Magic: The Gathering

Magic: The Gathering | [Standard] Meta Report – Οκτώβριος | Titan

Στις 09/10/2020 είχαμε το με μεγάλο τουρνουά Grand Finals 2020, το οποίο διεξήχθη μέσω της πλατφόρμας MTG Arena και στο οποίο, στο Standard format κυριάρχησε ένα αρχέτυπο, το 4 color Omnath.

Με 13 συμμετοχές στις πρώτες 16 θέσεις, δε χρειάζεται να καταλάβει κανείς παραπάνω πράγματα για το τουρνουά αυτό, παρά μόνο πως μιλάμε για την απόλυτη κυριαρχία και για μια ακόμα φορά το πόσο έχει ξεπέσει το συγκεκριμένο format.

Ευτυχώς όμως την Δευτέρα 12/10/2020, μετά από όλα αυτά που συνέβησαν το τελευταίο καιρό αποφάσισαν εκεί στους μάγους της ακτής (όπου βέβαια τον τελευταίο καιρό με τα…μαγικά τους το μόνο που κάνουν είναι να μας εξαφανίζουν την διάθεση για το παιχνίδι), να βάλουν το μαχαίρι στο κόκαλο και επιτέλους να έχουμε στα χέρια μας ένα φρέσκο Standard format!Σε αντίθεση με την προτελευταία ανακοίνωση, όπου η απουσία του Uro δεν έλυσε καθόλου το πρόβλημα, εδώ αποφάσισαν να σκεφτούν το πως ουσιαστικά θα κάνουν ενδιαφέρον πάλι το format ώστε να μην υπάρξει το ίδιο αποτέλεσμα.

Έτσι, σωστά πράττοντας κατέστρεψαν εντελώς το deck αυτό και ο ασκός του Αιόλου άνοιξε για τα καλά δίνοντας μας πάρα πολλές νέες επιλογές, τις οποίες θα αναλύσουμε εδώ σήμερα.Συλλέγοντας δεδομένα από διαδικτυακά τουρνουά που έγιναν μετά τα bans παρατηρούμε την επιστροφή του αγαπημένου μας companion Yorion, Sky Nomad σε διάφορες παραλλαγές, την ισχυροποίηση του Rogue αρχέτυπου που έκανε την εμφάνιση του στο Grand Finals, καθώς και πάρα πολλά ακόμα decks που δείχνουν πως επιτέλους έχουμε στα χέρια μας ένα υγιές Standard format!

Σαν πρώτη επιλογή λοιπόν επιλέγουμε τα Yorion piles τα οποία έρχονται όχι σε μια ούτε σε δύο αλλά σε πέντε (!!!) ξεχωριστές λίστες καρτών με μικρές αλλά σημαντικές διαφορές. Θα δείτε παρακάτω κάποιες από τις λίστες καρτών που χρησιμοποιήθηκαν από τα τουρνουά του Red Bull Week of Wings:

UW YorionGW YorionJeskai YorionEsper YorionBant YorionΕπιπροσθέτως θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε το BW Yorion και το Abzan Yorion τα οποία θα ήθελα πάρα πολύ να δουλεύουν αλλά δυστυχώς η παρουσία των counter spells είναι ιδιαίτερα σημαντική για αυτό και δεν μπορούν να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τις παραπάνω λίστες.

Όπως παρατηρούμε το μόνο από τα Yorion piles που δε παίζει μπλε είναι ένα και αυτό γιατί μπορεί να σε “πνίξει” στο card advantage και επίσης έχει παραδόξως αρκετά removals, πράγμα που το κάνει να δουλεύει όσο και αν με μια πρώτη ματιά μπορεί να μη γεμίζει το μάτι.

Ο συνδυασμός του Skyclave Apparition, Wicked Wolf, Kogla, the Titan Ape και Glass Casket είναι εφιάλτης για κάποιον που παίζει aggro, ενώ από την άλλη το Trail of Crumbs, The Great Henge και ο Yorion αποτελούν μια πολυ αποτελεσματική μηχανή card advantage ικανή να καταστρέψει τα όνειρα κάθε Control-α! Το Bant Yorion είναι η ίδια λίστα ουσιαστικά απλά με την προσθήκη κάποιων counter spells ώστε να αποκτήσουμε καλύτερο match up στα mirror.

Το UW Yorion είναι ουσιαστικά το παλιό καλό control deck με τα removals του, το card draw του και τα λιγοστά win conditions και είναι πολύ αποτελεσματικό.

Στην Jeskai λίστα έχουμε vibes από παλαιότερο Standard format εκεί όπου έγινε το ban του Agent of Treachery και του Fires of Invention αυτή τη φορά με κάτι λιγότερο καλό αλλά εξίσου ενοχλητικό εάν δεν είσαι προετοιμασμένος και ακούει στο όνομα Dream “Hakim” Trawler! Ο σκοπός πολύ απλός, κάνουμε control το ταμπλό και τέταρτο/πέμπτο γύρο φέρνουμε μέσα με το κόκκινο Polymorph το μοναδικό μας “τέρας”.

Τέλος, το Esper variant είναι ένα κράμα του UW Yorion και του Esper Doom, που όμως κατά τη γνώμη μου λόγω του Skyclave Apparition έχει χάσει πολύ την αξία του το Doom Fortold, ενώ το Dance of the Mance έχει γίνει χειρότερο εφόσον πολλά από τα παρακάτω decks θα δούμε ότι έχουν τρόπους να επηρεάζουν το graveyard μας.

UB RoguesΌσοι από εμάς γνωρίζουμε ποιός είναι ο sandydogmtg, καταλαβαίνουμε πως το να παρατήσει τα Mountains που τόσο αγαπά, σημαίνει μόνο ένα πράγμα και φυσικά όχι πως το mono red δεν είναι καλό, αλλά σημαίνει πως αυτό το deck είναι μάλλον ΤΟΣΟ καλό!

Μικρή παρένθεση, όσοι δε γνωρίζετε ποιός είναι ο άνθρωπος πίσω από τη λίστα κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και πατήστε στο link, γιατί μερικά πράγματα είναι απίστευτα όπου και αν γίνονται όπως η ιστορία του Γίγαντα Brandon και της Elizabeth της θετής του μητέρας.

Γυρνώντας πίσω στην ανάλυση μας, παραπάνω βλέπουμε ένα deck όπου από νωρίς αρχίζει να πιέζει σε δύο μέτωπα, στο life total αλλά και στις κάρτες του library. Ο συνδυασμός γρήγορης πίεσης και φθηνών removals είναι αυτός που δίνει ρυθμό στο deck αλλά η κόλλα που τα φέρνει όλα αυτά να ενωθούν δεν είναι άλλη από δύο κάρτες, το Into the Story και το Drown in the Loch!

Gruul AdventuresΦυσικά ποτέ μα ποτέ δεν θα υπάρχει Meta Report χωρίς το Embercleave, για όσο καιρό ακόμα θα βρίσκεται η κάρτα στο Standard. Δε χρειάζεται μεγάλη ανάλυση εδώ, απλά φέρνουμε το Embercleave και ρωτάμε τον αντίπαλο αν θέλει να πάρει και για το σπίτι!


Φυσικά, υπάρχει και το golgari adventures αλλά είναι χειρότερο εναντίον των Yorion piles, οπότε δε θα το σύστηνα πάνω από το Gruul.

Mono RedΤα έχουμε πει τόσες φορές, αλλά δε κουραζόμαστε ποτέ…Believe in the Cleave!!!

Mono GreenΜια νέα φιλία έχει γεννηθεί εδώ μεταξύ του KazanduMammoth και του The Great Henge. Κατά τα άλλα δεν έχει αλλάξει καθόλου το αρχέτυπο, ρίχνει τιμιότατο ξύλο. Δυστυχώς η άνοδος των Shatter the Sky το κρατάει πίσω στη λίστα μας.

Rakdos MidrangeΈνα από τα αγαπημένα αρχέτυπα ακόμα και πριν από το ban του Omnath, σε αυτό το meta δείχνει ότι μπορεί να κάνει το κάτι παραπάνω κυρίως λόγο του καλού match up με τα Rogues και τα aggro. Φυσικά αντιμετωπίζει προβλήματα με το Yorion για αυτό και δε θα είναι ψηλά στη λίστα μας.

Temur RampΜοιάζει με ένα φτωχό συγγενή των Omnath decks, αλλά εάν καταφέρεις να είσαι ψηλά στο life ώστε να κάνεις Ultimatum τότε υπάρχουν καλές πιθανότητες να κερδίσεις επιτόπου!

Δυστυχώς, όπως κάθε ramp deck που σέβεται τον εαυτό του, η σταθερότητα δεν είναι πολύ μεγάλο προσόν του και αυτό το βάζει στη τελευταία θέση του σημερινού μας Meta Report. Είναι ωστόσο μια πολύ αξιόλογη επιλογή εάν θέλετε να παίξετε ladder διότι τα παιχνίδια θα είναι μικρά σε διάρκεια ενώ το game play του deck είναι αρκετά εύκολο.

Έτσι έχουμε λοιπόν:

  1. Yorion Piles (Bant, GW, UW, Jeskai, Esper σε μια σειρά και αυτά)
  2. UB Rogues
  3. Gruul Adventures
  4. Mono Red
  5. Mono Green
  6. Rakdos Midrange
  7. Temur Ramp

Υπάρχουν και διάφορα άλλα αρχέτυπα που δε τα θίξαμε λόγω της χαμηλότερης δυναμικής τους, αλλά αξίζουν αναφοράς, όπως είναι το Boros Cycling το οποίο θα συνεχίσει να τιμωρεί απροετοίμαστους αντιπάλους.Είχα πολύ καιρό να διασκεδάσω, αλλά και να ασχοληθώ σοβαρά με το Standard Format και ελπίζω το ίδιο να συνεχίσει από εδώ και πέρα και να αφήσουμε πίσω μας αυτά τα τελευταία χρόνια που τα bans ήταν πρώτο θέμα στις συζητήσεις μεταξύ των παικτών.

Αυτά από εμένα, εύχομαι καλή επιτυχία σε όσους συμμετέχουν στο MIQ το προσεχές Σ/Κ (σ.σ. 24-25/10)!!