Magic: The Gathering

Magic: The Gathering | [Historic] Meta Report – Σεπτέμβριος | Panasavv

Γειά σε όλους/όλες,

Μαζί με το τέλος του καλοκαιριού, έφτασε και το Jumpstart: Historic Horizons στο MTG Arena. Η συλλογή αυτή αποτελείται από κάρτες που τυπώθηκαν για πρώτη φορά μόνο στο Arena, κάρτες από τα Modern Horizons 1 και 2 και ανατυπώσεις καρτών που δεν υπήρχαν στο MTG Arena.

Η συνολική λίστα καρτών βρίσκεται σε αυτό το link: 

https://mtgazone.com/jumpstart-historic-horizons/


Φυσικά, μια τόσο μεγάλη προσθήκη καρτών, έφερε μαζικές αλλαγές στο Historic.

Όσο περνάει ο καιρός και προστίθενται συνεχώς κάρτες στο Historic, μοιάζει ακόμα περισσότερο με το Modern Format, αλλά ευτυχώς δεν υπάρχουν ακόμα Tron Lands. Καθώς είναι πολύ νωρίς, δεν έχουν δοκιμαστεί όλες οι καινούργιες κάρτες, αλλά έχει ήδη αρχίσει να σχηματίζεται ο κορμός του καινούργιου Historic Metagame.

Μερικές από τις πιο πετυχημένες λίστες του Meta-game είναι οι εξής:


1) Mono-White HumansΦθηνά τέρατα, τέρατα που φέρνουν άλλα τέρατα και κάρτες για να τα φουσκώνουν, με κοινό creature type. Μια πολυδοκιμασμένη στρατηγική ανά τα χρόνια, με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας. Το Jumpstart έδωσε σε αυτό το Deck 1 one drop, το Esper Sentinel, το Thalia’s Lieutenant και τον Ranger – Captain of Eos. Οι τρεις αυτές προσθήκες είναι κομβικές για το Deck και το έκαναν να φτάσει να είναι το πιο δημοφιλές στο Historic.

Σε ότι αφορά το Deck, δεν χρειάζονται άλλες λέξεις εκτός από την επίθεση. Η λίστα αυτή έχει πολύ υψηλό win rate, κοντά στο 70% και όσο την δοκίμασα φαίνεται ιδανική.


2) Jeskai Creativity


Το deck αυτό υπήρχε παλιότερα στο Historic, όταν ακόμα το Time Wrap δεν ήταν Banned. Αυτή η μορφή του Deck είναι λίγο διαφορετική, αλλά είναι το πιο δημοφιλές στο Historic. Το «combo» του Deck είναι με το indomitable creativity, να μπει στο παιχνίδι η Serra’s Emissary και ανάλογα τον αντίπαλο, να προσφέρει προστασία από όσο το δυνατόν περισσότερες κάρτες του.

Παρόλο που είναι το deck με τα περισσότερα παιχνίδια, το Win Rate του δεν είναι όσο υψηλό όσο της παλιότερης έκδοσης του Deck με τα Time Wrap. Επίσης, το Deck περιέχει πολλές Rare και Mythic κάρτες, οπότε είναι δύσκολο με μικρή συλλογή στο Arena να το φτιάξει.


3) MonoRed AggroΤο πιο γνωστό Aggro Deck στο Magic, φυσικά δεν θα έλειπε από το Historic Format. Οι προσθήκες στην λίστα είναι μόνο δύο, αλλά αρκετά σημαντικές. Αρχικά, ο Dragon’s Rage Channeler ίσως το καλύτερο uncommon από την Modern Horizons 2, που χρησιμοποιήθηκε κατευθείαν σε πολλά Modern Decks.  Η δεύτερη προσθήκη είναι στο Sideboard, το Unholy Heat που δίνει προστασία έναντι των υπόλοιπων Aggro Decks.

Οι Monored λίστες είναι οι αγαπημένες μου και την συγκεκριμένη την δοκίμασα αρκετά από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του JumpStart. Υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες στην λίστα που δεν είμαι σίγουρος, όπως για παράδειγμα τα Grafdigger’s Cage, αλλά ο βασικός κορμός του Deck είναι καλός και δοκιμασμένος.
4) Rakdos Arcanist MadnessΆλλο ένα Deck με Dragon’s Rage Channeler, αλλά αυτή την φορά με την προσθήκη ενός ακόμη χρώματος. Όταν τα Madness Decks δουλεύουν, είναι από τις δυνατότερες στρατηγικές που μπορεί να επιλέξει κανείς. Σχεδόν όλες οι κάρτες από αυτό το Deck είναι καινούργιες προσθήκες.

Η προσωπική μου άποψη είναι πως το Deck αυτό απέχει δύο με τρείς κάρτες από το να είναι Tier 1, αλλά σίγουρα είναι μια καλή επιλογή για όποιον του αρέσουν τέτοιου είδους λίστες.


5) Grixis Arcanist


Με την προσθήκη ενός ακόμα χρώματος, καταλήγουμε στο Grixis Arcanist Deck. Αυτή η λίστα δεν βασίζεται στο Madness Mechanic και είναι λίγο πιο Control έκδοση των δύο προηγούμενων Deck. Για τους λάτρεις του Legacy, αυτή η λίστα θυμίζει τα Delver Decks που υπάρχουν εκεί. Με το Reprint του Delver of Secrets στην καινούργια Innistrad, θεωρώ πως προστεθεί κατευθείαν σε αυτό το Deck.

Η λίστα αυτή είναι μια πολύ ασφαλής επιλογή για όσους τους αρέσουν τα Midrange Decks. Είναι το πιο κοντινό στο Jund Midrange του Modern και θεωρώ πως αποτελεί μια πολύ δυνατή λίστα. Η προσθήκη του Delver θα το ανεβάσει σίγουρα σε δημοτικότητα.


6) Azorius Control


Η μοναδική προσθήκη σε αυτό το Deck, από την προηγούμενη εκδοχή του είναι το Archmage’s Charm. Αυτό φανερώνει το πόσο δυνατό είναι, καθώς σε ένα Metagame όπου όλα τα Deck έχουν νέες προσθήκες, αυτό παραμένει στα καλύτερα Decks.

Όμως, θεωρώ πως σύντομα ο κόσμος θα σταματήσει να χρησιμοποιεί αυτό το Deck αφού θα κατανοήσει πως το Meta αλλάζει και αυτό το Deck παραμένει στάσιμο.


7) GW Counters


Το τελευταίο Deck της λίστας μας δεν θα υπήρχε αν δεν είχε δημιουργηθεί το Jumpstart, καθώς χρησιμοποιεί πολλές κομβικές κάρτες για το συγκεκριμένο αρχέτυπο.

Αρχικά, το Hardened Scales, που είχε δώσει το όνομα του σε ένα Deck του Modern που χρησιμοποιούσε Counters. Επίσης, το Dromoka’s Command που για καιρό ήταν από τις πιο χρησιμοποιημένες κάρτες στο Standard, δίνει στο Deck αυτό ένα ποιοτικό Removal.

Τέλος, ο Servant of the Scale σε συνδυασμό με το Ranger Class, που τυπώθηκε στην τελευταία Standard – legal συλλογή βοηθάνε να αποκτήσει καλύτερο Curve το Deck.

Προσωπικά, ποτέ δεν ήμουν λάτρης αυτών των Deck γιατί προτιμώ κάτι πιο Aggro, όπως το Mono-White ή κάτι πιο Midrange. Όμως, οι περισσότερες ήττες που έχω στο Arena σε αυτό το Meta-game είναι από το συγκεκριμένο Deck.Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, είναι ακόμα αρκετά νωρίς στο Meta-game και πολλές ακόμα κάρτες μένουν να δοκιμαστούν. Αυτή είναι μια πρώτη γεύση του καινούργιο Meta και αφού γίνει το πρώτο μεγάλο Historic τουρνουά, θα υπάρχει μια πιο σταθερή εικόνα.

Μέχρι τότε, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να δοκιμάζουμε κάρτες και λίστες!

Καλή τύχη στα παιχνίδια σας!!