Magic: The Gathering

Magic: The Gathering | [Historic] Meta Report – Μάρτιος | Panasavv

Γειά σε όλους,

Λίγο μετά το τελευταίο άρθρο για Historic Metagame, επιτέλους έγιναν ban οι Uro, Titan of Nature’s Wrath και Omnath, Locus of Creation (από suspended). 

Όπως περιμένει κανείς, υπάρχουν αρκετές αλλαγές στο Meta όταν μια τόσο δυνατή κάρτα φεύγει. Συγκεκριμένα ο uro, από την στιγμή που πρωτοτυπώθηκε έχει κυριαρχήσει σχεδόν σε όλα τα format που είναι legal και νομίζω όλοι σχεδόν χαιρόμαστε που φεύγει και από το (κατά τα άλλα) υγιές historic format.


Επίσης η άφιξη της Kaldheim έδωσε αρκετές κάρτες που μπορούν να επηρεάσουν το Historic.

Ο Valki, God of Lies, είναι μια από τις πιο απλές αλλά και πιο δυνατές ταυτόχρονα κάρτες. Φαινομενικά το ability του δεν είναι τόσο τρομερό αλλά το late game potential του είναι τρομερό. Η «πίσω» μεριά είναι ένας πολύ δυνατός planeswalker που προσφέρει άμεση απειλή για τον αντίπαλο. Επίσης στη Kaldheim υπάρχουν πολλά Tribal themes (elves, angels) που έκαναν τα αντίστοιχα deck να ανέβουν σε δημοτικότητα.

Τέλος τα foretell spells βρήκαν αμέσως σπίτι στα Control decks που συνήθως τους πρώτους γύρους δεν έχουν κάποιο καλύτερο τρόπο να αξιοποιήσουν τα mana τους.Στις 11 Μαρτίου, προστέθηκε στο Arena το Historic Anthology IV και προστέθηκαν οι 25 παραπάνω κάρτες. Αυτές που πιστεύω θα επηρεάσουν περισσότερο το Historic είναι το Death’s Shadow, η Blinkmoth Nexus, ο Flameblade Adept και η αγαπημένη μου κάρτα «κόλλα» Thraben Inspector.

Υπάρχουν αρκετές κάρτες που να συνδυάζονται καλά με αυτές, αλλά δυστυχώς ακόμα είναι σχετικά νωρίς για να φανεί πόσο δυνατά είναι τα αντίστοιχα Deck.

Ας δούμε τώρα πως είναι το Metagame του Historic. Όπως βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία, υπάρχουν πολλά deck και οι περισσότεροι ακόμα πειραματίζονται με όλα, αλλά το winrate ξεδιαλύνει λίγο τα πράγματα.1. Jund SacrificeΌσοι έχουν παίξει historic γνωρίζουν καλά αυτό το deck. Έχει πολύ καιρό που είναι σταθερά στα καλύτερα deck του Meta.

Όπως βλέπουμε έχει το μεγαλύτερο winrate αλλά και το υψηλότερο Popularity. Είναι αγαπημένο deck πολλών και συνδυάζει κάρτες που πολλοί αγαπούν, όπως το Collected Company και το Cauldron Familiar.

Νομίζω δεν χρειάζεται να πούμε πολλά γι’ αυτό το deck αφού υπάρχει σχεδόν όσο καιρό υπάρχει κ το Historic και θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι να γίνει κάποιο Ban.

2. Azorius Control Όσο υπάρχει Teferi, Hero of Dominaria το UW Control θα μπαινοβγαίνει στο meta αναλόγως το ποια deck υπάρχουν.

Έχει πολύ καλές sideboard επιλογές και επίσης κάποιες «δωρεάν» νίκες με Narset και Commit//Memory. Οι καινούργιες προσθήκες, όπως είπαμε και παραπάνω είναι τα Foretell Spells. Οι περισσότερες λίστες παίζουν και τα 3 spells, Doomskar, Saw it Coming και Behold the Multiverse που ουσιαστικά κάνουν τα πάντα που χρειάζεται ένα Control Deck (wrath, counter, card advantage).

 Ανάλογα το Meta, τα UW Control decks προσαρμόζονται. Έτσι σε αυτή τη λίστα βλέπουμε 1 grafdigger’s cage στο Main, ενώ άλλες λίστες έχουν authority of the Consuls στο main. Το Sideboard είναι πολύ ανοιχτό και έχει πολλές καλές επιλογές. Έπαιξα αρκετά το deck αυτό, μου άρεσε αρκετά και είναι μια από τις πρώτες μου επιλογές για το Kaldheim Championship το ερχόμενο ΣΚ.

3. Gruul AggroΤο πιο Aggressive deck του Meta, το οποίο συνδυάζει το Collected Company με το Embercleave και μας βάζει στο ευχάριστο δίλημμα να διαλέξουμε πόσες από αυτές τις κάρτες μπορούμε να παίξουμε.

Δεν έχει καμία καινούργια κάρτα αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι. Το Gruul, με 56% win rate, είναι εδώ για να τιμωρεί όσους ξεχνούν (ή επιλέγουν να ξεχνούν), ότι το παιχνίδι τελειώνει όταν το life total γίνει 0.

4. Bant AngelsΤο Deck αυτό, θυμίζει το life gain deck που υπήρχε στα προηγούμενα meta, με την διαφορά ότι έχει Angels αντί για Ajani’s Pridemate. Ένα σχεδόν Monowhite deck, που παίζει το πράσινο για τα Collected Company και το μπλε για τον κλώνο, την Linvala και βασικότερα για τις Sideboard επιλογές σε counterspells και Meddling Mage.

Μοιάζει αρκετά με το Bant Spirits Deck που υπάρχει στο Pioneer και οι άγγελοι που «φουσκώνουν» τους υπόλοιπους, θυμίζουν τους αντίστοιχους Lords.

Το Deck είναι αρκετά δυνατό και εύκολο και το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους, αλλά κυρίως στους καινούργιους παίκτες. Έχει πολλές προσθήκες από Kaldheim αλλά και από το Historic Anthology IV (declaration in stone), οπότε ίσως να λείπουν αρκετές κάρτες από τους περισσότερους.

5. Sultai UltimatumΟ μεγάλος χαμένος (ή μήπως και όχι…) του Ban του Uro είναι το Sultai καθώς έχασε μια από τις σημαντικότερες του κάρτες. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να το εξαφανίσει από το Meta και όπως έχει πει και ένας σοφός (Pablo Garcia): «Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς».

Έτσι και το Sultai προσαρμόστηκε και εμπνευσμένο από λίστες του Standard άλλαξε μορφή σε Sultai Ultimatum. Το Emergent Ultimatum είναι το winning condition του Deck και οι ψευτοεπιλογή που δίνεις στον αντίπαλο είναι από ποια κάρτα θα χάσει.

6. Grixis ControlΈνα από τα πιο αγαπημένα Deck των control players που κάνει ξανά την εμφάνιση του.

Απλά αυτή τη φορά έχει λίγο πιο combo χαρακτήρα από τις προηγούμενες κλασσικές control λίστες. Το combo του Deck είναι το να πληρώσεις 2 mana για τον Valki, God of Lies και ξαφνικά με ένα φύσημα του ανέμου (Release to the Wind) να γίνει ένας παντοδύναμος planeswalker. Φυσικά το Release to the Wind έχει και άλλες συνέργειες στο Deck με τα διάφορα Enter The Battlefield Effects.

 Όλα αυτά φαίνονται αρκετά χαριτωμένα αλλά προσωπικά δεν με πείθουν.

Το deck είναι αρκετά αδύναμο και αυτό φαίνεται και από το αρνητικό (<50%) win rate του, αλλά προς υπεράσπιση του είναι πολύ καλό απέναντι στα Sacrifice Deck (κυρίως μετά το siderboard) και το θεωρώ καλή επιλογή αν κάποιος περιμένει πολύ Sacrifice Deck στο Kaldheim Championship.

7. Mono-Green ElvesΤο 2ο Tribal Deck της Λίστας είναι τα Elves, το οποίο μπήκε στο Historic με τα πολλά καινούργια ελφάκια που (επανα)τυπώθηκαν στην Kaldheim. Έχει πολύ καλό winrate (2ο στη σχετική λίστα) και όσο το έχω δοκιμάσει αλλά και όσες φορές έπαιξα αντίπαλος μου άρεσε πολύ.

Στόχος του deck είναι να γεμίσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το board με πολλά τέρατα και μετά να τα «φουσκώσει» όλα, είτε με κάποιο Lord είτε με το ability των Allosaurus Shepherd και Elvish Warmaster.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα Elves έχουν και card advantage με τον Realmwalker και Skemfar Avenger (post sideboard).Το Historic, όπως είπα και νωρίτερα είναι σε μια αρκετά υγιή κατάσταση με πολλές επιλογές σε δυνατά Deck αλλά και αρκετό περιθώριο για πειραματισμό. Πιστεύω ότι θα υπάρξουν καινούργια deck μέχρι το Championship, αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι του Meta θα αποτελείται από αυτές τις λίστες.

Εγώ προς το παρόν είμαι ανάμεσα στο UW Control και στα Elves αλλά μέχρι τις 26 που είναι το Championship έχω χρόνο να δοκιμάσω και άλλα decks.

Για όσους δεν γνωρίζουν το Championship είναι mixed format (Standard + Historic) και το Monored είναι η επιλογή μου για το Standard κομμάτι του τουρνουά.

Ελπίζω να είστε όλοι καλά στη σωματική και ψυχική σας υγεία και να περνάτε όμορφα!

Καλή επιτυχία σε όσους παίξουν στο Kaldheim Championship!