Magic: The Gathering

Magic: The Gathering | [Historic] Kaladesh Remastered: Review | Panasavv

Γειά σε όλους/όλες

Το Historic Format έχει μπει πλέον για τα καλά στις ζωές μας και η Wizards of the Coast φαίνεται ότι το στηρίζει πολύ. Τον Αύγουστο που μας πέρασε, κυκλοφόρησε η Amonkhet remastered, που έδωσε νέα πνοή στο Historic και αυτό τον μήνα κυκλοφόρησε η Kaladesh Remastered.

Οι παλιότεροι θα θυμούνται ότι το Kaladesh block περιέχει κάποιες από τις δυνατότερες κάρτες που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια και ευτυχώς η απόφαση της εταιρίας ήταν να «κόψει» κάποιες κάρτες από το Kaladesh Remastered.

Οι πιο σημαντικές τέτοιες κάρτες είναι: Smuggler’s Copter, Felidar Guardian, Walking Ballista και πολλές άλλες που μπορεί κανείς να τις δει εδώ .Τα σημαντικότερα abilities που υπάρχουν στην Kaladesh είναι τα παρακάτω:

1) Energy – Είναι ένα είδος counter το οποίο το «παίρνει» ο παίκτης.

Υπάρχουν κάρτες που δίνουν energy, χρησιμοποιούν energy ή και τα δύο. Στο προηγούμενο πέρασμα από την Kaladesh, το Energy έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς υπήρχαν πολλά deck που χρησιμοποιούσαν το energy (Temur Marvel, Temur Energy κ.α).Crew – Σε αυτό το block πρωτοεμφανίστηκαν τα vehicles και το πιο δυνατό απ’όλα το Smuggler’s Copter. Μάλιστα υπήρχε και ένα aggro Deck (Mardu vehicles) που έπαιζε πολλά vehicles και τέρατα που σχετίζονται με αυτά.

2) Revolt – Αυτό το ability «ενεργοποιείται» όταν κάποιο permanent μας έχει φύγει από το παιχνίδι. Δεν θεωρώ ότι θα επηρεάσει σημαντικά το Historic.

3) Fabricate – Άλλο ένα limited ability, που κάποια τέρατα έχουν την επιλογή να πάρουν +1/+1 counter ή αλλιώς φτιάχνουν ένα 1/1 Servo artifact token.Ας δούμε και μερικές από τις πιο σημαντικές κάρτες που προστέθηκαν  στο historic format με την κυκλοφορία της Kaladesh Remastered:

Angel of Invention: Στην Amonkhet Remastered κυκλοφόρησε το God Pharaoh’s Gift, αλλά δεν απέκτησε ιδιαίτερη δημοτικότητα. Η Αγγέλα αυτή είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για να φέρει κανείς με το God Pharaoh’s Gift.

Authority of the Consults: Μια από τις καλύτερες sideboard κάρτες για antimonored, ειδικά όταν τα περισσότερα τέρατα μπαίνουν με haste. Μπορεί να κερδίσει πολλούς γύρους και τις περισσότερες φορές που θα πέσει στον πρώτο γύρο και το παιχνίδι.

Sram, Senior Edificer: Το UW Auras Deck υπήρχε ήδη στο Historic και ο Sram ταιριάζει γάντι σε αυτό!

Άλλωστε, ποιος παίκτης magic δεν θέλει να τραβάει κάρτες???


Dissallow / Glimmer of Genius: Δύο πολύ σημαντικά εργαλεία για κάθε control Deck. Πολλές φορές στο παρελθόν το Counter Activated Ability ήταν καθοριστικό στην έκβαση ενός παιχνιδιού. Το Glimmer of Genius είναι ένα πολύ δυνατό card selection καθώς αν ψάχνουμε μια συγκεκριμένη κάρτα έχουμε τέσσερις ευκαιρίες να την βρούμε.


Glint – Nest Crane: Αν υπάρξει κάποιο artifact Combo deck η χήνα θα είναι auto include!


Torrential Gearhulk: Ο καλύτερος εκ των Gearhulk, που είναι ένα από τα καλύτερα finisher σε Control Deck με ένα πολύ χρήσιμο Effect. Το θεωρώ αυτονόητο ότι θα βρει κάποιο «σπίτι» και στο historic και πολύ πιθανό να δυναμώσει πολύ τα Control Decks.


Fatal Push: Ίσως το καλύτερο 1 mana removal που έχει τυπωθεί ποτέ. Φυσικά χωρίς την ύπαρξη των Fetchlands το Revolt δεν θα επιτυγχάνεται εύκολα στο Historic αλλά σίγουρα θα δούμε Fatal Push σε κάποια Monoblack decks (και όχι μόνο).


Gonti, Lord of Luxury: Μια από τις αγαπημένες μου κάρτες Ever και κομβικό εργαλείο σε πολλά midrange Deck. Θα ήθελα να δω τον Gonti σε κάποιο Historic Deck αλλά βρίσκεται σε αυτή την λίστα, κυρίως για συναισθηματικούς λόγους!


Noxious Gearhulk: Ο δεύτερος Gearhulk της λίστας είναι αισθητά πιο αδύναμος από τον πρώτο. Αν και ήταν αρκετά δυνατός για Standard, δεν του δίνω πολλές ελπίδες για Historic.


Chandra, Torch of Defiance: Ένας από τους δυνατότερους Planeswalker που έχουν τυπωθεί (πολλοί τόλμησαν να την συγκρίνουν και με τον JTMS) που θα μπει σίγουρα σε όλα τα monored (λογικά στα sideboard) και σε κάποια κόκκινα midrange decks. Μου έχει λείψει πολύ η αίσθηση του να κάνω ulti με την Chandra και κάθε spell να γράφει 5 damage 


Harneseed Lightning: Ένα πολύ καλό removal που έπαιζε πολύ στα monored της τότε εποχής του Standard αλλά και σε midrange/Control. Οι πιθανότητες να παίξει έχουν μειωθεί γιατί το monored αυτή την στιγμή έχει πολλά καλά removal αλλά αν υπάρξει κάποιο energy control deck θα θέλει σίγουρα harnessed lightning.
Kari Zev, Skyshi Raider / Pia Nalaar: Πολύ καλές monored κάρτες που αν η δομή του monored αλλάξει από «burn» σε κάτι λίγο πιο αργό τότε θα ταιριάξουν πολύ. Η Chandra ευνοεί τέτοια creature based και πιο αργά monored αλλά το θέμα είναι κατά πόσο θα είναι καλύτερο από το εντελώς aggro Red.


Attune with Aether: Μια κάρτα που έφαγε ban στο Standard. Έπαιζε στα δυο καλύτερα deck που υπήρχαν τότε, στο Temur Energy και Temur Marvel. Είναι turn 1 play που «ταΐζει» το υπόλοιπο deck, φτιάχνει τα mana και όλα αυτά στην προνομιακή τιμή του ενός πράσινου.


Longtusk Cub: Ένας εφιάλτης να παίζεις απέναντι. Μεγαλώνει συνεχώς και μπορεί να κουβαλήσει όλο το παιχνίδι.

Όσοι παίζανε από παλιά, σίγουρα θα έχουν χάσει από turn 2 Longtusk Cub όπου δεν είχαν απάντηση! Πιστεύω θα υπάρξει κάποιο energy midrange deck και θα έχει σίγουρα Cubs μέσα.


Nissa, Vital Force: Ένας πολύ δυνατός planeswalker που προσφέρει card advantage αλλά έχει την ατυχία να ανταγωνίζεται μια καλύτερη Nissa (Shaker of Worlds).


Servant of the Conduit:  Δίνει ότι χρώμα θέλουμε και κάνει turn 3 Aetherworks Marvel. Νομίζω δεν χρειάζεται κάτι άλλο για να δει play.


Verdurous Gearhulk / Rishkar , Peema Renegade: Αν υπάρξει Counters deck θα έχει αυτές τις κάρτες μέσα, αλλά η απουσία της walking ballista από το set, το καθιστά δύσκολο.


Whirler Virtuoso: Άλλη μια πολύ καλή payoff energy κάρτα.

Μπορεί να γεμίσει το board πολύ γρήγορα ή να ισορροπήσει ένα παιχνίδι που είμαστε πίσω. Σε συνδυασμό με κάρτες που παράγουν energy μπορεί για πλάκα να κερδίσει το παιχνίδι.

Aetherowrks Marvel: Είναι σίγουρα στις τοπ 5 κάρτες που μισώ. Είναι μια κάρτα που κερδίζει χωρίς ιδιαίτερο κόπο, παίζοντας απλά τις κάρτες.

Είναι η μηχανή που έδωσε το όνομα της στο Temur Marvel Deck και για όποιον έχει παίξει απέναντι του, νομίζω με καταλαβαίνει. Ειδικά σε ένα Format όπως το Historic, θα βρεθεί κάτι για να κάνει cheat into play τον 4ο γύρο! Εύχομαι γρήγορο ban �

Bomat Courier: Άλλη μια monored κάρτα που ταιριάζει καλύτερα στο monored που υπάρχει τώρα στο Historic. Νομίζω θα μπει κατευθείαν σε όλα τα monored και θα τα βοηθήσει πολύ!

Scrapheap Scrounger: Μια πολύ καλή κάρτα για όσα aggro Deck έχουν μαύρο. Μπορεί ακόμα να ταιριάξει στα υπάρχοντα sacrifice deck και σίγουρα θα μπει στα monoblack.

Aether Hub: Μια πολύ δυνατή land αφού δίνει ότι χρώμα mana θέλουμε και αν συνδυαστεί με άλλες energy κάρτες γίνεται ακόμα καλύτερη.

Επιτρέπει στα marvel Deck να πάρουν το 6ο energy σίγουρα, χωρίς να πρέπει να πολεμήσουν κάποιο Counter και στα Aggro deck να παίξουν τα πολύχρωμα spells με μεγαλύτερη ευκολία.

Fastlands:  Fastlands λέγονται οι lands που μπαίνουν untapped αν έχουμε 2 ή λιγότερες lands.

Στην Kaladesh οι διχρωμίες που υπάρχουν είναι οι BG, UG, BW, RW, UR. Αυτές οι land βοηθάνε πολύ τα aggro decks αλλά και κάποια πιο αργά τρίχρωμα Deck.


Είχα ξεχάσει πόσες ωραίες, παικτικά, κάρτες έχει το Kaladesh block.

Όσο έγραφα το άρθρο και έβλεπα μια μια τις κάρτες θυμήθηκα πολλές παρτίδες του παρελθόντος και με έκανε να αναπολώ τις εποχές που μπορούσαμε να παίζουμε Tabletop τουρνουά.

Δυστυχώς με τις παρούσες συνθήκες δεν είναι εφικτό, αλλά το MTG Arena είναι η εναλλακτική.Ελπίζω το Historic Format να γίνει ενδιαφέρον και να υπάρξουν καινούργια Decks. Επίσης να θυμίσω σε όλους, ότι η Wizards έχει ανακοινώσει ότι μέσα στο Δεκέμβριο θα βγει το Arena για android.

Θα ήταν ένα πολύ θετικό νέο, ειδικά εν μέσω καραντίνας!

Όσο αναφορά τα Deck, δεν έχω να προτείνω κάτι συγκεκριμένο, καθώς είναι πολύ νωρίς ακόμα και δεν θέλω να παραπλανήσω κάποιον και ξοδέψει τα Wildcards για να κάνει craft κάποιο Deck.

Stay safe και καλά παιχνίδια!