Magic: The Gathering

Magic: The Gathering | [Historic] Meta Report – Μάιος | Panasavv

Γειά σε όλους/όλες!

Άλλος ένας μήνας, άλλο ένα Historic Meta Report. Μετά το Arena Open του προηγούμενου ΣΚ (όπου δεν κατάφερα να κάνω Day2 με πολλά δυνατά pools, αλλά έχανα από όποιο τρόπο μπορεί να σκεφτεί κάποιος) ήρθε η ώρα να επιστρέψω στο αγαπημένο μου Historic.

Στο προηγούμενο Meta Report έγραψα ότι δεν πιστεύω ότι η Strixhaven θα επηρεάσει πολύ το Historic. Δεν μπορούσα να είμαι πιο λάθος. Το Meta άλλαξε πολύ, δημιουργήθηκαν καινούργια Deck και πολλά ακόμα ενισχύθηκαν. Τα Reprints που έγιναν στην Strixhaven βοήθησαν πολύ το Format και το ανανέωσαν. Αλλά ας μην καθυστερούμε! Ας δούμε μαζί όλα τα Deck που παίζουν αυτή τη περίοδο στο Historic.

1.  Selesnya CompanyΠρόκειται για ένα aggro Deck με αρκετό Disruption για τον αντίπαλο και κάρτες που προσφέρουν card advantage (collected company, The great Henge).

Από την στιγμή που το Collected Company τυπώθηκε στο Historic το «πακέτο» llanowar Elves, Lovestruck Beast Collected Company έχει αναζητήσει πολλά σπίτια. Μερικές φορές συνδυάζεται με άλλες πράσινες κάρτες για περισσότερο stability, ή με κόκκινες κυρίως για το Embercleave, αλλά σε αυτό το Meta η επιλογή είναι το άσπρο. Κάρτες σαν τον Elite Spellbinder είναι κομβικές γι αυτό το Deck, καθώς ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις αυτό το Deck είναι τα Wrath Effects και ο Spellbinder πέφτει τον 3ο γύρο και ουσιαστικά πάει «πίσω» το Wrath για 2 γύρους.

Για να αντιμετωπίσει τα υπόλοιπα aggro Decks βασίζεται στα Stats των τεράτων του. Κανένα aggro δεν μπορεί να αντιμετωπίσει εύκολα ένα 5/5 τον 2ο γύρο. Επίσης, το Collected Company σταματάει πολλά attack, όταν υπάρχουν 4 mana ανοιχτά.

2. Monored SnowΈνα κλασσικό Monored aggro, που όπως έχω πει, όσο είναι legal ο Anax και το Embercleave θα είναι δυνατό. Η μόνη «ιδιαιτερότητα» αυτού του Deck είναι τα Tibalt’s Trickery στο Sideboard που είναι για να καθυστερούν τα Wrath Effects.

3.WUR Turns


Εδώ έχουμε ένα Combo Deck που οι βασικές κάρτες του Combo τυπώθηκαν στην Strixhaven.

Συγκεκριμένα, ο στόχος είναι να μπει στο παιχνίδι ο Velomachus Lorehold, να κάνει επίθεση και μετά να παίζει συνέχεια γύρους με τα TimeWrap. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει ένα token στο battlefield, με την βοήθεια των πολλών τέτοιων effect που έχει το Deck και στη συνέχεια κάνει cast το Transmogrify και το μοναδικό τέρας του deck μπαίνει στο παιχνίδι.

Οι υπόλοιπες κάρτες του Deck είναι βοηθητικές για να στηθεί το Combo και για να καταφέρει να έχει αρκετούς γύρους ώστε να βγει το Combo. Το Sideboard, όπως βλέπουμε, έχει κάρτες για να αντιμετωπίζονται συγκεκριμένες κάρτες (για παράδειγμα τα Abrade για να σπάνε τα Cages, τα Anger για να δίνουν αρκετό χρόνο κτλπ).

4.Boros Burn
Όσοι έχουν παίξει modern είναι γνώριμοι σε τέτοιου είδους decks. Το Deck αυτό είναι ικανό για πολύ γρήγορα games και πάλι οι κάρτες που ανέδειξαν το Deck αυτό, τυπώθηκαν στην Strixhaven. Πριν καν βγει η έκδοση, ο Lumimancer ήταν το επίκεντρο των συζητήσεων.

Όπως έχουν πει πολλοί, το μόνο που χρειάζεται κάποιος για να παίξει αυτό το Deck, είναι να ξέρει την προπαίδεια του 3.

5.WUR ControlΣε κάθε Meta υπάρχει χώρος για τουλάχιστον ένα Control Deck και το Jeskai control ενισχύθηκε πολύ με την άφιξη της Strixhaven.

Το lightning helix είναι removal που δίνει life και κερδίζει αρκετό χρόνο ενώ το Memory Lapse είναι από τα καλύτερα Counter στα 2 mana. Το Brainstorm δίνει το απαραίτητο card advantage για τα Control Decks και φυσικά η προσθήκη του Day of Judgement σε συνδυασμό με το Wrath of God αυξάνει τα Wrath Effects. Πολύ ενδιαφέρον είναι και το Expressive Iteration, όπου συνήθως κάνει exile μια land για να παιχτεί εκείνο τον γύρο και δίνει και μια κάρτα για την συνέχεια.

Φυσικά, όπως θα περίμενε κάποιος, το Winning Condition αυτού του Deck είναι ο Teferi, Hero of Dominaria.

6.UB OracleΈνα ακόμα Combo Deck, το οποίο τώρα αρχίζει να ανεβαίνει στο Ladder.

Το Combo του Deck είναι στα 4 mana, όπου παίζουμε Thassa’s Oracle και response στο Trigger, κάνουμε Tainted Pact και κάνουμε exile όλο το Deck. Έτσι όταν γίνει resolve το Ability, κερδίζουμε. Αυτό που πρέπει να προσέξει κάποιος είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχουν στο Deck κάρτες με το ίδιο όνομα, οπότε όλες οι κάρτες στο Deck είναι από 1 φορά, εκτός από το Tainted Pact και το Thassa’s Oracle.

Οι υπόλοιπες κάρτες του Deck είναι για να κερδίζουν χρόνο ή να βρίσκουν το Combo. Πιστεύω αυτό το Deck θα ανέβει τον επόμενο καιρό και ειδικά στα Bo1 (αν κάποιον τον ενδιαφέρει το BO1 Historic).


Όπως λέω σε κάθε Meta Report, το Historic Format είναι ένα πολύ ανοικτό format και δίνει την ελευθερία στον καθένα να πειραματιστεί και να δοκιμάσει το αγαπημένο του Deck. Είναι ένα πολύ νεανικό Format και ανανεώνεται συνεχώς, οπότε μην φοβάστε και δοκιμάστε αυτό που σας αρέσει. Τα πάντα κερδίζουν και κανένα Deck δεν είναι το power house του format.

Μέχρι το επόμενο Historic Meta Report, να περνάτε καλά!