Magic: The Gathering

Magic: The Gathering | [Limited] Deck Proposal: RW Cycling | Panasavv

Γειά σε όλους/όλες!

Η Ikoria, Lair of Behemoths είναι η καινούργια συλλογή και έχει ήδη επηρεάσει πολύ το Standard.  Βγήκαν πολλά καινούργια Deck τα περισσότερα από τα οποία παίζουν κάποιο από τα Companions. Συγκεκριμένα η Gyruda, Doom of Depths και ο Lurrus of the Dream – Den έδωσαν την περισσότερη τροφή για Deckbuilding.

Εγώ προσωπικά όμως, ασχολήθηκα περισσότερο με το Limited της Ikoria, όπου και σε αυτό το Format, τα Companion είναι απίστευτα δυνατά! Αν τα Companion βρίσκονται μέσα στο Deck, είναι μια πολύ δυνατή κάρτα. Αν είναι στο Companion zone, ουσιαστικά 8η κάρτα στο χέρι, κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό σε ένα format σαν το Limited!

Παρολ’ αυτά, το archetype που με εντυπωσίασε πιο πολύ στο Ikoria Draft είναι το RW Cycling. Όταν ο Μάκης Ματσούκας μυρίστηκε, σαν γνωστό λαγωνικό που είναι, το πόσο καλό είναι το Deck, αποφάσισα να κάνω force Draft – που συνήθως δεν είναι καλή τακτική, αυτό το αρχέτυπο. Μετά από 4 draft από το Diamond 5 με οδήγησε στο Mythic rank. Τα score μου σε αυτά τα 5 draft ήταν 7-2, 6-3, 4-3, 2-3, 7-1, με συνολικό score 26-12 και Winrate 68.4%.

Αυτό το Deck είναι το καλύτερο από όσα έχω κάνει draft και είναι αυτό που με βοήθησε να καταφέρω το 7-1.

Είναι ένα πολύ γρήγορο Deck με λίγες lands (μόλις 14) και πολύ χαμηλό Curve. Το Deck ουσιαστικά χωρίζεται σε 3 βασικούς πυλώνες: τις payoff κάρτες, τα cycling και τα removal. Υπάρχουν πάρα πολλές κάρτες με cycling και λιγότερα removal και payoff, οπότε στο Drafting επιλέγουμε πρώτα τις payoff κάρτες, μετά τα removal και τέλος τους cycler.

Ας δούμε πιο αναλυτικά κάθε κατηγορία! Οι βαθμολογίες είναι το πόσο καλή είναι μια κάρτα για το αρχέτυπο σε σχέση με τις υπόλοιπες επιλογές.

Payoff Κάρτες

Λέγονται έτσι γιατί δίνουν πλεονέκτημα κάθε φορά που γίνεται μια κάρτα Cycling.

Valiant Rescuer 4.5/5

Γεμίζει το board και τελειώνει πολύ γρήγορα τα παιχνίδια.

Drannith Stinger 4.5/5

Τα damage που γράφει είναι πολλά. Σε κάθε γύρο γίνονται 2-3 κάρτες cycle, το οποίο σημαίνει αντίστοιχα damage στον αντίπαλο. Επίσης ,πιο σπάνια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το Cycling, αφού το Cycling είναι στο 1 mana.

Drannith Healer 3.5/5

Ο σκοπός του Deck είναι να κερδίσει γρήγορα και το lifegain δεν έχει τεράστια σημασία σε αυτό το πλάνο. Το κορμί του και το Cycling στο 1 mana είναι τα πιο σημαντικά στην κάρτα.

Prickly Marmoset 4/5

Είναι δύσκολο να το κάνει block ο αντίπαλος αφού έχει first strike αλλά πολλές φορές, ουσιαστικά πρέπει γιατί αλλιώς θα φάει πολλά damage.

Snare Tactician 5/5

Όσο έπαιξα το Archetype ήταν η καλύτερη κάρτα. Ταπώνει τα τέρατα του αντιπάλου και κερδίζει χρόνο, απέναντι στα γρήγορα Decks, ή βοηθάει να περάσουν τα Damage.

Spelleater Wolverine 3/5

Tα περισσότερα cycling είναι instant / sorcery, οπότε ο Wolverine σε αυτό το deck έχει πάντα Double Strike.

Flourishing Fox 4.5/5

Είναι το μοναδικό payoff που είναι στο 1 mana και χωράει σε όλους τους γύρους και μεγαλώνει πολύ γρήγορα.

Reptilian Reflection 3/5

Το κακό με αυτή την κάρτα είναι ότι είναι στα 3 mana και δεν βοηθάει πολύ στα board που είναι κολλημένα. Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι δεν έχει cycling το ίδιο.

Savai Thundermane 4/5

Αρκετά ακριβό αλλά πολύ δυνατό effect! Κάποια τέρατα, κυρίως αυτά με lifelink και deathtouch δεν πρέπει να μένουν πολλούς γύρους κάτω. Επίσης είναι η καλύτερη κάρτα για το mirror Cycling.  

Zenith Flare 5/5

Αυτή η κάρτα είναι απίστευτη. Τις περισσότερες φορές γράφει 10+ damage και είναι η καλύτερη κάρτα για Topdeck. Το ότι δίνει και life το κάνει να γυρνάει παιχνίδια που φαινόντουσαν χαμένα.

Cycling Κάρτες

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι κάρτες που έχουν Cycling ability. Το καλό είναι ότι οι περισσότερες δεν χρειάζονται χρώμα για να γίνουν Cycling, οπότε σε ένα RW deck, παίζουμε και πράσινες, μπλε, μαύρες κάρτες χωρίς να υπάρχει πρόβλημα.

Σε αυτή την κατηγορία ισχύει μια βασική αρχή. Όσο πιο φθηνό είναι το Cycling τόσο το καλύτερο. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Μετά επιλέγουμε κάρτες που μπορούμε να τις κάνουμε Cast (on color), δηλαδή είναι κόκκινες ή άσπρες.

Ας δούμε τώρα τις on Color κάρτες:

Footfall Crater 4.5/5

Μπορεί να δώσει κάποιο lethal από εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Ιδιαίτερα καλό με τα Flourishing fox και Prickly Marmoset.

Splendor Mare 3.5/5

Το lifelink μας επιτρέπει να κερδίσουμε τα περισσότερα race. Πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί να γίνει cast σαν τέρας.

Sanctuary Smasher 2.5/5

Το first strike είναι λιγότερα σημαντικό από το lifelink. Επίσης είναι πολύ πιο δύσκολο να γίνει cast σαν τέρας, αφού είναι στα 6 mana. Το cycling στα 3 mana το κάνει πολύ δύσκολο να πάρει θέση στο deck μας.

Rooting Moloch 4/5

Είναι ουσιαστικά και cycler και payoff αφού στα πιο late κομμάτια του παιχνιδιού, αν το game έχει τραβήξει πολύ δίνει την επιλογή να γίνει cast μια κάρτα με cycling από το graveyard.

Coordinated Charge 2.5/5

Είναι καλό μόνο με τον Valiant Rescuer.

Imposing Vantasaur 4/5

Είναι δύσκολο να γίνει cast σαν τέρας στα 6 mana αλλά είναι από τα βασικά μας cycling.Go for Blood 5/5Είναι removal μαζί με φθηνό cycling. Είναι η καλύτερη κάρτα με cycling.

Lava Serpent 3.5/5

Mπορεί το 5/5 haste να τελειώσει το παιχνίδι, ακόμα και στα 6 mana.

Raking Claws 4/5

Το double strike είναι σημαντικό για να γίνουν πολλά damage και ειδικά αν υπάρχουν πολλά Prickly Marmoset στο Deck.

Shredded Sails 3/5

H κάρτα δεν είναι πολύ συχνά χρήσιμη.

Triple Cycling Lands 3/5

Μπορεί το cycling να είναι στα 3 αλλά η επιλογή του να γίνει land τους πρώτους γύρους είναι πολύ δελεαστική. Όταν έχουμε τριπλή land μπορούμε να την παίξουμε σαν 15η land που ουσιαστικά τις περισσότερες φορές θα γίνεται Cycling.

Crystals 1.5/5

Δεν χρειάστηκε ποτέ να τα παίξω.

Yidaro, Wandering Monster 4.5/5

Είναι συνεχόμενο cycling αφού ξαναμπαίνει μέσα στο deck. Αν το παιχνίδι τραβήξει πολύ, ένα 8/8 trample haste είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα το λήξει.

Removals

Εδώ ισχύουν τα ίδια που ισχύον σε όλα τα limited archetypes για τα removals. Όσο λιγότερους περιορισμούς έχει το removal, τόσο καλύτερο είναι. Επειδή το Archetype είναι επιθετικό, κάρτες όπως το divine arrow δεν είναι τόσο καλές.

Επειδή το deck λειτουργεί με λίγες land το Fire prophecy είναι το καλύτερο removal αφού μας βρίσκει τις αρχικές μας land και αν το game τραβήξει αρκετά ξεφορτώνεται τις παραπάνω.

Άλλες κάρτες που μπορεί να χωρέσουν σε κάποιο από τα Deck:

Lavabrink Venturer 3.5/5

Μια πολύ δυνατή κάρτα που έχει protection από τις μισές κάρτες που κυκλοφορούν. Τις περισσότερες φορές είναι σωστό να του δώσουμε protection από τα ζυγά, καθώς τα περισσότερα removal είναι σε ζυγά mana cost.

Luminous Broodmoth 4.5/5

Ίσως η καλύτερη κάρτα του set στο Limited. Ακόμα και αν δεν έχει κάποιο sunergy με το υπόλοιπο deck είναι αρκετά δυνατή για να μπει στο Deck.

Checkpoint officer 3/5

Ένα από τα πιο δυνατά άσπρα commons. Αν το deck μας δεν έχει πολλούς Tactician τότε θέλουμε οπωσδήποτε κάποιον Checkpoint Officer. Βέβαια σε ένα aggro deck τα 2 mana είναι πολλές φορές πολυτέλεια.

Cathartic Reunion 2/5Το πρώτο cathartic θα το έπαιζα πάνω από ένα Cycling στα 2 mana. Κάνει την ίδια περίπου δουλειά με το Fire Prophecy στο να σου βρίσκει τα lands.

Lutri, the Spellchaser 2.5/5   +   Lore Drakkis 2.5/5

Γίνονται καλύτερα αν υπάρχει στο Deck μας Zenith Flare. Ουσιαστικά είναι για να έχουμε ένα extra Zenith Flare αν ποτέ χρειαστεί.

Weaponize the Monsters 3/5

Άλλη μια κάρτα που ταιριάζει πολύ καλά με τον Valiant Rescuer. Είναι επίσης πολύ καλή στο mirror, αφού σκοτώνει τις πιο κομβικές κάρτες του αντιπάλου.

Άλλο ένα Deck που μου έδωσε 7 νίκες είναι αυτό:

Γενικά, όπως είπα και στην εισαγωγή, δεν είναι καλή επιλογή να γίνεται ένα αρχέτυπο Force στο Draft, αλλά επειδή οι περισσότερες κάρτες που χρειάζεται το συγκεκριμένο είναι Common, γίνεται λίγο πιο εύκολο.

Είναι ένα αρκετά διασκεδαστικό και γρήγορο deck που ευνοείται και από τα Bo1 του Premier Draft του Arena. Αυτό που παρατήρησα σε αρκετά games είναι ότι με 14 lands, floodara αρκετά συχνά, αλλά δεν νομίζω ότι γίνεται να κατέβουμε στις 13.

Θα συνεχίσω να παίζω limited και άλλη μια φορά θα περάσω στο Mythic Qualifier μέσω αυτού. Αυτό τον μήνα όμως, υπάρχουν ήδη 1200 στο Mythic του Limited. Φαίνεται ότι η αλλαγή σε Player Draft από Bot Draft βοήθησε στην προώθηση του Limited κομματιού του Arena.
Μπορείτε να δείτε επιπλέον πληροφορίες για μένα: FB | Twitter |