Magic: The Gathering

Magic: The Gathering | [Standard] Πρώτες Εντυπώσεις του νέου Format | Titan

Ο καιρός πέρασε και ήρθε πλέον η ώρα να αλλάξει δραματικά το Standard Format!

Το σετ που κυριάρχησε εδώ και δύο χρόνια, Throne of Eldrain, με αρκετά bans στο ενεργητικό του αποτελεί παρελθόν. Μαζί του φεύγουν επίσης τα σετ Theros: Beyond Death, Ikoria: Lair of Behemoths και M21.


Αποχαιρετώντας λοιπόν τις Adventure κάρτες, τα companions και το (αγαπημένο μου) Emergent Ultimatum, ας προχωρήσουμε ρίχνοντας μια ματιά στο τι  μας επιφυλάσσει το μέλλον.Πριν λίγες μέρες βγήκε το νέο σετ Innistrad: Midnight Hunt το οποίο αποτελεί το πρώτο κομμάτι του ταξιδιού μας στο plane της Innistrad έχοντας μέσα σαν κυρίαρχη φυλή τα Werewolves. Προς τα τέλη Νοεμβρίου (19/11) θα βγει και το δεύτερο, Innistrad Crimson Vow που θα περιέχει αρκετά Vampires ολοκληρώνοντας έτσι το ταξίδι μας στο plane αυτό.

Στο σετ αυτό θα βρούμε νέους μηχανισμούς αλλά και μερικές ιδιότητες γνώριμες από παλιότερα σετ όπως το flashback.

Αρκετές κάρτες μου έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον, τις οποίες φυσικά και θα δούμε στις λίστες που θα ακολουθήσουν. Ας δούμε αρχικά μερικές από αυτές πριν περάσουμε στο κύριο μενού.

Wrenn and Seven: Ένας από τους τρεις planeswalkers που μπήκαν στο Standard με το σετ αυτό δείχνει να βρίσκει ήδη το δρόμο του σαν άλλη Nissa. Φυσικά, όντας ένας walker που μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του και να δώσει ένα τυπικό card advantage (οκ στο ulti δεν είναι τόσο τυπικό) ήδη πληροί τις προδιαγραφές ώστε να….κάνει καριέρα.

The Meathook Massacre: Η προσωπική μου αγάπη από το νέο σετ! Ένα καταπληκτικό εργαλείο για κάθε control/midrange που θέλει να ‘’αδειάζει’’ το ταμπλό από τέρατα. Σαν να μη φτάνει αυτό λειτουργεί σαν finisher και δίνει life βγάζοντας μας από δύσκολες καταστάσεις. Α-Π-Ι-Σ-Τ-Ε-Υ-Τ-Ο.


Memory Deluge: Κάποιοι το παρομοιάζουν με το FoF το οποίο μπορεί να είναι υπερβολικό, κάποιοι με το Dig Through Time. Η αλήθεια κρύβεται κάπου στη μέση κάτι που φυσικά την κάνει ήδη φοβερή σε οποιοδήποτε control/tempo deck.

Intrepid Adversary//Tainted Adversary//Bloodthirsty Adversary//Primal Adversary: Τι να πρωτοπείς για αυτό το cycle από creatures που δεν έχουν τίποτα λάθος. Στα κανονικά τους mana είναι μια χαρά τίμια τερατάκια. Αν έχεις mana να κάνεις trigger το ability μια φορά εκεί κάπου τα εκτιμάς όπως μια καλή μοναστηριακή μπύρα, ενώ αν έχεις flat-άρει….εκεί μιλάμε για ατάκα Βλάσση Μπονάτσου ‘’Τρομερό! Φοβερό! Πάρα πολύ ωραίο!’’. Θα παρατηρήσετε ότι λείπει ο μπλε power ranger ο οποίος δε μου γεμίζει το μάτι για Standard.

Storm the Festival: Το Collected Company των πλουσίων ήρθε και θα μείνει. Όχι μόνο βάζει πέντε mana και κάτω, όχι μόνο λέει permanents αλλά έχει και flashback. Δεν υπάρχει τίποτα λάθος σε αυτή τη κάρτα, το μόνο που μένει είναι να βρεθεί το κατάλληλο σπίτι που θα την κάνει ‘’σπασμένη’’ κάρτα.

Deserted Beach//Haunted Ridge//Overgrown Farmland//Rockfall Vale//Shipwreck Marsh: Ονειρικές land για κάθε control/midrange παίκτη. Περιμένω πως και πως την επόμενη συλλογή να ολοκληρωθεί ο κύκλος αυτός.

Λόγω του ότι δεν είχαμε κάποιο μεγάλο event (μόνο κάποια τουρνουά στο Magic Online και το Hooglandia Open) οι παρακάτω λίστες δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετά δοκιμασμένες, αλλά αυτή είναι και η μαγεία ενός νέου format, να ανακαλύπτεις καινούργια decks και αλληλεπιδράσεις. Μέχρι να εμφανιστεί ο boogeyman, το οποίο όμως όταν συμβεί είναι κουβέντα για επόμενο άρθρο. Ας περάσουμε κατευθείαν στο κυρίως πιάτο!

Sultai Festival


Αρκετά απλοϊκό ramp deck, σκοπός είναι να βγάλουμε value από τους planeswalker μέσω του ‘’Colected Company’’ on steroids. Σαν αρχικό στάδιο μοιάζει αρκετά ισχυρό αλλά σίγουρα θα επηρεαστεί και από το ποια θα είναι τα καλύτερα decks του Meta.GW Festival

Arena ImportΠαρόμοια λογική με την παραπάνω λίστα, μόνο που αντί να παίζει planeswalkers θέλει να πάει wide με το Felidar Retreat βγάζοντας γατάκια και φουσκώνοντας τα. Αυτή η λίστα δεν εξαρτάται τόσο από το Festival παίζοντας πιο εύκολα το midrange πλάνο, κάνοντας το απλά ένα value χαρτί που εάν έρθει απλά μεγιστοποιεί τις πιθανότητες νίκης.

Mono Green Stompy

Οι μονοχρωμίες θα έχουν την τιμητική τους και σε αυτή την αλλαγή του format με κύριο εκφραστή τους το πράσινο και το άσπρο, όσων αφορά τις πιο aggressive στρατηγικές. Εδώ έχουμε συμπεριλάβει ένα combo που θα δούμε κατά κόρων στο τωρινό format και δεν είναι άλλο από το interaction του Esika’s Charriot με το την Wrenn και πιο συγκεκριμένα το token που ο planeswalker βγάζει.

Mono Black Control

Ο Grzegorz Kowalski έδωσε στο twitter την παραπάνω λίστα που δημιούργησε και μπορώ να πω ότι είναι χάρμα οφθαλμών! Σίγουρα πολλές…draft-όκαρτες δε γεμίζουν το μάτι αλλά το synergy που προσδίδουν είναι αρκετά καλό ώστε να μπορείς να δικαιολογήσεις την ύπαρξή τους στο deck.

Η απουσία άλλου χρώματος μη σας ξενίζει αναφορικά με τη μία κόκκινη (Valki) και μία πράσινη κάρτα (Containment Breach) καθώς το deck βγάζοντας treasures μπορεί να βρει τα χρώματα αυτά δωρεάν χωρίς να χρειάζεται να πειράξει το mana base. Φυσικά η κάρτα κλειδί είναι το Blood on the Snow ένα mass removal το οποίο μας δίνει και card advantage και είναι ο κύριος λόγος που χρησιμοποιούμε snow lands.


UB ControlTo deck αυτό μπορεί να μην είναι καθόλου καλό αλλά το sweetness level του είναι σε άλλο επίπεδο!! Counters, removals, mass removals είναι κλασσικά πράγματα από ένα deck τέτοιου είδους αλλά το siphon insight είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και προσωπικά είμαι πολύ ενθουσιασμένος να το δοκιμάσω. Πιστεύω ότι έχει όλα τα εργαλεία ώστε να εισέλθει στο Meta.


UR DragonsTempo παίκτες μπορείτε να συνεχίσετε να χαίρεστε αφού το deck είναι από τα ελάχιστα που επιβίωσαν από την αλλαγή του format είναι αυτό, φυσικά με προσθαφαιρέσεις. Σίγουρα το Prismari Command ίσως αξίζει παραπάνω θέσεις κάτι που θα εξαρτηθεί από το πόσο θα ανέβει η δημοτικότητα του Chariot.

Η νέα κάρτα ακούει στο όνομα Thing in the egg, αν θέλετε να είστε μύστες, αλλιώς την αναφέρετε με το κανονικό της όνομα. Ίσως στο μέλλον το σπίτι της να βρίσκεται δίπλα σε αυτό του Delver of Secrets, ωστόσο με το μικρό μας φίλο δε θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο.


Mono White Aggro

Ακόμη ένα deck που  μας έρχεται από το προηγούμενο format και θα έλεγα αρκετά καλύτερο κιόλας. Το νέο anthem με πόδια ο Intrepid Adversary δίνει εκτός από ένα καλό σώμα στα δύο mana και αυτό που κάθε aggro παίκτης χρειάζεται, flood-proof!


GruulΔιάλεξα να παρουσιάσω τη version με τους δράκους, υπάρχει όμως και αυτή με τα werewolves. Κυρίως μου αρέσει εδώ το ramp στοιχείο, ενώ μετά το sideboard έχουμε τη δυνατότητα είτε να πάμε go big, που λένε και στο χωριό μου, είτε να βρούμε παραπάνω threats εναντίον control.


BR Vampires


Εδώ έχουμε και ένα καθαρό tribal deck. Μένει να δούμε αν το επόμενο σετ Crimson Vow θα boostάρει ακόμα περισσότερο τα vampires όπως λέγεται.

Ο κόκκινος adversary είναι απίστευτος και μένει να δούμε αν αυτό θα είναι το νέο του σπίτι. Επίσης μια ξεχασμένη κάρτα ο Immersturn Predator κάνει την εμφάνιση του εδώ και πιστεύω ότι σύντομα θα τον δούμε σε κάποια tier 1 λίστα.


Bonus Combo List


Δε θα σας πω τίποτα για αυτή τη λίστα παρά μόνο να τη δοκιμάσετε για να διασκεδάσετε. Δεν έχω ιδέα πόσο καλή είναι. Αυτό είναι όμως όπως είπαμε και το μαγευτικό ενός νέου format, να δοκιμάζεις πράγματα για τα οποία μπορεί σε λίγο καιρό να μην είσαι καθόλου περήφανος. Εάν όμως έχεις πετύχει φλέβα χρυσού;Έχουμε μπροστά μας και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τον Οκτώβριο όπου θα δούμε τους pro’s να φτιάχνουν το meta και από εκεί θα επανέλθω με τις καλύτερες λίστες από το τουρνουά αλλά και πολλές ακόμα πικάντικες επιλογές.

Αυτά από εμένα, να είστε όλοι καλά και να παίζεται πολύ Magic!!