Magic: The Gathering

Magic: The Gathering | [Standard] Meta Report – Αρχές Δεκεμβρίου | Titan

Όπως συνέβη τον Νοέμβριο, έτσι και τώρα συνεχίζει το Standard Format να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον όλων των παικτών συνεχίζοντας μάλιστα και τα “Metagame shifts” που λέγαμε στο προηγούμενο άρθρο!Έχουμε πλέον φτάσει σε ένα σημείο που σιγά – σιγά το παζλ αρχίζει να είναι σχεδόν τελειωμένο καθώς, μέσα σε αυτό το μήνα που πέρασε είχαμε σημαντικές αλλαγές στα top decks και θεωρώ (famous last words) πως με πολύ μικρές διαφοροποιήσεις θα πορευτούμε με γνώμονα αυτό το άρθρο μέχρι το επόμενο σετ.

Φυσικά, θα έχουμε άρθρο και τον επόμενο μήνα, ώστε να δούμε αν θα ισχύσει η παραπάνω πρόβλεψη.Προτού περάσουμε στις λίστες καρτών, πάμε να δούμε δυο εικόνες από τις top λίστες διαδικτυακών τουρνουά (Cfb Clash 21/11 και Scg 5k Kaldheim Champ Qual 29/11) που έγιναν το διάστημα που μας πέρασε.Η επάνοδος του Temur μετά από τον καιρό των bans είναι γεγονός και μάλιστα με ένα εμφατικό 2/2!

Μετέπειτα έχουμε την αγαπημένη μου επιλογή το UB Ramp/Control ενώ στις ψηλότερες θέσεις και με αρκετούς παίκτες να το επιλέγουν είναι το Mono Green Food. Αυτά τα τρία decks θα αποτελέσουν για το σημερινό μας άρθρο τις tier 1 επιλογές.

Παρακάτω θα δούμε ενδεικτικά λίστες από τα παραπάνω αρχέτυπα:Tier 1Temur RampDimir Control/RampMono Green FoodΤι ακριβώς συνέβη θα αναρωτηθεί κάποιος και είχαμε τέτοιες διαφοροποιήσεις;

Η απάντηση βρίσκεται εν μέρη σε τρεις κάρτες, Ugin, the Spirit Dragon, Genesis Ultimatum και The Great Henge όπου όλες έχουν κάποια κοινά, πάνε over the top που λένε και στο χωριό μου από όλες τις άλλες στρατηγικές, είναι win condition και μπορούμε να πούμε ότι λήγουν το παιχνίδι τις περισσότερες φορές. Τα παραπάνω decks προσπαθούν και το καταφέρνουν αρκετά αξιόπιστα να έχουν καλό matchup με το Gruul Adventures και τα Doom Foretold decks που μέχρι πρότινος κατείχαν τις πρώτες θέσεις στο metagame.  

Η μοναδική στρατηγική που μπορεί να φέρει ‘’πονοκέφαλο’’ σε αυτά δεν είναι άλλη από το Dimir Rogues που αποτελεί το tier 1.5 της λίστας μας και βρίσκεται ένα κλικ πιο πίσω αλλά εξίσου δυνατή επιλογή με την προσθήκη του Zareth San.

Tier 1.5

Dimir RoguesΣε καθοδική πορεία, αλλά χωρίς να πρέπει να ξεχνάμε τη δύναμή τους, είναι φυσικά δύο Embercleave decks το παραδοσιακό Mono Red και το midrange Gruul Adventures.

Αυτά τα δύο αποτελούν τις επιλογές μου για το tier 2 όπου μπορεί να ακούγεται αρκετά αυστηρό σαν επιλογή αλλά οι τρεις πρώτες λίστες δε μου αφήνουν άλλη επιλογή διότι ως στόχο έχουν να νικάνε αυτά τα aggressive decks.

Tier 2

Gruul AdventuresMono Red AggroΤην κατιούσα έχουν πάρει τα Doom Foretold variants που τα βρίσκουμε στο τρίτο tier και προσωπικά δε θα τα πρότεινα εκτός αν έχετε ιδιαίτερη εμπειρία με το deck και σας αρέσει το playstyle (ή το TreacherousBlessing ποιος είμαι εγώ να κρίνω).

Εδώ συγκεκριμένα θα δούμε τις τριχρωμίες Esper και Mardu που έχουν δείξει κάποια καλά αποτελέσματα:

Tier 3

Esper Doom ForetoldMardu Doom ForetoldΚλείνοντας το σημερινό μας Metagame Report θα σας δώσω και δυο λίστες που ξεχώρισα οι οποίες είτε είναι πρωτοεμφανιζόμενες είτε δεν είναι μέσα στις προτιμήσεις των περισσότερων χωρίς αυτό να τις κάνει κακές επιλογές.

Πάμε να δούμε λοιπόν το Tier X :

Tier X

Selesnya AdventuresDimir Hardcore

Arena ImportΤο άρθρο θα βγει σχετικά νωρίς και αυτό το μήνα, ώστε να μπούμε δυναμικά στη νέα σεζόν κυνηγώντας το πολυπόθητο Mythic badge και το πλασάρισμα στους top 1200 παίκτες.

Από τις παραπάνω επιλογές, εκτός αν έχετε κάτι το οποίο ξέρετε και σας αρέσει, θα πρότεινα σαν πρώτη επιλογή να δοκιμάσετε το Temur Ramp διότι συνήθως τα παιχνίδια σας θα είναι μικρά σε διάρκεια.

Φτάνοντας όμως πιο ψηλά στις βαθμίδες θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε είτε το UB Control/Ramp είτε το Mono Green Food που έχουν γενικότερα μια πιο midrange στρατηγική και παράλληλα ένα πολύ καλό late game κάτι που το Temur υστερεί εκτός αν κάνει κάποιο ηρωικό Ultimatum!Να ευχηθώ, αν και αρκετά νωρίς, Καλά Χριστούγεννα σε όλους, να είστε ασφαλείς και να παίζετε πολύ Magic!!