Magic: The Gathering

Magic: The Gathering | [Standard] Meta Report – Μάιος | Panasavv

Γειά σε όλους/όλες!

Το Standard μετά την άφιξη της Ikoria: Lair of Behemoths δεν είναι από τα αγαπημένα μου.Τα companions έφεραν ριζικές αλλαγές και τα περισσότερα deck που υπήρχαν προηγουμένως, δεν επιβίωσαν.

Τα παιχνίδια διαρκούν πολύ και το ισχυρότερο Deck, χρησιμοποιεί σαν Companion τον Yorion, Sky Nomad, το οποίο σημαίνει ότι αυτό το Deck είναι με 80 κάρτες. Αυτό κάνει ακόμα πιο τυχαίο κάθε draw, αφού μειώνει τις πιθανότητες να έρθει κάθε κάρτα.

Το ερχόμενο Σάββατο 16 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί το Mythic Championship Qualifier στο MTG Arena καθώς επίσης και το Red Bull Untapped International Qualifier I, επίσης στο MTG Arena.

Είναι δύο σημαντικά τουρνουά, που κάθε competitive παίκτης πρέπει να κυνηγήσει, τα οποία δυστυχώς διοργανώνονται την ίδια μέρα. Ελπίζω στο μέλλον οι διοργανώτριες αρχές να παρατηρούν τέτοιες λεπτομέρειες.

Η επιλογή του Deck, πριν από κάθε μεγάλο τουρνουά, πρέπει να γίνεται σύμφωνα με το Meta της τελευταίας εβδομάδας, ειδικά για τα online, όπου το Meta είναι πιο ασταθές. Ευτυχώς τυχαίνει το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, να έχει γίνει το Season 2 Finals που βάση αυτού θα οριστεί το meta στα τουρνουά του Σαββάτου.

Ας ρίξουμε μια ματιά στο top8 του Season 2 Finals:

Post image

Οι Decklist αντίστοιχα είναι:

1)Monored Obosh
2)RW Cycling
3)Temur Reclamation
4)Monored Obosh
5)Jeskai Lukka
6)Bant Midrange
7)Temur Adventures
8)RW Cycling

Όπως πολλοί θα παρατηρήσατε, ήταν ένα αρκετά γεμάτο top8, με 2 Hall of Famers (Yellowhat + PVDDR), 2 Pro tour Champions (Ivan Floch + Simon Goertzen) και πολλούς δυνατούς παίκτες!

Συνολικά το Metagame του τουρνουά ήταν:

Post image

Ας δούμε αναλυτικότερα τα Decks:

(Οι λίστες βρίσκονται όλες ανεβασμένες εδώ με μια απλή αναζήτηση του ονόματος https://my.cfbevents.com/deck/11054?fbclid=IwAR1ee3UNFZ5q70H0yHEfJGQ8JM-4Hutix1j5AM_kAYqcK0p5DAtbE6EA5Tk )

  1. Jeskai Yorion Lukka
Post image
Post image

Το καλύτερο deck αυτή την στιγμή αλλά και ο λόγος που τα games κρατάνε τόσο πολύ! Έχει κάποια power Turns όπου γυρίζει όλο το παιχνίδι cast-αροντας 2-3 πολύ δυνατά spells εκείνο τον γύρο.

Όπως αναφέρω και στο συνοδευτικό, με το άρθρο, βίντεο το deck είναι ένα Jeskai Fires με την extra «πινελιά» του Omen of the Sun-> Lukka -> Agent of Treachery. Το υπόλοιπο Deck είναι ένα κράμα μεταξύ Control και Enter the Battlefield (ETB) effects, για να μπορεί να δημιουργηθεί Card Advantage τον γύρο που θα μπει ο Yorion στο Battlefield.

To Deck αυτό, έχει πολλές επιλογές σε κάθε γύρο και γι’ αυτό αποτελεί ένα πολύ δυνατό εργαλείο στα χέρια ενός ικανού «πιλότου»


2. Temur Reclamation

Post image

Το μοναδικό deck που άντεξε από το προηγούμενο Standard (πριν την Ikoria) ακριβώς όπως ήταν. Επίσης, είναι από τα λίγα Decks που δεν χρησιμοποιούν κάποιο Companion.

Ο λόγος που αυτό το Deck είναι ακόμα από τα καλύτερα του Standard, είναι ότι έχει πολλές επιλογές όσο αναφορά τις κάρτες που θα χρησιμοποιήσει. Ο κορμός του Deck είναι σταθερός και οι υπόλοιπες κάρτες εξαρτώνται από το πως είναι διαμορφωμένο το Meta.

Το Reclamation Deck όπως είπαμε μπορεί να χτιστεί με αρκετούς διαφορετικούς τρόπους και γι’ αυτό βρίσκεται συνεχώς στα καλύτερα Deck του Meta. Είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε, όταν θα μετατοπιστεί το Meta, πως θα αλλάξουν οι αριθμοί στις λίστες των Reclamation Decks.

Είναι σίγουρα ένα από τα πιο δύσκολα Deck που κυκλοφορούν και κάθε επιλογή μπορεί να κοστίσει το παιχνίδι, άρα θέλει μεγάλη εμπειρία από όσους το επιλέξουν!


3. RW Cycling

Post image

Το Deck αυτό αποτελείται αποκλειστικά από κάρτες που τυπώθηκαν στην Ikoria, εκτός από τις lands και το sideboard. Είναι Aggro και αποτελεί προέκταση του αντίστοιχου limited Deck. Παίζει πολύ λίγες lands, μόλις 18 και θέλει να μην τραβάει παραπάνω από τέσσερις.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτό το Deck να παίζει πρώτο και με ένα καλό χέρι είναι σχεδόν ανίκητο. Ανήκει όμως στην κατηγορία των Deck που μπορούν να χάσουν μόνα τους, αφού αν δεν φέρει τις σωστές κάρτες την ώρα που πρέπει και μείνει πίσω, είναι δύσκολο να επανέλθει!

Προσωπικά το θεωρώ το πιο εύκολο Deck του Meta και ιδανική επιλογή για καινούργιους παίκτες, ακόμα και αν αναλογιστούμε το κόστος του Deck. Για να χτιστεί αυτό το Deck χρειάζονται όλες κ όλες 8 Rare Wild Cards και όλα τα υπόλοιπα είναι Commons και Uncommons.

Σε αυτό το Deck ουσιαστικά πρέπει να κατέβει στο Board κάποιο pay-off Spell και μετά να αρχίσουν τα Cycling, να γραφτούν κάποια Damage και όταν ο αντίπαλος καταφέρει να ισορροπήσει το παιχνίδι, το Zenith Flare θα τον αποτελειώσει!

Ο Lurrus είναι στο Deck για να επιστρέφει τα Pay-offs που έχει σκοτώσει ο αντίπαλος ή έχουν γίνει Cycle, νωρίτερα στο παιχνίδι.


4. Monored Obosh

Post image

Ένα γνώριμο αρχέτυπο (Monored) με ένα twist, ότι έχει μόνο κάρτες με μονό mana cost για να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του Obosh. Άλλο ένα aggro deck που τον γύρο που θα παίξει τον Obosh, θα γράψει πάρα πολύ damage!

Αν προσέξατε, από τις παραπάνω λίστες, λείπουν στο Main τα τρια mana Board Sweepers (deafening clarion) και αυτά στα τέσσερα mana πολλές φορές δεν είναι αρκετά γρήγορα. Αυτό ευνοεί πολύ την ανάδειξη του Monored σε Tier 1 Deck.

Κάτι αξιοσημείωτο, είναι ότι στο τουρνουά υπήρχαν τρία μόλις Monored Obosh Decks και τα δύο από αυτά κατάφεραν να φτάσουν στο Top8 και αυτό είναι που κάνει το Deck να πάρει μια θέση σε αυτό το άρθρο!


5. Bant Yorion Control

Post image

Όπως αναφέρθηκε και στο βίντεο, που συνοδεύει αυτό το άρθρο, το Deck αυτό το επιλέγει ο Goat PV, ίσως ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών και αυτό είναι αρκετό για να αναφερθεί.

Αν και υπήρχαν μόνο έξι συνολικά στο τουρνουά, πιστεύω από δω και πέρα, θα υπάρχουν περισσότερα στο Ladder. Το Deck αυτό υπήρχε και έκανε Dominate το προηγούμενο Standard αλλά η προσθήκη του Yorion, άλλαξε αρκετά τον χαρακτήρα του Deck.

Πλέον είναι πιο control και κερδίζει κυρίως με το Shark Typhoon. Αυτό γίνεται αμέσως εμφανές από τα 10 Counter Spells στο Main καθώς επίσης και από τα 3 Shatter the Skies. Οι Narset είναι αρκετά well positioned στο Meta αφού κερδίζουν από μόνες τους σχεδόν το Cycling deck, αν δεν έχει μεγάλο board από νωρίς.

Αυτά ήταν τα πιο σημαντικά Deck του Meta, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά το MagicFest online Finals. Θα πάρω μέρος και στα δύο τουρνουά του Σαββατοκύριακου, αλλά ακόμα δεν έχω αποφασίσει τι Deck θα παίξω!

Όπως είπα και στην αρχή, το συγκεκριμένο Standard δεν μου αρέσει καθόλου και δεν υπάρχει κάποιο Deck που με ενθουσιάζει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, επιλέγω να παίξω το πιο δυνατό Deck του Format, οπότε θεωρώ πολύ πιθανό να παίξω Jeskai Lukka το Σαββατοκύριακο!
Μπορείτε να δείτε επιπλέον πληροφορίες για μένα: FB | Twitter |