Magic: The Gathering

Magic: The Gathering | [Standard] Meta Report – Μάρτιος | Titan

Μετά από ένα γεμάτο μήνα από την έλευση της Kaldheim έχουμε πλέον μια πολύ καλή εικόνα στο πως έχει διαμορφωθεί το πάζλ του νέου Standard format.



Σε αυτό ιδιαίτερα σημαντική βοήθεια έφερε και το MTG League Weekend (28-29/2) όπου οι MPL και Rivals παίκτες αγωνίστηκαν για την απόκτηση πόντων που θα τους βοηθήσουν είτε να παραμείνουν στην κατηγορία τους είτε να ανέβουν βαθμίδα.



Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τις συνολικές επιλογές των παικτών, ποια αρχέτυπα διακρίθηκαν και φυσικά λίστες από τους συμμετέχοντες. Η ειδοποιός διαφορά με την προηγούμενη εβδομάδα είναι πως πλέον οι λίστες είναι ιδιαίτερα ‘’tuned’’ και μπορούμε ξεκάθαρα να φτιάξουμε μια διαβάθμιση ανάμεσα τους.

Παρακάτω μπορούμε να δούμε τις επιλογές που έκαναν όλοι οι παίκτες, όπως επίσης τι ποσοστό νίκης πέτυχε το κάθε αρχέτυπο. Φυσικά δεν έπαιξαν όλοι με όλους αλλά τα παιχνίδια που έπαιξαν σίγουρα μας δείχνουν τη δυναμική που έχει το κάθε αρχέτυπο.





Η κάρτα αποκάλυψη του τουρνουά μπορούμε να πούμε πως είναι το Showdown of the Skalds και φυσικά ένας παλιός γνώριμος ο Edgewall Innkeeper.

Αυτό φαίνεται και από την πορεία δύο παρόμοιων ονομαστικά αρχέτυπων αλλά στην ουσία τελείως διαφορετικών του Naya Fury και του Naya Midrange.

Σε διαφορετική τριχρωμία αλλά παρόμοια στρατηγική βλέπουμε και το Temur Turns ένα καθόλα midrange deck που χρησιμοποιεί το Alrunds Epiphany για να τελειώσει το παιχνίδι πολλές φορές από το πουθενά. Μέχρι τότε παίζει το κλασσικό adventures game που έχουμε συνηθίσει.

Μαζί λοιπόν με τα adventures έχουμε τις πολύ καλές εμφανίσεις ενός – μισητού για εμένα – αρχέτυπου που λειτουργεί θα λέγαμε στον αυτόματο πιλότο και δεν είναι άλλο από το Cycling.

Παίζοντας σε διπλό ταμπλό σου επιτίθεται από δύο κατευθύνσεις είτε με ένα σκασμό 1/1 (ενίοτε και κάποια υπερτροφική αλεπού) είτε με ένα Zenith Flare το οποίο είναι αρκετό να σε κάνει one shot που λένε και στο χωριό μου!

Πολύ καλές εμφανίσεις μετά από μια εβδομάδα που όλοι είχαν προετοιμαστεί για αυτό, έκανε και το Sultai Ultimatum. Την λίστα βέβαια έπαιζαν μερικοί από τους πιο καταξιωμένους constructed παίκτες στο κόσμο όπως οι Brad Nelson, Seth Manfield και Stan Cifka κάτι που σημαίνει πως είναι καλοφτιαγμένη.

Αποκαρδιωτική εμφάνιση από το Mono Red όπου ήταν από ότι φάνηκε ο στόχος πολλών παικτών να το νικάνε όπως και η καθοδική πορεία του Gruul που φάνηκε απλά ότι το έξτρα χρώμα δίνει πλέον όντως περισσότερα.

Ένας ακόμα χαμένος είναι το Mono White που είχε και αυτό αρκετά μεγάλο στόχο πάνω του και δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.



Ας δούμε πως θα διαμορφωνόταν και ένα τοπ 10:

  1. Naya Midrange
  2. Temur Turns
  3. Naya Fling
  4. Sultai Ultimatum
  5. Cycling
  6. Mono White
  7. Rakdos
  8. Mono Red
  9. Gruul
  10. 4c Doom Foretold

Στην πραγματικότητα οι τρεις πρώτες θέσεις εναλλάσσονται εύκολα μεταξύ τους, το ίδιο και οι επόμενες τρεις. Εάν δηλαδή τα χωρίζαμε σε tiers θα μπορούσαμε να έχουμε tier 1 (θέσεις 1-3) tier 2 (θέσεις 4-6) tier 3 (θέσεις 7-10) tier 4 (Rogues). To Rogues θα μπορέσει να ξαναβρεί τη θέση του ψηλά μόλις τα δύο hyper aggro decks του format παίζουν ελάχιστα και με κάποιο μαγικό τρόπο ξεχάσουν όλοι να βάζουν escape κάρτες στο side board τους.

Ας δούμε και μερικά από τα αρχέτυπα που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον:

Naya Midrange (Reid Duke



Naya Fling (Chris Kvartek)



Temur Turns (Rei Sato)




Την μεγαλύτερη έκπληξη την έκαναν δύο Ιάπωνες οι οποίοι έπαιξαν 4c Doom Foretold με δύο κόπιες από την κάρτα Sleeper Dart.

Ναι καλά διαβάσατε! Το τελευταίο pick του Ikoria draft βρήκε το δρόμο του στο μεγαλύτερο στερέωμα!

Πάντα θέλω να βλέπω λίστες από Ιάπωνες γιατί φέρνουν ένα φρέσκο αέρα και είναι εντελώς απρόβλεπτοι. Όπως είχε πει και ο συμπατριώτης τους Akira Kurosawa : “In a mad world, only the mad are sane.” οπότε σαν ηθικό δίδαγμα, να δοκιμάζεται πράγματα όσο περίεργα και να είναι.



Να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όσους συμμετέχουν στο μηνιαίο qualifier που για αυτή τη σεζόν και για πρώτη φορά θα είναι sealed, να περνάτε όσο καλύτερα μπορείτε τηρουμένων των συνθηκών και φυσικά να παίζεται πολύ Magic!!