Magic: The Gathering

Magic: The Gathering | [Standard] Πρώτες Σκέψεις για το Νέο Σετ: Zendikar Rising | Panasavv

STANDARD IS BACK!

Επιτέλους μετά από πολύ καιρό το standard format έγινε ενδιαφέρον ξανά. Το rotation και η άφιξη της Zendikar Rising έφερε πολλές αλλαγές – όπως ώφειλε – και επιτέλους φύγαν πολλές κάρτες που μας «βασάνιζαν» τον τελευταίο χρόνο.

Μετά από κάθε rotation μου αρέσει να αφιερώνω λίγο χρόνο για να βρίσκω τις 5 κάρτες που χάρηκα που έφυγαν και τις 5 κάρτες που θα μου λείψουν.Κάρτες που χαίρομαι που έφυγαν:

1) Teferi, Time Reveler.
Αν και είχε φάει ban τον τελευταίο καιρό, ήταν από τις πιο ενοχλητικές κάρτες να παίζεις αντίπαλος!
 
2) Nissa, Who shakes the World.
Από την πρώτη στιγμή μέχρι και το τελευταίο λεπτό, είχε θέση στα περισσότερα πράσινα deck του Standard και αν έμενε στο battlefield έστω και έναν γύρο μπορεί να ήταν αρκετό.

3) Command the Dreadhorde
Στην αρχή της War of the Spark το 4cc Planeswalker ήταν παντού. Στο mirror η κάρτα που «κέρδιζε» ήταν το Command και εκείνα τα mirror matches είναι αρκετά για να βρίσκεται εδώ.

4) Aether Gust
Ένα uncommon που «χτυπάει» συγκεκριμένα χρώματα και όμως τον περισσότερο καιρό υπήρχαν aether gust στο maindeck σε πολλές λίστες. Τουλάχιστον ενοχλητικό…

5) Expansion // Explosion + Wilderness reclamation 
Ένα Combo που κυριάρχησε στο Standard (και όχι μόνο) για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι φορές που έχω χάσει από explosion για 50+ είναι πάρα πολλές.


Κάρτες που θα μου λείψουν:

1) Experimental frenzy
Μια από τις αγαπημένες μου κάρτες. Έπαιξα πολύ monored τα προηγούμενα δύο χρόνια και η αίσθηση του να έχεις frenzy στο παιχνίδι δεν περιγράφεται εύκολα.

2) Hydroid Krasis
Μια από τις πιο δυνατές (και ακριβές) κάρτες της Ravnica Allegiance. Όταν συνδυαζόταν με Nissa ξέφευγε σε power level!

3) Casualties of War
Όποιος έχει κάνει casualties για 5 permanent του αντιπάλου με καταλαβαίνει

4) Mass Manipulation
Πάρα πολύ δυνατό effect και η κάρτα που κέρδιζε πολλά control mirrors.

5) The Elderspell
Πολύ ιδιαίτερη αλλά χρήσιμη κάρτα. Ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με ulti δικού μας planeswalker τον γύρο που πέφτει (Liliana, Dreadhorde General, Nicol Bolas, Dragon-God).

Αρκετά με την νοσταλγία όμως! Το νέο σετ  Zendikar Rising είναι εδώ και είναι πολλά υποσχόμενο.

Καταρχάς τα καινούργια Lands//Spells είναι πολύ χρήσιμα. Είναι μια πολύ καλή ιδέα από την WotC για να μειωθεί το να τραβάει κάποιος lands συνέχεια. Έχουμε πει ότι οι lands είναι απαραίτητες για το early παιχνίδι, αλλά το συνεχόμενο topdeck land είναι από τα πρώτα εκνευριστικά πράγματα που βλέπουν όσοι ξεκινάνε το Magic. Με αυτό τον τρόπο, στο Early game είναι lands, ώστε να μην χάνουμε τα land drops μας και στην συνέχεια, στους επόμενους γύρους, είναι spells.

Κατά τ ’άλλα στην Zendikar έχουμε την επιστροφή 2 keyword, του landfall (σαν κλασσική zendikar) και του Kicker (μετά από τόσα landfalls, κάτι να κάνουμε τις extra lands) καθώς επίσης και την εμφάνιση του D&D based ability: Party. Το Party μας αποτελείται από το πολύ ένα από τα Rogue, Warrior, Cleric, Wizard. Έτσι ένα «γεμάτο» party αποτελείται από τέσσερα τέρατα.

Λόγω της έλλειψης Tabletop τουρνουά, όλες οι πληροφορίες για καινούργια Deck έρχονται από το Arena και κυρίως από τα streams. Από την πρώτη στιγμή της Zendikar, έγινε εμφανές ότι ο Omnath, Locus of Creation σε συνδυασμό με τον Uro θα είναι ένα πολύ δυνατό Deck.


Ας δούμε τα πρώτα ισχυρά deck του νέου Standard:

1) 4cc OmnathΤο Deck, ένα κλασσικό ramp, είναι πάρα πολύ δυνατό. Κάθε κάρτα αντικαταστεί τον εαυτό της και τα Ultimatum, που αποτελούν τα payoff, συνήθως τελειώνουν το παιχνίδι.

Μια από τις αγαπημένες μου κάρτες σε αυτό το Deck είναι το Felidar Retreat που μοιάζει πολύ με το Retreat to Emeria, μια επιπλέον ιδιαίτερη συμπάθεια μου σε κάρτα. 
2) UB ControlΟ αγαπημένος μας Gabriel “yellowhat” Nassif ξαναχτυπά με μια ηχηρή απάντηση για τα Omnath Deck. Η καλύτερη απάντηση για τα ramp deck είναι το Control και όταν αυτό είναι tuned αρκετά καλά, μπορεί να σταθεί επάξια στο Meta.

Είναι το πρώτο deck π θέλω να δοκιμάσω και πιστεύω ότι τα Control επωφελούνται ακόμα περισσότερο από τα land//spells, αφού χρειάζονται να χτυπάνε οπωσδήποτε τα land drops και επιλέγουν ανάλογα το matchup ποια από τις κάρτες θα κάνουν land.
3) RDWΤο «αγαπημένο» όλων μας Monored! Είναι δύσκολο να θυμηθεί κάποιος πότε ήταν η τελευταία φορά που δεν υπήρχε monored σε κάποιο Standard format και προσωπικά θεωρώ ότι είναι καλό, για να περιορίζει κάποια αργά Deck.

Σίγουρα όσο υπάρχει το «combo» Anax και Embercleave θα υπάρχει κάποιου είδους monored Aggro. Η συγκεκριμένη λίστα είναι του Crokeyz και ακόμα δεν είναι η καλύτερη δυνατή γι’ αυτό υπάρχουν πολλές «περίεργες» κάρτες στο Sideboard (π.χ. Ox of Agonas, το οποίο είναι εκεί για τα Mill + Control decks).4) Izzet Spells Τι και αν ο Arclight Phoenix έφυγε από το Standard, το izzet spells είναι ακόμα εδώ!

Ο Andrea “Mengu09” Mengucci, δοκίμασε αυτό το deck στο Stream του και είχε καλά αποτελέσματα. Ο Sea Gate Stormcaller, θέλει να γίνει Snapcaster Mage, αλλά για το Standard θα είναι αρκετά καλός! Το μόνο που λείπει από το Deck είναι κάποιο μεγάλο payoff spell (π.χ. fireball) γι αυτό σκέφτομαι μήπως υπάρχει χώρος για μερικά copy από Gadwick. Τέτοια Deck δεν με «πείθουν» αλλά θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είμαι και προκατειλημμένος.5) Boros WarriorsΈνα Tribal Warriors Deck που θέλει να τεστάρει αν είναι αρκετά καλή η Nahiri. Για μένα η απάντηση είναι αρκετά. Πολλές λίστες έπαιζαν και Winota, καθώς υπάρχουν μερικά Humans στο Deck. Σκοπός του Deck είναι να τρομάξει τον «δειλό» (coward) αντίπαλο και να εκμεταλλευτεί το ability του Kargan Intimidator!


Για το τέλος, κράτησα μερικές κάρτες από το καινούργιο Set που πιστεύω δεν έχουν λάβει ακόμα την απαραίτητη προσοχή που τους αξίζει.

1) Scourge of the Skyclaves
Θυμίζει το Death’s Shadow και αυτό του δίνει τεράστια προοπτική και για άλλα format πέρα από το Standard. Στο Standard τις περισσότερες φορές θα πρέπει να έρχεται στο παιχνίδι μαζί με το kicker.

2) Leyline Tyrant
Ένα πολύ ιδιαίτερο ability που αν βρεθεί κάτι να το χρησιμοποιεί θα είναι πολύ δυνατό. Προς το παρόν δεν έχω σκεφτεί κάτι αλλά στο μέλλον, όταν βγουν και άλλα Set μπορεί κάτι να βρεθεί.

3) Nissa of Shadowed Boughs
Τα τελευταία χρόνια όλες οι Nissa έχουν δει play. Αυτή έχει το γνωστό ability να κάνει μια land creature και το καινούργιο (που προκύπτει από το μαύρο στο casting cost) είναι το menace. Επιπλέον έχει και reanimate που μπορεί να γίνει ακόμα και τον γύρο που θα γίνει cast η Nissa.

4) Scute Swarm
Πάντα ήμουν fan τέτοιων καρτών και με όλα τα extra lands και τα ramp spells μπορεί εύκολα να γεμίσει το board. Νομίζω όμως ότι είναι λίγο κάτω από το επιθυμητό Power level και εν τέλη δεν θα το δούμε ποτέ.

5) Inscription of Abundance
Μου θύμισε το Dromoka’s Command που έπαιζε πολύ στο Standard. Το ότι είναι instant μου δίνει ελπίδες!Αυτή είναι μια πρώτη ματιά στην Zendikar Rising. Ελπίζω να υπάρξει σύντομα κάποια διορθωτική κίνηση αν το Omnath Deck ξεφύγει σε Power Level για να μπορούμε να ευχαριστηθούμε ένα όμορφο Standard Format.

Είμαι πολύ ενθουσιασμένος με το καινούργιο set καθώς επίσης και με τα επερχόμενα Set.Στα ακόμα πιο θετικά νέα, μέσα στον Δεκέμβριο ανακοινώθηκε ότι θα γίνει release το Mtg Arena, Mobile version. Πλέον θα μπορούμε να παίζουμε magic ΠΑΝΤΟΥ. Νομίζω ήρθε η ώρα να πάρω ένα καλύτερο κινητό για να μπορώ να λιώνω με την ησυχία μου!  

Τι επόμενες βδομάδες θα δούμε πως θα εξελιχθεί το [Standard] Metagame. Σε μια βδομάδα που τελειώνω την εξεταστική, θα δοκιμάσω όλα τα Decks! HYPE!!Μπορείτε να δείτε επιπλέον πληροφορίες για μένα: FB | Twitter |