των παικτών.

Η Wizards of the Coast σε ανακοίνωση της, ενημέρωσε πως μέχρι το τέλος του 2020 δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα Tabletop τουρνουά και όσοι είχαν πρόκριση για κάποιο Players Tour (όπως εγώ) θα λάβουν μέρος στα Online Τουρνουά (περισσότερα στην συνέχεια).

Πιο αναλυτικά τα τελευταία νέα όσο αναφορά το MtG, μέσα στο Μάιο χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, Gameplay και Organized Play.


Gameplay

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω το Standard format βρισκόταν σε μια πολύ άσχημη κατάσταση και η έλλειψη μεγάλων event, δυσκόλεψε την περισυλλογή δεδομένων από την WotC και καθυστέρησε πολύ την λήψη αποφάσεων. Στις 18 Μαΐου έγιναν Ban ο Zirda, the Dawnwaker στο Legacy  και ο Lurrus of the Dream-Den στο Legacy και στο Vintage. Φάνηκε το πόσο δυνατά είναι το Companion σαν ability.

Χρειάστηκε μισός ακόμα μήνας περίπου μέχρι να γίνει κάποια κίνηση για την βελτίωση του Standard. Έτσι, την Δευτέρα 1 Ιουνίου ανακοινώθηκαν αλλαγές στο Format. Αρχικά το Fires of Invention και ο  Agent of Treachery είναι πλέον Banned στο Standard. Ένα χτύπημα στο Jeskai Lukka που πλέον είναι unplayable, αφού 2 από τις πιο σημαντικές του κάρτες έγιναν Ban.

Επιπλέον στην ανακοίνωση της Δευτέρας, έγινε Rework το Companion Ability. Ουσιαστικά θα πρέπει μια φορά σε κάθε Game να πληρώνουμε 3 mana για να πάρουμε το Companion στο χέρι και μετά πληρώνουμε το cost για να το κάνουμε cast. Η αλλαγή κατά γράμμα είναι αυτή:


 Companions will no longer be castable from exile whenever it is convenient; instead you must first pay 3 generic mana at sorcery speed to put your Companion into your hand from your sideboard”.

Το σημαντικό που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι, είναι ότι αυτό δεν είναι κάποιο activated ability, οπότε δεν μπορεί να γίνει Counter από Tale’s End και άλλου τέτοιου είδους interactions. Αυτή η αλλαγή είναι ένα πολύ σημαντικό Nerf σε όλα τα Companions, όμως δεν τα κάνει εντελώς unplayable. Είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε ποια θα επιβιώσουν αυτή την αλλαγή και ποια θα εξαφανιστούν τελείως.


Συνολικά θεωρώ σωστές τις κινήσεις αυτές.

Ο Agent και το Fires ήταν πολύ καταπιεστικές κάρτες (Standard Format) και δεν άφηναν πολλά Deck να αναδειχθούν. Επίσης τα Companions ήταν πολύ τζάμπα το να χρησιμοποιηθούν σε κάποιο Deck. Τα περισσότερα deck παίζανε τα Companions γιατί το κόστος ήταν πολύ μικρό, αλλά πλέον δεν θεωρώ ότι θα ισχύει αυτό. Θα υπάρχουν πολύ περισσότερα Deck που δεν θα χρησιμοποιούν Companions και όταν γίνεται χρήση τους θα είναι επειδή είναι αναγκαία στο Deck.

Ο μεγάλος κερδισμένος αυτών των τροποποιήσεων/απαγορεύσεων (Bans) είναι το Temur Reclamation, αφού δεν είχε Companion και δεν έπαιζε καμιά εκ των Agent και Fires. Επίσης, λίστες καρτών όπως το Monored και το Bant midrange θα επιστρέψουν στην προηγούμενη μορφή τους και πιστεύω θα δημιουργηθούν πολλές νέες επιλογές για να παίξει κάποιος.

Ας ελπίσουμε το καινούργιο Standard (που θα είναι και αυτό στο οποίο θα γίνει το Player’s Tour) να είναι ένα δυνατό, ενδιαφέρον και ωραίο Format. Έχει γίνει συνήθεια της εταιρίας να βγάζει πολύ δυνατές κάρτες και μετά να αναγκάζεται σε Bans, κάτι το οποίο έχει αρχίσει να κουράζει πολλού παίκτες και να εγκαταλείπουν το Standard.


Organized Play

Η όλη κατάσταση με τον CoViD19 ήταν πρωτόγνωρη και κατά την άποψη μου, θα πρέπει να υπάρχει επιείκεια στην κριτική που θα ασκηθεί στην WotC για τις αποφάσεις που θα ληφθούν. Αρχικά όπως ανακοινώθηκε, όλα τα Tabletop Events ακυρώνονται για όλο το 2020. Συνεπώς τα Player’s Tour, Player’s Tour Finals και το Mythic Invitational θα γίνουν όλα online.

Το Player’s Tour series 2 που αρχικά θα γινόταν στην Κοπεγχάγη, στην συνέχεια μεταφέρθηκε για Πράγα και τελικά ακυρώθηκε μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, θα διοργανωθεί εν τέλη online στο MtG Arena. Υπάρχουν πολλά άτομα με δικαίωμα συμμετοχής σε αυτό το τουρνουά, οπότε αποφασίστηκε, σωστά θεωρώ, να σπάσει το τουρνουά σε τέσσερα πιο μικρά. Τα δύο πρώτα θα γίνουν 13 Ιουνίου και τα άλλα δύο 19 Ιουνίου.

Υπάρχουν δύο τουρνουά σε κάθε ημερομηνία για να βολεύει χρονικά, άτομα από όλο τον κόσμο. Οι ώρες Ελλάδος που ξεκινάν τα τουρνουά, με χρονική σειρά, είναι 10 το πρωί, 7 το απόγευμα, 3 το βράδυ, 4 το μεσημέρι. Επίσης υπήρξε αλλαγή στο Prize pool αλλά και στο πως θα μοιραστεί.

Όσοι μαζέψουν 33 ή και παραπάνω πόντους θα πάρουν invite στο Player’s Tour Finals, όπου επίσης έχουν δικαίωμα συμμετοχής, όλοι οι MPL members, όσοι είχαν invite για τα PT Finals Houston και Minneapolis και οι νικητές από κάθε Magic Fest Online Season Finals. Με ίδια λογική, γίνεται αλλαγή στα χρηματικά έπαθλα του PT Finals. Το τουρνουά αυτό θα γίνει 25-26 Ιουλίου μέσω της πλατφόρμας του Magic Arena.

Τέλος, το Mythic Invitational θα διοργανωθεί στις 28-30 Αυγούστου, κλασσικά στο Magic Arena.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα μέλη του MPL και Rivals, όσοι έχουν κερδίσει την πρόκριση για τα Mythic invitational του Μαΐου & Οκτωβρίου και όσοι κάνουν 10 Wins στα Mythic Qualifier του Μαΐου & Ιουνίου. Παρόμοια λογική θα ακολουθήσει η κατανομή των χρηματικών επάθλων.

Το τοπ16 από το Mythic Invitational και Player’s Tour Finals θα πάρει μέρος σε ένα καινούργιο τουρνουά που λέγεται Season Grand Finals και ακόμα δεν γνωρίζουμε το πότε θα διοργανωθεί και την ακριβής δομή του.


Παρόλο που μίλησα για επιείκεια νωρίτερα, αυτές οι αλλαγές δεν μου άρεσαν καθόλου. Δεν αντικατοπτρίζουν το παιχνίδι που αγαπήσαμε και πιστεύω είναι η «εύκολη» λύση.

Το μότο του παιχνιδιού “Play Magic, see the World” έχει χαθεί και οι παίκτες έχουν χάσει το κίνητρο τους. Μέσα σε αυτούς και εγώ 🙁 Είναι μεγάλη απογοήτευση να καταφέρνεις μετά από τόση προσπάθεια να πάρεις πρόκριση στο PT και ξαφνικά να την χάνεις. Ελπίζω να υπάρξει κάποιου είδους αποζημίωση!

Σε άλλα νέα, στις 27 Μαΐου διαγράφηκαν για πάντα όλα τα στοιχεία του DCI Number των παικτών, μια κίνηση που δεν μπορώ να κατανοήσω την λογική της! Οι αναμνήσεις και η νοσταλγία όταν γυρνούσαμε σε παλιά event έχει χαθεί πλέον.

Επίσης στις 30 Μαΐου έγινε το πρώτο MTG Arena Open Tournament που είναι ένα 2-day τουρνουά.

Όσοι κάνουν 7 νίκες την πρώτη μέρα περνάνε στο day 2. Στο day 2 οι 6 νίκες πληρώνουν 1000$ και οι 7 νίκες 2000$ και επίσης υπάρχουν prizes σε gems ανάλογα με τις νίκες. Ένα πολύ καλό και ενδιαφέρον τουρνουά. Το μόνο αρνητικό του ήταν ότι είναι πολύ μεγάλο σε χρόνο και ουσιαστικά χρειάζεται δέσμευση όλο το ΣΚ.

Προσωπικά, κατάφερα να κάνω 7-2 στο Day 1 αλλά στο Day 2 έπαιξα με πολύ out of meta decks και έκανα 1-2. Ανυπομονώ για άλλα παρόμοια τουρνουά!

Δεν έχω αποφασίσει ακόμα σε ποιο από τα 4 Player’s Tour θα παίξω αλλά είμαι πολύ ενθουσιασμένος που το format θα είναι σχετικά φρέσκο. Τα bans μου έδωσαν όρεξη για Magic και θέλω να τεστάρω όσο περισσότερο μπορώ!

Με λίγο τύχη νιώθω ότι ο στόχος του Player’s Tour Finals είναι εφικτός!



Μπορείτε να δείτε επιπλέον πληροφορίες για μένα: FB | Twitter |