Magic: The Gathering

Magic: The Gathering | [Historic] Meta Report – Δεκέμβριος | Panasavv

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο έγινε το Zendikar Rising Championship που είχε μικτό format (Standard + Historic). Οι λίστες με τις περισσότερες νίκες και για τα δύο format υπάρχουν σε αυτό το link.

Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον τουρνουά για να παρακολουθήσει κανείς και είχε πολλά ενδιαφέροντα παιχνίδια.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (12 και 13 Δεκεμβρίου), θα πραγματοποιηθεί στο MTG Arena το Arena Open του Δεκεμβρίου, με το format να είναι Historic. Για όποιον ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες, υπάρχουν σε αυτό το link.

Έτσι, προκύπτει η ανάγκη εξερεύνησης των αποτελεσμάτων από το Championship και του Historic Format, όπως έχει προκύψει μετά από το τουρνουά!

Ας δούμε αρχικά τις επιλογές των παικτών για τα historic Decks:
Όπως μπορεί κανείς να παρατηρήσει, η Kaladesh Remastered δεν έφερε πολλές αλλαγές στα Deck που υπάρχουν στο metagame. Ίσως το μοναδικό καινούργιο deck του Format είναι το Colorless Ramp. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η Kaladesh δεν επηρέασε το Historic, αντιθέτως υπάρχουν πολλές κάρτες σχεδόν σε όλα τα Deck!

Όμως αυτά τα ποσοστά, δεν σημαίνουν πολλά! Πιο σημαντικό είναι να δει κανείς τα ποσοστά νίκης του κάθε deck. Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα στατιστικά και το μοναδικό που βρήκα είναι η παρακάτω εικόνα που δείχνει των αριθμό των deck που έκαναν 3-0 την πρώτη μέρα του τουρνουά.
Επίσης στο link της πρώτης παραγράφου φαίνονται τα Deck που έκαναν παραπάνω από έξι νίκες στο historic portion του τουρνουά. Το συμπέρασμα από τα δύο παραπάνω είναι ότι το format είναι αρκετά ανοιχτό και υπάρχουν κάποια deck που είναι λίγο καλύτερα από τα άλλα, χωρίς όμως να είναι καταπιεστικά.

Ας δούμε τα καλύτερα Deck του format.

Uro Midrange Decks:

Το 2ο πιο δημοφιλές Deck, με τα καλύτερα ποσοστά επιτυχίας και το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι το επέλεξαν οι περισσότεροι Pro players. Το deck είναι γνώριμο και έχει πολλές διαφορετικές εκδοχές. Ας δούμε την λίστα του Andrea “Mengu09” Mengucci που τον βοήθησε να φτάσει στον τελικό του lowe bracket του τουρνουά.Ο κορμός του Deck είναι ένα sultai deck και η μοναδική κάρτα από το άσπρο είναι ο Yasharn. Αυτή η κάρτα είναι εκπληκτική κυρίως απέναντι στα sacrifice decks και ταιριάζει τέλεια στο Deck αυτό καθώς βρίσκει lands που με τα extra land drops είναι αυτό που χρειάζεται. Είναι σημαντικό να τονίσουμε, ότι το δεύτερο ability του Yasharn σταματάει μόνο όσα είναι επιπλέον κόστος και όχι όσα είναι μέρος του spell. Για παράδειγμα, σταματάει το activated ability του woe strider αλλά δεν σταματάει το thoughtseize από το να γίνει cast.

Αυτά τα Deck είναι τα αγαπημένα μου και πριν το τουρνουά έπαιζα την Sultai εκδοχή του Deck με αρκετά καλό winrate (περίπου στο 70%). Νομίζω όμως ότι ο Yasharn αξίζει το splash και θα δοκιμάσω ακριβώς την λίστα του Mengu.

Sacrifice Decks:

Άλλο ένα γνώριμο deck που συναντάμε σε όλα τα Format που η Cauldron Familiar είναι legal (αφού πλέον έγινε ban στο Standard).

Πάλι υπάρχουν πολλές εκδοχές του Deck, από δίχρωμο Rakdos , τρίχρωμο Jund με Collected Company ή και χωρίς. Στα προηγούμενα μεγάλα Historic τουρνουά ήταν το καλύτερο Deck αλλά σε αυτό τα αποτελέσματα του δεν ήταν θετικά.

Η λίστα του Paulo Vitor Damo da Rosa είναι μια από τις ελάχιστες διακεκριμένες.Οι ελάχιστες προσθήκες του Deck είναι 2 Scrapheap Scrounger στο main , 2 Abrade και 2 Chandra στο Sideboard. Ο λόγος που το deck δεν είχε τα αποτελέσματα του παρελθόντος είναι ο Yasharn και ο μεγάλος αριθμός των Midrange deck που παίζουν την κάρτα αυτή.

Ο Yasharn κλείνει τις περισσότερες «μηχανές» του Deck και δεν υπάρχουν καλές απαντήσεις (εκτός από τα noxious grasp του Sideboard), αφού δεν τον πιάνει και το Claim the Firstborn.

Goblins:

Τα goblins ήταν το τρίτο σε δημοτικότητα deck και είχε τα δεύτερα καλύτερα αποτελέσματα. Πολλοί pro players το επέλεξαν όπως οι Autumn Burchet που κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελικό.Ο βασικός κορμός του deck παραμένει ίδιος και οι προσθήκες αφορούν τα 2 Herald’s Horn που δίνουν card advantage αλλά και consistency στο deck. Στο sideboard οι προσθήκες ακολουθούν το ίδιο μοτίβο και κινούνται γύρω από το card advantage (herald’s horn, Chandra). Μια κομβική κάρτα, που επανήλθε με την Kaladesh Remastered είναι το Abrade, που βοηθάει στην καταστροφή ενοχλητικών artifacts όπως το graffdigger’s cage (που είναι ιδιαίτερα καλό απέναντι στα Goblins), του God Pharaoh’s Gift κ.α.

Το συγκεκριμένο Deck είναι αρκετά δύσκολο αλλά και αρκετά διασκεδαστικό. Ο Muxus είναι από τις πιο άδικες κάρτες του Format και πιστεύω είναι υποψήφιος για αποχώρηση στο επόμενο Ban.

Azorius Control:

Θα ήταν άδικο και λάθος να αφήσουμε το Deck του νικητή του τουρνουά καθώς είναι σίγουρο ό,τι ο αριθμός αυτών των deck θα αυξηθεί. Ο σκωτσέζος Brad Barclay ήταν ο τελικός νικητής του Zendikar Rising Championship και αυτό το οφείλει κυρίως στο Historic Deck που παρέμεινε αήττητος σε όλο το τουρνουά.

Η λίστα είναι η εξής:Το δύσκολο με τα control Decks είναι να προβλέψεις σωστά το Meta του τουρνουά και απ’ ότι φαίνεται αυτή η λίστα είναι πολύ καλά Tuned. Τα Graffdigger’s cage είναι πολύ καλά απέναντι στα Goblins και στα Sacrifice decks. Γενικά το deck έχει καλό matchup (όπως σχεδόν πάντα συμβαίνει στα control-midrange matchup) απέναντι σε όλα τα Uro Decks και πιστεύω αυτός ήταν ο λόγος που ο Brad επέλεξε να το παίξει.

Πάντως για όσους είδαν τα παιχνίδια, είναι σίγουρο ότι ο Brad έπαιξε πολύ καλά και άξια κέρδισε το τουρνουά. Φαίνεται ότι έχει εμπειρία με τα control decks.

Αυτά τα τέσσερα είναι τα Deck με τα καλύτερα ποσοστά νικών και την μεγαλύτερη αντιπροσώπευση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα άλλα δεν είναι καλά. Όπως ανέφερα πιο πάνω, πολλοί pro παίκτες τα επέλεξαν και αυτό πάντα βελτιώνει το win % ενός Deck.

Έπαιξα αρκετά Historic μέχρι στιγμής, γι αυτόν τον μήνα και έχω να αναφέρω ότι το Format είναι πολύ ανοιχτό ακόμα. Αντιμετώπισα σχεδόν όλα τα Deck που είναι στο Historic Metagame καθώς επίσης και μεγάλο αριθμό από Paradox Engine decks. Σίγουρα υπάρχει μεγάλο περιθώριο για deck building και πολλοί καλοί παίκτες το επιχείρησαν και στο Championship.

Για παράδειγμα ο Kai Budde έπαιξε ένα sultai paradox engine deck ενώ ο Gregor Kowalski ένα Monowhite Nine Lives.Τα αποτελέσματα δεν ήταν τα επιθυμητά, αλλά σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στις συγκεκριμένες λίστες.

Ελπίζω να είστε όλοι καλά και ασφαλείς αυτό τον καιρό. Προσοχή και πολύ MTG � .
Τέλος να υπενθυμίσω ότι αυτό το Σάββατο θα γίνει το 24ωρο Stream για την στήριξη του Χαμόγελου του Παιδιού και η Team Phantasma θα στηρίξει με την παρουσία της.
Μπορείτε να δείτε επιπλέον πληροφορίες για μένα: FB | Twitter |