Magic: The Gathering

Magic: The Gathering | [Standard] Meta Report – Ιούνιος | Titan

Μετά από τα ban που έγιναν στις αρχές Ιουνίου, αναζωπυρώθηκε εκ νέου το ενδιαφέρον του κοινού για το Standard.

Μπορείτε να διαβάσετε για αυτά, αλλά και για τις αλλαγές στο οργανωμένο παιχνίδι εδώ σε ένα εκτενές άρθρο από τον Παναγιώτης “Panasavv” Σαββίδη.Για αυτό το λόγο σήμερα θα κάνουμε μια ανασκόπηση σε αρκετά παλαιότερα αρχέτυπα, τα οποία επανέρχονται στο προσκήνιο μετά από τις αλλαγές που έγιναν και συνθέτουν πλέον το παζλ του νέου meta-game που θα μας συντροφεύει μέχρι την έλευση του Core Set 2021.

Καταρχήν έχουμε μερικά – online φυσικά – τουρνουά που έγιναν το προηγούμενο διάστημα που μας δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα (Std Showcase Challenge και Std Challenge στην πλατφόρμα MtGO και το Battle Against Racism ένα τουρνουά για φιλανθρωπικό σκοπό).


Παρακάτω μπορείτε να δείτε νούμερα και ποσοστά από τα top 32 decks σε αυτά τα τουρνουά:

Αρχέτυπα#%
Jund Sacrifice2425%
Temur Rec.1717.71%
Bant Ramp or Yorion1313.54%
Mono Red1111.46%
Rakdos Sacrifice66.25%
Boros Cycling55.21%
UW Control (Yorion)  44.17%
Mono Green Stompy33.13%
Gruul Aggro33.13%
Sultai Ramp22.08%
Sultai Mutate22.08%
Mardu Winota22.08%
Temur Adventures11.04%
Mono White Midrange11.04%
Mardu Knights11.04%
Gruul Adventures11.04%


Δύο είναι οι μεγαλύτεροι νικητές από τις αλλαγές, το Temur Reclamation και το Jund Food. Ακολουθούν, το παραδοσιακό Ramp (Bant κυρίως, αλλά και Sultai) καθώς και το Mono Red που είναι και αυτά ανεβασμένα στις προτιμήσεις των παικτών.


Πάμε να δούμε μερικές λίστες από τα εν λόγω αρχέτυπα:1. Temur Reclamation

Arena Import


Το μοναδικό από τα παραπάνω αρχέτυπα που επιβίωσε και στην εποχή των Companions κάτι που συνέβη κατά μια έννοια λόγω του Shark Typhoon. Το deck είχε ένα μεγάλο πρόβλημα όταν αντιμετώπιζε τον Teferi, Time Raveler και αυτή η κάρτα του έλυσε τα χέρια.

Πλέον με το παντοδύναμο enchantment, που φέρει και το όνομα του deck, στο ταμπλό είναι αρκετά δύσκολο να πάρουμε σωστές αποφάσεις, διότι προστέθηκε μια ακόμη κάρτα που χρειάζεται να λαμβάνουμε υπ’ όψιν κάνοντας το έργο μας δυσκολότερο όταν αντιμετωπίζουμε το αρχέτυπο αυτό.

Με την έλευση του Shark Typhoon προστέθηκε ένας ακόμη τρόπος να κλείσουμε το παιχνίδι υπέρ μας, ενώ παράλληλα ρυθμίζουμε το side-board μας με διαφορετικά threats ώστε να μην ξέρουν οι αντίπαλοι τι να περιμένουν.

Ο τρόπος παιχνιδιού δεν έχει μεγάλη δυσκολία ωστόσο χρειάζεται κάποια εξοικείωση σε μερικά match up ως προς τα χέρια που θα κρατήσουμε (κυρίως εναντίον aggro), καλή γνώση του side boarding το οποίο θέλει εξάσκηση και να ξέρουμε από πριν πως θα αντιμετωπίζουμε το κάθε match up.2. Jund Sacrifice

Arena Import


Το αγαπημένο μου αρχέτυπο πλέον βρήκε τη θέση που του αρμόζει!

Τα πρώτα δείγματα γραφής έγιναν λίγο πριν τα bans, στο Redbull Untapped τουρνουά όπου ο Ιάπωνας Yuuki Ichikawa βγήκε 4ος με αυτό, αγνοώντας τα companion από τη λίστα του. Από εκεί η λίστα έχει αλλάξει, όχι τόσο στο πυρήνα της, αλλά σε κάποιες υποστηρικτικές κάρτες και φυσικά στο sideboard.

Όπως έχω αναφέρει σε παλιότερο άρθρο μου υπάρχουν κάρτες οι οποίες δεν αγγίζονται όταν στήνουμε το deck (μπορείτε να δείτε εδώ κάποια πράγματα σε κάποια παλαιότερη έκδοση του deck για τη φιλοσοφία του, ενδεχομένως να ακολουθήσει μελλοντικά και νέος οδηγός).

Η “νέα” προσθήκη εδώ είναι το Bolas’s Citadel το οποίο σε συνδυασμό με τον Woe Strider και εάν είμαστε σχετικά ψηλά στους πόντους ζωής μας, μπορεί να μας επιτρέψει να νικήσουμε και τον ίδιο γύρο!

Φυσικά η λογική του grind είναι πρωταρχική αλλά όπου απαιτείται το deck παίρνει αρκετά εύκολα πιο επιθετικό ρόλο ώστε να κλείσει κάποιο παιχνίδι, όπως εναντίον του Temur Reclamation.3. Bant Ramp

Arena Import


Η επιστροφή του ασώτου! Της ασώτου καλύτερα, που ακούει στο όνομα Nissa, Who Shakes the World. Μια κάρτα που μπορούμε να πούμε πως κέρδισε από τις αλλαγές.

Ουσιαστικά, ένα tap out control deck είναι περισσότερο και το Ramp στοιχείο είναι εκεί για να βοηθάει σε αυτή τη λογική. Παραλλαγές αυτού είναι το UW Yorion Control και το Sultai Ramp, όπου ανάλογα με το ποιά decks είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του meta-game μπορούμε να επιλέξουμε ανάλογα.

Αφού βέβαια παίζουμε 80 κάρτες, αυτό μας δίνει μεγάλη ευελιξία, οπότε μπορούμε να περιλάβουμε λύσεις για διαφορετικά αρχέτυπα. Ενδεχομένως όταν θα κατασταλάξει το meta θα μπορούσα να κάνω μια πρόβλεψη και να πω πως η επιστροφή στις 60 κάρτες θα ήταν ιδανικό, εφόσον τα αναμενόμενα αρχέτυπα δεν ξεπερνούν τα 5-6 το πολύ.4. Mono Red

Arena Import


“Believe in the Cleave” λέγανε οι μεγαλύτεροι στο χωριό μου και πλέον ήρθε η ώρα να το βροντοφωνάξουν όλοι ξανά!!

Περνάμε σε γνώριμα μονοπάτια αφού με τις αλλαγές του μηχανισμού στα Companions και το Obosh Red ήρθε πάλι η ώρα – όχι του Γιάννη Βαλαώρα – αλλά του Torbran του δικαστή. Η παραλλαγή που υπάρχει με το Cavalcade είναι αισθητά πιο γρήγορη αλλά κατά τη γνώμη μου περισσότερο ασταθής από την παραπάνω.Boros Cycling (Τιμητική Αναφορά)

Arena Import


Παρόλο που έχει δώσει δείγματα γραφής, δεν με πείθει στο νέο meta, καθώς είναι χειρότερο aggro deck από το Mono Red. Από την άλλη είναι μια ιδιαίτερα φθηνή και αρκετά καλή επιλογή για κάποιον νέο παίκτη ώστε να μάθει το format έχοντας κάτι πραγματικά ανταγωνιστικό.

Ιδιαιτέρως εύκολο στο πιλοτάρισμα, μόνο λίγη προσοχή σε ποιά χέρια πρέπει να κρατάμε, αφού με τόσο cycling μπορούμε να πάρουμε χωρίς ιδιαίτερο μειονέκτημα παραπάνω από ένα mulligan ώστε να βρούμε κάποιο τέρας.Τον Ιούνιο, τα Σ/Κ 13-14 και 20-21  θα διεξαχθούν 4 ξεχωριστά τουρνουά (που όμως αποτελούν κομμάτι του Player’s Tour 2 που δεν έγινε λόγο του Covid-19) στην πλατφόρμα της MTG Arena όπου θα έχουμε αρκετό υλικό από decklists.

Το περιμένω με ανυπομονησία καθώς λίγο η καραντίνα και πολύ τα bans με έκαναν να χάσω το ενδιαφέρον μου για το Standard Format, όπως και πολλοί από εσάς, όμως με τις αλλαγές αυτές επανέρχεται σιγά-σιγά ο χαμένος ενθουσιασμός μου. Μακάρι να υπάρχει και κάποια ευχάριστη έκπληξη κρυμμένη ώστε να μην λυθεί το παζλ του νέου format εύκολα.

Να ευχηθώ καλή επιτυχία στον φίλο και συνεργάτη Panasavv καθώς επίσης σε όλους τους συμμετέχοντες!!
Αν θέλετε να με προσθέσετε σε κάποια από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες:

MtGO : tzio | MtGA : Titan #92737

Μπορείτε να δείτε επιπλέον πληροφορίες για μένα: FB | Twitter