Magic: The Gathering

Magic: The Gathering | [Historic] Meta Report – Ιούνιος | Panasavv

Γειά σε όλους/όλες!

Το αγαπημένο μου Historic έχει την τιμητική του το τελευταίο διάστημα με αρκετές ανακατατάξεις, νέα ανθολογία αλλά φυσικά και δύο bans! Πάμε να δούμε σιγά σιγά τι προηγήθηκε σε αυτό τον ένα μήνα που πέρασε.Στο προηγούμενο άρθρο σας έδειξα μια highlander (ως επί το πλείστων) λίστα το U/B Thassa/Pact το οποίο κατέληξε να είναι από τα πιο πολύ παιγμένα decks με απίστευτο win rate. Έτσι στις 19/5 είχαμε ένα ακόμα ban στο Historic αυτό της Thassa’s Oracle!Ένα περίεργο bug με το συγκεκριμένο combo είναι πως εάν προσπαθούσες να ‘’βγεις’’ τον 3ο η 4ο γύρο λόγω του ότι δεν είχες έξτρα χρόνο (time bank) δε προλάβαινες να τελειώσεις με το tainted pact διότι αναγκαζόσουν να πατάς decline ώστε να αδειάσεις το library σου έτσι ώστε να κερδίσεις  με την Oracle, αλλά πλέον δε θα μας απασχολήσει το συγκεκριμένο.

Στις 27 Μαΐου είχαμε την εισαγωγή του Historic Anthology 5 με 25 νέες κάρτες οι οποίες προσωπικά δεν μου τράβηξαν την προσοχή όπως έγινε σε προηγούμενες  ανθολογίες. Φυσικά, αυτό μπορεί να αλλάξει, διότι αρκεί μια-δύο προσθήκες από το να δημιουργηθεί κάποιο παλαιότερο (ή και νέο) αρχέτυπο.

Παρακάτω μπορούμε να δούμε και τις κάρτες από την ανθολογία:


Σε αντίθεση με αυτή την ανθολογία, όπως είπα και στο προηγούμενο άρθρο, η Strixhaven με τις archive κάρτες τάραξε κατά πολύ τα νερά. Μια κάρτα όμως από το βασικό σετ αποτέλεσε τον πυλώνα για ένα deck που εμφανίστηκε μετά το ban της Thassa και δεν είναι άλλη από τον VelomachusLorehold.


Έτσι λοιπόν στο πρόσφατο Strixhaven Championship που έγινε 4-6 Ιουνίου ο συγκεκριμένος κύριος βγήκε νικητής στα χέρια ενός παίκτη που δεν είναι καινούργιος στα μεγάλα τουρνουά, ο Sam Pardee. Εκεί είχαμε multiformat (Standard + Historic) με το Τοπ 8 να είναι Historic, όπου για να είμαι ειλικρινής δε μου άρεσε η παρακάτω εικόνα με το Metagame του τουρνουά:Θα περίμενα να είναι αρκετά πιο διαμοιρασμένη η ‘’πίτα’’ με τα decks και να μην είναι τόσο μεγάλη η απόσταση ανάμεσα στο καλύτερο deck και τα υπόλοιπα. Ουσιαστικά το καλύτερο deck ήταν το UR Phoenix και το Jeskai turns ήταν αυτό που είχε καλό match up εναντίον αυτού αλλά επίσης και όποιο άλλο πήγαινε να το πολεμήσει.Από τα στατιστικά του τουρνουά, τα οποία ήταν ακραία υπέρ των μπλε decks, επήλθε και το δεύτερο ban, αυτό του Time Warp ώστε να διαλύσει ουσιαστικά το Jeskai turns χωρίς όμως να παρθούν μέτρα για το UR Phoenix το οποίο θα συνεχίσει να έχει το ρόλο του μπαμπούλα.

Μετά λοιπόν από αυτό το ban πάμε να δούμε μερικές λίστες τις οποίες θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε στο ladder είτε σε κάποιο τουρνουά:

UR Phoenix


Jeskai Conrtol

Θα τις χαρακτήριζα σίγουρες επιλογές και φυσικά εάν κάποιος δεν έχει πολύ χρόνο να ψαχτεί με το format μπορεί εύκολα να πάρει ένα από αυτά και να το μάθει ενώ παράλληλα θα νικάει κιόλας.

Από εκεί και ύστερα πάμε να δούμε και άλλες τρεις επιλογές:

Jund FoodΠοτέ δε μπορούμε να βγάλουμε από την εξίσωση το συγκεκριμένο αρχέτυπο. Επίσης, με απείλησε ο ‘’Τιτάνας’’ πως αν δε το συμπεριλάβω έχω κακά ξεμπερδέματα και δεν είναι να μπλέκεις μαζί του!

Selesnya Company


Παρόμοια λίστα με αυτή που σας είχα προτείνει και στο άλλο άρθρο με την προσθήκη του Dromoka’s Command από τη νέα ανθολογία. Για τους λάτρεις των hate bears των άλλων παλαιών formats, έχει μια μυρωδιά από αυτά τα decks ενώ παράλληλα θέλει να διατηρήσει το aggressive πλάνο.

5c Niv-Mizzet


Για το τέλος είπα να βάλω κάτι διασκεδαστικό και συνάμα ανταγωνιστικό. Είμαι σίγουρος πως θα διασκεδάσετε πολύ cast-άρωντας τον 5χρωμο δράκο. Προσοχή στην αλληλουχία που θα παίξετε τις lands, θέλει λίγο συνήθεια αυτό και μάλλον είναι το πιο σημαντικό πράγμα στο να μάθετε για το deck.

Αυτή τη φορά φάνηκε πως η ανανέωση του format δεν έδωσε μεγάλη ελευθερία στους παίκτες, όμως πιστεύω μετά τα bans θα συνεχίσουμε να βλέπουμε πολλά και διαφορετικά brews.

Μέχρι το επόμενο Historic Meta Report, να περνάτε καλά!