Magic: The Gathering

Magic: The Gathering | [Standard] Meta Report – Ιανουάριος | Titan

Το νέο έτος έφτασε όπου ελπίζουμε όλοι να φέρει αλλαγές προς το καλύτερο για τις ζωές μας, όμως στο Standard format του Magic τα πράγματα θέλουμε να μείνουν ως έχουν γιατί αρκετά σκαμπανεβάσματα είχαμε τον τελευταίο χρόνο.

Πριν την έλευση του νέου σετ, Kaldheim, αυτό θα είναι και το τελευταίο Meta report με αυτή τη βάση καρτών ώστε το Φλεβάρη να δούμε, ενδεχομένως, φρέσκες κάρτες και ανανεωμένες τράπουλες. Τα πράγματα έχουν πλέον σταθεροποιηθεί και δεν βλέπουμε κάποια αλλαγή αναφορικά με το ποια είναι τα δυνατότερα αρχέτυπα.

Σήμερα λοιπόν θα δούμε εν τάχει τα κορυφαία decks και θα αναλύσουμε την αγαπημένη μου λίστα καρτών στο Standard η οποία σε αυτό το Meta είναι λίρα εκατό!

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν κάποια μεγάλα τουρνουά στη πλατφόρμα του mtgmelee (SCGTour Kaldheim) αλλά και στην πλατφόρμα του mtgo τα οποία και θα αποτελέσουν την βάση δεδομένων μας.Ξεκάθαρα βλέπουμε πως το κυρίαρχο deck δεν είναι άλλο από το Gruul με 9 παρουσίες σε σύνολο 24 αρχέτυπων στις πρώτες θέσεις από δύο τουρνουά.

Ακολουθεί το Mono Green Food με 4, το Rogues και το Esper Doom με 3 ενώ 2 παρουσίες έχει το Dimir Control. Από μια έχουν οι εκπλήξεις Jund Midrange – Temur Ramp – Abzan Doom.

Παράλληλα, τα νούμερα και στα δυο τουρνουά αποδεικνύουν την απόλυτη κυριαρχία του Gruul και πως η τετράδα στις προτιμήσεις των παικτών όντως περιλαμβάνει ακριβώς την παραπάνω εικόνα.

Έτσι λοιπόν εάν κάναμε ένα TOP 8 θα έμοιαζε κάπως έτσι:

  1. Gruul
  2. Dimir Rogues
  3. Mono Green Food
  4. Esper Doom Fortold
  5. Dimir Control
  6. Rakdos Midrange / Jund Midrange
  7. Temur Ramp
  8. Mardoom

Μπορείτε να βρείτε όλες τις λίστες καρτών από τα εν λόγω τουρνουά στο site του mtgmelee.com.

Eγώ εδώ θα σας δείξω μερικές ενδιαφέρουσες επιλογές από κάποια qualifiers που μάλιστα έκανα και το απόλυτο νικών!Mono WhiteBoros LukkaMono RedDimir HardcoreTo Standard format μπορεί να φαίνεται ότι μένει στάσιμο, αναφορικά με το ποια είναι τα κυρίαρχα αρχέτυπα, αλλά όπως είδαμε υπάρχει αρκετός χώρος για πειραματισμούς και σε πολλές περιπτώσεις πετυχημένους.

 Ένα τέτοιο success story (που λέμε και στο χωριό μου) είναι και αυτό του Mardoom. Ένα αρχέτυπο που κατά καιρούς έκανε την εμφάνιση του αλλά ποτέ δε μπόρεσε να πάρει τη δόξα από το αδερφάκι του το Esper.

Γιατί Mardu θα αναρωτηθούμε όλοι και η εξήγηση είναι σχετικά απλή. Οι κόκκινες κάρτες κάνουν τη διαφορά και θα δούε την επεξήγηση αυτών των καρτών παρακάτω.

Εφόσον δύο από τα τέσσερα κυρίαρχα αρχέτυπα είναι aggro τότε το κόκκινο omen σε σχέση με το, αντικειμενικά καλύτερο, μπλε κερδίζει τη μάχη από πολλές απόψεις. Με τα aggro decks αυτό που αναζητούμε όλοι είναι να πάρουμε ή έστω να ματσάρουμε το tempo.

Το Omen of the Forge είναι λοιπόν η κάρτα που μας επιτρέπει να «χορέψουμε» στον φρενήρη ρυθμό που θέλουν τα aggressive decks.Φυσικά, υπάρχουν και αρκετές άλλες κάρτες που κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη με τα aggro decks, όπως το skyclave apparition αλλά το Omen είναι αυτό που κάνει τη διαφορά αναφορικά με τους υπόλοιπους χρωματικούς συνδυασμούς που εμπεριέχουν την ίδια στρατηγική.

Ακόμη  μια κάρτα που βοηθά το match up με το gruul αλλά κυρίως είναι game over με το Mono Green Food είναι το Ruinous Ultimatum. Κυρίως βοηθά εναντίον gruul μετά το side board γιατί γίνεται πιο αργό το deck τους, με κάποιο planeswalker, όπου μας δίνει χρόνο να cast-άρουμε αυτό το πολύ δυνατό spell.Αυτές είναι οι κόκκινες κάρτες που μπορούμε να συναντήσουμε στο main deck. Στο sideboard βρίσκουμε την Kroxa και σε κάποιες περιπτώσεις το Ox δυο κάρτες που μεγιστοποιούν τα ποσοστά νίκης εναντίον rogues και έχουν φυσικά χρησιμότητα όταν αντιμετωπίζουμε control.Μετά από πολλές διαφορετικές λίστες κατέληξα στη συγκεκριμένη που πιστεύω είναι και η καλύτερη:

MardoomΜια μικρή ανάλυση για κάποιες επιλογές για τις οποίες μπορεί να υπάρχουν απορίες:

Lithoform Blight:

Είναι πρωτίστως ένα play δεύτερο γύρο που το deck δεν έχει πολλά. Η κύρια χρησιμότητα του είναι να μεγιστοποιήσουμε τη name shake κάρτα του deck μας, το Doom Foretold.

Επίσης, αρκετές φορές θα μας «φτιάξει» τα mana ενώ σε αργότερο χρονικό σημείο θα μπορέσουμε με τo Yorion βγάλουμε επιπλέον value. Δευτερευόντως απενεργοποιεί ιδιότητες από lands που είναι αρκετά ενοχλητικές όπως η Crawling Barrens.

Ένα πολύ ωραίο interaction είναι όταν το enchantment γυρίζει από το ability του Yorion όπου διαλέγεις σε ποια land θα το «φορέσεις» και ο αντίπαλος δεν έχει response.

Αυτό έχει οδηγήσει σε διάφορα cool plays όπως Lithoform Blight σε Fabled passage ώστε μετά να μπορέσεις να σκοτώσεις με κόκκινο omen Brushfire Elemental!

Heartless Act + Glass Casket

Συνήθως βλέπουμε σε λίστες μόνο Casket και Heartless Act στο sideboard. Όμως τα gruul έχουν στο deck τους Embereth Shieldbreaker οι οποίοι κάνουν κακά τα Casket ενώ χρειαζόμαστε απάντηση και για το Questing Beast.

Εκεί το Heartless Act μας λύνει τα χέρια. Δυστυχώς όμως δε μπορούμε να κόψουμε τελείως τα Casket διότι κάνουν πολύ καλό combo με το token που αφήνει πίσω το apparition.

Έτσι ο συνδυασμός τους είναι το τέλειο μείγμα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση των aggro decks στο early game.    
Σε περίπτωση που έχετε βαρεθεί να παίζετε τα ίδια και τα ίδια σας προτείνω να δώσετε μια ευκαιρία σε αυτή τη λίστα.

Φυσικά και η εναλλαγή καρτών θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι δουλεύει και τι όχι. Δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως αυτή η λίστα είναι η καλύτερη διότι το format όσο και αν φαίνεται ότι μένει σταθερό ξέρουμε όλοι, ιδιαίτερα στο ladder, πως αυτό δε συμβαίνει.

Παρακάτω ακολουθεί και ένας μικρός οδηγός όπου είναι απλά ένας γενικός μπούσουλας, πολλά εξαρτώνται ακόμα και από gruul σε gruul από την λίστα του αντιπάλου.

Ελπίζω ωστόσο ότι θα βοηθήσει σε αρχικό στάδιο.

Vs Gruul

Out

Lithoform Blight x 2

Treacherous Blessing x1

Doom Foretold x1

In

Heartless Act x1

Eliminate x1

Soul Shatter x2Vs Food

Out

Omen of the Forge x2

Elspeth’s Nightmare x1

Archon of Sun’s Grace x1

In

Heartless Act x1

Eliminate x1

Soul Shatter x2Vs Rogues

Out

Elspeth Conquers Death x4

Omen of the Sun x1

Ruinous Ultimatum x2

Lithoform Blight x3

In

Kroxa, Titan of Death’s Hunger x2

Skyclave Shade x2

Ox of Agonas x2

Duress x4Vs Other Doom Foretold

Out

Glass Casket x2

Heartless Act x1

Extinction Event x3

Omen of the Forge x4

In

Duress x4

Kroxa, Titan of Death’s Hunger x2

Ox of Agonas x2

Skyclave Shade x2Vs Dimir Control

Out

Omen of the Forge x3

Ruinous Ultimatum x2

Extinction Event x3

Glass Casket x2

Heartless Act x2

In

Duress x4

Ox of Agonas x2

Kroxa, Titan of Death’s Hunger x2

Skyclave Shade x2

Soul Shatter x2Vs Rakdos / Jund Midrange

Out

Ruinous Ultimatum x2

Lithoform Blight x3

Treacherous Blessing x1

Doom Foretold x1

In

Eliminate x1

Heartless Act x1

Soul Shatter x1

Kroxa, Titan of Death’s Hunger x2

Ox of Agonas x2Οποιαδήποτε επιπλέον απορία έχετε πάνω στο deck θα χαρώ να σας απαντήσω, Καλή Χρονιά εύχομαι σε όλους με υγεία και φυσικά να παίζετε πολύ Magic!!