Hearthstone

Hearthstone | Scholomance Academy: 5 Ισχυρές Λίστες Καρτών | Athanas

Καλησπέρα σε όλους/όλες,

Είμαι ο Athanas, παίκτης Hearthstone για την Team Phantasma και στο σημερινό μας άρθρο θα μιλήσουμε για τα καλύτερα decks που υπάρχουν αυτήν την στιγμή στο παιχνίδι.

Έχουν περάσει περίπου 15 μέρες από την είσοδο του νέου expansion,  Scholomance Academy, στο Hearthstone και έχουν δοκιμαστεί αρκετά archetypes σε κάθε class. Το ΜΕΤΑ θα σταθεροποιηθεί σιγά σιγά, αλλά υπάρχουν ακόμα περιθώρια για πειραματισμούς.

Ανεξαρτήτως βαθμίδας κατάταξης, οι πιο δημοφιλής και ταυτόχρονα επιτυχημένες λίστες καρτών αυτήν την περίοδο στο παιχνίδι είναι οι εξής:


Αυτό τροποποιείται όσο πιο ψηλά βρίσκεσαι στο Ladder, που κάθε συγκεκριμένη ζώνη της κάθε βαθμίδας έχει το δικό του μικρο-οικοσύστημα με συγκεκριμένες λίστες καρτών που παίζονται κυρίως.

Προσωπικά, έχω καταφέρει να παίξω πάνω από 500 αναμετρήσεις ως τώρα στο high legend και στη συνέχεια θα αναφέρω όλα τα decks τα οποία θεωρώ ότι υπερισχύουν στο top1000 Legend.


Bomb Warrior

Deck Code: AAECAQcMkAPIA9QEm5QD/KMD3a0D3q0D360D6LADitADk9ADqtIDCUv/A6IE/wealAOktgO4uQPAuQP31AMA


Θα ξεκινήσουμε με το  Bomb Warrior, η καλύτερη επιλογή κατά την γνώμη μου για το ladder, με 52,58% winrate σε πάνω από 22.500 games στο top1000 legend.

Με την προσθήκη των νέων καρτών : cutting class, doctor krastinov, οι οποίες έχουν τρομερό synergy για το deck αλλά και removal cards: coerce, lord barov, η δυναμική του έχει ανέβει αρκετά. Ο σκοπός του deck είναι να καθυστερήσει το παιχνίδι παίζοντας τα removal spells και ταυτόχρονα να γεμίσει το αντίπαλο deck με βόμβες.

Σημαντικές κάρτες που ψάχνουμε στην αρχή του παιχνιδιού είναι:  Corcair Cache και Ancharrr , είναι οι 2 κάρτες που θα μας βοηθήσουν να βρούμε card draw και το Wrenchcalibur που είναι βασικός άξονας του deck.

Βλέποντας και τα στατιστικά αυτών των 2 καρτών ισχυροποιείται η σημαντικότητα τους:


Σε πάνω από 3.000 games το Corsair Cache έχει γίνει keep στο mulligan στο 97,2% των παιχνιδιών και το Ancharrr στο 84,6% όπως επίσης και το winrate του deck ανεβαίνει στο 59,3% και 63% αντίστοιχα όταν η κάρτα υπάρχει στο αρχικό μας  χέρι  (είτε την κρατήσαμε στο mulligan είτε μας ήρθε).

Τα καλύτερα matchups του deck είναι απέναντι στο Secret version του Rogue με 63,6% winrate και στο Guardian Druid με 58,6%. Από την άλλη τα decks που δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε είναι το Aggro Demon Hunter και το Weapon version του Rogue με το winrate του deck να βρίσκεται στο 39,6% και 44,1% αντίστοιχα.Highlander Priest

Deck Code:
AAECAa0GHh7cAZACyQbTCrCRA4KUA5ibA+ubA/yjA5mpA9qsA4WtA82vA46xA5GxA+O0A5O6A5u6A6+6A/S7A8i+A8jAA7PMA9vMA5zNA8vNA+PRA/vRA6bVAwAA


Δυστυχώς θα συνεχίσουμε αναφέροντας τον Priest.  

Για αυτό το deck δεν ξέρω πολλά, δεν το έχω παίξει και δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον, μιας και δεν συμπαθώ προσωπικά το playstyle του. Παρ’ όλα αυτά μεγάλο ποσοστό παικτών το επιλέγει στο high legend με μεγάλη επιτυχία.

Τα πολλά generate cards που διαθέτει αλλά και τα αμέτρητα removals του το κάνουν ένα all around deck που δεν βρίσκει πρόβλημα απέναντι σε αργά ή γρήγορα decks.

Βάσει στατιστικών το Highlander Priest σε 13000 παιχνίδια στο top1000 legend έχει 52,07% winrate  με 61,2% απέναντι στο Galakrond Priest (ετοιμαστείτε για 30-40 λεπτά game)  και  66,1% ενάντια σε Enrage Warrior.Beast Druid

Deck Code: AAECAZICBOQI9q0DrroD9c4DDf4B26UD6LoD7LoD7roDks0Dlc0Dm84DutADvNADk9ED3tED8NQDAA==Προσπερνάμε τον Priest γρήγορα-γρήγορα και πάμε στον Beast Druid.

Σίγουρα θα έχετε δει το  νέο archetype του druid, οι κάρτες που πήρε στο νέο expansion έχουν τρομερό power level (Guardian Animals, Survival of the Fittest, Twilight Runner & Lighting Bloom). Το deck είναι το πιο δημοφιλές και για αυτό και τα stats του μπορούμε να πούμε ότι είναι αρκετά accurate αφού έχει πάνω από 55.000 games στο top1000 legends με winrate στο 51,40%.

Προφανώς οι καλύτερες κάρτες για το mulligan είναι το Wild Growth και το Overgrowth οι οποίες όταν παιχτούν στο curve εκτοξεύουν το winrate του deck στο 60% kai 63,5% αντίστοιχα.

Επίσης ένα άλλο ενδιαφέρον στατιστικό που δείχνει το power level  των νέων καρτών είναι ότι το Guardian Animals έχει played winrate 69,2% και το Survival of the Fittest 67,5%.

Αυτό το deck είναι μία καλή επιλογή εάν και εσείς ΔΕΝ θέλετε να χάνετε από priest έχοντας  56% winrate απέναντι στο Galakrond Priest σε περίπου 1500 games.Stealth Rogue

Deck Code: AAECAaIHAA+0AYwCywPNA8YF1AWIB+IH/6UDubgDurgDz7kD2b4DqssDitQDAA==Συνεχίζουμε με Rogue και πιο συγκεκριμένα Stealth  Rogue.

Το νέο archetype της Rogue που έχει πάρα πολύ καλά stats απέναντι στα δημοφιλή decks του meta (55,3% ενάντια στο Guardian Druid και 57,4% ενάντια του Bomb Warrior), διαθέτει στο οπλοστάσιο της  low-cost stealth minions με μοναδικό σκοπό να επιτεθούν στους πόντους ζωής του αντιπάλου και burn spells.

Το deck διαθέτει και draw με το Greyheart Sage – το καλύτερο curve minion με διαφορά αφού προσφέρει tempo και ταυτόχρονα μας τραβάει 2 κάρτες, επίσης η νέα κάρτα Secret  Passage βοηθάει στο mid-game να παίξουμε ένα δυνατό turn (ή να πιέσουμε το hp του αντιπάλου μας ή να παίξουμε 2-3 minions στο board) κρατώντας τις κάρτες στο χέρι μας για μελλοντικό turn.

Οι κάρτες που ψάχνουμε στην αρχή του παιχνιδιού είναι ΟΛΑ τα low cost stealth minions μαζί με  Greyheart Sage. Π.Χ έχουμε στο Mulligan x2 sinister strike και Greyheart Sage, κρατάμε το Greyheart Sage γιατί δεν ψάχνουμε 1-2 κάρτες για να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε το effect της στο turn3, αλλά 6 οπότε οι πιθανότητες είναι με το μέρος μας να βρούμε μία από αυτές στα επόμενα 4 draws.

Επίσης να προσθέσω ότι το Secret Passage που βάσει στατιστικών δεν είναι keep (μόλις 28,5%) όταν δούμε ότι έχουμε curve μπορούμε να το κρατήσουμε με σκοπό να το χρησιμοποιήσουμε turn5-turn6.

Το συνολικό winrate του deck βρίσκεται στο 52,54% σε 13000 παιχνίδια με χειρότερα matchup το Face Hunter ( μόλις 38,1% ) kai to Spell Mage ( 38,1%).Tempo Mage

Deck Code: AAECAf0ECKsEtASDlgP4rAPFuAONuwPQzgPZ0QML5gSfmwPimwP/nQP9rAPgzAOFzQPHzgPNzgOk0QP30QMAΤέλος  θα παρουσιάσουμε το Tempo Mage, το πιο ευχάριστο deck (κατά την γνώμη μου) με μέτριο winrate, μόλις στο 50,16% σε 22,500 παιχνίδια στο top1000 legend. Το deck μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για να ανέβουμε ranks αλλά σίγουρα είναι ένα από τα decks που θα περάσουμε ευχάριστα στο παιχνίδι.

Βλέποντας το deck διακρίνεται εύκολα το win condition του. Μια «έκρηξη» στο mid-game με sorcerer’s apprentice μαζί με evocation/mana cyclone και  0 mana 8/8 γίγαντες. Στην αρχή του παιχνιδιού ψάχνουμε tempo plays όπως lab partner/Primordial Studies/ wand thief/Solarian/Violet Spellwing.

Είναι ένα deck με πολλά decisions και θα χρειαστούν αρκετά παιχνίδια για να πιλοταριστεί σωστά. Από τα λίγα decks που τα win condition του αλλάζουν ανάλογα τον αντίπαλο.


To winrate του απέναντι στα top decks είναι: 45% με Guardian Druid, 50% με Galakrond Priest, μόλις 34.26% ενάντια του Bomb Warrior και το μόνο θετικό winrate το έχει ενάντια του Rogue με 63,7%.Αυτά είναι τα 4+1 πιο δυνατά decks που έχω συναντήσει στο ladder και έχω παίξει, αξίζει να αναφέρουμε ότι στο Hearthstone έγινε ένα μικρό patch note στο οποίο έφαγαν nerf ο Kaelthas και η Illucia.

Πιστεύω πως δεν θα επηρεάσουν το meta μιας και τα διατηρούν την ίδια δυναμικότητα οι αλληλεπιδράσεις τους.Όλες οι φωτογραφίες και τα στατιστικά που χρησιμοποιήθηκαν στο συγκεκριμένο άρθρο, είναι από το HsReplay.net, μια πλατφόρμα στατιστικής ανάλυσης του παιχνιδιού του Hearthstone.