Magic: The Gathering

Magic: The Gathering | [Standard] Meta Report – Ιούλιος | Titan

Η νέα έκδοση Adventures in the Forgotten Realms μπήκε για τα καλά πλέον στις ζωές μας και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που τα δυο αυτά χόμπι μου πλέον συνδυάζονται από την σκοπιά του MtG!Το σετ βρίθει από άποψη flavor φέρνοντας σε μορφή καρτών πολλές γνώριμες φιγούρες από τους φανταστικούς κόσμους που κάθε τόσο επισκέπτομαι.

Η δυναμική του σετ είναι αρκετά χαμηλή, σε σχέση με αυτό που είχε γίνει παλαιότερα  – κακή – συνήθεια, κάτι που φυσικά δε με ενοχλεί καθόλου. Περίμενα την στιγμή που τα πράγματα θα ηρεμούσαν όσον αφορά το power level των καρτών, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα πως στο νέο σετ δεν υπάρχουν δυνατές κάρτες.Ο Werewolf Pack Leader μαζί με το Ranger Class δίνουν ένα boost-άρισμα στο πράσινο, ενώ το Book of Exalted Deeds μας έδωσε ένα “soft combo” συνδυαστικά με τη Faceless Haven, κάτι που ανάγκασε και ένα σχετικό ban σε format*, το οποίο όμως δε μας απασχολήσει σήμερα. (*Standard 2022)

Ας περάσουμε σιγά-σιγά και στο πρώτο μεγάλο τουρνουά που διεξήχθη μετά την έλευση της AFR και δεν είναι άλλο από το SCG Tour Online το οποίο επέστρεψε μετά από λίγους μήνες απουσίας.
Πολλά decks που παίζουν πράσινο αλλά παράλληλα έξι διαφορετικά αρχέτυπα. Πάμε να τα δούμε:


Naya Winota


Μια γνώριμη φίλη μας η  Winota, με αρκετούς νέους φίλους, κάνει εμφατική είσοδο και σηκώνει το τουρνουά. MVP του deck μπορεί να είναι αυτή η κυρία, αλλά Rookie of the Year δε μπορεί να είναι άλλος πέρα από τον ProsperousInnkeeper ο οποίος δίνει το πολυπόθητο non-creature ramp element που ήθελε το deck. Ο βαθμός δυσκολίας του deck είναι ιδιαίτερα χαμηλός, για αυτό και θα σας πρότεινα να το δοκιμάσετε χωρίς φόβο αλλά με πάθος!


Gruul AdventuresΈνα γνώριμο αρχέτυπο αλλά με αρκετές διαφορετικές κάρτες από αυτές που είχαμε συνηθίσει. Ένα κράμα aggro με πινελιές ramp ώστε να βάζει μέσα γρήγορα αρκετό power στο ταμπλό αλλά και midrange με το γνωστό πολύ μηχάνημα που λέγεται Edgewall Innkeeper.

Έχουν γίνει της μόδας οι κάπελες τελικά;


Temur AdventuresΑυτό το deck οριακά δεν έχει καμία νέα κάρτα (μόνο BurningHands στο side board). Το κλασσικό midrange Temur Lukka το οποίο είτε θα σε “πνίξει” στο card advantage είτε θα σε αφήσει από νωρίς σε Koma (pun intended).

Jeskai MutateΕδώ βλέπουμε μια προχωρημένη ιδέα του παλιού UR Midrange το οποίο στην Jeskai εκδοχή του έχει εκτός από το controlling στοιχείο και μια ιδέα από infinite loop. Οι λούπες στην Arena δεν είναι ιδιαίτερα σοφή τακτική, διότι εμπεριέχουν πολλά clicks και χρειάζονται χρόνο. Φυσικά, το deck νικάει περισσότερο σαν ένα περίεργο control παρά με το combo. Επειδή εκ πρώτης όψεως ίσως να μην είναι εύκολο να βρείτε το combo, θα σας κάνω μια ανάλυση:

1ο βήμα: Παίζουμε Goldspan Dragon

2o βήμα: Κάνουμε mutate τον Vadrok (εφόσον έχουμε prismari command στο graveyard) κάνουμε cast το command διαλέγοντας να δημιουργήσουμε ένα Treasure και να κάνουμε 2 damage στον δράκο φτιάχνοντας έτσι άλλο ένα Treasure.

3o βήμα: Επιλέγουμε Full Ctrl. Κάνουμε mutate και τον Lore Drakkis του οποίου το trigger θέλουμε να γίνει πρώτο και παίρνουμε το unsubstantiate στο χέρι μας (εάν δεν έχουμε ήδη). Επίσης με το mutate κάνουμε ξανά command με τα ίδια modes.

4o βήμα: Αφού βγει το treasure (από το target του δράκου), αλλά προτού το command resolve-άρει, κάνουμε unsubstantiate στο δράκο βγάζοντας και άλλο Treasure. Έτσι έχουμε πλέον αρκετά mana (προσοχη να εχουμε full ctrl ώστε πριν γυρισει ο δρακος στο χέρι μας να πάρουμε τα mana από τα treasures και έτσι θα έχουμε πάντα κάνοντας τα βήματα αυτά ένα έξτρα ώστε να κάνουμε άπειρο damage κάποια στιγμή), στο χέρι μας όλα τα creature και επαναλαμβάνουμε το βήμα 1.

Sultai UltimatumΧαίρομαι που βλέπω το αγαπημένο μου αρχέτυπο να συνεχίζει να πρωταγωνιστεί. Καμία προσθήκη όπως μπορούμε να δούμε πέρα από το Power Word Kill το οποίο είναι ένα χρήσιμο removal.

Εκτός από αυτά, έχουμε επίσης μερικά ακόμα γνώριμα αρχέτυπα, όπως το UB Rogues, Mono white aggro, Mono green aggro, UB Yorion control και Jeskai Cycling κάτι που δείχνει πως γενικότερα δεν έχουμε πολλές διαφοροποιήσεις από το Standard που είχαμε πριν.

Θα πρότεινα εάν έχετε καιρό να ασχοληθείτε με το Standard, να τσεκάρετε κάποιο από τα 3 πρώτα decks αλλιώς να επιλέξετε κάποιο από αυτά που ήδη έχετε εμπειρία διότι είναι πολύ πιθανό να είναι ξανά καλό.

To Σ/Κ που μας έρχεται (31/7-1/8) έχουμε και το Arena Open που μας δίνει την ευκαιρία να διεκδικήσουμε 1-2k $!!

Οπότε ‘’οπλίστε’’ κάποιο από τα παραπάνω decks, ή αυτό της αρεσκείας σας και καλή σας επιτυχία!
Αυτά από εμένα, να είστε όλοι καλά και να παίζετε πολύ Magic!