Magic: The Gathering

Magic: The Gathering | [Standard] Meta Report – Αρχές Νοεμβρίου | Titan

Επιτέλους, μετά από αρκετό καιρό ΔΕΝ θα έχουμε εισαγωγή για bans, ΔΕΝ θα έχουμε εισαγωγή για «νέο» format και ΘΑ έχουμε αυτό που στο χωριό μου λένε “Metagame shift”.

Νομίζω όλοι θα συμφωνήσουμε πως το Standard Format είναι στην καλύτερη του φάση τον τελευταίο χρόνο και πραγματικά ευχαριστιέσαι να παίζεις. Πληθώρα διαφορετικών decks, επιλογές να βελτιώσεις κακά matchups και φυσικά όλα μπορούν να κερδίσουν.

Βέβαια από την τελευταία φορά που μιλήσαμε για το Format έχουν αλλάξει πολλά αναφορικά με τη δυναμική κάποιων στρατηγικών και πάνω σε αυτό θα κάνουμε μια μικρή ανάλυση.Τα διάφορα Yorion Piles που είχαν την τιμητική τους, ενώ έκαναν δυνατά πράγματα κατά τη διάρκεια του game και μέσω του Glimpse of Freedom μπορούσαν να πολεμήσουν τους Rogues, είχαν ένα σημαντικό πρόβλημα και αυτό λέγεται: 80άρι deck.

Είναι πολύ δύσκολο να βρεις την κάρτα που θες ειδικά εναντίον στρατηγικών που δε σου δίνουν πολύ χρόνο, όπως είναι το Mono Red ή το Gruul. Η άνοδος λοιπόν των aggressive στρατηγικών ήταν ένα επόμενο και λογικό βήμα ώστε να συμπληρωθεί κατά κάποιο τρόπο μια τριπλέτα: UB Rogues – Yorion piles – Gruul Adventures.

Εδώ όμως έρχεται και η μαγεία αυτού του Format, όπως ότι αυτό που ανέφερα παραπάνω ΔΕΝ ισχύει.

Παλιότερα, στην συγκεκριμένη τριπλέτα το Gruul θα κέρδιζε τους Rogues, οι Rogues θα νικούσαν τα Yorion piles και τελικά τα Yorion θα αποτελείωναν το Gruul. Όμως τώρα δεν έχουμε να κάνουμε με αυτή τη λογική, διότι όλα τα decks έχουν early game και late game, μπορείς να φτιάξεις UW Yorion – Esper Yorion Doom – Abzan Yorion Doom – Mardu Yorion Doom και άλλες παραλλαγές όπου όλες κάτι κερδίζουν και κάτι χάνουν ανάλογα με το τι θες να πολεμήσεις.

Το Gruul μπορεί να παίξει 4 Embercleave είτε λιγότερα και πολλά Great Henge ώστε να νικάει τα control. Γενικά, δεν είναι εύκολο για κανέναν αυτή την περίοδο να λύσει το παζλ.Υπάρχει πολύ υλικό από διαδικτυακά τουρνουά, με κυριότερο το League Weekend στις 24-25/10 όπου οι MPL και Rivals αναμετρήθηκαν μαζεύοντας πολύτιμους πόντους και το καλύτερο deck βάσει στατιστικών ήταν το Gruul Adventures.

Ο συνδυασμός της πίεσης νωρίς, των καλών removals και φυσικά του συνδυασμού Embercleave με το Great Henge κάνει τη συγκεκριμένη στρατηγική να ανέβει στο #1. Ας περάσουμε να δούμε παρακάτω ένα Top 10 με τις καλύτερες σταρτηγικές:

Gruul Adventures
Rakdos Midrange
Dimir Rogues

Arena Import
Selesnya Blink
Esper Doom Fortold
UW Yorion
Mardu Doom
Abzan Doom
Selesnya Adventures
Green Food
Όπως μπορεί κάποιος να παρατηρήσει όλα τα decks στο σημερινό top 10 κοιτάζουν να κερδίσουν τον boogeyman του Format μέχρις στιγμής.

Ας παρατηρήσουμε μερικές επιλογές καρτών όπως Claim the Firstborn, Lullmages Domination, Wicked Wolf, Elspeths Nightmare,  Giant Killer οι οποίες σε μερικές λίστες μοιάζουν παράταιρες αλλά πλέον δίνουν ενδεχομένως παραπάνω λύσεις ώστε να αντιμετωπίσεις το καλύτερο deck.

Αυτό σιγά σιγά θα κάνει τους προηγούμενους πρωτοπόρους (UW Yorion και Rogues) να σκαρφαλώσουν ύπουλα – ύπουλα στην κορυφή, οπότε δε θα πρέπει να παίξουμε ένα deck το οποίο να μην σέβεται και αυτές τις επιλογές.

Φυσικά ο στόχος μας είναι το Gruul Adventures αλλά όπως όλοι ξέρουμε σε μεγάλα events θα υπάρχουν τα πάντα.

Υπάρχουν και άλλες επιλογές οι οποίες δεν μπήκαν σήμερα στο σημερινό top 10 αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν είναι καλές και δε μπορούν να δουλέψουν. Ίσα – ίσα, ένα deck όπως το Mono red πάντα θα πρέπει να το σέβεσαι όπως επίσης και ένα deck το οποίο δεν έχει κάνει (και μάλλον ούτε πρόκειται) πάταγο, το RW Cycling.

Γενικότερα οι aggressive φιλοσοφίες μπορούν να σε πάνε μακριά σε ένα τουρνουά πολύ περισσότερο από κάποια άλλη στρατηγική. Η επιλογή όμως  που σαν μπόνους θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας δεν είναι άλλη από το Rakdos Ramp.

Σκοπός του deck είναι να ανταλλάξουμε κάρτες μία προς μια και να ρίξουμε τον Ugin, the Spirit Dragon να καθαρίσει τα υπόλοιπα και τον αντίπαλο μαζί. Πολύ απλό το πλάνο, έχουμε removals, έχουμε card advantage και έχουμε και ramp στη μορφή του Solemn και του Irencrag Feat.

Αφανής ήρωας του deck δεν είναι άλλος από την Crawling Barrens όπου τα περισσότερα decks δεν μπορούν να κάνουν interact μαζί της.

Παρακάτω η λίστα που χρησιμοποίησα σε ένα διαδικτυακό τουρνουά:Rakdos RampΑυτά από εμένα για σήμερα, ελπίζω να περάσει όσο το δυνατόν ευχάριστα η δεύτερη καραντίνα για όλους μας, να μένετε ασφαλείς και να παίζετε πολύ Magic!