Hearthstone

Hearthstone | Scholomance Academy: Budget Decks | Cursed

Καλησπέρα friends! Είμαι ο Cursed, competitive παίκτης Hearthstone για την Team Phantasma.

Το πιο πρόσφατο Hearthstone expansion, το Scholomance Academy, δεν έχει παρά λίγες μέρες που κυκλοφόρησε, αλλά αδιαμφισβήτητα έχει φέρει ρηξικέλευθες αλλαγές στο meta. Έχουν ήδη υπάρξει πολλές καινοτόμες ιδέες, όμως ισχυρά decks συνεχίζουν να δημιουργούνται συνεχώς, ενώ υπάρχουν από τώρα φήμες για nerfs στο άμεσο μέλλον.

Σε ένα τόσο χαώδες και ταχύτατα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφασίσουμε ποιες κάρτες να κάνουμε craft ή να βρούμε ένα ισχυρό και ταυτόχρονα προσιτό deck για να παίξουμε μέχρι το meta να ξεκαθαρίσει. Για αυτούς τους λόγους, σε αυτό το άρθρο θα προτείνουμε κάποιες οικονομικές επιλογές για δυνατά decks, ώστε να έχει την ευκαιρία ο καθένας να απολαύσει τις πρώτες μέρες του expansion.

Aggro Rogue

Dust Cost: 2600

Deck Code: AAECAaIHAA+MAssDxgXUBYgH4geGCf+lA/muA7m4A6rLA9zMA4jQA8bRA/fUAwA=


Το Aggro Rogue είναι ένα από τα πρώτα επιθετικά decks που έκαναν την εμφάνιση τους μετά το expansion. Με το πολύ γρήγορο tempo του κυριάρχησε στο Legend Rank τις πρώτες μέρες μετά το release. 

Το deck εκμεταλλεύεται φθηνές κάρτες για να προκαλέσει Face Damage, ενώ το παντοδύναμο draw engine του διασφαλίζει πως δεν θα ξεμείνει από κάρτες. Το Cutting Class και το Voracious Reader είναι ευέλικτα refills, ενώ το Secret Passage δίνει πρόσβαση σε 5 επιπλέον κάρτες για 1 μόλις mana!

Παίζοντας το deck, ψάχνουμε τα φθηνά μας minions στο Mulligan και προσπαθούμε να αποκτήσουμε πλεονέκτημα στο board από τον πρώτο γύρο. Θέλουμε γενικά να επικεντρωθούμε στο Face Damage, αλλά στην αρχή του παιχνιδιού μπορούμε να ασχοληθούμε με τα αντίπαλα minions, καθώς αυτό θα εξασφαλίσει οτί θα περάσουμε περισσότερο damage με το board μας.

Είναι μείζονος σημασίας να κατανοούμε πότε αρχίζουμε να χάνουμε τον έλεγχο του board, οπότε και θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες μας τις κάρτες για να επιτεθούμε στον αντίπαλο ήρωα.

Ξεκάθαρα η πιο κομβική κάρτα του deck είναι το Secret Passage.

Πρέπει να θυμόμαστε πως όσο περισσότερο mana έχουμε στην διάθεσή μας, τόσο ισχυρότερη γίνεται η κάρτα, καθώς θα μπορούμε να παίξουμε περισσότερες από τις κάρτες που θα μας δώσει. Από την άλλη όμως, δεν θα πρέπει να φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε την κάρτα ακόμα και στους πρώτους γύρους του παιχνιδιού, αν ψάχνουμε κάποια συγκεκριμένη απάντηση ή το χέρι μας είναι πολύ αδύναμο.


Beast Druid

Dust Cost: 2560 (Χωρίς Kael’ Thas)

Deck Code:
AAECAZICBNulA666A5LNA7rQAw3+AeQIuZQD4p8D6LoD7LoD7roDlc0Dm84DvNADk9ED3tED8NQDAA==


Ο Beast Druid είναι αναμφίβολα ο superstar των τελευταίων ημερών.

Παρότι αποτελεί το πιο πολυπαιγμένο deck, τόσο σε τουρνουά όσο και στο High Legend Ladder, έχει γίνει το επίκεντρο έντονης αρνητικής κριτικής εξαιτίας του καταπιεστικού τρόπου παιχνιδιού του. Η λίστα που θα προτείνουμε είναι μια budget εκδοχή, κάρτες όπως η Speaker Gidra και η Ysera, Unleashed βελτιώνουν σίγουρα το deck και όποιος τις έχει στην συλλογή του καλό θα ήταν να τις χρησιμοποιήσει.

Η στρατηγική του deck είναι ξεκάθαρη, να παίξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το Guardian Animals, αξιοποιώντας κάρτες όπως το Overgrowth και τα Innervates. Από εκεί και πέρα, το ισχυρό board που θα αποκτήσουμε, αλλά και οι κάρτες που θα τραβήξουμε, θα ενεργοποιήσουν και δευτερεύοντες συνδυασμούς με τον Kael’Thas ή τις Mountsellers, που θα κλειδώσουν το παιχνιδι στις περισσότερες περιπτώσεις.

Αν βρεθούμε σε αμυντική θέση, το Animated Broomstick είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα tech card, που μπορεί να δώσει rush είτε στο Lake Thresher είτε στα beasts που βγάζει η Mountseller, για να καθαρίσει ενοχλητικά minions.

Το Mulligan είναι επίσης αρκετά απλό. Ψάχνουμε για τις ramp κάρτες, Overgrowth και Wildgrowth, καθώς και το Guardian Animals, σε κάθε matchup. Το Nature Studies, είναι επίσης ένα καλό keep, καθώς μπορεί να κάνει discover ramp κάρτες, αλλά και να μας επιτρέψει να τις παίξουμε νωρίτερα από το κανονικό.

Σε πολύ συγκεκριμένα χέρια ίσως είναι χρήσιμο να κρατήσουμε και κάποιο Lightning Bloom, ώστε να πραγματοποιήσουμε κάποιον εκρηκτικό γύρο από πολύ νωρίς.Soul Fragment Demon Hunter

Dust Cost: 1320

Deck Code: AAECAea5AwAPh7oD17sD4LwDusYD1MgD1cgD/MgD/sgD0c0D+84D1tEDzNIDzdID1NID99UDAA==


Το Soul Fragment αποτελεί μία πιο αργή εκδοχή Tempo Demon Hunter.

Λαμβάνοντας υπόψιν τόσο τις δυνατότητές της, όσο και το εξαιρετικά χαμηλό κόστος της, θα πρότεινα σε κάθε φαν του class να την δοκιμάσει. Σε αντίθεση με τις συνηθισμένες λίστες, αντί για πολλα 1drops και 2drops, αυτός ο Demon Hunter παίζει το Soul Fragment πακέτο, σε συνδυασμό με φθηνά aoe removals και πολλές κάρτες για draw/cycle.

Παίζοντας το deck, θέλουμε στους πρώτους γύρους να αξιοποιήσουμε τα λίγα μικρά μας minions, καθώς και τα removals μας, για να διατηρήσουμε τον έλεγχο του board ενώ τοποθετούμε Soul Fragments στην τράπουλας μας και τραβάμε κάρτες. Από τον 4ο γύρο και μετά όμως, ξεκινάμε την επίθεση και αξιοποιώντας κάρτες όπως τα Marrowslicers, τα Glaivebound Adepts και τα Soulshard Lapidaries, μπορούμε να προκαλέσουμε μεγάλη ζημιά στον αντίπαλο ήρωα.

Η λίστα αυτή είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική ενάντια σε επιθετικά decks, αφού μας επιτρέπει εύκολα να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πίεση στους πρώτους γύρους και να χρησιμοποιήσουμε τα effects των Soul Fragments και των Aldrachi Warblades για να παραμένουμε διαρκώς εκτός κινδύνου.

Σχετικά με το Mulligan, ψάχνουμε κυρίως τα Spirit Jailer, Manafeeder Panthara και Crimson Sigil Runner. Ανάλογα το matchup, θα πρέπει να αποφασίζουμε κάθε φορά αν χρειαζόμαστε removals ή μπορούμε να ψάξουμε τις επιθετικές μας κάρτες.


Totem Shaman

Dust Cost: 2160

Deck Code: AAECAfWfAwAPgQS+BvAHkwmdowPapQP5pQO1rQO2rQPbuAOWuQPhzAObzQO30gPw1AMA


Ο Totem Shaman υπήρχε σαν deck, σε παραπλήσια μορφή και πριν το expansion. Παρότι έχει αναμφίβολα αδυναμίες, ειδικά ενάντια σε πολύ επιθετικούς αντιπάλους, είναι ένα από τα λίγα decks που έχουν πλεονέκτημα απέναντι στον Beast Druid.

Ο σύγχρονος Totem Shaman εκμεταλλεύεται τα Lightning Blooms για να δημιουργήσει ισχυρό board από πολύ νωρίς, ενώ το Tour Guide επιτρέπει τον συνδυασμό Hero Power-Totemic Reflection από τον τριτο κιόλας γύρο.

Επιπροσθέτως, το Trick Totem έχει αποδειχθεί πολύ πιο αξιόπιστο από ό,τι περιμέναμε και τα spells του έχουν στην πλειοψηφία τους θετικό αποτέλεσμα. Τέλος, το Diligent Notetaker συνεργάζεται αρμονικά με τα buff spells μας, ειδικά αυτά που κοστίζουν 0 mana.

Το σχέδιο μας σαν Totem Shaman είναι να επιζήσουν τα totems μας στους πρώτους γύρους και στην συνέχεια να τα ενισχύσουμε με τα ισχυρά μας buff spells. Στην πράξη βέβαια, μπορεί να αποδειχθεί αρκετά δύσκολο να προστατεύσουμε τα totems μας, οπότε πρέπει να είμαστε εξαιρετικά ακριβείς στις κινήσεις μας από την αρχή του παιχνιδιού.

Ο Tour Guide μπορεί να θεωρηθεί και κάρτα-κλειδί σε πολλά matchups και συνήθως θα πρέπει να αξιοποιούμε το effect του με κάποιο δυνατό buff. Πολύ σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής μας είναι να αναγνωρίζουμε το σωστό χρονικό σημείο για να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό board. 

Αν βιαστούμε ίσως να μην είναι αρκετά δυνατός γύρος για να μας κερδίσει το παιχνίδι, ενώ αν περιμένουμε περισσότερο από όσο πρέπει ρισκάρουμε αν καταφέρει να καθαρίσει τα Minions μας ο αντίπαλος να χάσουμε αυτόματα το ματς.

Στο Mulligan, εκτός από τα 1drops και 2drops μας, που τα κρατάμε πάντα, πρέπει να μπορούμε να εντοπίσουμε και ποιες κάρτες είναι keep σαν συνδυασμός, όπως το Tour Guide με Totemic Reflection, που αναφέρθηκε και προηγουμένως.

Face Hunter

Dust Cost: 2080

Deck Code:
AAECAR8C2wmkuQMOqALJBJIFlwj+DPuvA/yvA4WwA6K5A/+6A5vNA6LOA8bRA7nSAwA=


Ανέκαθεν έτρεφα μεγάλη αγάπη για τον Face Hunter, επομένως ήμουν αρκετά χαρούμενος όταν είδα κάποιες από τις κάρτες που ανακοινώθηκαν για το class. Παρότι η θέση του Face Hunter στο meta δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη, το αγαπημένο μας SMOrc deck απέκτησε πολύ ισχυρά εργαλεία.

Συγκεκριμένα, η συνέργια του Tour Guide με κάρτες όπως το Dwarven Sharpshooter και το Phase Stalker βοηθούν τον Hunter να κερδίσει το board από τους πρώτους γύρους, ενώ το Wolpertinger και το Adorable Infestation ενισχύουν ακόμα περισσότερο το δυνατό του early game.

Μολονότι ο Face Hunter έχει την φήμη ενός απλού και μονοδιάστατου deck, θεωρώ πως η πραγματικότητα είναι εκ διαμέτρου αντίθετη.

Ακόμα και το παραμικρό λάθος μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ο αντίπαλος να επιζήσει οριακά και να καταφέρει να γυρίσει το παιχνίδι. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να υπολογίζουμε συνεχώς πόσο damage μπορούμε να προκαλέσουμε στους επόμενους γύρους και να να εντοπίζουμε την χρυσή τομή ανάμεσα στο μέγιστο damage και τον ελάχιστο χρόνο που χρειαζόμαστε για να παίξουμε τις κάρτες μας.

Όταν κάνουμε Mulligan, ψάχνουμε τα 1drops και 2drops μας, εκτός από τον Voracious Reader. Επιπροσθέτως, κρατάμε πάντα το Side Quest και το Adorable Infestation είναι πολύ χρήσιμο αν έχουμε ήδη έστω και ένα 1drop.


Συμπεράσματα

Παρά το χαοτικό meta των πρώτων ημερών και την κυριαρχία στο Ladder κάποιων αρκετά ακριβών deck, υπάρχουν αξιόπιστες οικονομικές επιλογές που θα επιτρέψουν σε κάθε παίκτη να δοκιμάσει καινούργιες κάρτες και να διασκεδάσει, χωρίς να χρειαστεί να επενδύσει μεγάλο μέρος του dust του.Μπορείτε να δείτε επιπλέον πληροφορίες για τον Cursed: Twitter | FB | Twitch | Discord | Instagram |