Magic: The Gathering

Magic: The Gathering | [Standard] Meta Report – Οκτώβριος | Titan

Μετά τις πρώτες εντυπώσεις του νέου Standard Format ήρθε η ώρα να δούμε πως έχουν διαμορφωθεί τα ισχυρότερα αρχέτυπα. Φυσικά σημαντική βοήθεια στην αναζήτηση μας θα είναι διάφορα διαδικτυακά τουρνουά, όπως αυτό του Star city games το οποίο μαζεύει αρκετούς grinders αλλά και pro players.

Επίσης, το Σ/Κ που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με τη συμμετοχή 16 κορυφαίων παικτών.Μέσα κιόλας στην πρώτη εβδομάδα αρχίσαμε να βλέπουμε προς τα που θα κινηθεί ολόκληρο το format. Τέσσερις κάρτες είναι αυτές που έκαναν αισθητή την εμφάνιση τους και έδειξαν πως είναι αρκετά δυνατότερες από τις υπόλοιπες. Αυτές δεν είναι άλλες από Alrund’sEpiphany, Esika’sChariot, GoldspanDragon και WrennandSeven.


Συνδυαστικά, οι κάρτες αυτές άρχισαν να δείχνουν πως δε θα έχουν αντίπαλο καθώς τα πρώτα decks άρχισαν να φτιάχνονται. Gruul με δράκο, chariot και Wrenn, ακόμα και Temur μαζί με όλες τις κάρτες μέσα!

Φυσικά, στην αρχή οι δοκιμές ήταν πολλές μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να δούμε τι ακριβώς γίνεται εάν αρχίσεις να παίρνεις έξτρα γύρους, ‘’μετά το pop δεν έχει στοπ’’ όπως λέει και γνωστή διαφήμιση.

Έτσι γεννήθηκε λοιπόν το πρώτο deck που θα δείξουμε σήμερα:


UR Turns


Οι δημιουργοί του είναι οι Τσέχοι Ondrej Straski και Stanislav Cifka οι οποίοι συμμετείχαν στα Worlds με τον πρώτο να φτάνει, άνετα, στο top 4.

Ένα διαφορετικό αρχέτυπο είναι το UR Dragons, μια πιο tempo εκδοχή, η οποία δε στηρίζεται μόνο στο Epiphany. Παρακάτω μια ενδεικτική λίστα:UR Dragons


Κάτι διαφορετικό εμφανίστηκε στο Παγκόσμιο, φυσικά περιέχει το παντοδύναμο sorcery, αλλά μια νέα κάρτα αποτελεί τη βασική μηχανή του deck. Ένα Grixis Control το οποίο η Lier το κάνει ιδιαίτερο. Παίζει διάφορα one-off’s το οποίο μοιάζει περίεργο αρχικά αλλά δουλεύει, άλλωστε έβαλε το χεράκι του ένας από τους καλύτερους deck builders στο κόσμο, ο γνωστός Gabriel Nassif!


Grixis Epiphany


Ας περάσουμε όμως και στον χαμένο της τελευταίας εβδομάδας το Mono Green Aggro. Από ότι φαίνεται μετά την επιτυχία του Δανού Simon Nielsen στο τουρνουά του SCG της περασμένης εβδομάδας (σ.σ. 3/10) αλλά και του πόσο καλά τα πήγε γενικότερα το deck, ήταν φυσιολογικό να αποκτήσει εχθρούς και όλα τα παραπάνω deck φαίνεται να το είχαν λάβει σοβαρά υπόψιν. Όμως παραμένει μια αρκετά καλή επιλογή και παρακάτω έχουμε τη λίστα με την οποία κέρδισε ο Δανός:


Mono Green


Πέρα από αυτά και λίγο under the radar που λένε και στο χωριό μου έχει περάσει το Mono white aggro. Έχει τον τέλειο συνδυασμό από ταχύτητα αλλά και την δυνατότητα να παρενοχλεί τον αντίπαλο.


Ww aggroΠρος το παρόν, την στιγμή που βγαίνει το άρθρο, το metagame έχει ως κύριο πυλώνα 3 decks:

  1. Epiphany decks
  2. Mono Green Aggro
  3. Mono White Aggro

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα δεδομένα είναι σχεδόν αδύνατο να παίξεις κάποιο midrange deck όπως αυτά που προτείναμε στο προηγούμενο άρθρο. Διότι ακόμα και να έχεις καλό match up με τα aggro decks τότε θα χάνουμε πολύ από τα epiphany decks.

Σαν κάποιες επιπλέον επιλογές, που σε θεωρητικό επίπεδο μπορούν να σταθούν εναντίον αυτού του metagame, είναι οι εξής:


UW Stadium ControlΟκ αυτό μπορεί να θεωρηθεί Epiphany deck το ξέρω. Είναι ωραίο όμως να νικάς με διαφορετικό τρόπο εκτός από damage, για αυτό είναι εδώ αυτό το deck. Φοβερή επιλογή αν παίζεται bo1 όπου αντικαθιστούμε μερικές κάρτες με divide by zero και έχουμε ένα τυπικό side board.


UB ControlΌσοι με ξέρουν, γνωρίζουν πως παρόλο που είμαι γνωστός για την αγάπη μου για τα midrange decks, πολλές φορές προσπαθώ να φτιάξω control decks και θέλω όσο τίποτα να δουλεύουν και να είναι καλά σε κάθε metagame. Ειδικά, ο συγκεκριμένος χρωματικός συνδυασμός είναι η κρυφή μου αγάπη. Φυσικά, εδώ βλέπουμε πολλές παράξενες επιλογές ώστε να μπορέσει το deck να σταθεί εναντίον κυρίως των epiphany decks.

Μέχρι την επόμενη μας συνάντηση, θα υπάρξει σίγουρα συζήτηση για κάποιο/α bans. Μένει να δούμε πως θα το χειριστεί η εταιρία αυτό, γιατί το προφανές ban του Epiphany δεν νομίζω να είναι αρκετό. Φυσικά μπορεί να μη γίνει τίποτα, αφού το επόμενο σετ είναι μόνο ένα μήνα μακριά και μπορεί εκεί να κρύβονται απαντήσεις, ή απλά μπορεί τα πράγματα να γίνουν χειρότερα.

Όπως και να έχει αυτά από εμένα για σήμερα, θα τα πούμε μαζί τον επόμενο μήνα, να είστε όλοι καλά και να παίζετε πολύ Magic!!