Magic: The Gathering

Magic: The Gathering | Deck Guide: Esper Control & Esper Hero | Ryo

To πιο ολοκληρωμένο αρχέτυπο για το Standard του Magic: The Gathering αυτή την περιόδο, θεωρείται το Esper. Απόδειξη αυτού το υψηλό ποσοστό επιλογής του στο πρόσφατο τουρνουά Mythic Championship III. Έχοντας τα καλύτερα Planeswalkers και απαντήσεις για όλες τις κάρτες είναι τόσο ευέλικτο που δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη λίστα του συγκεκριμένου αρχέτυπου, η οποία θεωρείται καλύτερη από όλες τις υπόλοιπες.

Post image

Η πρώτη μεγάλη διαφοροποίηση που έχει το deck είναι στο αν θέλουμε να παίξουμε με Hero of Precinct One (είτε Creature based είτε hybrid με περισσότερα Planeswalkers) ή να έχουμε πρόσβαση σε Kaya’s Wrath στο maindeck και να έχουμε καθαρά μια tap out control εκδοσή. Βέβαια, κάθε περίπτωση έχει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της.

Το Hero of Precinct One μας επιτρέπει να έχουμε ένα πιο προδραστικό πλάνο (proactive) που μας βοηθάει στο να πιέσουμε τον αντίπαλο και παράλληλα μας δίνει ένα διαφορετικό τρόπο επίθεσης, αναγκάζοντας τον αντίπαλο να έχει απαντήσεις και για Creatures και για Planeswalkers.

Ενώ παίζοντας τη control εκδοσή του deck αχρηστεύουμε τα creature removal του αντιπάλου στο pre sideboard game και παράλληλα έχουμε καλύτερο matchup με όλα τα Creauture based decks λόγω του Kaya’s Wrath στο main deck .

Post image
Brad Nelson Mythic Championship III Las Vegas, 2nd Place

Post image
Esper Control

Συγκρίνοντας τις 2 λίστες βλέπουμε ότι ο βασικός κορμός των Planeswalkers ( Teferi, Hero of Dominaria ,Time Raveler , Narset, Parter of Veils ) Thought Erasure , Oath of Kaya παραμένει ο ίδιος.

Οι διαφορές είναι ότι η πρώτη έχει προσθέσει και Creature κάρτες μαζί με τα ισχυρά Planeswalkers. Γιαυτό το λόγο χρησιμοποιεί το πιο ευέλικτο Tyrant’s Scorn (λόγο του bounce σε friendly Creatures) ως το 2drop removal της επιλογής ενώ το Esper Control έχει το Cast Down στη θέση του.

Ειδικότερα το Tyrant’s Scorn είναι ενεργό (active) ακόμα και ενάντια σε decks χωρίς targets επειδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως protection spell από αντίπαλα removal spells στα δικά μας Creatures. Το σημαντικό μειονέκτημα του βέβαια είναι ότι δεν πιάνει σε κάρτες όπως (Nullhide Ferox , Ripjaw Raptor , Crackling Drake , Hostage Taker , Skarrgan Hellkite) όπου το Cast Down είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό.

Στο Εsper Control βλέπουμε τη χρήση της Search for Azcanta που μας ασφαλίζει την τελική φάση του παιχνιδιού (late game), ενώ η Hero έκδοση βασίζεται αρκετά στο tempo και το board pressence που δίνουν τα Creatures σε συνδυασμό με τα Planeswalkers.

Sideboard

Τα sideboarded games είναι σίγουρα το πιο δύσκολο και απαιτητικό κομμάτι του deck. Ενώ διαθέτει απαντήσεις για όλες τις κάρτες, επειδή τα περισσότερα decks έχουν πολλές εκδόσεις πολλές φόρες είναι δύσκολο να ξέρουμε τις ακριβείς λίστες και έτσι χρειάζεται να υποθέσουμε για διάφορες κάρτες που τυχόν μπορεί να περιέχουν.

Άλλες φόρες έχουμε τέλεια ενημέρωση (open decklists, γνωρίζουμε τον αντίπαλο, αναγνωρίσαμε τη λίστα από κάτι που παίχτηκε).

Ένας επιπλέον παράγοντας είναι το αν παίζουμε πρώτοι η δεύτεροι. Πολλές κάρτες μπορεί να είναι αργές για το matchup όταν παίζουμε δεύτεροι ενώ να είναι αποτελεσματικές όταν παίζουμε πρώτοι.

Versus – Mono Red

Γενικά το Mono red είναι καλο matchup, όλες οι λίστες του esper διαθέτουν αρκετό Life Gain ώστε να αντέξουν το Burn πλάνο του mono red και επιπλέον διαθέτει απαντήσεις στο Experimental Frenzy η οποία είναι η πιο επικίνδυνη κάρτα του deck.

Esper Hero

Out

In

Esper Control

Out

In

Versus – Mono White

Pre sideboard είναι ένα αρκετά αμφίρροπο matchup αλλά post sideboard γίνεται favorable για τα esper decks. Η πιο επικίνδυνη κάρτα που μπορεί να πάρει το παιχνίδι είναι ο Gideon Blackblade γιαυτό χρειάζεται να έχουμε κάποιο αριθμό απαντήσεων.

Στη περίπτωση που το mono white έχει κάποιο red spash είναι λόγω του Experimental Frenzy και σε αυτή τη περίπτωση χρειαζόμαστε κάποιον αριθμό από Despark.

Esper Hero

Out

In

Esper Control

Out

In

Versus – Gruul Midrange

Ένα matchup όπου το Kaya’s Wrath ειναι η πιο σημαντική κάρτα στο deck. Ειδικότερα επειδή οι gruul λίστες μπορεί να διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους το sideboarding μπορεί να αλλάζει αναλόγως. Για παράδειγμα πολλές λίστες έχουν πολλά Planeswalkers όπου το The Elderspell είναι αποτελεσματικό ενώ άλλες βασίζονται μόνο σε Creatures.

Esper Hero

Out

In

Esper Control

Out

In

Versus – Izzet Phoenix

Τα 3 mana Planeswalkers είναι οι σημαντικότερες κάρτες στο matchup. Προτεραιότητα μας είναι να τα κρατήσουμε στο πεδίο όσο περισσότερο γίνεται. Η Narset, Parter of Veils κλειδώνει όλα τα draw spells ενώ ο Time Raveler σταματάει το Finale of Promise γιαυτό πρέπει να να έχουν υψηλό loyalty ώστε να μην εκτεθούν σε κάποιο Lightning Strike η attack απο arclight phoenix.

Το sideboarding δεν είναι απλό σε αυτό το matchup. Το Izzet Phoenix διαθέτει διάφορες κάρτες που απαιτούν διαφορετικές απαντήσεις. Όλα έχουν μερικά Counterspells ( Spell Pierce , Negate , disdainful stroke), μερικα περιλαμβάνουν Saheeli, Sublime Artificer, άλλα Legion Warboss, άλλα Ral, Izzet Viceroy άλλα Narset, Parter of Veils η ακόμα και Charging Monstrosaur και μερικά συνδυασμό η ακόμα και όλες.

Το Cry of the Carnarium είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό vs του deck και καλύπτει και το Legion Warboss απο το sideboard. Ενάντια στα αντίπαλα Planeswalkers έχουμε τα discard spells που είναι αρκετά αποτελεσματικά επίσης.

Esper Hero

Out

In

Esper Control

Out

In

Nissa Decks

Τα πιο συνηθισμένα decks που χρησιμοποιούν τη Nissa ειναι το UG Manipulation, το Bant Ramp και το Sultai Dreadhorde

Versus – UG Manipulation

H πιο επικίνδυνη κάρτα είναι το η ομώνυμη κάρτα του deck. Έτσι πρέπει να προσέξουμε να μην έχουμε τα δικά μας Planeswalkers με πολύ high loyalty εκτός άμα ελέγχουμε τελείως το παιχνίδι.

Esper Hero

Out

In

Esper Control

Out

In

Versus – Bant Ramp

Συνήθως το συγκεκριμένο deck εχει The Immortal Sun γιαυτό θελουμε ολα τα Despark στο deck μας και ολα τα sweepers για τα early mana creatures

Esper Hero

Out

In

Esper Control

Out

In

Versus – Sultai Dreadhorde

Ένα από τα δυσκολότερα matchups λόγω της ποικιλίας των threat που διαθέτει το συγκεκριμένο deck. Έχοντας creatures τα οποία ασκούν πίεση και παράλληλα τα δικά τους ισχυρά Planeswalkers και το πάρα πολύ ισχυρό spell Command the Dreadhorde.

Esper Hero

Out

In

Esper Control

Out

In

Esper Mirror

To esper mirror είναι αρκετά διαδραστικό mirror όπου και οι 2 παίκτες προσπαθούν να αναπτύξουν το δικό τους board και παράλληλα να απαντήσουν το αντίπαλο. Γιαυτό και το Command the Dreadhorde ειναι η πιο σημαντική κάρτα στο matchup, έχοντας ελάχιστη πίεση συνήθως ο πρώτος που θα παιξει τη συγκεκριμένη κάρτα έχει τεράστιο πλεονέκτημα. Βέβαια το elderspell είναι η άλλη κάρτα που μπορεί να γυρίσει τελείως το παιχνίδι ακόμα και αν βρισκόμαστε σε άσχημη κατάσταση.

Versus – Esper Hero

Esper Hero

Out

In

Esper Control

Out

In

Versus – Esper Control

Esper Hero

Out

In

Esper Control

Out

In

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι αν ο αντίπαλος έχει και αυτός Nightveil Predator πρέπει να κρατήσουμε κάποιον αριθμό από Kaya’s Wrath στο main deck μας.Μπορείτε να δείτε επιπλέον πληροφορίες για εμένα: Twitter