Magic: The Gathering

Magic: The Gathering | [Standard] Current META Decks, για να δοκιμάσετε! | Ryo

Πρώτες μέρες με το καινούργιο set και αρκετές νέες κάρτες, ειδικά το companion mechanic, έχουν ήδη μεγάλη επιρροή στο standard format. Παρακάτω θα δούμε κάποιες λίστες που προτείνονται από την πρώτες μέρες.

Yorion, Sky Nomad Decks

Όλα τα Yorion, Sky Nomad decks είναι permanent based decks τα οποία συνήθως παίζουν τις καλύτερες κάρτες από τα χρώματα τους και χρησιμοποιούν το Yorion, Sky Nomad ως ένα mass blink effect . Κάρτες όπως τα omens, planeswalkers, Oath of Kaya, etb creatures και Fires of Invention είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά σε συνδυασμό με τον Yorion, Sky Nomad.


Bant Yorion

Bant Yorion

Η συγκεκριμένη λίστα είναι η φυσιολογική εξέλιξη του bant ramp του προηγούμενου metagame με την προσθήκη του Yorion, Sky NomadYorion. Έχοντας το προηγούμενο πολύ ισχυρό build από ramp, planeswalkers, Elspeth Conquers Death και κάποια επιπλέον Omen of the Sea, το deck χρησιμοποιεί αρκετά αποτελεσματικά το πολύ ισχυρό νέο companion.

Temur Yorion Elementals

Temur Elementals

Το elementals deck το είχαμε δει πρώτη φορά στην M20 με την εμφάνιση του Risen Reef και των υπόλοιπων elemental του set, από τότε το deck εξαφανιζόταν και εμφανιζόταν κατά διαστήματα με πιο πρόσφατη μια έκδοση που περιελάμβανε την Thassa, Deep-Dwelling από τη theros.

Η προσθήκη του Yorion, Sky Nomad φαίνεται τελείως φυσιολογική για το deck αφού σχεδόν όλα τα creatures του deck έχουν πολύ ισχυρά etb με μεγάλη συνέργεια μεταξύ τους. Άλλο ένα μικρο πρόβλημα που υπήρχε με το deck ήταν το όριο των 60 καρτών, όπου μεταξύ του πακέτου με τα elemental και των μεγάλο αριθμό από lands τα slot για κάποια επιπλέον win condition ήταν πολύ περιορισμένα και πολλές φορές έφτανε στο σημείο το deck να χάνει από την έλλειψη επιπλέον καρτών στο library του.

Με τον Yorion αυτό δεν αποτελεί πλέον θέμα αφού οι 20 επιπλέον κάρτες αρκούν για να προσθέσουμε και άλλες late game κάρτες όπως (Genesis Ultimatum) στο deck.

4 colour Fires

4c Fires

Αυτό το decklist είναι ένας συνδυασμός από το παλιό jeskai planeswalkers μαζί με τις καλύτερες simic κάρτες (Growth Spiral, Uro, Titan of Nature’s Wrath), το οποίο χρησιμοποιεί το Fae of Wishes πακέτο στο οποίο έχουν προσθέτει τα πολύ ισχυρά ultimatum από το καινούργιο set. Και αυτή η λίστα χρησιμοποιεί τα omens ως early game plays και το Elspeth Conquers Death για planewswalker recursion.

5 colour Niv

5c Niv

Άλλο ένα ήδη υπάρχον deck όπου η πιο σημαντική προσθήκη είναι οι καινούργιες trilands, όπου πλέον είναι πολύ εύκολο για οποιοδήποτε deck να παίξει 4 ή ακόμα και 5 χρώματα.

Βλέπουμε ότι ακόμα και με λιγότερα permaments σε αυτή τη λίστα το deck έχει προσθέσει τον Yorion, Sky Nomad αφού και μόνο η επιπλέον κάρτα στο mulligan αξίζει το deck building restriction των 20 επιπλέον καρτών. Παράλληλα κάνει τον Niv-Mizzet Reborn ένα πολύ επικίνδυνο permanent ακόμα και όταν βρίσκεται στο board.

Lurrus of the Dream-Den Decks

Τα Lurrus of the Dream-Den decks αποτελούνται συνήθως από το Cauldron Familiar, Witch’s Oven πυρήνα έχοντας προσθέσει επιπλέον 1 και 2 mana creatures στη θέση των πολύ ισχυρών 3 drop creatures που το κλασικό RB sacrifice deck χρησιμοποιεί.

Κατά τα πρώτα αποτελέσματα κάποιων online tournaments σε magic online και arena φάνηκε ότι είναι πιθανό κάποιο lurrus deck να είναι tier 1, αλλά έχοντας προσαρμοστεί τα περισσότερα sb έχουν κάποια μορφή graveyard hate (Leyline of the Void, Grafdigger’s Cage) και το αρχέτυπο δεν μοιάζει όσο ισχυρό φαινόταν τις πρώτες μέρες.

Κατά την γνώμη μου ο Lurrus of the Dream-Den δεν μπορεί να αντικαταστήσει την έλλειψη των 3 drop creature (Mayhem Devil, Woe Strider, Midnight Reaper) που συμπεριλαμβάνονται στο κλασσικό rakdos και το η καλύτερη μορφή του deck πιθανόν να είναι με ένα άλλο companion που θα δούμε παρακάτω.

RB Lurrus

Rakdos Lurrus

Orzhov Lurrus

Orzhov Lurrus

Mono Black Lurrus

Mono Black

Jeskai Cycling

Jeskai Cycling

κόμα ένα καινούργιο αρχέτυπο από την Ikoria που αξιοποιεί, ένα παλιό και γνωστό στους περισσότερους Keyword το cycling.

Το αρχέτυπο είναι αρκετά pushed και θεωρείται το καλύτερο στο Ikoria draft format και από ότι φαίνεται είναι αρκετά δυνατό να ανταγωνιστεί και στο standard format. Το deck πάντα ψάχνει για ένα γρήγορο ξεκίνημα, με κάποιο από τα early game cycling payoffs (Flourishing Fox,Valiant Rescuer,Improbable Alliance).

Στόχος είναι να περάσουμε όσο περισσότερο dmg μπορούμε με τα creatures και στη συνέχεια να τελειώσουμε το παιχνίδι με Zenith Flare.

Μια σημαντική αδυναμία για το deck φαίνεται να είναι η Narset, Parter of Veils, αφού κλειδώνει το cycling με το passive ability της.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα για το μέλλον του deck, βρίσκεται στο ότι αποτελείται εξολοκλήρου από κάρτες της Ikoria με το cycling mechanic και εκτός αν κάποιο από τα επόμενα set συμπεριλάβει ξανά το συγκεκριμένο mechanic, πολύ δύσκολα θα έχει προσθήκες νέων καρτών.

Odd Rakdos

Obosh Rakdos

Το odd rakdos είναι η δεύτερη έκδοση του rakdos sacrifice του προηγούμενού meta. Χρησιμοποιεί τον Obosh, the Preypiercer για companion.

Η μεγαλύτερη απώλεια από το κλασσική λίστα είναι η Priest of Forgotten Gods, αλλά εξακολουθεί να παίζει τα πολύ καλά 3 drops όπως και πριν ενώ έχει προσθέσει κάποια επιπλέον 1 drop creatures ώστε να βελτιωθεί το curve του deck.

Γενικά πιστεύω πως αυτή η εκδοσή έχει περισσότερες πιθανότητες από τη Lurrus of the Dream-Den στο να είναι η καλύτερη rakdos λίστα στο μέλλον.

Gyruda, Doom of Depths Combo

Simic Gyruda

Το Gyruda, Doom of Depths Combo είναι το deck που συζητήθηκε περισσότερο από όλα στις πρώτες μέρες του ikoria. Θεωρητικά είναι ένα combo deck που μπορεί να κερδίσει το παιχνίδι στον 4o γύρο.

Το deck αποτελείται κυρίως από ramp creatures και spells ώστε να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες για turn 4 Gyruda, Doom of Depths και combo pieces (Thassa, Deep-Dwelling, Charming Prince, Spark Double) που επιτρέπουν να συνεχιστεί το Gyruda, Doom of Depths loop.

Αρχικά όπως και με τα Lurrus of the Dream-Den decks φάνηκε ότι το deck θα είναι ένας δυνατός ανταγωνιστής, αλλά πολύ γρήγορα έγινε hated out αφού είναι υπερβολικά glass cannon. H φύση του deck δεν το επιτρέπει να παίξει με κάποιο καλό εναλλακτικό fair πλάνο, όπως έχουμε δει με άλλα combo decks στο παρελθόν (kethis combo, nexus, temur reclamation).

Το deck έχει προβλήματα ενάντια σε counterspells, κάρτες όπως το Grafdigger’s Cage, Hushbringer και σε διάφορα wrath effects.

Πιστεύω, πως μπορεί να είναι δυνατόν να υπάρξει κάποια έκδοση η οποία θα καταλήξει να είναι καλή, αλλά θα πρέπει να γίνει λιγότερο combo focused και περισσότερο σαν κάποιο midrange ή ramp deck το οποίο θα έχει τον Gyruda, Doom of Depths ως ένα πολύ ισχυρό creature, το οποίο θα δίνει ένα μεγάλο value στο deck.

Jeskai Winota

Jeskai Winota

Άλλο ένα ολοκαίνουργιο deck της Ikoria. Το deck χρησιμοποιεί την ομώνυμη κάρτα σε συνδυασμό με διάφορες κάρτες που δημιουργούν non human tokens ώστε να φέρει Agent of Treachery ή Kenrith, the Returned King το γρήγορο δυνατό στο πεδίο.

Κάρτες όπως Legion Warboss, Raise the Alarm, Hanged Executioner είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές γι’ αυτή τη στρατηγική, αφού παράγουν πολλαπλά creatures τα οποία με τη σειρά τους μας δίνουν πολλαπλά Winota, Joiner of Forces triggers μεγιστοποιώντας τις πιθανότητες να βρούμε το human payoff.

Το deck είναι αρκετά explosive διότι θεωρητικά ακόμα και τον τέταρτο γύρο μπορούμε να καταλήξουμε με πολλαπλούς Agent of Treachery που ουσιαστικά τελειώνουν το παιχνίδι.

Βέβαια και αυτό το deck έχει μια πολύ σημαντική αδυναμία στο Grafdigger’s Cage όπου κλειδώνει τα trigger της Winota, Joiner of Forces, αλλά το fair beatdown πλάνο του deck από την άλλη μπορεί να μην είναι το ιδανικό, αλλά πολλές φορές μπορεί να είναι αρκετό ώστε να κλέψει κάποια games χάρη στη δύναμη ενός γρήγορου Legion Warboss ή σε άλλες περιπτώσεις ενός hardcast Agent of Treachery.

Jeskai Fires

Jeskai Fires

Temur Reclamation

Temur Reclamation

Η επιλογή μου για το καλύτερο deck στο metagame αυτή τη στιγμή!

To deck θεωρούνταν ήδη μεταξύ των καλύτερων πριν την Ikoria. Βλέπουμε ότι όλες οι λίστες έχουν προσθέσει το Shark Typhoon στη λίστα τους, μια κάρτα η οποία είναι πολύ ευέλικτη όντας ένα cantrip στους πρώτους γύρους και ένα σημαντικό threat στο late game.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κάρτα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στο νούμερο ένα εχθρό του deck τον Teferi, Time Raveler.

Αυτός βέβαια δεν είναι και ο μοναδικός λόγος που το deck βρίσκεται τόσο καλά τοποθετημένο στο metagame. Decks που είχαν καλό matchup ενάντια στο temur reclamation, όπως το bant ramp, jeskai fires έχουν συμπεριλάβει companion στις λίστες τους, κάνοντας τα πιο ευάλωτα σε combo decks.

Μεταξύ την έλλειψη 2 mana interaction όπως Aether Gust, Dovin’s Veto στο jeskai fires και του incosistency των 80 καρτών, στα yorion decks το temur reclamation βρίσκεται στη κορυφή έχοντας καλό matchup και με τα διάφορα cat oven decks.Γενικά βλέπουμε ότι η Ikoria μας έχει δώσει μερικά νέα decks ενώ αρκετά από τα παλαιότερα decks έχουν ενισχυθεί σημαντικά.

To companion mechanic είναι σίγουρα από τα ισχυρότερα mechanic στην ιστορία του παιχνιδιού και θα είναι ένας από τους βασικούς άξονες στο deckbuilding από εδώ και πέρα.

Όσον αφορά το metagame πιστεύω ότι θα αρχίσουν να βγαίνουν όλο και περισσότερα deck με πάνω από 3 χρώματα λόγο των triland και οι στρατηγικές με fires, reclamation και yorion θα βρίσκονται στη κορυφή του format, ενώ το καλύτερο aggressive deck θα παραμείνει κάποια έκδοση του cat oven sacrifice deck.Μπορείτε να δείτε επιπλέον πληροφορίες για εμένα: Twitter